Dobrý večer, moc vám děkuju za váš čas. Roj je usazen v novém úlu, nemám navíc VN (už je něco objednáno) resp. jeden mám, ale ten plánuju na oddělky, tak jsem je dal do dvou NN s vyšším česnem. Prohlédl jsem kmenové včelstvo, vylámal matečníky, nechal jsem jen jeden (snad) zavíčkovaný a asi dva ještě otevřené. Dnes byly mnohem hodnější, včera jsem do nich asi vlezl v nepravý čas (po vyrojení). O voňavce, pivu a kořalce vím.
Ještě bych měl prosím jeden dotaz a zase vás nechám vydechnout🙂. Když už jsem byl ve včelách, říkal jsem si, že mrknu i na ty dvoje nejlepší, ty by mě mrzely, kdyby se vyrojily. Sundal jsem první medník (byl už celkem těžký) a zjistil, že druhý medník, který jsem dával v sobotu mají z poloviny postavený a už tam nosí (na prostředku) sladinu. Do plodiště jsem tedy nešel. Když staví a nosí v nedávno přidaném medníku, tak by zaječí úmysly mít (zatím) neměly. Je to tak?
Co bylo u vyrojených jinak? Nedostatkem prostoru myslím netrpěly, mezistěny (i v medníku) postavily, jediný rozdíl, co jsem zpozoroval byl ten, že v medníku nic moc nepřibývalo, teď je suchý.
Dnes, jak jsem přišel kolem 4 z práce, tak to už téměř nelétalo. Nikde. Bylo sice o něco chladněji než v předchozích dnech, ale svítilo a teoreticky to mělo ještě frčet. Naplno kvetou třešně (ty pozdnější) na jabloni se objevilo pár květů, začíná řepka. Je hrozné sucho a asi to s nektarem nebude nijak slavné. Zítra budu pracovat z domu, tak budu sledovat, jestli létají aspoň kolem poledne. Ráno bude zima, má být -1. Děkuji.