Hele já jsem jednou jela s dědkem čepičářem(sváteční řidič, co řídí v zásadně v klobouku) na kruháči ve dvou, normálně mi tam vjel, já se uhla až na kostky, objeli jsme společně čtvrt kruh a jako akvabely odbočily, na druhém kruháči to udělal zase….
Obvoďáci to taky moc neřeší, zdravotní způsobilost, můj děda by snad dostal potvrzení i v 93 letech, kdyby mu strejda nezabavil fáčko…
No tak to bylo jednou a kolikrát vás riskantně předjížděli před horizontem nebo na plné čáře “mladíci ” ? Mě včera cestou na Šumavu a zpět (cca 120 km) min 5x a to jsem jel cca 95 na 90…
Na blba za volantem narazíte ve všech věkových kategoriích a statistika hovoří jasně - nejvíc nehod - 19 - 29 let
Pokud přecházíme u zvířete na nové krmení, provádím to postupně. Ubírání starého a postupně přidávání nového krmení je osvědčený postup.
Platí ovšem pouze u psů se zhuntovaným zažíváním granulovou mono dietou. A aby se mohlo zhuntovat zase jiným směrem je potřeba postupovat “obezřetně”. což je k pláči.😢
U psů se zdravým zažíváním změna nevadí. Je bohužel na vás (ne na psovi) co a jak mu “uděláte”.
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 28.01.2024, 12:34:06
“moji odchovanci ” mají kroužek (3mm) stejný jako výst. zebřičky, hýlové, vrabci, jikavec…. atd nekroužkuju ale každý rok (zmeškám vhodnou dobu, nelezu jim tam víc jak 1x)
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 27.01.2024, 22:34:19
ale neutne, o tom se vede diskuze, obě strany se ohánějí "studiemi" Ale já to cítím takhle, ani nikomu nezazlívám, že v létě nekrmí. A např. Andrle sám sobě odporuje.
Navíc miluju pozorovat, když mi staří známí přivedou ke krmítku právě vyvedená mláďata. Všech 8 koňader z “naší” budky se vždy před soumrakem přilítlo dojíst před nocí…
Četné vědecké studie i terénní pozorování ale hovoří jinak. Je již prokázáno, že ptáci i přes intenzivní celoroční krmení dál sbírají stejné množství „přirozené“ potravy a mláďatům předkládají téměř výhradně živý hmyz. Krmítko využívají jen v nesnázích (což je bohužel velmi často) jako doplněk či záchranu. Není tedy důvod jim celoroční přikrmování upírat, krmení samo o sobě je i v jarních a letních měsících přínosné. Zejména pak kvalitní lůj, pomůže ptákům překonat krizové okamžiky při hnízdění. Například pokud se sýkorám v květnu vylíhnou holátka během chladného, deštivého týdne s nedostatkem hmyzu, krmení výrazně zvýší jejich šanci na přežití. Ne proto, že by je rodiče cpali lojem, ale proto, že se jím nacpou sami a nalezený hmyz pak mohou dát svým mladým. Kdo by si o tom chtěl přečíst více, tomu doporučím knihu Krmíme ptáky- ale správně. Jde o nejmodernější a nejobsáhlejší publikaci o krmení ptáků na českém trhu, a navíc veškerá tvrzení podkládá vědeckými studiemi, z nichž na mnohých se podílel i sám autor.
🙂je třeba lidi řádně vyděsit, alespoň bude v lese klid…
v žebříčku “lidovrahů” celosvětově vede suverénně hmyz (komáři), rovněž všemi milované (i mnou) včelky jsou na čelném místě a mají na svědomí za rok víc životů, než vlci za 500 let …
Taky si pamatuji. Vlastně - proč se s jejich chovem přestalo? Zase nebyl tak náročný.
přestaly se vykupovat kůže (skončila ?Kara?) + odbyt do Ruska…kůže byly za cca 80 Kč a to bylo málo, jednak pomaleji rostou (7 - 8 měs), velká spotřeba vody a kvůli kvalitě srsti je bylo nutné držet do zimy a vůbec úpadek chovu kožeš. zvířat
No nevím, bobří ocas a medv. tlapy, středověké postní jídlo, bobr byl prý ryba a v receptech se píše o sladké omáčce, ble, dík, nechcu. Z čeho ten ocas je? A tlapa? Něco jako prasečí ucho, nožka? Na žvýkání pro psa by to šlo, myslim.
vy mi připomínáte toho “estéta” co nechtěl uzený jazyk - nebude přeci jíst něco , co mělo zvíře v hubě, prej si dá raději vajíčko 😄
tak polštářky z medv. tlap by ten jazyk mohly strukturou připomínat (jen můj odhad)