Já si vůbec netroufám vyjadřovat se k vlivu elektromagnetického záření - nevím jak hodně škodí, i když jsem si jistá, že určitě neprospívá. Mívala jsem ale koně ustájené na pastvině pod vysokým napětím, a na jaře nám je hospodář vždycky přestěhoval k lesu a dal si tam krávy, že prý je pod těmi stožáru neotravují mouchy.
Můj osobní názro ale je, že dost zásadní vliv na krajinu, na půdu, na vodu, je plošné používání pesticidů v průmyslovém zemědělství. Nedá se srovnávat situace před 40-50lety, kdy se tyhle látky začaly používat a kdy neexistovaly pláně několkrát za rok prolívané směsicí herbicidů, insekticidů a fungicidů, které mají za úkol zničit všechno co není zaseto. Před používáním těchto látek byla krajina většinově obydlená a živoucí, ale po 40-50 letech máme situaci naprosto odlišnou: máme průmyslové lány, kde je hubeno jedy vše nebylo zaseto a vše co by tam mohlo žít, a kde se nekompromisně hubí všechno živé. Takže v běžné zemědělské krajině máme 90% plochy půdy, která byla po dobu 40-50 trávena jedy a pro “nežádoucí” živočichy a rostliny neobyvatelná. Už není mnoho možností, jak je znovu obydlet, ani početně, ani prostorově. Když to přeženu, přejít saharu většina druhů nedokáže. Máme tady efekt “atomového atolu” - když se dělali zkoušky atomových bomb na oceánských atolech, velice rychle se do nich vracel život, protože měl odkud. Ale dnešní zemědělská krajina je dnes jeden velký vybílený “atomový atol” a život se do něj nemá odkud vrátit, netrávené a obývané jsou jen malé ostrůvky.
Půda potřebuje k životu živočichy, nejen ty velké (hnůj), hmyzí (koprofágové), houby ale i ty neviditelné - půdní mikroorganismy. A 40-50let trávení půdy pesticidy zásadně ničí nejen hmyz a všechno ostatní živé, ale také mikrobiom půdy a to znamená schopnost tvořit humus a vázat vodu. Prach totiž vodu neváže, a hádám, že je to podobné jako u včel: 40-50 let “moderních” metod, jedno malé minus druhému, kapka po kapce, a nakonec stokrát nic umořilo osla.