Aktuálně: 2 055 inzerátů284 958 diskuzních příspěvků20 319 uživatelů

Příspěvky uživatele

Lupus4

Lupus4
Lupus4 22.06.2026, 10:31:31 xxx.xxx.125.74

včera po bouřce na louce v 21:45 v 900 mnm idylka: srnka s dvojčaty, o 50 m vedle zajíc o dalších 50 krásnej lišák na lovu hrabošů (že lišák jen odhaduju, kvůli nádhernýmu osrstěnýmu ocasu, páč si myslím . že kmotry jsou asi teď dost orvaný od liščat)😉 procházkovat (4 - 7 km, chodíme až od 19 - 20:00, od zač. března máme jen málo přes 500 km, taky nejdeme😉 každý den)

Lupus4
Lupus4 06.06.2026, 10:18:41 xxx.xxx.205.61
»
Odpověď na příspěvek uživatele Fiona.Praha z 06.06.2026, 09:01:15

Pošlu krycí list, který mi bude schválený - no právě takový by PCH vůbec vystavit  neměl

Jak je to u fx nevím, u nás byla napřed “žádanka o KL”, kde si mohl chovatel krycí psy sám navrhnout, na PCH bylo , aby buď z důvodu vysokého Fx nebo stejných vad nevhodné psy na KL vůbec nepsal…

Lupus4
Lupus4 06.06.2026, 03:42:37 xxx.xxx.205.61
Doron:

Nic povinnýho nemaj, teď jsem na to koukla.

Vlohy a vzhled.

My ( briardi) máme dysplázku a šeroslepost ( ta se teda nemusí dokládat když jsou rodiče negativní).  

vždyť vám to píšu - tak potřetí a NAPOSLED citace z chov. podmínek 

Majitel feny je při krytí odpovědny: že v případě, že fena je neplnochrupá, nebo přenašečka Gupta syndromu (FXD), nebo přenašečka SCA (FXH) kryje v případě neplnochrupé feny plnochrupým psem; v případě feny přenašečky, že kryje negativním psem a obráceně. Při nedodržení této zásady se vystavuje nebezpečí, že jeho štěňatům nebudou vystaveny průkazy původu;….

• Van den Ende-Gupta syndrom (VDEGS) – dědičné onemocnění specifické pro drsnosrsté foxteriéry.

• Primární luxace čočky (PLL).

• Degenerativní myelopatie (DM) – detekce mutace SOD1A.

• Maligní hypertermie (MH) – test prováděný u všech plemen.

• Testy na barvu a délku srsti (různé genové lokusy).

• Screening dědičných chorob a vzhledových znaků psa, který zahrnuje více genetických markerů.

• Tyto testy nejsou zákonně povinné, ale jsou velmi doporučované pro zodpovědný chov, aby se minimalizovalo riziko dědičných onemocnění a zachovala kvalita plemene.

Lupus4
    Lupus4 05.06.2026, 14:57:20 xxx:xxx.8d0:a939
    »
    Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.06.2026, 14:39:05

Nebo se pletu?

Jo, už jsem se Ivus na vyšetření rodičů ptal a zřejmě jsem nebyl  hoden odpovědi viz

Majitel feny je při krytí odpovědny: že v případě, že fena je neplnochrupá, nebo přenašečka Gupta syndromu (FXD), nebo přenašečka SCA (FXH) kryje v případě neplnochrupé feny plnochrupým psem; v případě feny přenašečky, že kryje negativním psem a obráceně. Při nedodržení této zásady e vystavuje nebezpečí, že jeho štěňatům nebudou vystaveny průkazy původu;….

Lupus4
    Lupus4 05.06.2026, 10:41:52 xxx:xxx.7d49:fd1c
    Beautif:

Asi nejkrásnější pták naší přirody a pořád se rozšiřuje.

Obrázek Obrázek Obrázek

společně s ledňáčkem a stehlíkem 😉

Lupus4
    Lupus4 05.06.2026, 10:30:25 xxx:xxx.2df:ba1d
    kometa:

bych řekla že teď je pekiňák vzácnost

Přesně. Taky si pamatuji pekinéze, když jsem byla dítě. 

Já posledního cca před 30lety (měl ho táta Bohuše Matuše, taky taková intelektuální bonsai jako synek) a když byl vzteklej vypadlo mu oko …😉(psovi)

Lupus4
    Lupus4 04.06.2026, 21:59:07 xxx:xxx.5212:227a
    Fatia:

Boe mi přibrala, je z ní váleček. Dle vážení na veterině má +2 kg 😇 krmíme masem, hlavně kuřecí hřbety z lidského řeznictví. Dostávala dvakrát denně, cca 250-300 g na jednu porci (dle velikosti hřbetů, většinou jsou to dva kusy). Přílohy moc nedávám, protože je nežere. Cokoliv nemasiteho sní jen když to zamíchám do mletiny a i tak toho nesmí být moc, jinak to nechá všecko.

Krmím moc? Nebo je to moc  tučné? Jak upravit krmnou dávku? Mám mlýnek, takže si mohu dělat mletiny své. Dávat míň masokosti, třeba jen 200 g na porci a doplnit zeleninou? Přes den toho moc nenamlsá, ona vůbec není moc na žrádlo. 

Kalkulačka to boubine spočítala tahle 

Obrázek

přijde mi to na 23kg psa docela dost, záleží taky na zátěži a ubytování (venkuxdoma) psa…když tloustne uberu na pár dní hovězí na 200g …(kilovku rozdělím na 5 místo na 4 díly)

Já dávám 20kg psovi jen +/- 250g hrubomlétého hovězího, +/-  150g skeletu +cca 100g přílohy(snídá se mnou chleba 😉) , vše od oka někdy asi víc či míň.

Jinak baští sezoně vše s námi tj, o ovoce i zeleninu se dělíme) Je mu 10, bydlí doma, denně prochajda cca 5 -10 km ujdu já a on na volno  min o ⅓ víc…

Obrázek
    Lupus4
    Lupus4 01.06.2026, 11:01:53 xxx.xxx.125.74

dotaz na Cvrka : Co parazituje v květech pampelišky ?(přidávám ptákům v různém stádiu mléčné zralosti semen) Nacházím hodně podobné “červíky” jako např v třešních… 

díky moc

Lupus4
    Lupus4 01.06.2026, 10:36:22 xxx.xxx.125.74

Tak v Pá u nás sekali - nechávali v pruzích ležet a odváželi v So a Lůďa hned označil dvě “čerstvě posekaný” srnčata asi  tak na 300m  tak  do 50m od cesty… kolik jich bylo na těch všech hektarech ani nechci vědět…jak kravám chutná tráva s příměsí rošmelcovaných srnčat netuším

Lupus4
    Lupus4 25.05.2026, 11:08:44 xxx.xxx.125.74

Tak včera  24.5. jsem poprvé letos viděl srnu se srnčetem, které už jí čiperně následovalo…a ani už nebylo moc"puntíkatý"…reagovali na nás už na cca 200m, zatímco normálně nás mají tak až do 70 m na háku…

Přijde mi to docela brzo, páč valná většina srn, co se tu potulují je ještě řádně břichatá…😉

Lupus4
    Lupus4 15.05.2026, 15:38:10 xxx:xxx.e8f8:bbea
    Lupus4:

vynikající kniha - Nehaňte vlka  od Farley Mowata, tam to používá a fungovalo to, jak často “značky” obnovoval si už nepamatuju, ale musel chlastat spoustu čaje 😉

https://www.databazeknih.cz/knihy/nehante-vlka-60574

Ještě doplním, že FM “značkoval” ze své strany teritoria, vlk z opačné, čili jeho “značku” nepřekrýval, ale jen “potvrdil” respektování smlouvy z druhé strany…

Tož si doma můžete naplnit “samovýrobou” kanystr (ušetříte za stočné 😂) a po panácích označkovat ob sloupek v patřičné výšce kol 60 cm(čím výš, tím větší “samec”) z vnitřní strany výběhu …třeba to zabere 😀, ale ohradník bych stejně nevypínal 😉…

Lupus4
    Lupus4 15.05.2026, 10:12:16 xxx:xxx.c6c6:229b
    lesakm:

Ale zpět k vlkům zajímalo by mě jestli někdo v praxi nezkoušel třebas dělat kolem ohrady lidskou pachovou stopu , jakési “značkování rajónu” stejně  jako to dělají sama zvířata čůránim na plot ? Případně jak často by se to muselo obnovovat ? 🐑ML.

vynikající kniha - Nehaňte vlka  od Farley Mowata, tam to používá a fungovalo to, jak často “značky” obnovoval si už nepamatuju, ale musel chlastat spoustu čaje 😉

https://www.databazeknih.cz/knihy/nehante-vlka-60574

Lupus4
    Lupus4 15.05.2026, 02:11:32 xxx:xxx.e918:1aa4

23.5. v So

Schůzka Klubu chovatelů želv. Sejdeme se jako vždy v přednáškovém sále ZOO Praha. Sál bude otevřen od 9,00 .

Lupus4
    Lupus4 03.04.2026, 21:57:39 xxx.xxx.205.61
    Aluška:

Hodně dlouho jsem sem nic nepsala, ale čtu každý den. Dneska napíšu, jak dopadl můj norik  po letošní zimě v péči  JIŽ minulé ustajovatelky - první foto. Na druhé fotce placatý norik ode dneška v novém ustájení. Doufám že přibere, pastviny jsou tady velké a krásné seno uskladněné ve sklaďáku.

Obrázek Obrázek

To jste ho celou zimu neviděla ?