NO jsem měla na předvýchovu do roku jen jednoho. Mohu říci zlatý pes, který vám ledacos odpustí. Jsem totiž zvyklá celý život na pastevce. Tam, pokud chcete mít spolehlivého psa platí, že se odmalička učí vše tak, jak bude potřeba. Důsledně, co dělat smí a co dělat nesmí. Pastevec, ač si to řada lidí nemyslí, je velice chytrý a chápavý a ví moc dobře, co se po něm chce, ale také velice rád zkouší, jesli to budete vždy a všude vyžadovat a jesli na tom za každou cenu trváte. Pokud zjistí, že vaše slovo platí bez jakýchkoliv výjímek nebudete mít problém. A to si myslím, že platí pro každého psa. Takže když nebudu chtít psa na gauč, tak tam prostě nepůjde nikdy. Je lepší štěně sledovat a při pokusu vylézt na gauč dát důrazný povel,že si to nepřeji a odvézt na místo a tam pochválit odměnit. Ad přitlačení, za mě spíše přidržení u země, nevidím v tom nic tak špatného, běžně to dělají i psi nezi sebou. Zrovna včera to pěkně předvedl náš čuvač na 10ti týdenního špice. Ten na něj pořád dorážel a on si s ním už hrát nechtěl, nejdříve na něj párkrát zavrčel a jelikož si z toho prcek moc nedělal, vylítl,chytil ho ze zhora za krk a hlavu, zavrčel, přidržel a prcek si poodešel lehnout kousek vedle. Najednou byl klid. Asi za hoďku si už spolu opět hráli. Přidržení a podržení používám i pokud potřebuji naučit štěně, že se nehoní domácí zvířectvo. Jakmile štěně vystartuje třeba po slepici, chytnu, přidržím s důrazným ne. Většinou to stačí jednou , dvakrát a štěně si to pamatuje.Protože mám pastevce u zvířat, potřebuji aby fungovali spolehlivě ne jen se mnou, ale i beze mne. Co se týká vztahu, u žádného psa to vztah nenarušilo. Pokud ví jasně, co se po něm chce a že to platí vždy stejně, ví na čem je, jaká jsou pravidla smečky.
Dobrý den,
chceme si pořídit štěně německého ovčáka, rexika, ale oba rodiče jsou pracovně vedeni, matka má AD, BH, IGP1, otec má SPR3, IGP3. Paní chovatelka působí velmi mile, zodpoví všechny otázky, mám z ní dobrý pocit, ALE. Mám dotaz, který se týká výchovy štěněte a používání fyzických trestů, který mi byl doporučen, fyzickými tresty není myšleno žádné bití, ale např. štěně vyskočí na gauč, pokud si to nepřeji, za obojek ho stáhnout dolů, on znovu vyskočí, znovu ho mám dát dolů, ale tentokrát ho přitlačit k zemi, aby si to zapamatoval. Nebo plácnutí přes zadek. Podporujete, zavrhujete?
Nějak předpokládám, že se tu sejde víc názorů. Každopádně si to chci přečíst od všech, ale jen od lidí, kteří mají už dospělého psa a fyzické tresty používali/nepoužívali.
Chci svého psa vést co nejlépe, ale tohle je pro mě ten největší otazník a zatím nejistota. Nechci si zkazit mezi sebou a psem důvěru, vyvolat v něm jakoukoli agresivitu vůči sobě nebo bázlivost, ale zároven samozřejmě nechci, aby mi pes přerostl přes hlavu.
Díky moc! 🙂