Docela nahání hrůzu. Co to je za druh?
to je asi pravda 😀
to je asi pravda 😀
Docela nahání hrůzu. Co to je za druh?
Podle těch světlých skvrnek na krovkách bych řekla, že Kozlíček vrbový.
Gůgl to tvrdí také, takže pokud ten bramborouk měl něco ke třem cm tak to opravdu bude kozlíček, dokonce asi i vrbový.🤔
Aha tak se zkusím podívat i na názor strýčka Googla. Můj děda byl “hmyzomilec” amatér, mám nějaký základ, ale přiznám se, že i přes to hodně hodně tápu. Baví mne zkoumat co všechno si ještě pamatuju z dědova “výcviku”. Ne všechno je pernatuška s tak lehkou identifikací 😃
bambule:Aha tak se zkusím podívat i na názor strýčka Googla. Můj děda byl “hmyzomilec” amatér, mám nějaký základ, ale přiznám se, že i přes to hodně hodně tápu. Baví mne zkoumat co všechno si ještě pamatuju z dědova “výcviku”. Ne všechno je pernatuška s tak lehkou identifikací 😃
Google je na určování hmyzu dost nespolehlivý. Je to kozlíček vrbový, Lamia textor. Dnes už ohrožený druh, není schopen letu, takže se nedokáže účinně přemisťovat na nová stanoviště. Vyvíjí se v kmenech a kořenech starých vrb.
Ahááá…a když jsem koukla na fotku hned jsem si říkala, že tohohle brouka vídám celkem často, ani nevím kde vlastně, jestli v zahradě nebo někde venku. Vzhledem k tomu, že v zahradě mám asi 6 druhů vrb, bude to zřejmě i doma🙂
Pro někoho běžný brouk na denním pořádku ale pro mě svátek. První moje pozorování v životě.
Roháč:Pro někoho běžný brouk na denním pořádku ale pro mě svátek. První moje pozorování v životě.
👍U nás ano, je jich hodně, není tak vzácné se s ním setkat. Bohužel, i když ráno chodím jen po bočních(obslužných) cestách, letos jsem jich už viděla přejetých hodně, tak 4 samečky a dvě holky😢To jsem raděj nefotila😟
Kámoš u venčení, jsou krásní
lesnizinka:👍U nás ano, je jich hodně, není tak vzácné se s ním setkat. Bohužel, i když ráno chodím jen po bočních(obslužných) cestách, letos jsem jich už viděla přejetých hodně, tak 4 samečky a dvě holky😢To jsem raděj nefotila😟
Zřejmě jste z teplejších oblastí. Ve vyších výskách už tak přemnoženi nebudou.
Roháč:Zřejmě jste z teplejších oblastí. Ve vyších výskách už tak přemnoženi nebudou.
Ano, začátek Bílých Karpat…tedy začátek od jihu😉
Nosorožík - samička, bohužel nalezena u nás na zahrádce v neživém stavu ☹️.
Tohle u nás létá ve starém třešńovém sadě.
Jsou chránění, dospělce u nás vidím málokdy, ale s larvami “zapolím” dostatečně. Najdu je v květináčích, truhlících i v záhonech, ukládám je do speciálního květináče jen pro nosorožčí larvičky. Takže asi se jim u nás líbí.
V květináčích a záhonech budou spíš zlatohlávci.
bambule:Nosorožík - samička, bohužel nalezena u nás na zahrádce v neživém stavu ☹️.
Tak to by mě vůbec nenapadlo, bych si myslela, že je to chroust😲
Ten vypadá jinak - krovky, tykadýlka… U nás lítají spíš chroustci. K velké radosti kocoura.
Cvrk:V květináčích a záhonech budou spíš zlatohlávci.
A kde se množí (přebývají) nosorožíci?
Včera jsem zvedala z prašné cesty velkého samce roháče. Zmítal se tam na zádech nevím, jestli ho něco srazilo(je to polňačka, jede tam jen občas někdo) tak jsem ho raděj dala na větev keře, ať si pak letí kam chce.
lesnizinka:A kde se množí (přebývají) nosorožíci?
Včera jsem zvedala z prašné cesty velkého samce roháče. Zmítal se tam na zádech nevím, jestli ho něco srazilo(je to polňačka, jede tam jen občas někdo) tak jsem ho raděj dala na větev keře, ať si pak letí kam chce.
u nás v kompostu 🙂