Aktuálně: 2 321 inzerátů289 909 diskuzních příspěvků20 946 uživatelů

Německý ovčák - výchova štěněte

niki00 (neregistrovaný) 26.08.2026, 11:27:45 xxx:xxx.86c1:ecc7

Dobrý den,

chceme si pořídit štěně německého ovčáka, rexika, ale oba rodiče jsou pracovně vedeni, matka má AD, BH, IGP1, otec má SPR3, IGP3. Paní chovatelka působí velmi mile, zodpoví všechny otázky, mám z ní dobrý pocit, ALE. Mám dotaz, který se týká výchovy štěněte a používání fyzických trestů, který mi byl doporučen, fyzickými tresty není myšleno žádné bití, ale např. štěně vyskočí na gauč, pokud si to nepřeji, za obojek ho stáhnout dolů, on znovu vyskočí, znovu ho mám dát dolů, ale tentokrát ho přitlačit k zemi, aby si to zapamatoval. Nebo plácnutí přes zadek. Podporujete, zavrhujete? 

Nějak předpokládám, že se tu sejde víc názorů. Každopádně si to chci přečíst od všech, ale jen od lidí, kteří mají už dospělého psa a fyzické tresty používali/nepoužívali. 

Chci svého psa vést co nejlépe, ale tohle je pro mě ten největší otazník a zatím nejistota. Nechci si zkazit mezi sebou a psem důvěru, vyvolat v něm jakoukoli agresivitu vůči sobě nebo bázlivost, ale zároven samozřejmě nechci, aby mi pes přerostl přes hlavu. 

Díky moc! 🙂

Zrzavci
Zrzavci 26.08.2026, 11:54:06 xxx.xxx.226.6

To je moc dobře, že se takhle zamýšlíte předem.  Budu přemýšlet nahlas:

Je, myslím, dobrý brát v potaz, že každý pes je jiný v povaze.  Stejně jako třeba děti. Můj současný vižlík je typ psa, kdy stačí změnit tón, zvednout obočí a už to vnímá. Na druhou stranu máme k němu německou ohařku a to je trochu jiná liga, je to pes původně velmi nezávislý a hodně samostatný a tam jsem původně s nějakým tónem mohla jít tak leda k šípku, bylo jí to jedno. Všichni a všechno jí bylo jedno - nebyla to její chyba, neměla vazbu na lidi, nebyli jsme její první, ale pátí majitelé. Takže úplně nejvíc nejpodstatnější z mého pohledu je : BUDOVAT SI SE ŠTĚNĚTEM VZTAH. Formou hry a laskavé důslednosti, která povede k nastavení hranic /jak dítě, tak štěně ty hranice potřebují a věřte, že pak se skvěle funguje - pro obě strany, štěně víc co může, co ne, nemá v tom zmatek, jeho svět je o to jednodušší - i ve smečce, která je jeho rodinou,  by musel respektovat hranice/ . Abych se vrátila k té německé ohařce - tam to bylo tak, že když jsem jela svůj obvyklý přístup, měla za to, že mě vůbec nemusí respektovat, vnímat. Musela jsem tedy být za přísnou a bohužel i důraznou. Věřím, že mít ji od štěněte mohly bychom fungovat o mnoho lépe, ale vždy by tam musela být velká a striktní důslednost, protože ona dlouho, velmi dlouho měla za to, že když se někde něco nedotáhlo, nemuselo se dotahovat povely obecně. Specialita mého muže - přivolám, pes přijde tak nějak, jsem s tím spokojen a ani nedám povel volno, nebo běž, nebo cokoliv, co zruší to přivolání, tak to vedlo k tomu, že měla za to, že obecně tak nějak se poslouchat nemusí, přenesla si to do úplně všeho. A obráceně, povel doma - nevím, třeba ..jdi na místo, ona šla, nedošla, páníček si to dál neohlídal, spokojen, že tam zamířila a nebo i došla a hned zase odešla a ona si tenhle přístup přenesla do toho samotného přivolání. Peklo, peklo, peklo, byl to pes, kde opravdu, opravdu  musíte důsledně, důsledně úplně všechno i tu nejposlednější pitominu, která by vám u jiného psa v pohodě prošla, protože spolu fungujete. Ten minulý čas je tam správně, protože po stopadesáti letech úmorný práce se podařilo toho psa dovést k tomu, že je z něj taky ten pohodovej parťák, kterýho nemusíte povelovat, ale mluvíte s ním a on rád a s nadšením spolupracuje.  Rozepsala jsem se takhle schválně, abych na vlastním příkladu ukázala to, jak HROZNĚ MOC JE U NĚKTERÝCH PSŮ DŮLEŽITÁ DOKONALÁ DŮSLEDNOST. A na druhou stranu, že jsou povahy psa, kde se čistě domluvíte. Píšete, že fena je pracák, to úplně nebývají ořezávátka, ale to zase neznamená, že člověk musí být vždy nutně razantní . Uvidíte sama, jaké štěndo bude, jaký bude mít zájem o spolupráci, vztah, jak moc samostatné bude.  Když třeba vezmu svého úplně prvního vižlíka - bylo to štěně, které si celý sídliště dávalo za vzor  -chytrý, spolupracující, dokonale poslušný a……… .😀 v roce přišla pubertička a já měla doma hovado a vracela se domů s brekem 😀 . To aby pýcha předcházela pád. Musela jsem začít od začátku, povely mi odpadávaly, jak zralý švestky a zůstal mi nakonec jeden jediný - a to, že ze dveří se i bez povelu nevystřeluje, ale sedí a čeká se na povolení jít ven (nesnáším čokle, co vyletujou s jekotem ze vchodu do prostoru a děsí lidi, takže tohle bylo a je u všech mých psů vycizelovaný do dokonalosti) . Naopak ten můj současný vižlíček, ta měkká povaha, tak ten jest pubertou nepolíben.  Tak snad si z toho něco vezmete?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.