Slepice nenesou
Aby vám nesly, musíte jim dát pořádně do zobáku a ony se vám odvděčí. Poctivá kombinace 4 druhů hmyzu. Kobylky, kukly bource morušového, mouční červi a gammarusy.
- Příspěvek #298554
- Příspěvek byl již nahlášen
- Oblíbené: 0
19.12.2025, 16:43:44 xxx.xxx.147.163
Vytáhnout vlákno po 13 letech? Bravo! Reklama?
Je fakt, že slepice nese především zobákem.
A v současném období (slunce vychází po 8.00, zapadá v 16.00)
je potřeba upravit i světelný režim.
Pak slepice, které nepřepeřují, bez problémů nesou.
Současné počasí je pro ně i vhodnější, než třeba letní třicítky,
kdy zvýšeně pijí a nepřijímají tolik vydatné potravy.
Dnešní nabídka sušeného hmyzu je perfektní.
Navíc e-shopy dodají kamkoliv, takže chovatel nikam nemusí.
Ještě před dvěma lety byly třeba sušené larvy bráněnek nesehnatelné.
Dnes jsou dokonce levnější, než stálice - sušený moučný červ.
A výživově jsou lepší.
Takže levnější i lepší.
Slepice je přijímají rády.
Zobou klidně i z ruky a tím se utužuje vztah mezi chovatelem.
Zejména při čistokrevném chovu, kdy chovatel potřebuje vybírat
nejlepší jedince pro následující sezonu a brakovat ty s vadami,
a přitom je nechce hned chytat do ruky, je krmení hmyzem nejlepší možnost.
Zvíře vidíte s odstupem, chová se přirozeně, takže věci jako tělesný rámec
a další proporce vidíte lépe, než v ruce.
Slepice zvyklé na člověka, žádné plašandy, jsou i praktické pro každodenní
rutinu okolo nich. Péče o kurník i dvorek, zavírání v určitý čas - to vše je snadnější,
když jsou zvířata naučená přijít na krmení.
U sušeného hmyzu navíc nehrozí předávkování.
Což právě u larev bráněnek živých se stát může.
No a perfektní je i skladování - chladno a sucho.
Zatímco živý hmyz už chce své podmínky - hlavně teplotu.
Nám zítra přivezou živé moučné červy.
Tak jsme dnes chystali nádoby - stohovatelné vzdušné přepravky.
Živí červi se mohou i krmit, třeba pšeničnými vločkami.
Bráněnky sežerou veškerý bio-odpad z kuchyně, například.
Ale v kombinaci s nízkými teplotami mohou například mouční červi
zavlhnout a pak je to černé a smrdí to a je to práce navíc.
To se se sušeným hmyzem nestane.
No a nakonec je to i důležitý prvek enrichmentu.
Tj. zábava pro zvířata, která jsou v zimě někdy na omezenějším prostoru
a jsou vystavena větší koncentraci a zvýšené nudě.
Rozhoz hmyzu do steliva nebo sušené otavy je ideální zábavou
jak pro zvířata, tak pro jejich pozorovatele a chovatele.
Chovu zdar.
- Příspěvek #298576
- Příspěvek byl již nahlášen
- Oblíbené: 0
Nám vždy říkávali, že slepice nesou očima, ne zobákem. To znamená, že osvětlení v tomto období má asi stejný vliv jako krmení.
A kdo vám to říkal? 🙂 🙂
To tedy znamená, že stačí vzít slepice na oční a druhý den bude kladba 100%?
Že jsme to nevěděli dřív. 🙂
Já nesvítím a třetí hybridka se mi roznesla zhruba po 2,5měsíci po odkvokání a pak přepeření, takže mám jednou dvakrát tejdně dvě, jinak tři denně od tří slepic.. Zato prdelky poctivě ani jedno.. Ty pak na jaře před násadovkama rozjedu ranním světlem a pár dní sojovým šrotem.. Loni mi celou zimu snášelo asi pět slípek i bez svícení.. Letos prt.. Rok od roku mám v chovu kvalitativně sestupnou tendenci 🙂
Jak staré hejno máte? Ono když začínáte mladými kuřičkami a pak je držíte snáška klesá. Starší slepice prostě tolik nenesou, za to by měly nést větší vejce. Užitkovosti taky nepomáhá chov zaměřený na exteriér…
Mně také přestaly snášet staré slepice, snášely pouze 2 loňské maransky a od 10 ti ročních a dvouletých hnědých hybridek bylo tak 5 vajec…na naší spotřebu málo 😭…tak jsem to tiskla a zakoupila u nás nedaleko v Markovicich 6 VYNESENÝCH, ročních hybridek Dekabl white…dala jsem je do kotce teplé mastale se světlem..a krmím..asi dobře 👍😀…hned druhý den snesly 4 vejce, další 5, 4, 5..vajec..dneska už snáší většinou po 6 ti vejcích denně…do toho přidaly i moje starší slepice, je poměrně teplo, tak mám vajec pro všechny dost👍😀…
Já letos hejno prořídl (ještě něco dlí v mrazáku), tak jsme se s vejci museli uskromnit, ale už mi nese loňská australka, občas nějaké vejce od tříleté hybridky a letošní velsumky se roznáší. Takže za mě spokojenost, bez přisvětlování, krmím jen svou směsí, ale směs mám v plánu koupit, čekal jsem, až trochu začnou, tak už je čas🤭
Tak to gratuluji 👍..já krmím směsí a pšenicí..ze začátku, co jsem ty krasavice 🤭koupila, dostávaly jen granule..nevím, čím se krmí v drubežárně, ale všechny měly řídký, žlutý trus..🤦.. teď to mají podle předpisu, i s bílou čepičkou😀…nesou veliká, bílá vejce.. svítit jim musíme, přes den, protože je v maštali poměrně přítmí..to mám ještě na oknech nacpané muškáty na zimu ..asi je sundám 😄..jinak mají normální denní světelný režim..
Ta bílá vejce jsou nádhera, já mám teď všechna tmavá. Měl jsem kdysi minorky a ty mají nejkrásnější vejce - bílá, velká 😍
Slípky mám ve voliéře a mají i průhlednou střechu, takže světla mají celkem dost … na zimu. Zase nemám jak zimovat muškáty, což mě dost netěší, neboť ty mám rád, ale nechce se mi je kupovat jako letničky, tak je musím oželet, nicméně, kany a kaly a begonie zimovat dokážu, dokonce i asparágus mé způsoby snese 😄
..na bílá vejce pro děti na Velikonoce jsem vždycky měla vlašky koroptví..už jich mám jen 5 z deseti, ale také už jim je aspoň 8 let 🤦, tak snáší od jara , ne moc dlouho ..ale na Velikonoce bílá vejce byla 👍.. letos bude co malovat..😄…tohle teplé počasí není normální,…mám 5 chovných pizmovek a pomalu už všechny snáší vejce🤦…bohužel jim je musím brát a vařím kočkám , jezevčici Betynce, občas přidám slepicím do krmení.. divné počasí 🤔…
Já mám jednu asi desetiletou breesku, ta snese tak tři vejce do roka, ale co s ní s prdelou, že 🙂 Vtipné je, že jsem v říjnu koupil kuřice, očekávaje brzkou snášku, neboť velsumky byly ještě mladé a potřeba vajec vysoká. Kuřice se ještě neroznesly, ale už snad začnou, zdá se, že už přestávají kuřecky pípat 😀
To jste koupil kuřičky mladé, prodávají se ve věku asi 3 měsíců…také je tak kupuji, do dvou měsíců, coby 5ti měsíční, už by měly začít snášet..při odpovídajícím krmení, teple a světelneém režimu.. tentokrát jsem koupila z nouze “vynesené”, roční Dekalbky a snáší od prvního dne , jako mladice 😀👍…začaly mi snášet i přepeřené Isa Brownky a mladé maransky…pokud nepřijdou vysoké mrazy, tak to bude v pohodě 😀
No to já vím, že jsou mladé 😀Ale jsem naučený to zas tak nehrotit, když vejce jsou baštím je o sto šest, když nejsou, tak se uskromním. Teď jsem si chtěl trochu uspíšit období lahobytu a zas nic 😀
👍👍😂ono to přijde, když nebudou bůhví, jaké mrazy, tak začnou snášet..mají to nastavené 😀…to mně pořád snáší pižmovky, vůbec se mi to nelíbí, je teplo, žádná zima, krmení, pastva🤦🤦…taková krásná vejce( viz foto)a vařím je kočkám a slepicím 😭...na jaře budou kačenky “zhuntovane”😥…snad teď přestanou, ochlazuje se…co se dá dělat…a jedna černobílá “Letuška”..přiletěla k nám, nikdo se k ní nehlásí…zůstala..má se dobře 👍😀
Foto č. 4 - co je to za plemeno, kolik snáší…🙂? Takové neznám…🙂