Aktuálně: 2 283 inzerátů289 395 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

JirkaP

JirkaP
JirkaP 07.08.2026, 07:17:24 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele coma z 06.08.2026, 23:18:52

Ano, česno je přes roh.

Plán byl použít to na TS, na TS mám i ostatní vč s jednoduchým dnem ala Blaník. Spodní nástavek s vyřiznutým česnem je tlumič a na to má přijít VN, pak je česno mezi TL a VN.

V tomto případě je tam ale roj, neměl jsem moc volných nástavků, tak jsem použil co bylo volné. TL to samozřejmě nemá a přešlo mi divné "zaplácnout" česno rámkem tak toto jedinné je zatím na SS.

JirkaP
JirkaP 06.08.2026, 20:21:04 xxx.xxx.16.111

Taky mám jeden úl s "horním" česnem, dno je v tomto případě ze spárovky, všechno je těsné, žádné fuky. Mám v něm usazený roj. Dnes jsem po mnoha týdnech, zkontroloval dno a taky čisto.

----

Teď jsem krmil oddělky, tak jsem jen tak zběžně kouknul do KK i u produkčních. Tam mám zakrmeno "naslepo" 15 kg cukru. Jsme lajdák, před krmením jsem do plodiště nekoukal (ani teď ne), ale vím, že letošní dílo mám vpředu a žádnou rozestavěnou mezistěnu tam nemám, tak snad to nebylo nezbytně nutné. Byl jsem překvapen. To nejlepší vč má KK narvanou a z většiny už i zavíčkovanou, ale ty ostatní nic moc a budu muset ještě min 5 kg cukru dát, aby měly min těch 5 - 6 nízkých rámků plných. Měl jsem za to že, měly plodiště dost ulité, ale asi ne a krmení uložily zvětšiny do VN. O víkendu budu muset kouknout i do plodiště.

Obrázek
JirkaP
JirkaP 24.07.2026, 22:45:28 xxx.xxx.16.111

Zdravím, tak jsem dnes ukončil letošní včelařský rok, resp. zahájil nový🙂. Vytočil jsem zbytek medu a zakrmil velkou dávku roztoku 1:1 (8l). Celkově jsem vytočil 254 kg medu ze čtyř včelstev (63.5 kg / vč). Zimoval jsem ale 5 vč, tak je průměr "jen" 51 kg na vč. Je to moje druhá sezóna, resp. první, kdy jsem měl "produkční" vč a nic nepřeváděl na jinou rámkovou míru jako loni. Blaník je za mě bomba! Je to skvělý výsledek i přesto, že z těch čtyřech vč která jsem vytáčel bylo "ideální" jen jedno. Myslím, že muselo dát minimálně 80 kg. Z těch ostatních mělo jedno vč půl jara zvápenatění, další, loňský odd, bylo na jaře slabší a medník dostalo o dost později než ostatní a moc se jim tam nechtělo no a to třetí se "vyrojilo". Vyletěl roj, sedl na jabloň 2 m od úlu a za půl hodiny se všechny včely opět vrátily. Naivně jsem si myslel, že se vrátily i s matkou, a tak jsem vylámal všechny rojové matečníky po té, co jsem si z něj udělal 2 odd. Po nějakých 10 dnech jsem tam našel několik pěkných nouzáků🙂. Asi měsíc se tam tedy nekladlo a tak hodně zeslábly.

Když se sejde dobrý rok a skvělá metodika tak to jde skoro samo. Tome, děkuji Vám!

Obrázek
JirkaP
JirkaP 10.07.2026, 15:00:24 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.07.2026, 14:40:28

Tome, děkuji Vám. Máte pravdu, nemá cenu kvůli pár včelám riskovat. Zlikviduju je😢. Bohužel nám to tady řádí. V bezprostřední blízkosti (do 400 m) mám 3 včelaře. Jeden mi potvrdil, že to má, s druhým jsem ještě nemluvil a ten třetí mi brečel, že letos nemá téměř med, ještě nevytáčel, některým nedával ani medník. Prý mu nejdou do síly, tak asi taky vápno, ale vyloženě jsem se ho na to neptal. Já to měl na jaře u jedněch kmenových, ale asi se z toho nějak dostaly a dají 50+ kg medu.

JirkaP
JirkaP 10.07.2026, 14:00:01 xxx.xxx.199.11

Zdravím, už asi týden u nás není žádná valná snůška. Myslel jsem si, že je to neustálým silným větrem, který tady poslední dny fouká, dnes je ale téměř bezvětří a stejně to moc nelétá. Pravděpodobně o víkendu vytočím zbytek a zakrmím. Příští sobotu jedeme na dovolenou a nechci to nechávat až na konec července. Loni jsem zakrmil taky okolo patnáctého a vyplatilo se to. Vyzimoval jsem silná včelstva. 

-----

Chtěl jsem se prosím zeptat. Opět jsem objevil zvápenatění😟. Tam kde bylo na jaře je to již asi dobré (alespoň tam nevidím mumie), teď je pro změnu v tom vyrojeném včelstvu. Teď je to vlastně včelstvíčko na asi 9 rámcích. Vyrojilo se to do mrtě. Zachraňovat je nechci, rozšiřovat počet včelstev nebudu, navíc mám asi 4 slušné oddělky jako rezervu a na výměnu matek. Matku zamáčknu, dílo holt zlikviduju (je to fakt slabé, plodu je tam minimum), ale co se včelami? Nešlo by je sklepat na náběh a spojit s nějakým oddělkem? Děkuji.

JirkaP
JirkaP 27.06.2026, 14:43:36 xxx.xxx.16.111

Dobrý den, tak jsem včera vytáčel. Nakonec to bylo rovných 70kg tmavého "lesního" medu (malina, ostružina, medovice)🙂. Celkově už mám vytočeno 149 kg (zimoval jsem 5 vč), tedy zatím průměrně 30 kg na vč. Na Blaník to není nic moc, ale:

1) Dvě vč z těch 5 se mi vyrojila (loni to byla 2 ze tří, takže posun 🙂) a to jedno vyrojené nedalo a nedá ani deko.

2) I přes hrozné sucho a horko je stále nějaká snůška, ještě nakvétají poslední ostružiny, asi je i medovice a teprve pokvetou lípy (včera jsem zaregistroval prvních pár květů). Ty ale prý v mé nadmořské výšce (525m.n.m) nemedují. V mednících, dle mého odhadu, u těch čtyřech včelstev co vytáčím, ještě minimálně 70-80 kg je a stále nosí. Snůška je ale taková pozvolná (nenápadná), ale asi nanosí celkem hodně, večer to kolem úlů krásně voní. Myslím, že ještě nějakých 50 - 100 kg pravděpodobně vytočím. Za mě je Balník bomba!

Na jaře jsem neměl moc medníkových souší, tak jsem byl nucen dát třeba celý nástavek mezistěn. Už mám letos vystavěných přes 100 nízkých rámků, tak to příští rok bude zase o něco jednodušší. Až teď mi postupně dochází výhoda dvojí rámkové míry a absence MM. Včely hodně nanosí a rychle staví. Ani jednou se mi nestalo, že by matka něco zakladla v medníku a to jsem zkoušel i pár rámků plástečkového medu, tedy SR do medníku. Pravda, tam jsem našel přesně jednu zakladenou buňku trubčiny. Včely to zanosily medem dřív, než to mohla matka zaklást. SR pro plástečkový med jsem ale dával až do druhého a třetího medníku.

Ne vše je ovšem tak růžové. Vyskytlo se nám tady zvápenatění. I u mě se to u jednoho včelstva na jaře projevilo. Teď už mumie vidět nejsou ale v září tam pro jistotu vyměním matku. Snad se to nebude opakovat každé jaro.

Ještě k "panenskému" medu. Teprve si buduji zákaznickou základnu (především u mne a manželky v práci), ale zatím jsem slyšel jen samou chválu. Několikrát se mi stalo, že si někdo vzal kilo (na zkoušku) a za hodinu, nebo druhý den přišel, že chce další dvě, tři. Vrcholem je kolega, jehož tatík je včelař. Loni si koupil 5 kg, letos chce 10.

A ještě jeden postřeh. Nejsilnější včely se mi na jaře vyrojily. Tahouny jsou paradoxně ty dvoje, co byly na jaře nejslabší. Odhaduji že dají minimálně 50, a nejspíš i mnohem víc kg medu. Když tady Tom psal o 60-70 kilech u těch nejlepších tak jsem moc nevěřil. Teď vím, že je to reálné.

Tento příspěvek píši jako poděkováni Tomovi, za to, že zde zveřejnil a do detailu popsal svoji metodiku. Můžu jen vřele doporučit. Tome, velké díky!

Obrázek
JirkaP
JirkaP 08.06.2026, 13:33:01 xxx.xxx.140.98

Chtěl bych se prosím zeptat na výměnu matky pomocí přeletáku. Mám jedno včelstvo, které má „špatnou“ genetiku. Jen se rojí a nenosí med. V současné době tam je mladá rojová matka, kterou chci nahradit. Říkal jsem si, že úl odnesu večer až bude tma stranou a na jeho místo dám do nového úlu oddělek s rozkladenou „ušlechtilou“ matkou. Nejsem si jistý, jestli si tento cca 4 rámkový oddělek „ubrání“ svoji matku před cizími létavkami, co se budou vracet na původní místo. Věřím, že když se nedává jen samotná matka, přidávací klícka není potřeba, ale raději se ptám. Děkuji.

JirkaP
JirkaP 19.05.2026, 20:21:38 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 19.05.2026, 10:07:30

Zdravím, samozřejmě vám to nepřeju, ale jsem rád, že v tom rojení nejsem sám🙂. Jak jsem už psal dříve, první roj jsem chytal koncem dubna. I když jsem tam nechal (aspoň jsem se o to snažil) jen jeden zavíčkovaný matečník a jeden otevřený, tak z toho ještě vyletěly asi 3 poroje. Už to neřeším, seberu je, den vězním a pak náběhem „spojím“ s usazeným prvorojem. Jak to kmenové, tak ten roj jsou ostré jako sviňa, tak se v nich už odmítám hrabat. Jestli klapnou nějaké matky z oddělků, tak se je pokusím vyměnit pomocí přeletáku. Jako další se mi předminulou sobotu vyrojily ty moje nejlepší. Sedly na jabloň 2 m od úlu. Stalo se ale něco zvláštního, za chvilku si to rozmyslely a všechny se vrátily zpět. Nechápu, asi se jim „po cestě“ ztratila matka. Z rojových matečníků jsem si udělal dva oddělky a zbytek vylámal, protože jsem si (asi naivně) myslel, že se vrátily i s matkou. Teď v neděli, po nějakých 6 dnech zimy, kdy včely nelétaly, jsem v plodišti našel asi 5-6 poměrně velkých zavíčkovaných matečníků v ploše plástu (asi nouzáky?) + ještě asi 2-3 u spodní loučky (zakladené misky, kterých jsem si předminulou sobotu nevšiml?). Ty u SL, se mi paradoxně zdály být menší tak jsem je zrušil, zbytek jsem nechal. Uvidím jak to dopadne, zatím se nevyrojily. No, a ještě jsem u jednoho včelstva našel asi 2-3 misky s trochou kašičky. Ty jsem samozřejmě zrušil ale musím je sledovat. Od nedělního pozdního odpoledne, kdy se konečně oteplilo se rozjela (po ochlazení pokračuje) velká snůška. Ještě stále kvete řepka, začínají hlohy a kleny, ty ale mají květy sežrané od nějakých mšic ještě před vykvetením, alespoň tedy ty při zemi, nahoře v koruně nevím. Na většině už mám 3 medníky, ale opět „trpím“ velkým nedostatkem souší, jsem nucen do medníků dávat téměř samé mezistěny, což není dobré. Příští rok to už bude veselejší, budu mít hodně panenských souší. Konečně jsem se i naučil správně zatavovat mezistěny a mám to dostavěné až k SL. V sobotu jsem zkušebně (pro rodinu) asi 15 kg vytočil. Bral jsem nějaké i ne úplně zavíčkované plásty. Med je výborný, ale má 18.5% vody. I když souše nutně potřebuji, ještě asi pár dnů počkám, až to bude úplně zavíčkované.

JirkaP
JirkaP 06.05.2026, 13:31:28 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 06.05.2026, 12:22:45

Tome, děkuji vám za odpověď. Dobře, nechám to tak, opravdu bych nerad přišel o ten první medník ze špendlíků a třešní, že by ho, byť jen část, třeba proplodovaly. Píšete, že jsme na začátku, snad ano. Ze slavného deště u nás asi sešlo, hlásí celý 1 mm na pondělí😟. Myslím, že za poslední 2 měsíce u nás pršelo jen jeden den, v úhrnu nějakých 8 – 10 mm. Snůška u nás zatím je, kvetou jabloně a před nějakými 4-5 dny začala řepka. Loni tady nebyla, letos je tady jedno mini (jen asi 2 ha) pole nějakých 500 m daleko a pak 2 „větší“, 1.5 km daleko. Otázka je, jak dlouho to ještě může vydržet. Dnes jsem doma, tak můžu vidět, že nosí jak o život a obtěžkané padají pod česna.

JirkaP
JirkaP 06.05.2026, 09:56:11 xxx.xxx.199.11

Zdravím. Tome, chtěl bych se vás prosím zeptat na přehazování medníků mezi včelstvy. Někde jste napsal, že silnému včelstvu vezmete téměř plný medník i se včelami a dáte ho na slabší včelstvo, aby ho doplnilo a zavíčkovalo. Říkal jsem si, že bych to vyzkoušel. Mám jedny super silné, včera dostaly 3 medník a jedny (loňský odd), co teprve začínají stavět a nosit do prvního. Logicky bych ten téměř hotový medník (chybí doplnit tak 2-3 kg max a zavíčkovat) dal nahoru, tedy na rozestavěný a jen nepatrně zaplněný medník „posilovaného“ včelstva.(?) Ve vlákně sběrný medník (vím, to je něco úplně jiného a dělá se za jiným účelem) se ale tento SM dává na VN, tedy pod nepřijatý medník posilovaného včelstva. Kam tedy s tímto medníkem? A nehrozí, že včely, co tento medník dostanou ho budou „rabovat“ a „zdržovat se“ přenášením medu atd. A nakopne je to (nejspíš ano), nebo naopak poleví, když přišly ke „kořisti“? Omlouvám se za asi hloupé dotazy, ale rád bych to udělal správně, pokud se rozhodnu to vyzkoušet. Děkuji.

JirkaP
JirkaP 30.04.2026, 08:05:42 xxx.xxx.199.11
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.04.2026, 21:45:00

Tome, děkuji vám za odpověď!

Roj jste usadil nějak brzy ne? A na ten vál položte něco, třeba kusy střešní latě, prostě udělejte sajtny. Někdy se hrnou tak rychle, že tečou a kapou mimo vál na zem.

Když se nejedná o roj neznámého původu, tak 1 den v tmavém a studeném sklepě (mám tam tak 5, 6 stupňů) by měl na uklidnění stačit, nebo ne? Ano, ty sajtny tam být mohly (měly), ale byla to improvizace, dost jsem spěchal, aby se tam do večera, než se ochladí stihly nastěhovat. Zvládly to všechny, i ty, co přetekly.

Dnes ráno u nás bylo -2.5°C. Snad to všechno nepomrzlo.

JirkaP
JirkaP 29.04.2026, 19:49:38 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, moc vám děkuju za váš čas. Roj je usazen v novém úlu, nemám navíc VN (už je něco objednáno) resp. jeden mám, ale ten plánuju na oddělky, tak jsem je dal do dvou NN s vyšším česnem. Prohlédl jsem kmenové včelstvo, vylámal matečníky, nechal jsem jen jeden (snad) zavíčkovaný a asi dva ještě otevřené. Dnes byly mnohem hodnější, včera jsem do nich asi vlezl v nepravý čas (po vyrojení). O voňavce, pivu a kořalce vím.

Ještě bych měl prosím jeden dotaz a zase vás nechám vydechnout🙂. Když už jsem byl ve včelách, říkal jsem si, že mrknu i na ty dvoje nejlepší, ty by mě mrzely, kdyby se vyrojily. Sundal jsem první medník (byl už celkem těžký) a zjistil, že druhý medník, který jsem dával v sobotu mají z poloviny postavený a už tam nosí (na prostředku) sladinu. Do plodiště jsem tedy nešel. Když staví a nosí v nedávno přidaném medníku, tak by zaječí úmysly mít (zatím) neměly. Je to tak?

Co bylo u vyrojených jinak? Nedostatkem prostoru myslím netrpěly, mezistěny (i v medníku) postavily, jediný rozdíl, co jsem zpozoroval byl ten, že v medníku nic moc nepřibývalo, teď je suchý.

Dnes, jak jsem přišel kolem 4 z práce, tak to už téměř nelétalo. Nikde. Bylo sice o něco chladněji než v předchozích dnech, ale svítilo a teoreticky to mělo ještě frčet. Naplno kvetou třešně (ty pozdnější) na jabloni se objevilo pár květů, začíná řepka. Je hrozné sucho a asi to s nektarem nebude nijak slavné. Zítra budu pracovat z domu, tak budu sledovat, jestli létají aspoň kolem poledne. Ráno bude zima, má být -1. Děkuji.

JirkaP
JirkaP 29.04.2026, 13:01:16 xxx.xxx.140.98

Dobrý den, děkuji všem za rady. Toho blba jsem nemyslel tak, že se mi vyrojily, ale že tak brzo. Je ale pravda, že už je konec dubna, tedy skoro květen🙂.

Tome, byla to mladá (loňská) matka, dcera po „rojivé potvoře“. Od jara byly silné, měly TL, medník dostaly jako první, už někdy před třemi týdny. Okamžitě ho obsadily, pak se ale ochladilo, tak se trošku stáhly a asi na týden přestaly plodovat (psal jsem to tady o pár příspěvků výše). Je ale fakt, že na to, jak byly silné nenanosily celkem nic v porovnání s dalšími 2 silnými vč. To mě mohlo v sobotu trknout, když jsem kontroloval a někde přidával další medník. Ty dvoje nejlepší ale nepřestaly plodovat, tyto ano, tak jsem si říkal, že asi proto mají v medníku méně. Dnes je zkusím projít a vylámat přebytečné matečníky. Snad nebudou tak ostré jako včera. To jsem ještě nezažil, vrhly se na mě jak bestie, plácl jsem zpět medník a mazal pryč. Každopádně později vyměním obě matky, starou i novou, takové potvory u domu nechci.

Tome, myslím, že jste někde zmínil (snad to nebylo jen moje zbožné přání) … jak je VN plné, tak do něj víc nelezu. Jak tedy poznám, že se chtějí rojit? Asi to chce praxi, pozorovat letovou aktivitu, přínos, .. . Mám v plánu začátkem května dělat oddělky, při té příležitosti chci všude projít VN. Doufal jsem, že to do té doby vydrží, ale nevydrželo. Ničemu to nevadí, jen bych nerad, aby se mi vyrojily i ty nejlepší. Říkal jsem si, že jako „protirojové opatření“ budu přidávat další medníky (ne první) trošku v předstihu. Teď už je podtrhnout nejde, nebo ano? Logika: Jak jsem psal, nemám souše, takže víceméně do dalších medníků půjdou jen samé M, max jedna souše ke každému kraji. Když je silná snůška, nosí rychleji, než staví. Když dám medník o něco dřív, ví dopředu, že mají práci a prostor, tak by se nemusely chtít rojit. Dává to smysl? Děkuji.

JirkaP
JirkaP 28.04.2026, 19:40:02 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, budu za blba, ale co už. Dnes se mi vyrojily včely. Nejhorší je, že nevím co jsem udělal špatně, nebo co bych udělal jinak. Byla to ta má jediná rojová matka, dcera po matce, kterou v roce 2024 začalo moje včelaření, když jsem si od známého přivezl usazený roj. Tato její matka se mi loni dvakrát vyrojila🙂. Druhý roj jsem nechytl, a tak ji už naštěstí nemám. Budu věřit, že to v tomto případě bylo dáno geneticky. Měl jsem obavu, aby to nebyly ty moje nejlepší, nebo ty druhé nejlepší ze slunečního úlu, ale naštěstí ne. Jen jsem v rychlosti nadzvedl medník a poctivě staví druhý, podsazený medník, co jsem jim dával v sobotu. Naopak ty co se z největší pravděpodobností vyrojily, měly medník suchý, i když tam v sobotu nějaké 3 - 4 kila byly. Chtěl jsem kouknout do plodiště, ale musel jsem je okamžitě zavřít, málem mě sežraly. Asi se do včel nemá lézt v ten samý den, co se vyrojily, nevím. Roj jsem chytl, je ve sklepě, nechám ho vystavět nové dílo, ale matku, jak to půjde, vyměním. Nevím co s původním včelstvem, jestli to mám zítra zkusit ještě jednou a vylámat matečníky (nechat jeden nebo dva?), nebo to nechat osudu (to by se ale pak asi rojilo dál). Děkuji za případné rady / doporučení.

JirkaP
JirkaP 25.04.2026, 21:02:18 xxx.xxx.16.111

Dobrý večer, dnes jsem byl zase po nějaká době ve včelách a myslím, že dobrý. Včely ve "slunečním teploúle" (jak to Tom nazval), mají v medníku už tak 6-7 kg medu. Chtěl jsem u nich vyzkoušet "efekt vysokého medníku", čtyřiadvacítku ale nemám, tak jsem vložil ještě jeden nízký medník. Je snůška, jsou velice silné, mají teplý úl, podtrhnout je asi nejde. Kvetou špendlíky, třešně, švestky, jabloně mají ještě tak 5 (?) dnů čas. Původně jsem to neměl v plánu, ale když jsem viděl moje nejsilnější, tak dostaly taky druhý medník (nemám souše, tak dostaly jen 2 a zbytek M). První medník je vystavěn a je v něm odhadem tak 7-8 kg medu. Ochutnal jsem, a je velice chutný a aromatický - bomba. Další dvě včelstva mají v medníku zatím jen tak 2-3 kg. Jedno, loňský odd, na mezistěnách zatím nezačal a to má medník už asi týden. Tyto jsem neodhadl. Měl jsem v plánu mrknout i do plodiště, ale nakonec jsem si to rozmyslel, jen jsem všude povysunul letošní M. Všude byl čerstvě zavíčkovaný plod. Větší kontrola musí vydržet ještě aspoň týden, než budu dělat oddělky. Snad se mi to letos nebude rojit jako loni. Trubce jsem zatím viděl jen jednoho.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 16.04.2026, 19:50:31 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 15.04.2026, 22:19:47

Včera ráno jsem dal medník těm, co jsou v tom “solárním” úlu. Takto to vypadalo dnes odpoledne … tak snad dobrý. 

Obrázek Obrázek