Aktuálně: 2 448 inzerátů267 363 diskuzních příspěvků19 274 uživatelů

Slepice nenesou

filip (neregistrovaný) 15.11.2012, 09:37:55 xxx.xxx.94.224
Mám 8 dvouletých nosných slepic 4 jednoleté bez problemu snášeli vejce i přes zimu až do července od té boby mam tak jedno vejce denně krmím pšenic, kukuřici, ječmen,občasně i doplněk pro nosné slepice v granulích, vařené brambory se šrotem + nějaké zbytky myslím že mají rozmanitou stravu, ale netuším proč nenesou.
anonymní (neregistrovaný) 15.11.2012, 12:56:02 xxx.xxx.157.4
Muze to byt odpocinek pred zimou.Moje slepice take ted nenesou asi jak zaclo byt chladno tak si udrzuju svou telesnou teplotu aby jim bylo teplejc jelikoz pri tvorbe a snaseni vajec spotrebuji vic tepla.Az se aklimatizuji nebo bude teplo urcite zas ponesou
Hensch (neregistrovaný) 19.12.2025, 16:41:09 xxx.xxx.29.173

Aby vám nesly, musíte jim dát pořádně do zobáku a ony se vám odvděčí. Poctivá kombinace 4 druhů hmyzu. Kobylky, kukly bource morušového, mouční červi a gammarusy.

Obrázek Obrázek
kometa
kometa správce
19.12.2025, 16:43:44 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Hensch z 19.12.2025, 16:41:09

Vytáhnout vlákno po 13 letech? Bravo! Reklama?

Pásovče_devítipásé
Pásovče_devítipásé 19.12.2025, 19:01:26 xxx:xxx.419d:3593

Je fakt, že slepice nese především zobákem.
A v současném období (slunce vychází po 8.00, zapadá v 16.00)
je potřeba upravit i světelný režim.
Pak slepice, které nepřepeřují, bez problémů nesou.
Současné počasí je pro ně i vhodnější, než třeba letní třicítky,
kdy zvýšeně pijí a nepřijímají tolik vydatné potravy.

Dnešní nabídka sušeného hmyzu je perfektní.
Navíc e-shopy dodají kamkoliv, takže chovatel nikam nemusí.
Ještě před dvěma lety byly třeba sušené larvy bráněnek nesehnatelné.
Dnes jsou dokonce levnější, než stálice - sušený moučný červ.
A výživově jsou lepší.
Takže levnější i lepší.
Slepice je přijímají rády. 
Zobou klidně i z ruky a tím se utužuje vztah mezi chovatelem.
Zejména při čistokrevném chovu, kdy chovatel potřebuje vybírat 
nejlepší jedince pro následující sezonu a brakovat ty s vadami,
a přitom je nechce hned chytat do ruky, je krmení hmyzem nejlepší možnost.
Zvíře vidíte s odstupem, chová se přirozeně, takže věci jako tělesný rámec
a další proporce vidíte lépe, než v ruce.
Slepice zvyklé na člověka, žádné plašandy, jsou i praktické pro každodenní
rutinu okolo nich. Péče o kurník i dvorek, zavírání v určitý čas - to vše je snadnější,
když jsou zvířata naučená přijít na krmení.

U sušeného hmyzu navíc nehrozí předávkování.
Což právě u larev bráněnek živých se stát může.
No a perfektní je i skladování - chladno a sucho.
Zatímco živý hmyz už chce své podmínky - hlavně teplotu.
Nám zítra přivezou živé moučné červy.
Tak jsme dnes chystali nádoby - stohovatelné vzdušné přepravky.
Živí červi se mohou i krmit, třeba pšeničnými vločkami.
Bráněnky sežerou veškerý bio-odpad z kuchyně, například.
Ale v kombinaci s nízkými teplotami mohou například mouční červi
zavlhnout a pak je to černé a smrdí to a je to práce navíc.
To se se sušeným hmyzem nestane.

No a nakonec je to i důležitý prvek enrichmentu.
Tj. zábava pro zvířata, která jsou v zimě někdy na omezenějším prostoru
a jsou vystavena větší koncentraci a zvýšené nudě.
Rozhoz hmyzu do steliva nebo sušené otavy je ideální zábavou
jak pro zvířata, tak pro jejich pozorovatele a chovatele.
Chovu zdar.

Anonymní (neregistrovaný) 19.12.2025, 20:13:35 xxx.xxx.220.131

Nám vždy říkávali, že slepice nesou očima, ne zobákem. To znamená, že osvětlení v tomto období má asi stejný vliv jako krmení.

Kukulín
Kukulín 19.12.2025, 22:55:36 xxx:xxx.419d:3593

To tedy znamená, že stačí vzít slepice na oční a druhý den bude kladba 100%?
Že jsme to nevěděli dřív. 🙂 

JardaPecival
JardaPecival 20.12.2025, 10:12:40 xxx.xxx.228.63

Já nesvítím a třetí hybridka se mi roznesla zhruba po 2,5měsíci po odkvokání a pak přepeření, takže mám jednou dvakrát tejdně dvě, jinak tři denně od tří slepic.. Zato prdelky poctivě ani jedno.. Ty pak na jaře před násadovkama rozjedu ranním světlem a pár dní sojovým šrotem.. Loni mi celou zimu snášelo asi pět slípek i bez svícení.. Letos prt.. Rok od roku mám v chovu kvalitativně sestupnou tendenci 🙂

list
list 20.12.2025, 15:59:06 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele JardaPecival z 20.12.2025, 10:12:40

Jak staré hejno máte? Ono když začínáte mladými kuřičkami a pak je držíte snáška klesá. Starší slepice prostě tolik nenesou, za to by měly nést větší vejce. Užitkovosti taky nepomáhá chov zaměřený na exteriér…

ančovička (neregistrovaný) 20.12.2025, 16:56:49 xxx.xxx.121.9

Mně také přestaly snášet staré slepice, snášely pouze 2 loňské maransky a od 10 ti ročních a dvouletých hnědých hybridek bylo tak 5 vajec…na naší spotřebu málo 😭…tak jsem to tiskla a zakoupila u nás nedaleko v Markovicich 6 VYNESENÝCH, ročních  hybridek Dekabl white…dala jsem je do kotce  teplé mastale se světlem..a krmím..asi dobře 👍😀…hned druhý den snesly 4 vejce, další 5, 4, 5..vajec..dneska už snáší většinou po 6 ti vejcích denně…do toho přidaly i moje starší slepice, je poměrně  teplo,  tak mám vajec pro všechny dost👍😀…

list
list 20.12.2025, 18:41:22 xxx:xxx.f09f:6c62

Já letos hejno prořídl (ještě něco dlí v mrazáku), tak jsme se s vejci museli uskromnit, ale už mi nese loňská australka, občas nějaké vejce od tříleté hybridky a letošní velsumky se roznáší. Takže za mě spokojenost, bez přisvětlování, krmím jen svou směsí, ale směs mám v plánu koupit, čekal jsem, až trochu začnou, tak už je čas🤭 

ančovička (neregistrovaný) 20.12.2025, 18:57:42 xxx:xxx.f331:e101
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 20.12.2025, 18:41:22

Tak to gratuluji 👍..já krmím směsí a pšenicí..ze začátku, co jsem ty krasavice 🤭koupila, dostávaly jen granule..nevím, čím se krmí v drubežárně, ale všechny měly řídký, žlutý trus..🤦.. teď to mají podle předpisu, i s bílou čepičkou😀…nesou veliká, bílá vejce.. svítit jim musíme, přes den, protože je v maštali poměrně přítmí..to mám ještě na oknech nacpané muškáty na zimu ..asi je sundám 😄..jinak mají normální denní světelný režim..

Obrázek Obrázek
list
list 20.12.2025, 20:21:22 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.12.2025, 18:57:42

Ta bílá vejce jsou nádhera, já mám teď všechna tmavá. Měl jsem kdysi minorky a ty mají nejkrásnější vejce - bílá, velká 😍 

Slípky mám ve voliéře a mají i průhlednou střechu, takže světla mají celkem dost … na zimu. Zase nemám jak zimovat muškáty, což mě dost netěší, neboť ty mám rád, ale nechce se mi je kupovat jako letničky, tak je musím oželet, nicméně, kany a kaly a begonie zimovat dokážu, dokonce i asparágus mé způsoby snese 😄 

ančovička (neregistrovaný) 20.12.2025, 21:06:23 xxx:xxx.f331:e101

..na bílá vejce pro děti na Velikonoce jsem vždycky měla vlašky koroptví..už jich mám jen 5 z deseti, ale také už jim je aspoň 8 let 🤦, tak snáší  od jara , ne moc dlouho ..ale na Velikonoce bílá vejce byla 👍.. letos bude co malovat..😄…tohle teplé počasí není normální,…mám 5 chovných pizmovek a pomalu už všechny snáší vejce🤦…bohužel jim je musím brát a vařím kočkám , jezevčici Betynce, občas přidám slepicím do krmení.. divné počasí 🤔…

Obrázek Obrázek
list
list 21.12.2025, 07:57:28 xxx:xxx.f09f:6c62
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.12.2025, 21:06:23

Já mám jednu asi desetiletou breesku, ta snese tak tři vejce do roka, ale co s ní s prdelou, že 🙂 Vtipné je, že jsem v říjnu koupil kuřice, očekávaje brzkou snášku, neboť velsumky byly ještě mladé a potřeba vajec vysoká. Kuřice se ještě neroznesly, ale už snad začnou, zdá se, že už přestávají kuřecky pípat 😀 

ančovička (neregistrovaný) 30.12.2025, 06:43:18 xxx.xxx.243.244
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 21.12.2025, 07:57:28

To jste koupil kuřičky mladé, prodávají se ve věku asi 3 měsíců…také je tak kupuji, do dvou měsíců, coby 5ti měsíční, už by měly začít snášet..při odpovídajícím krmení, teple a světelneém režimu..  tentokrát jsem koupila z nouze “vynesené”, roční  Dekalbky a snáší od prvního dne , jako mladice 😀👍…začaly mi snášet i přepeřené Isa Brownky a mladé maransky…pokud nepřijdou vysoké mrazy, tak to bude v pohodě 😀

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
list
list 30.12.2025, 08:13:31 xxx.xxx.200.145
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 30.12.2025, 06:43:18

No to já vím, že jsou mladé 😀Ale jsem naučený to zas tak nehrotit, když vejce jsou baštím je o sto šest, když nejsou, tak se uskromním. Teď jsem si chtěl trochu uspíšit období lahobytu a zas nic 😀

ančovička (neregistrovaný) 30.12.2025, 08:35:12 xxx.xxx.121.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele list z 30.12.2025, 08:13:31

👍👍😂ono to přijde, když nebudou bůhví, jaké mrazy, tak začnou snášet..mají to nastavené 😀…to mně pořád snáší pižmovky, vůbec se mi to nelíbí, je teplo, žádná zima, krmení, pastva🤦🤦…taková krásná vejce( viz foto)a vařím je kočkám a slepicím 😭...na jaře budou kačenky “zhuntovane”😥…snad teď přestanou,  ochlazuje se…co se dá dělat…a jedna černobílá “Letuška”..přiletěla k nám, nikdo se k ní nehlásí…zůstala..má se dobře 👍😀

Obrázek Obrázek Obrázek
PETROSMORAVICUM (neregistrovaný) 30.12.2025, 08:52:57 xxx.xxx.216.41
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 30.12.2025, 06:43:18

Foto č. 4 - co je to za plemeno, kolik snáší…🙂? Takové neznám…🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.