Běžte si laskavě najít co je ADHD. Je to vrozená genetická psychická nemoc. ADHD je porucha pozornosti a hyperaktivita. Výchovou se nedá vyvolat. Asi to měl být vtip, doufám.
Víš zlato, ono nestačí si o tom něco přečíst na netu. Kdo s někým takovým žije, resp. vychovával jako dítě, ten o tom může něco psát…..to ty určitě nejsi.
Odpověď na příspěvek uživatele Fíkovnice z 08.01.2025, 13:55:30
Před 30ti lety dostával kluk Nootropil a Tiapridal. Jeden měl prý pomáhat s okysličením mozkové kůry , druhý snad mírně zklidňovat hyperaktivitu. Bylo mi v té době 25 let a doktorce jsem věřila. ADHD má u nás v rodině můj brácha, mamky brácha. O dalších nevím. Tenkrát ( za mého bratra) se to nezjišťovalo, on byl jediný z celé základky kterého před 50ti lety vzali rodiče k psychologovi. O mamky bráchovi to předpokládám podle informací, jak se jako malý choval. Jo a dřív se tomu říkalo LMD - lehká mozková dysfunkce.
… Ještě dnes si kolikrát říkám, když se pokouším synovi vysvětlit něco co se prostě tak děje a vždycky dělo a on tvrdí že ne, že to může být jinak a že to tak podle něho je…
Tohoto 🌷
Já už to ani nevnímám, prostě pro nás věci běžného života, když má na to jiný názor, tak ať si to podle toho dělá….
To je zajímavá úvaha, slyším ji prvně. Můžete dát nějaký konkrétní příklad?
My jsme až k psychiatrovi nedošli, byli jsme jen u klinického psychologa a v pedagogicko psychologické poradně. Pro potřeby pojmenování problému a doporučení to stačilo, kdybychom pro děti chtěli nějaké větší úlevy nebo asistenta, doplňovalo by se to i psychiatrickým a neurologickým vyšetřením.
Na očekávání čehokoli, a nejvíc vděčnosti,rychle zapomeňte, to si radši časem pořiďte štěně. Žádný pes z neznámou minulostí není nepopsaný list papíru, a v zásadě nemějte žádná očekávání. Protože takové očekávání může nutně vést ke zklamání,které si ten pes nezaslouží. Ano,můžete mít kliku, a zrovna ten váš adopťák bude naprosto bezproblémový,všechno se naučí a za čas na něm ani nepoznáte,že u vás není od jakživa. Ale taky si sebou může přinést věci, přes které se nikdy nepřenese. Ze začátku může škodit,ničit, může utíkat, může být lekavý, hysterický, reaktivní, může mít separačku, může žárlit na domácího psa atd atd atd. V novém se může začít projevovat po pár dnech,týdnech úplně jinak než v útulku. A s tím vším je potřeba počítat. Není nic smutnějšího,než pes, kterého nový majitel do útulku vrátí. Vděčnost fakt v psím slovníku nenajdete.
Btw tahání nebo netahání na vodítku je opravdu jen a pouze o majiteli,nikoli zvířeti
Mám doma, lidožravku. Vděčná mi asi je, ráda mě má, po 9ti letech začala konečně trochu poslouchat, jako že když jí vidím v lese něco žrát, nebo k něčemu běžet, poslechne a nejde tam. Ještě nedávno by tam letěla ozlomkrk, aby to stihla sežrat než k ní doběhnu. Stárne….Bojí se pořád, ale míň. Kdyby objevila na zahradě nepatrnou skulinku ( doufám že už neobjeví, ale ona je nápaditá, trpělivá a chytrá, Kájínek hadr 😀) tak zdrhne zas a půjde šmejdit po okolí, jestli nenajde něco k snědku. Nesnáší změny, prostě chce jen to, na co je zvyklá a už ví že se tam a toho nemusí bát. Lidí se bojí pořád, i když se potkáváme denně na procházkách.
Ty brďo, tak ten je hodně sofistikovanej, takovej jsem ještě neviděla 👍
Vyráběla známá doma, je to obšlehnutý podle nějakýho snad švédskýho. Krásně se zamotaný vodítka roztočí hned nahoře. Můžu kdyžtak ještě vyfotit podrobněji ty matky mezi a na těch placatejch kolečkách je vyříznutá dírka a v tý vodítko. A vlastně ty vodítka se pak točej na těch placatejch kolečkách při tom rozmotávání.
Ještě se vrátím k tomu ADHD, mě tenkrát psychiatrička říkala, že tyhle děti mají obrácený žebříček hodnot a že chápou svět jinak než my. Nedokážou pochopit život těch bez ADHD, jako my těch s ADHD - zjednodušeně řečeno. Co je pro nás normální situace, to je pro ně divný a naopak. Ještě dnes si kolikrát říkám, když se pokouším synovi vysvětlit něco co se prostě tak děje a vždycky dělo a on tvrdí že ne, že to může být jinak a že to tak podle něho je….popisuju to opravdu zjednodušeně
Mám syna s ADHD. Před 30ti lety to nebylo na ZŠ nic moc. Myslím tím i učitelky. Nadprůměrně inteligentní ale s poruchou pozornosti, soustředění a dysortografií. Úči na základce se s ním nemazaly, i když jsme chodili do poradny a k psychiatričce. Skejtoval, pro učitelky tenkrát skejťák = feťák….no má Dis a BCa na filmový škole, z toho Dis ho poslali rovnou do třeťáku na BCa . S manželkou jsou od svých 16ti let, 2 děti. Obě holky vypadají že budou po tátovi. Konečně pochopí jakou jsem s ním měla fušku 😀 😀
Měla jsem klíšťovou encefalitidu, jsem v poho, kometa potvrdí. Nevím jestli je to o imunitě člověka, jak to koho skolí, to opravdu netuším, od známé zdravotní sestry jsem slyšela hrůzné průběhy, já byla po týdnu propuštěná z infekčního, nucené 3 měsíce nicnedělání byly příšerné, ale funguju v kanclu normálně. Jediné čeho jsem si časem všimla je, že nedokážu dlouho udržet pozornost.
Já se divím že mě ještě nekleplo, jak se rozzuřím a řvu na psa a na majitele 😀. Možná bych majitele i přetáhla klackem, kdybych ještě měla třetí ruku a mohla ho v ní držet.
Ještě předevčírem v registru nebyl. Naskočilo to na vetkomu a v nrmz až včera. Což mě prostě udivuje s ohledem na dobu, kdy se hledá. No nic, hlavně že tam je.
Třeba to tam až včera zaregistrovali, říkala jsem jim, kde všude mám psy já a nenapadlo mě se ptát, jestli oni taky, beru to jako automatický, i když vlastně u hodně nalezených psů je čip nedohledatelný, tedy neregistrovaný. No prostě by mě to v týhle době nenapadlo a přitom se to děje….