Aktuálně: 2 753 inzerátů261 782 diskuzních příspěvků19 171 uživatelů

Příspěvky uživatele

JirkaP

JirkaP
JirkaP 05.10.2025, 20:02:11 xxx.xxx.16.106

Dobrý večer. Tome, chtěl jsem se Vás prosím zeptat. Moje první rámky jsem drátkoval svisle (koupil jsem je už předvrtané), teď přecházím na drátkování vodorovné, minimálně u medníkových rámků, třicítky do plodiště dám buď šikmo nebo taky vodorovně, ještě uvidím. Koupil jsem si stojanovou vrtačku, stála mě jen cca 1500Kč a udělal jsem si přípravek s dorazy. Vrtám po 3 loučkách (asi by šly i 4 -5, vrták nijak neuhýbá), jde to rychle a pro těch mých pár úlů je to naprosto dostačující. A teď k dotazu. Loni jsem narychlo kupoval asi 4 -5 kg mezistěn 39x24 (jiné neměli) a asi 3 kg mi ještě zbyly. (Na příští rok už mám objednané mezistěny na r.m. 39x27.5). U svislého drátkovaného medníkového rámku jsem M 39x24 fiknul na půl a včely tu větší mezeru dostavěly. U vodorovného drátkování (mám 3 drátky, cca 13 mm od HL a SL a jeden uprostřed) mi tato nízká M, při doražení na SL nepůjde přes všechny 3 drátky. Jak tedy upotřebit tyto M 39x24? Říkal jsem si, že bych odřízl větší půlku pro medníkový rámek a zbylý pásek (cca 9 cm vysoký) resp. tři tyto pásky bych použil pro vysoké rámky do plodiště, kde mám zatím drátky svisle a tak by to šlo zatavit. Nevím ale, jestli by to nevystavěly nějak deformovaně, nebo do těch “spojů” necpaly trubčí buňky.

A ještě mám dotaz k SR do TL. Loni jsem tam zatavil asi 2 cm vysoký pásek mezistěny. U vodorovného drátkování to asi nepůjde. Je to vůbec potřeba? Když jsou SR prostřídané s hotovými dělničáky, tak by nikam uhnout neměly (?). Děkuji.

JirkaP
JirkaP 03.10.2025, 14:17:02 xxx.xxx.16.106

Zdravím, tak už mám “rozlétaných“ nějakých 10 holubů, což je asi polovina osazenstva holubníku. Nejlepší na trénování se mi zdají mladí výletci, cca měsíc po vyskočení z hnízda. Tito se vždy drží hejna a nepodnikají “akce na vlastní pěst“. I když musím říct, že poslední dobou, jak pouštím víc holubů (6-8), tak se drží v hejnu a to i záletníci o kterých jsem psal v předchozím příspěvku.

Naše vesnice je na kopci. Místo, ze kterého je pouštím je tedy níže položené (není z něj vidět vesnice) a tak musí holubi nejprve nabrat výšku, aby se zorientovali. Vždy krouží nad místem vypuštění, někdy i pár minut, než se vydají směr holubník. Sledovat kroužící pštrosy je pro mě vždy zážitek. Kvůli dravcům to ale asi není nejlepší, a tak doufám, že se časem naučí létat přímo a nízko, aby nebudili pozornost.

Ještě přidám nějaké 3-4 holuby a mám prakticky natrénováno. Nejtěžší bude odstranit krmítko a nevím, jestli nakonec nevyměknu. Kdyby pořád nehnízdili a neměl jsem tam ty 4 koupené tak bych to i zkusil, ale takhle nevím. Ráno jsem začal krmit jen čistý ječmen, který mají strašně neradi a když je ve směsi, tak ho prakticky ignorují (ječmenem tedy během roku normálně nekrmím, vyjma cca jednoho měsíce v zimně, kdy nedávám nic jiného). Až večer dávám moji běžnou směs: pšenice, hrách, kukuřice, čirok, řepka, … . Nevím, jestli by bylo dostatečným stimulem k odletu na pole krmení jen tím nenáviděným ječmenem a nic jiného. Uvidíme, asi to zatím zkusím takto nenásilně, ale až posečou kukuřici, která ještě pořád stojí, jak je patrné z videa ze včerejšího rána. 

A co čejky, stále se krmí 100% na poli? A jak daleko Vám létají?

JirkaP
JirkaP 30.09.2025, 17:27:55 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.09.2025, 10:45:36

To by mě tedy nenapadlo, že umístění krmítka má vliv na to, kde zasedne zimní chumáč. Tome, díky za nasdílení Vaší zkušenosti!

Já začal krmit celkem brzo, myslím, že už první týden v srpnu jsem měl nakrmeno. Chybí mi zkušenosti, a tak jsem je spíš překrmil, než nedokrmil. Nevím, jestli by v krmítku nestavěly nějaké kraviny (teď už asi ne) a tak jsem je po nakrmení sesbíral a uskladnil. Na KK, resp. na VN (KK je teď už dole) mam igelit, na něm jsem ponechal prázdný nástavek s pootevřeným očkem na větrání kvůli odvodu tepla a zateplený dekl. Už jsem to tady psal loni, mám v deklu polystyren napevno (nejde oddělat), tak jsem to vyřešil takto. Snad je to takto taky dobře. Chci na ně před fumigací ještě zběžně mrknout, ale myslím, že tam žádný plod už nebude. Začátkem září jsem ještě pozoroval hromadné prolety mladušek, teď už jsou ale pár týdnů v “pohodovém módu“ i když o víkendu, po dlouhé době, zase nosily nějaký pyl, asi břečťan.

JirkaP
JirkaP 27.09.2025, 18:59:27 xxx.xxx.16.106

"Polař" se mě ptal, jak to vidím s dokrmováním holubů, až se rozpolaří. Tak daleko zatím nehledím, kdo ví, zda se vůbec rozpolaří. Jak jsem psal, beru to spíš jako nácvik a možnost do budoucna, až nebudu mít na holubníku žádné koupené holuby. Ti to určitě nedají, jak jsem se přesvědčil tento týden, kdy jsem jednoho rozpeřeného, zmoklého starocha musel večer uklízet protože nevyletěl 3 metry na holubník.

Když to čas a počasí dovolí, tak pokračuji s nácvikem. Vozím holuby ke kukuřičnému poli, které ještě pořád stojí, trošku pokrmím a nechám je vrátit se domů. Mimo 5 letošních výletků, kteří se už bezpečně vrací z více jak kilometrové vzdálenosti, jsem zapojil i dvouletého holuba a holubičku (nejsou v páru). Tady to bylo o něco dramatičtější. První akci zvládli oba dobře a s hejnem "mladíků" se vrátili domů. Při druhé akci se s nimi holub chvilku držel, ale pak se odpojil a nevrátil se domů. Už jsem se smířil s touto ztrátou, ale dnes mě čekalo milé překvapení. Ráno jsem našel holuba ve svém budníku. Čtyři dny byl pryč! Bylo hnusné počasí a tak mě udivuje, kde byl a čím se živil. Dokonce nebyl ani vůbec pohublý. Stejnou chybu udělala dnes i ta holubička. Nedržela se s hejnem, ale opět to dobře dopadlo a nakonec se vrátila, byť to trvalo půl dne. Asi se zaměřím jen na výletky, ti mi přijdou, že se drží spolu, a další chovné přidávat nebudu. Je to riskantní a příště bych už takové štěstí mít nemusel.

JirkaP
JirkaP 20.09.2025, 15:53:36 xxx.xxx.16.106

Dobrý den, posílám video z dnešního rána. Už mám 3 borce, resp. jednoho holuba a dvě holubičky co se dokáží vrátit od kukuřičného pole 1.1 km vzdáleného od holubníku. Jak je vidět na videu, holubi hned neodletí, sezobnou pár zrnek kukuřice co jsem jim tam hodil a mají snahu si hledat další potravu. Myslím, že až posečou kukuřici a vypustím je tam, budou schopni se tam "napást". Teď bych rád rozšířil toto hejnko o další, už i chovné holuby. Budu ale muset začít opět z kratší vzdálenosti.

JirkaP
JirkaP 19.09.2025, 19:48:10 xxx.xxx.16.106

Zdravím, dnes jsem čistil holubník, tak jsem udělal pár fotek. Holubi hnízdí jako na jaře. Z 6 párů má 5 párů holoubátka, nebo sedí. Nehnízdí jen ten starší pár (2018), co jsem koupil loni v prosinci. Dám jim ještě šanci na jaře. Ze zkušenosti vím, že to celkem trvá, klidně celou sezonu, než se koupení holubi rozjedou. Mám tady už tři roky stejně starého holuba (2018), který měl loni 12 holoubat a letos to možná i překoná.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 13.09.2025, 13:54:19 xxx.xxx.16.106

Včera jsem zapojil do akce 3 holuby, jednoho ostříleného borce a dva nováčky. Po otevření přepravky hned neodlétli, něco málo i sezobli. Jak je snad trošku patrné z videa, nováčci netušili, kterým směrem se vydat. Holub, který se již orientuje a nabral směr holubník se pro ně "vrátil" a navedl je domů.

Dnes měl holub před sebou velkou výzvu. Zavezl jsem ho za dálnici (je vidět na videu) do blízkosti kukuřičného pole, na které bych rád, aby létali. Je to téměř 1 km daleko. Kukuřice samozřejmě ještě stojí, tak jsem ho vypustil z malé louky. Než jsem se vrátil, holub už byl dávno doma.

JirkaP
JirkaP 11.09.2025, 11:56:01 xxx.xxx.16.106

Zdravím, tak jsem dnes podnikl další let z místa vzdáleného asi 650 m od holubníku. Tentokrát jsem k borci, co se už v okolí orientuje, přidat dalšího letošního výletka. Dal jsem jim před přepravku pár zrnek kukuřice a jeden holub se dokonce před odletem nazobal. Byli vypuštěni ze stejného směru, ale jiného místa než posledně. Holubi se drželi spolu, což mě potěšilo. Tentokrát se žádné kroužení nekonalo, letěli rovnou domů. Ještě se pokusím “rozlétat“ pár dalších výletků i nějaké chovné a jak posečou kukuřici, která je jen 1km (ne 1.5 km jak jsem si původně myslel) daleko tak je tam lehce hladové odvezu. Myslím, že 1-2 km vzdálené pole by pro volně chované pštrosy neměl být žádný problém. Uvidíme. Jak jsem ale psal, mám na holubníku ještě asi 4 koupené starochy, a tak nemůžu odebrat krmítko abych je “motivoval“ k odletu. Beru to spíš jako nácvik a možnost do budoucna.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 09.09.2025, 09:32:37 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele jo012810 z 08.09.2025, 18:37:21

Zdravím, přeji Vám to, musíte z toho mít radost, že se to povedlo.

Jak jsem psal výše, letos jsem holuby trošku flákal, holubařit “začínám“ zase až teď. Mám tady jednoho nepěkně zbarveného mladého holuba, který nějakým nedopatřením unikl kuchyni (určitě nemám holuby podle standardu, ale zase nechci mít různou strakatinu) a tak byl “vybrán“ jako testovací. Už podnikl 4 orientační lety. Odvezl jsem ho do různých směrů, 350 – 600 m daleko od holubníku a vypustil. Pokaždé se úspěšně vrátil. Nikdy zbrkle nevyletěl jedním směrem, ale začal nad místem vypuštění “inteligentně“ kroužit, jako by hledal záchytný bod, postupně stoupal a v kruzích se posouval. Naposled dnes ráno, kdy byl vypuštěn z pole na okraji vsi vzdáleného vzdušnou čarou 600m od holubníku. Prvně kroužil, pak asi uviděl střechu kostelíku, od kterého byl vypuštěn o víkendu a než jsem dojel domů (cca 2 min) byl už dávno doma. Idea je taková, že jak tento holub bude mít omrknuté okolí, a bude se bezpečně vracet ze všech směrů, budu k němu postupně přidávat další, aby se také zorientovali v okolí holubníku. Určitě to bude dobré i kvůli dravcům, kteří je umí někdy pěkně rozehnat, tak aby někde nezapadli a neztratili se pár set metrů od holubníku. Asi 1.5 km daleko (letos je to dál než jiné roky) mám pole s kukuřicí, kde je vždy po sklizni ještě pár týdnů vidět plno zrnek i celých klasů. Bylo by fajn je tam naučit, nebo minimálně zatím odvést, nakrmit a nechat je vrátit se domů. S odletem na pole to asi bude zatím trošku problém, mám tady ještě 2 původní holuby + ten jeden starší pár koupený loni v zimě a tam let na takovou vzdálenost asi nehrozí. Snad by to i zvládli, ale nikdo je k tomu nedonutí.

JirkaP
JirkaP 02.09.2025, 07:36:50 xxx.xxx.199.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 01.09.2025, 21:36:28

Tome, děkuji Vám za obsáhlou odpověď. Nakonec moje obava byla celkem zbytečná. Včera jsem do dvou šel a v KK byly na prostředku 4 plně zavíčkované, vedle 2 plné, ale už jen částečně zavíčkované a další téměř suché, krajní úplně. Našel jsem jen 2 SR a 2 načaté, ještě nezakladeni trubčáky, tak jsem ten TL udělal jen u jedněch, ostatní půjdou klasicky, tedy celá KK pod VN a TL až na jaře.

Souše/zásobáky (zatím jich moc nemám) skladuji v “komíně“ prázdných nástavků, vždy tak 6 ks v nástavku. Dole mám zasíťované varroa dno, které jsem koupil, ale nepoužívám je, to kvůli případným myším a přístupu vzduchu na tom rám z dvojitě nataženou sítí proti hmyzu a stejný rám nahoře. Zatím to zdá se funguje.

JirkaP
JirkaP 01.09.2025, 14:08:33 xxx.xxx.140.98

Tome, můžu se Vás prosím zeptat? Tento týden to bude měsíc, co jsem dával gabon, tak bych rád, při jeho rušení, vystrojil u dvou včelstev TL dne vašeho návodu. Už mám nějaký ten týden zakrmeno (asi 20Kg) a tak předpokládám, že KK přes kterou jsem krmil, bude plná, spíš částečně plná. Do nového TL dám tedy 6 nejvíc plných rámků z KK, ale co s těmi zbývajícími? Asi nebudou úplně plné, ale i jen zlehka zastříknuté cukrovým roztokem se příští rok do medníku použít nedají. Vím, Blaník tyto rámky do medníku nedává, ale jak víte, začínám a každý letos postavený panenský nízký rámek se mi může příští rok hodit. Navíc už mám takovýchto cukrem “ušpiněných“ rámků 10 od toho nejsilnějšího včelstva, kdy v době krmení byly ještě silné a poslední medník (ten nad KK) nešel odstranit, a tak do něj tak 3 kg cukru nanosily. Dají se tyto zlehka zaplněné rámky cukerným roztokem ještě letos nějak zužitkovat/vyčistit bez dodatečného zvedání VN? Děkuji.

JirkaP
JirkaP 29.08.2025, 11:42:11 xxx.xxx.199.3

Martina mi je taky líto. Nevzdávejte to, jednou z nás budou dobří včelaři🙂.

JirkaP
JirkaP 29.08.2025, 11:33:32 xxx.xxx.199.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.08.2025, 09:56:14

Dobrý den, děkuji za inspiraci. Přidám se k “pokusu“ a taky to u dvou včelstev zkusím. Myslím, že o něčem podobném se psalo v posledním Včelařství.

JirkaP
JirkaP 29.08.2025, 10:11:50 xxx.xxx.199.3

Zdravím,

já mám asi štěstí, už třetí rok u mne přežívá hejnko pštrosů bez jakéhokoliv léčení, odčervování, bylinek atd. a holubi se zdají být zdraví a vitální. Pštrosi chovaní na volno jsou velice plodní a mívají 10 i víc holoubat každý rok a to i koupení voliéroví holubi (pokud přežijí), po aklimatizaci a uvyknutí. Jen u jednoho staršího páru, který jsem koupil loni v prosinci se nepodařilo ani jedno holoubě. Holubice až někdy v červnu snesla 2 vejce, která rozmačkali, a tak z toho nic nebylo. Jsou to krásní holubi, rád bych od nich něco odchoval na osvěžení krve a tak jim dám ještě šanci do příštího jara.

Předchozí dva roky jsem měl ztráty od dravců do 5 ks a to jen v zimě. Letos je to horší, za jaro a léto jsem přišel o 3 chovné a asi 4-5 výletků.

Držím palce s polařením, já se k tomu zatím nedostal. Pořídil jsem si včely, a tak jsem se letos věnoval víc včelám než holubům. V okolí je hodně kukuřice, tak se o to ještě možná pokusím. Minimálně zase nějaké “orientační lety“.

JirkaP
JirkaP 30.07.2025, 20:54:58 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 30.07.2025, 20:27:45

Teď jsem na ně byl kouknout, větrají, ale nevoní to, jako na jaře nebo když byla hlavní snůška.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 30.07.2025, 20:27:45 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 30.07.2025, 18:47:09

U nás bylo do rána velice chladno, ale přes den bylo pěkně a svítilo (teď je 15°C). Včely nosí mnoho pylu a asi je i nějaká snůška. Pracoval jsem dnes z domu, tak jsem občas zašel na zahradu a takto bláznily kolem poledne. Netuším co kde mají, o víkendu jsem prošel okolí a nikde jsem včely neviděl. Jen v jednom lese, kde jsem narazil asi na 10 jedlí (jinak tu jedle moc nejsou) to trošku hučelo. Dnes jsem dal gabon, troje z pěti nemají KK ještě zdaleka plnou, tak jim asi zítra dám ještě po pěti kg. V plodišti mají všechny zásob hodně (možná až moc) i mnoho pylu.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 27.07.2025, 08:13:16 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 26.07.2025, 22:00:36

Moc děkuji! S tím gabonem mě to nenapadlo, dám ho tedy už teď v červenci. První větu jste napsal trochu nešťastně, ale pochopil jsem, že letní pařáky ve správném úlu ničí kleštíka, ne včely.

Ještě jim tedy jednu dávku, řekněme 3 kg, dám. Něco málo v medníku měly + 16kg cukru by snad zatím mohlo stačit. Ano, medníky odebírám postupně, na těch nejsilnějších mám 2, ten poslední zatím vzít nešel, včel je pořád hodně. Ještě jsem se chtěl zeptat, zimujete na 10 rámcích ve VN (kvůli fumigaci). Kdy prosím odebíráte ten jeden rámek a který?

JirkaP
JirkaP 26.07.2025, 21:07:13 xxx.xxx.16.106

Děkuji vám za odpověď. Budu vám věřit, snad nejsou blběny a plodiště neulijí. Dal jsem pro jistotu dnes ještě 3 kg, kromě těch, co měly KK ze 3/4 plnou. Prozatím s krmením končím. Kontrolu udělám, až budu dávat gabon, tady někdy v polovině srpna. Snad je to tak správně.

JirkaP
JirkaP 25.07.2025, 20:54:08 xxx.xxx.16.106

Zdravím, moc děkuji za informace ke krmení! Od nějakého 5. července u nás asi již nebyla nijak významná snůška. Po návratu z dovolené jsem zjistil, že v mednících spíš ubylo, než aby doplnily, co chybělo, tak jsem minulý víkend začal krmit. Všem jsem podal po 5 kg cukru v roztoku 1:1 a po 48 hodinách opět stejnou dávku. Mám tedy v každých 10kg. Všechna včelstva to měla po 24 hodinách vybrané, jen jedno se s tím trošku crcalo, tak dostalo v druhé dávce jen asi 2 kg. Nakrmil jsem “naslepo“, bez předchozí kontroly plodiště. Nebyla snůška, včely dost slídily a já měl strach se v nich vrtat, abych si nezpůsobil nějakou rabovku. V posledních dnech se zdá, že se zase nějaká snůška rozjela. Dnes kolem poledne se ty nejsilnější mohly ztrhat – viz foto. Taky nosí hodně pylu, hlavně po ránu, jasně oranžové a světle žluté barvy. Dnes jsem je zkontroloval, všechny mají v plodišti zásob dost, spíš víc než míň, plodu myslím hodně, pylu taky. Medník je u jedněch jen asi z 1/3 plný, u ostatních víc než z poloviny, někde z 2/3 až 3/4. Teď nevím, jestli mám pokračovat v krmení. Určitě bych už nedával velkou dávku. Mám jim dávat třeba 2l roztoku 2x týdně, nebo pár dnů počkat? Mám strach, aby neulily plodiště a neomezily matku v kladení, zvlášť když nějaká snůška asi je. Předem děkuji za radu, zase vás nechám chvilku vydechnout🙂.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 25.07.2025, 08:36:30 xxx.xxx.199.4
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 24.07.2025, 23:03:37

Tome, skvělý příspěvek. Vždy si říkám, že už tady snad muselo být napsáno vše, ale Vy se zas a znova s něčím vytasíte. Příběh s Petrem jste už někde psal, ale až teď jsem pochopil, že nejde jen o to, že matka zaklade v medníku, ale i o med.

Radost ze souší a díla obecně jsem myslel tak, že jak jsem navýšil počet včelstev, budou na jaře pro všechna včelstva ty 4 souše do medníku. Letos jsem si ale vyzkoušel, že jdou dát jen samé M. Co ale nefunguje a já to byl u dvou vč z nedostatku díla nucen udělat je, prostřídat M s SR v TL. To pak ulijí plodiště a vyrojí se. Letos budu všechny zimovat v sestavě TL-KK-VN (odd bude jen KK-VN) a tak budu moci na jaře vystrojit TL konečně správně, z rámků z KK, loňského TL a SR.

Ještě jsem se chtěl zeptat k dalším medníkům. Je tam taky nutné dodržovat pravidlo 4+6, nebo se později může dát těch souší třeba 6? Asi záleží na matce a je nutné to zkusit. Děkuji.