jsou tam jen 4 druhy a žádný jedovatý 😉 čtvrtýho si už nepamatuju (hledal jsem to před pár lety pro kamaráda, když tam jeli na čundr a jeho žena má z hadů fobii)
Hierofis viridiflavus
endemit Natrix helvetica cetti
Hemorrhois hippocrepis
jsou tam jen 4 druhy a žádný jedovatý 😉 čtvrtýho si už nepamatuju (hledal jsem to před pár lety pro kamaráda, když tam jeli na čundr a jeho žena má z hadů fobii)
Hierofis viridiflavus
endemit Natrix helvetica cetti
Hemorrhois hippocrepis
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/6449/7203-fenixky
Zvoní mobil v posilovně, zvedne jej funící muž: "Prosím." "Ahoj miláčku, jsi v posilovně? "ptá se žena. "Ano jsem, co potřebuješ" odpoví muž otráveným hlasem. "Tak to je fajn. Já jsem ti jen chtěla říct, že ten kožich jak stál 150 tisíc, tak ho zlevnili na 80 že si ho můžu koupit?" škemrá žena. "Ale jo." "Ty jsi hodný. A víš jak jsme chtěli jet na ty Seychely a zdálo se nám to za půl milionu drahé? Tak oni to zlevnili jen na 400 tisíc. Co říkáš, nemám to vzít?" "Dobře, ale jen s plnou penzí," zamumlá muž. "Jo to já zařídím. A když máš takovou dobrou náladu, tak stojím zrovna před autosalonem Mercedesu a víš jak jsme se dívali na to S-klasse za 3 miliony, tak si představ, že oni ho zlevnili na dva miliony. Nemám ho zrovna zaplatit?" "Ale jo, ale jen stříbrnou metalízu," řekne muž docela otráveně. "Jo, jo, oni to zrovna ve stříbrné mají. Tak to je super, ty jsi dnes tak zlatý! Tak čau," zaševelí sladkým hláskem žena a položí mobil. Muž v posilovně také a se zvednutým telefonem nad hlavou zakřičí: "Chlapi, nevíte čí je to mobil?"
namátkou třeba : fénixky, apelcenský choch.., hedvábničky, milferky, kočinky atd…atd…zkuste sám pohledat😉
Neznám vaše podmínky, ALE bez kupírování na pozemku nezůstanou.
ALE kupírovaní jsou prostřený stůl pro predátory ve dne pro pernaté, v noci pro chlupaté 😉…(že jste doteď žádné neviděl, neznamená , že tam nejsou)
Do chlívku se nenaučí - je to proti jejich přirozenosti, maximálně lze je tak opatrně zahánět do uzavíratelné voliery jen pro ně, s ideálně připravenými hřady a úkryty….
Chov více druhů pohromadě s tím zkušenost nemám , ale vzhledem k nenášenlivosti kohoutů při toku (klidně zabijí své syny z loňska) se mi jeví taky jako hloupost. Odchov mladých ve volnosti je také utopie (na likvidaci hnízda ani nemusí být kuna nebo liška, stačí potkani či ježek).
Takž shrnuto NENÍ TO DOBRÝ NÁPAD. Zkuste pávy. Jestli máte sousedy, kterým by nevadil jejich hlasový projev. Na ty je to ale zase malé.
PS. je spousta atraktivních a zdobících plemen slepic, kterým by to mohlo vyhovovat a navíc by bylo sem tam i vejce 😉
nepochybně ho Bonnie zaujala. To mě teda netěší.
njn, bílkovina , jestli nemáte v blízkosti velkou vodní plochu, tak to byla “událost , která se nám stane max 1x za 10let ” (slovy dr. Chocholouška) 😉
Jestli jste v jeho revíru , pak nezbývá, než být slovy Nicka Cartera “stále ve střehu” …ale fakt dává přednost rybám - i když předloni u nás v zimě na Otavě dal mladou labuť (hlad je sviňa). U kamaráda na třeboňsku se ze zoufalství pokoušel pár i o holuby (marně). Spolupráci páru při lovu byla prý radost pozorovat…
…já se tu jedn snažím udržet vysokou odbornou úroveň.
😀evidentně se daří jen střídavě 😀
pro Horsanu - co uděláte s otevřenými ránami až začnou lítat mouchy ?
😂 redaktor má cit pro drama (už méně pro pravopis), jen chybí info o počtu vypitých piv “sádrokartonmuže” - co si jde zakouřit s pistolí u boku (musel s ní i pracovat - co kdyby se po lešení vyšplhala puma nebo rys) a navíc trefí něco plynovkou na 20 m (totální nesmysl), kam se na něj hrabe Sundance Kid 🤣to vše opět zavání jen pouhou touhou po senzaci…, ze stejného ranku jako je teď “objevení” aujeszkého , což hýbe kdejakým okresním plátkem…
PS. osobně si myslím, že přiožralý pán na něco určitě střílel (plechovka,kočka, pes) a když se objevili lidé - tak mu došlo, že na ulici si koleduje o průser, tak vymyslel vlka a je raději za “hrdinu”😉
IDI2026
závod skončil - pro červenou lucernu si dojel Richie Beattie na 29.místě s 160/8 psy, trať 975 mil ujeli za 12d 5h 49m 46s. V hodině před ním dojelo dalších 5 jezdců…
Pod 10 dnů to zajelo jen prvních 6, pod 11 dnů 14, zbytek za víc jak 12
😀zase jsem si uvědomila, jak moc mi záleží na tom, aby byl v pohodě a měl všechno, co potřebuje…🤣
Tak to ho určitě i dobře krmíte (přirozeně) 😉nebo je to jen chabý pokus o reklamu na pelechy ?
Nechci se přít, ale mám pocit, že původní brojlerové barbarie byly pouze bílé…
právě i pro “nehezké” černé špičky při zpracování…
U nás bude nejspíš nejčastěji mišunk s menším či větším podílem barbarií, proto i takové rozdíly v konečných vahách…
efe:A jinak těm přírodním věcem já v tomto případě moc nevěřím, že jsou dostatečně účinné. Poté, co jsem vloni na psovi našla lezoucího pijáka, tak mám strach a jdu na jistotu…
Tak tohle od Ecopets jsem koupil loni. Klíšťata to nezabíjí, ale ODPPUZUJE. Tudíž je normální, že ho na psovi najdete lezoucí , ALE nezakouslé. Já mu to kapu teď od února…a funguje to. Kombinuju to i s tabletami a za celou sezonu na Šumavě (7 měs) jsem Lůďovi vyndaval tak možná jen 5 - 10 zakouslých mrňavých mrtvých klíšťat….právě včera jsem to objednal znovu 😉
Reakce na zcela debilní prohlášení Agrární komory a ČMMJ…Kupodivu přece jen jsou ještě mezi námi i rozumní lidé 👍
V ASZ ČR se důrazně vymezujeme proti prohlášení Českomoravské myslivecké jednoty a Agrární komory! Podle nich mohou predátoři za to, že nám z přírody mizí řada druhů a je třeba je razantně zregulovat. Nikoli, problém je jinde. Jasně to dokládá Český statistický úřad: Optimální stav prasete divokého pro ČR má být 11 tisíc kusů. Ve skutečnosti jich bylo v roce 2023 zastřeleno 260 tisíc a v roce 2024 200 tisíc. Takže skutečný počet bude přes milion = 100x více, než naše krajina snese. A právě prase divoké, všežravec, co doslova vyluxuje vše, co najde, ptáčata, mláďata drobné zvěře, obojživelníky, hlízy orchidejí atd. je dnes hlavním predátorem v české přírodě. Dále, normovaný stav v ČR nepůvodního daňka skrvnitého je 15,5 tisíce kusů. Ve skutečnosti se jich ale v roce 2023 i 2024 ulovilo 46 tisíc kusů. Z čehož opět po přepočtu podle oficiální metodiky MZe zjistíme, že je daněk přemnožen více jak 20krát. Obdobná alarmující situace je s přemnožením jelena siky, jehož „normovaný stav“ byl v předloňském roce 1782 kusů, ovšem každoroční odlov přesahuje 22.000 kusů! Šíření obou nepůvodních druhů nejsou uživatelé některých honiteb schopni či ochotni zastavit. Přitom způsobují stamilionové škody na polích, neumožňují obnovu lesů a likvidují naše cenné přírodní lokality. Za tímto prohlášením ČMMJ a AK je čiré zoufalství a pokrytectví. Obě organizace dlouhodobě brzdí potřebné změny jak v zemědělství, tak v myslivosti a brání úpravám, které povedou k většímu posílení práv vlastníků půdy a hospodářů a současně povedou k větší pestrosti, a tudíž i odolnosti přírody. Jejich podíl na zastavení potřebné novely zákona o myslivosti v minulém období bylo jejich Pyrrhovo vítězstvím. Jimi nadále prosazovaný model lidové myslivosti je již zcela mrtvým a příroda to dává stále více najevo. Bez skutečných změn zejména v přístupu myslivců a vůbec v organizování myslivosti se nemůže stav zlepšit, řekl předseda Asociace soukromého zemědělství ČR.
Tři ale stačí….
Stačí jeden úspěch predátora … a má zas jen nevyhovující dva. Proto bych zvolil min 4,4 a všechny odchovy nechal…víc holubů = víc očí = snažší obrana + únik…selekci provede MVDr.Krahulice / MVDr.Jestřáb
Ale nic nevíme o podmínkách v kterých budou, takže tu můžeme jen “dojmovat” . Navíc “HankaMa” se už neozývá…
IDI2026
Jako letos nejlepší z žen se umístila 50letá Paige Drobny, (to jméno nevyvdala, takže tam bude český "kořínek" 😉)která dojela na
4. místě s 16/10 psy v čase 9d 15h 38m 48s. Od roku 2013 jela po jedenácté, vždy dokončila, z toho 5 x v top ten (2x 7má, 1x pátá, loni 3. a letos 4.)
mno, myslím že psa, co se bude chtít porvat, či ucítí háravku neviditelné vodítko nezastaví…
PS.naučit to psa pro 99% lidí neznalých metodiky jak to naučit, to bude nepřekonatelný oříšek a to ještě až se neviditelná vodítka “zapletou” do sebe (neb si nemyslím, že by každé mělo jinou a jen svoji frekvenci) …bude veselo 🤣, a nakonec chudáci psi …😢
IDI2026
Tak Jessie Holmes 17.3. v 21:32:51 zvítězil podruhé v řadě. Trasu 975 mil ujeli za 9d 7h 32m 51s.
Dojel s 16/12 psy. Ostatní stále jedou. Zatím odstoupili 4.
IDI 2026
Dnes ve 03:10:00 dorazil Jessie Holmes s 12 psy do White Mountain. Po povinné 8 hod of ho čeká jen 77 mil do cíle v Nome. Další 4 tam jedou z Elimu.
Poslední 3 teprve odjeli z Kaltagu. Ostatní roztroušeni mezi.
Takže pokud se nic nestane, bude to mít JH a jeho pesani zítra ráno za sebou a oslaví 2. vítězství v řadě.
krmítko dle Járy da Cimrmana😉