Aho mám dotaz, koupila sem nove samecka bojovnice a za tyden sem poridila i samicku ale nedopadlo to dobre, on ji pokousal. tak jsem ho odstavila na nejakou dobu a zase ho zkusim vratit, jake jsou vase zkusenoti?
René (neregistrovaný)17.03.2015, 07:08:23xxx.xxx.231.134
K chovu párů bojovnic pohromadě bez toho, aniž by se pokousali, potřebujete akvárium o minimálním objemu 60 litrů s bohatym osazením rostlinami. Předpokládám, že jednu z těchto podmínek jste asi nesplnila. Plánujete odchov mláďat? Protože jinak se bojovnice v párů nedrží.
Pokud odchov neplánujete nechte si pouze samce, tomu stačí hranaté 20 litrové akvárium.
Dobrý den, nedoporučuji chovat samce a samičku betty v jednom akváriu. Čato to dopadá tak, jak jste popsal/a. Pokud máte samce, tak nedoporučuji s ním chovat jiné betty. pokud máte 2 samce v jednom akváriu často se perou a se samicí to zase dopadá takto. Nechala bych ho samotného:)
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 21.09.2025, 07:24:37
Já bety nechovám, nikdy jsem je neměla, tak nemám úplně nastudováno. Vím, že může být problém v soužití beťáka a třeba samců gupek- pavích oček, protože mají ty velké ocásky a beťák by na ně mohl útočit… naopak “ nehodím” beťáka k tetrám krvavým, to jmůžou bejt pěkný potvory… k neonkám klidně. A co se týče velikosti akvária, tak di myslím, že jde hlavně o to, jak to v něm vypadá, jestli se tam beťák bude cítit na pohodu.
Akorát nevím proč… mám vsugerováno, že by akvárko nemělo být moc hluboké…ale nejsem si jistá, jestli si to s něčím nepletu.
Samci a samice betty (splenders) by neměli být pohromadě - rozhodně ne v malém akvárku. Napadají se i ve velikých zarostlých nádržích. Chovatelé je k sobě dávají pouze na vytření. I když je někdo spolu má a funguje to, je většinou jen otázka času, než se do sebe pustí (většinou to odnese závojnatý samec). Ono i ty samice se do sebe umí vzájemně pustit. Divočejší formy bett jsou mírnější (např. imbellis), ale hůře se shání.
Pořiďte alespoň 20l akvárium s topítkem - stojí to pár kaček. Já měla bettu v 37l zarostlém akvárku a říkám si, že je to tak tak aby si i zaplaval a mohl prozkoumávat. (Měla, bohužel mi začátkem září umřel na vodnatelnost). Kytky do akvárka vám kde kdo z okolí dá i zadarmo nebo za čokoládu, většinou jsou rádi, že si to někdo odveze a nemusí to vyhazovat.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 22.09.2025, 12:28:23
Jejda…vodnatelnost? To většinou bývá důsledek zvýšené hodnoty dusitanů v akvárku, případně v kombinaci s rybou, která má oslabenou imunitu, je ve stresu.
Ale mně přišlo, že akvárko pro beťáka bylo cajk, určitě probíhaly i pravidelné výměny vody…
No on kolikrát i když se člověk snaží, tak ta ryba prostě onemocní…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 12:41:18
Konzultovala jsem to a chovatelem, prý ta ryba vypadala geneticky blbě od začátku, nejspíš kříženec crowntaila a ještě takové nedochůdče. Byl to 100% import. Krevety by cokoliv semlelo dřív než bettu (a hodnoty jsem taky měřila, vše bylo ok). Ted počkám jestli seženu chovatele u nás nebo mi nějakej padne do oka v akvaristice.
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 12:41:18
už nemůžu editovat, tak ještě dodatek, ono betty jsou extrémně přešlechtěné a málo kdo dbá na genetiku. Obecně je u nás prý velmi málo chovatelů a hodně jich už skončilo. Je to dost sázka do loterie. Ten náš měl i predispozice k rozpadu ploutví a i kdyby se z toho nějak dostal, byla by prý velká pravděpodobnost, že by se mu ty neduhy neustále vracely. Byl i takový nedorostlý, bál se vlastního stínu (takže žádné čepýření do zrcátka), ale byla to milá rybka, rychle si na nás zvykl a pomalu se nechal krmit z ruky.
No já to pak ještě chtěla dopsat, ale skočila mi do toho práce a už jsem nedopsala…jakože právě, ten “materiál” co tady člověk koupí nemusí být kvalitní (a u bety povětšinou není, protože přesně …importy…zaměřuje se to hlavně na vzhled…).
To se pak člověk může stavět na hlavu a ryba stejně odejde do věčných lovišť…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 22.09.2025, 13:42:22
Našla jsem si chovatelku, ale musím počkat až prťata vyrostou.
A uvidím jestli vůbec pořídím nového. Krevetky teď mají pré a každá druhá nosí vajíčka, tak mi jich možná bude líto 😀…přidat jim tam predátora. Ten předchozí sice většinu krevet nechal na pokoji, ale poznal ty nově přidané do akvária, kdy jsem kupovala 5 krásných oranžových sakur a ty skončily do pár dnů potrhané (nesežral je, ale daly si je k večeři ostatní krevetky) nebo zmizely…na druhou stranu je možné, že umřely samy (stres z nových parametrů + predátor v akváriu) a betták si šel jen ochutnat.
Odpověď na příspěvek uživatele Tenurri z 25.09.2025, 10:00:31
No nemám zkušenost s beťákem, ale mám skaláry, to jsou taky pěkný potvory….když šly mlaďoši do akvárka, kde bylo hejno neonek modrých, tak pohoda…když bych přidala neonky k dospělým skalárům, tak bych tak řekla, že by to byla drahá svačinka.
No a to samý tetrazony a tetry krvavé…jsou schopny koexistovat v klidu s ostatními rybami, ale běda, když nějakou rybu přidám.
Nějakej potěr třeba pavích oček, tak to je skorem bez šance, pokud nemá štěstí a neschovává se v plovoucích rostlinách do té doby než doroste do nějaké rozumné velikosti.
Krevetky by se mi taky líbily, ale extra akvárko se mi dělat nechce a do těch co mám, vzhledem k jejich obyvatelstvu to je sci-fi.
Mám akvárko…novou zabalenou setovku asi 25 litrů…původně to chtěla dcera jako šnekárium, ale nedošlo k tomu…kolikrát jsem si říkala, že bych nějakýmu chudákovi beťákovi ze zveráče mohla poskytnout domov, ale pak si říkám, že se mi vůbec nechce podporovat ten prodej…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 25.09.2025, 18:40:25
No právě…taky bych ráda nějakou zachránila, ale ono je to samé jako kupovat štěně z množírny..člověk to akorát podpoří a hned na místo prodané rybky přijde další chudák ☹️.
Proto jsem si domluvila paní, co teď má první odchovy bettynek.
Jinak já mám doma místo jen na menší akvárka (aktuálně 3 + 8l koule) a tam je výběr živočichů velmi omezený. Takže krevetky jsou ve vsech 😅…
Jediné rybky co teď mám je 12 bornejek ve cca 45l.