Aktuálně: 2 285 inzerátů289 397 diskuzních příspěvků20 875 uživatelů

Příspěvky uživatele

JirkaP

JirkaP
JirkaP 14.04.2026, 20:59:08 xxx.xxx.16.111

Zdravím, tak jsem dnes po cca 10 dnech byl ve včelách a žádná velká hitparáda. Tedy nejsou slabší, ale jsou zhruba stejné jako před těmi 10 dny. Jak se ochladilo a začalo foukat, dokvetla jíva a nic dalšího nekvetlo tak patrně přestaly / omezily plodování. Stav je následující.

Vč1, moje nejlepší, dostalo medník před těmi 8-10 dny. Medník dostat muselo, obsedalo celý VN i TL. V medníku začaly na mezistěnách, ale po ochlazení to zabalily. Ve čtyřech souších je tak kilo medu dohromady. Začínají špendlíky a tak věřím, že to zase rozjedou. O tyto strach nemám, jsou hodně silné, je to vidět i na česně. Do VN jsem nekoukal.

Vč2, dostalo medník asi 1-2 dny po těch prvních, myslím že na něj bylo zralé, ale dostaly ho v nepravý čas. Následně se ochladilo a "nic" tady nekvetlo. V medníku sice nějaké včely jsou, ale nic se tam neděje. Ve VN je jen zavíčkovaný plod před líhnutím (tmavá víčka) a malé larvičky a patrně vajíčka, ta ale nevidím. Chybí větší larvy a čerstvě zavíčkovaný plod. Stejná situace je ve vč3 a vč4, jen s tím rozdílem, že ještě nemají medník (naštěstí). Tady ještě minimálně týden počkám a uvidím. Není kam spěchat, teprve to začíná, špendlíky mají jen pár rozvitých květů.

Vč5 je asi 10 dnů v tom mém spešl úle s dvojitou stěnou a solárním ohřevem do mezery mezi tyto stěny. Toto včelstvo, jako jediné hodně zesílilo a má plod všeho stáří. Tyto žádnou pauzu neměly. Nahusto obsedají celý VN, je tam hodně plodu před líhnutím. Ještě počkám den, dva až se rozjede snůška a dostanou medník.

Poučil jsem se z toho, a došla mi potřeba tepla. Příští rok se budu snažit je držet mezi komorovačkama co nejdéle a s medníkama nebudu tak pospíchat. Chce to minimálně tak 5-10 let praxe🙂.  Už začínám chápat to Tomovo raději o 5 dnů později, než o den dřív.

JirkaP
JirkaP 10.04.2026, 20:35:16 xxx.xxx.16.111

Zdravím, dnes ráno u nás bylo -5°C, přes den jen asi 5°C. Odpoledne jsem "oběhl" okolí, abych věděl, co kvete. 

Jíva je definitivně odkvetlá, dříny, co mám na zahradě taky, i když ještě trochu smrdí. Kvetl (začíná) by mléč, kdyby tady byl. Během asi osmikilometrové pochůzky po okolí jsem narazil jen na 2 stromy plus nějaké "šáší" kolem silnice. Doufám, že včely mají lepší přehled🙂. Za nějaké 2-3 dny by mohl začít špendlík, třešeň ptačí zatím nic. Meruňka a broskev, co tady "trápím" v 520 m.n.m zatím taky ještě nekvetou (naštěstí). Má se oteplit, ale zase tam vidím na pondělí vítr až 8 m/s. Tak uvidíme, snad jim to nevyjde. Než jsem začal včelařit, tak jsem neměl tušení, co má “chudák” včelař starostí🙂.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 08.04.2026, 20:14:54 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.04.2026, 21:06:35

Tome, děkuji vám za reakci.

To, že nezakládají trubčinu je zvláštní, ale klid, možná jí mají zakladenou dole v TL.

S tou trubčinou je to divné. Trubčinu v TL může mít max jedno včelstvo, to, co dostalo TL už loni. Ostatním jsem vystrojil nový TL teprve před cca 5 dny. Neříkám, že je ten trubčák ve VN zanesený celý, ale řekněme horních 10 cm, dole ne. Možná tam byla vajíčka a já je jen neviděl. Když jsem dával nový TL tak jsem jen tak zběžně zkontroloval i VN. Koukal jsem hlavně na plod a až později doma jsem si uvědomil, že tam měly už asi i nově zavíčkované zásoby (světlá víčka). Přísahat na to nemůžu, nevím, jestli je to možné, ale bylo to pod HL na levé straně, kde bylo zimní sedliště, tak to asi staré zásoby být nemohly (Ještě si neumím všeho hned všímat a dojde mi to, až zavřu úl🙂). Prostě všude plod, pyl, staré (i nové?) zásoby a sladina, tak mi z toho vyšlo, že nemají kam, tak zanáší i ten trubčák, místo aby ho zakladly. I z nadbytečných rámků v KK, které jsem dával pryč, když jsem dělal ten nový TL to jen stříkalo, když jsem z nich sklepával včely.

Deník si píšu (protože si nic nepamatuju), co kdy kvete (začíná / končí), datum a co jsem dělal za zásahy. Třeba jsem si myslel, jak je příroda letos napřed, když bylo od konce února mnoho dní teplo a slunečno, ale je to na den / dva stejné jako loni.

JirkaP
JirkaP 07.04.2026, 19:16:43 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.04.2026, 12:04:45

Tak to mě mrzí, že vám zeslábla. Já mám asi začátečnické štěstí a snad i slušnou lokalitu. Všech 5 vč se mi zdá být velice silných, nahusto obsedají celý VN, všechna mají postavené 2M, některá už i zakladené, jinde jsem při včerejší rychlé kontrole našel na vytažené mezistěně matku. Medník, co jsem na jedny dal před 3 dny byl včera plně obsednutý a začaly vytahovat mezistěny, takže podtrženy snad nebyly. Včera jsem dal medník na další, které jsou stejně silné. Vzhledem k počasí jsem dost váhal, ale přišlo mi, že úl přetéká a potřebují další prostor. S ostatními zatím počkám, až se umoudří počasí a rozkvete špendlík. Ten má zatím jen bílé špičky, tak doufám, že to vydrží do oteplení. Stavební rámek je všude minimálně z ½ postavený, ale nekladou do něj, hned to zanáší sladinou a to všechny, kde je SR ve VN. Z toho usuzuji, že asi potřebují další prostor (?).

JirkaP
JirkaP 04.04.2026, 15:03:04 xxx.xxx.16.111

Dobrý den, u nás včera včely po asi 8-10 dnech konečně zase létaly (mimo sporadických letů, asi pro vodu, jak tady nedávno zmiňuje Martin). Vystrojil jsem nové tlumiče a jedno včelstvo přehodil do nového úlu, o kterém jsem tady kdysi psal. Uvidíme jak to v tom půjde.

Jedno včelstvo je tak silné, že obsedá VN i nový TL. Večer kolem desáté jsem na ně kouknul česnem, a visely až do podmetu, tak dnes dostaly medník. Loni se mi podařilo přidat medník tak, že po pěti dnech tam bloudily 3 včely. Dnes, i když je chladno a větrno, včely téměř nelétají, je medník po pár hodinách přijat, viz foto. Minimálně tedy ty čtyři souše, s mezistěnami se zatím seznamují🙂. Má být pěkně, tak doufám, že jsem je nepodtrhl. 

Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 04.04.2026, 14:26:57 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 03.04.2026, 20:22:49

Posílám fota drápáku od Toma. Po 10 dnech je to nově vystavěno a zakladeno. 

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 31.03.2026, 19:32:41 xxx.xxx.16.111
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 31.03.2026, 18:49:10

Chlapi, moc vám oběma děkuju! To co popisuje Tom, jak postupovat u včelstva co se dostane do rojovky, to by mě teda nenapadlo. To chce už pár let praxe, aby se člověk naučil takto uvažovat. Skvěle vysvětleno, musím si to ale vytisknout a později oživit až to bude potřeba🙂.

Co se týče Kývalky, tak tam jsem bral zatím 2 matečníky. Jeden v prvním roce mého včelaření (2024) do pozdního odd. Loni to bylo moje nejlepší vč (jediné co se nevyrojilo🙂), dalo mi 40 kg medu postavilo celé plodiště a asi 40 medníkových souší. I letos zatím patří mezi 2 nejlepší. Další matečník jsem tam bral loni, odd rychle zesílil a skvěle přezimoval. Jak se jim povede uvidím letos, ale zatím to vypadá slibně. Na Kývalku mě navedl jeden borec co jsem od něj dostal odd a ten nedá na matky/matečníky z Kývalky dopustit. Myslím že pan Veverka to dělá dobře a bude-li možnost, zase si tam 1-2 matečníky koupím.

JirkaP
JirkaP 31.03.2026, 14:14:56 xxx.xxx.140.98

Tome, děkuji vám za detailní popis toho, jak správně udělat oddělek. Loni jsem dělal mé první dva odd, ale té vody jsem tam dal asi moc, a navíc nejdál od česna a pak mně to tam plesnivělo. Dám si na to pozor.

Letos bych si rád vychoval nějaké 3-4 matky, které bych použil na výměnu matek v kmenových vč za pomoci oddělku. Taky beru odd jako protirojové opatření. Uvažuji o těchto možnostech:

1) Udělat si odd dle návodu a přidat koupený zralý matečník (Kývalka). Toto jsem už dělal, je to pohodlné a celkem jistota.

2) Rád bych se ale trošku posunul a zkusil si vychovat matky vlastní. Udělal bych si odd, po nějaké době (8-9 dnů) vylámal všechny nouzové matečníky a vložil štěp (snad se tomu tak říká) s vajíčky z mého nejlepšího včelstva. Vajíčka sice nevidím, ale s pomocí lupy bych je snad nějak našel. Mělo by se jednat o panenskou, nebo max 1x zakladenou souš. Přemýšlel jsem, že bych použil trik s přehozením rozestavěné M z jiného včelstva. Tam by měla být jistota, že to matka rychle zaklade a já půjdu na jisto, bez velkého hledání. Mám tady ale jednu pochybnost, ke které se vrátím na konci.

3) Ještě jsem někde narazil na další možnost, už ale nevím kde a nepamatuji si všechny detaily. Udělal by se odd z nejlepšího včelstva i s matkou. Nevím, jestli by bylo možné (bezpečné) ho ještě posílit o rámky s plodem a včelami z dalšího včelstva. Tento silnější odd by se nechal záměrně na malém prostoru (cca 5 rámků?), čímž se přivede do rojové nálady. Jak narazí rojové matečníky, rámky s matečníky by se rozhodily do separátních oddělků. Přijde mi to jako celkem snadný způsob, jak si vychovat několik málo kvalitních matek celkem bezpracně, ale jsem začátečník a možná mi nedochází všechny souvislosti. Jako problém vidím to, že tento odd by se asi musel udělat řekněme koncem dubna, jako protirojové opatření v kmenovém vč a taky, aby se odd ještě stihl dostat do rojové nálady a vychovat matky. Nevím, jak by dopadlo kmenové vč. Sice jsem někde četl, že když se včelstvu odebere / omezí v kladení matka ve snůšce, medný výnos se nesníží (spíš naopak, létá více včel) ale to asi platí pro období před hlavní snůškou, kdy jsou včelstva na vrcholu, ne koncem dubna nebo začátkem května. V tomto případě by asi medný výnos hodně utrpěl (?) Určitě by zeslábly, a i kdyby se nahradila matka, kterou si vychovají z nouzáku za novou kvalitní, nevím, jestli by se ještě takové včelstvo dostalo do potřebné síly před zimováním. Asi je to nesmysl.

Ještě jsem se chtěl vrátit k jednomu bodu. Opět jsem někde četl (netuším, zda je to pravda), že když se odd s matkou (viz bod 3) dá do plemenáče, matka v omezeném prostoru zpomalí kladení a vajíčka jsou kvalitnější. A tady bych měl dotaz k bodu 2. Nebudou vajíčka z rychle zakladené M méně kvalitní, a tudíž nevhodná pro odebrání štěpu pro chov matek z vajíček?

JirkaP
JirkaP 25.03.2026, 19:46:03 xxx.xxx.16.106

Zdravím. Posílám další sérii fotek od Toma. Byl k tomu popisek, ale neumím to z WhatsAppu stáhnout i s popisem, tak to musí Tom případně okomentovat.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 24.03.2026, 19:22:03 xxx.xxx.16.106

Dobrý večer, Tom mě požádal o vložení nějakých fotek. První 2 jsou letos postavené a již zakladené mezistěny. Další fotky jsou "drapáky", jak zde o nich Tom psal.

Přidávám jednu moji. Foceno dnes v 18:30h. Včely intenzivně větraly, vůně byla cítit 5m od úlu🙂.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 24.03.2026, 15:03:41 xxx.xxx.140.98

Zdravím, zde je „aktuální“ (víkendový) stav mých vč, a měl bych na vás Tome opět i dotaz. Minulou středu jsem dával do nejsilnějších (mají TL už od loňska) M mezi zadní krycí a plod. Ostatní dostaly SR (jedny dostaly SR už o týden dříve) V ne byla mezistěna téměř postavená zatím ale nezakladená. Plod mají na 7 rámcích, přijde mi, že úl praská ve švech a tak jsem vyhodil buchtu (komoru ani BP už nemají) a na druhou pozici, mezi plod a přední krycí jsem přidal další M. Tím je VN plné. Věřím, že do čtvrtečního ochlazení ji ještě postaví. I kdyby ne, plod roztržen nebyl a na plodových rámcích je v pravém rohu stále dostatek zásob a navíc nosí hodně nektaru z jív. Myslím, že jak přejde ochlazení, budou zralé na medník.

Stejně silné mám ještě jedny. Ty dostaly ve středu SR. Při kontrole v neděli byl obsypaný včelami a rozestavěný. Co mě ale překvapilo, zanáší ho sladinou. Už se vám někdy stalo? Úl byl taky plný včel a tak jsem i u těchto vyhodil buchtu a dal M na druhou pozici (souše by asi byla lepší, tu ale nemám), ne tedy před SR. I tyto mají VN už plný. Nevím, jestli nedělám něco špatně, že mi zanáší sladinou SR. Všiml jsem si toho i u dalších. Vyhodnotil jsem to tak, že vyzimovaly silné, je nadstandardně pěkné předjaří/jaro, včelstva se rychle rozplodovala, donesla si hodně pylu, nosí sladinu a nemají místo. Nejspíš to chtělo dát souše už někdy dřív, ty ale nemám, a navíc nebylo moc kam pokud mají postavil alespoň 2-3 M. Děkuji za případné rady / doporučení.

JirkaP
JirkaP 19.03.2026, 18:16:52 xxx.xxx.16.106

Dobrý den, Tom mě poprosil abych sem nahrál fotky co mi poslal. Jedná se o mezistěnu přidanou v sobotu a takto vypadala včera. Byla tedy hned vložena do vedlejšího včelstva doprostřed hnízda pro rychlé dostavění a zakladení.

Obrázek Obrázek Obrázek
JirkaP
JirkaP 18.03.2026, 17:48:38 xxx.xxx.16.106

Tak jsem dnes konečně dal SR, čt-ne jsem byl pryč, a tento týden šlo jít do včel až dnes. Zkušebně jsem do jedněch (silný loňský oddělek) dal SR už minulou středu (u ostatních by už musela buchta ven, hlásily ochlazení a tak jsem nechtěl riskovat). Dnes byl SR z poloviny vystavěný, včely na něm usilovně pracovaly. Červíci tam zatím nebyli, vajíčka nejsem schopen vidět. Kdybych byl býval dal SR do těch ostatních, které jsou silnější, tak už ho mají dnes postavený. Těm co mají TL už od loňska jsem SR nedával. Koukl jsem do TL a našel tam jeden vystavěný nikdy nezakladený trubčák (ten jsem jim tam ale myslím dával už na podzim) a jeden rozestavěný, asi letos postavený. Jistě to ale nevím. Prosím Toma, jestli by mohl odpovědět na můj dotaz v sousedním vlákně, jak u těchto postupovat. Děkuji.

JirkaP
JirkaP 18.03.2026, 13:49:30 xxx.xxx.16.106

Zdravím, v po a út (o víkendu nevím, nebyl jsem doma) u nás bylo hnusně, dokonce sněžilo. Dnes, i když celkem fouká, je relativně teplo a slunečno, začala jíva a na česnech je frmol viz video. Pyl nosí jen asi každá pátá včela, tak už asi nosí sladinu z jív.

Děkuji Tomovi za články, které publikoval zde na CHZ. Jsou tam informace k zužování a rozšiřování přehledně na jednom místě. Chtěl jsem se ale zeptat, jak postupovat u vč, kde byl TL vystrojen už na podzim. U jednoho vč jsem to tak udělal, shodou okolností je to to nejsilnější. Bylo zúženo na 8, teď je na 9 + v předu buchta, vzadu BP. Tak nevím, jestli vyhodit buchtu a dát SR do VN, nebo je nechat stavět trubčinu od začátku jen v TL. Pokud by se SR do VN nedával, jak je pak mám rozšířit o ty 2 mezistěny? Není mi úplně jasné kdy a kam je dát. Nevím, jestli by stavěly vzadu u stěny (teď asi ne) a plod se rozdělit nemůže. Ještě mě napadá ji dát na druhou pozici, tedy za přední krycí?

JirkaP
JirkaP 11.03.2026, 18:44:40 xxx.xxx.16.106

Martina je mi taky líto. Je to k vzteku, člověk přijde nejen o včely, ale i vybavení, které si pracně vyrobil. Na radu jste se neptal, ale do té překližky bych taky nešel. Začne se vám dařit a pak vás bude mrzet, že nemáte dřevo. Já loni kupoval nesmontované nástavky (vyjdou levněji a smontované je to za chvilku) a 4xNN + 1xVN mě vyšlo na 2000kč. Překližka bude taky něco stát + vaše práce. Udělal bych jen "Tomova" dna, střechu vám snad nechají. 

------ 

Tak jsem dnes do jedněch taky zkusil dát SR, respektive rozestavěný trubčák z loňska. Zítra odjíždím, tak uvidím po neděli, jestli už chtějí stavět a případně dám SR do ostatních. Tam bych ale už musel odstranit BP, nebo odstranit rámek z komory, který ale není vybraný. Vynosily jen to, co jsem jim v neděli poškrábal.

JirkaP
JirkaP 08.03.2026, 18:08:01 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 07.03.2026, 22:16:20

Tome, děkuji Vám za pro mě velice užitečný příspěvek. Jsem samouk, nikdo mě včelařit neučil a tak informace, že nemusím sundávat celý igelit a rámky stačí kontrolovat jen od BP po první plod je pro mě nová a cenná. Je to logické, ale nenapadlo by mě to.

Příští víkend jsem pryč, v týdnu je to nejisté, tak jsem do nich dnes odpoledne, 9 dnů po zúžení taky kouknul. Mile mě překvapily, velice krásně se rozjely. Jen jedny, byly zúženy na 7, měly před BP 2 rámky bez plodu. Protože se do nich příští víkend nedostanu, tak jsem BP neposouval a nechal to, jak to bylo. Další troje, byly rovněž zúženy na 7, jsem asi trefil (začátečnické štěstí), plod byl na 2 rámku od BP. No a jedny mi doslova vyrazily dech. Je tam loňská rojová matka, alespoň doufám, ještě jsem ji neviděl🙂, měly plod i na rámku u BP a to byly zúženy na 8! Souše nemám, SR jsem tam ještě dávat nechtěl (líska pořád ještě práší, ale už je asi za zenitem, jíva má podle mě ještě aspoň 5 dnů čas) tak jsem jim tam přesunul rámek z komory kde byla tak polovina plochy plástu zásob. Tyto už tedy komoru nemají, jen v předu a vzadu u zdi buchtu/BP. Tyto jsem trošku víc rozebral a už mají velké plochy zavíčkovaného plodu na několika rámcích. Myslím, že bych se od nich mohl dočkat toho medu ze špendlíků.

To vybírání zásob z komory se zatím moc nedaří, tak jsem jim stranu přivrácenou k BP poškrábal. V plodišti mají zásob i pylu dost.

JirkaP
JirkaP 05.03.2026, 17:38:14 xxx.xxx.16.106
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 05.03.2026, 12:36:22

Zdravím, přidám moji zkušenost. Jsem začátečník, tak jsem loni dělal poctivě tři “léčení“, nijak jsem neexperimentoval. Na měsíc srpen dostaly gabon, ale jen jeden proužek (myslím, že se dávají 2), nějak jsem se špatně domluvil s důvěrníkem. Potom následovala jedna fumigace v říjnu, kde byly celkové spady: 62, 18, 7, 1, 0. Počítal jsem poctivě, byl jsem tam v průběhu tří dnů několikrát, aby mi to třeba neuklidily. Chtěl jsem se přesvědčit, že to, co Tom tvrdí, tedy že Blaník roztoče nemá, je pravda🙂. To se potvrdilo. No a poslední byl aceton někdy na přelomu listopadu a prosince. Před léčením jsem poctivě vyčistil podložky abych viděl, jestli ještě něco spadne. Pak ale bylo hnusně, nějak jsem se na to nedostal a zapomněl na to. V lednu, jak jsem šel sbírat měl jsem si uvědomil, že podložky zůstaly tak jak byly od acetonu. Holt jsem to sesbíral a doufal, že to bude dobré. V měli mi našli 0 roztočů (mám 5 včelstev, zimu přežilo vše). Loni by nějaké to léčení určitě vynechat šlo.