U nás jsou,si myslím,v těch starých,ztrouchnivělých třešních.
Co to je za brouka?
lesnizinka:A kde se množí (přebývají) nosorožíci?
Včera jsem zvedala z prašné cesty velkého samce roháče. Zmítal se tam na zádech nevím, jestli ho něco srazilo(je to polňačka, jede tam jen občas někdo) tak jsem ho raděj dala na větev keře, ať si pak letí kam chce.
Určitě se ptáte, kde se vyvíjejí nosorožíci. Primárně v trouchu, pařezech a kořenech mrtvých listnatých stromů. Jenže náš nosorožík kapucínek se už dávno naučil využívat příležitostí poskytovaných člověkem a dnes se častěji (v Čechách) vyvíjí v kompostech, štěpce (i z jehličnanů), pilinách, dokonce i pod dubovými dlažebními kostkami (jeden průchod na pražském Staromáku).
Zkusím ty larvy vyfotit, když na nějakou narazím a když si teda vzpomenu. Máme tu hromady dřeva, v záhonech a v květináčích občas nafoukané piliny. Od souseda tu máme linii stromů těsně u plotu takže máme místo zeminy v zahonech spíše lesní hrabanku. Larvy jsou opravdu velké. Tlusté. (Dřív mi to dělalo docela problém je vzít si ruky🙃.) Snad je nezapomenu vyfotit.
?? Děkuji.
Anonymní:?? Děkuji.
Xylotrechus rusticus.
Super díky je to on.
Co to je z můry?
Bělosvrnáč. Není to můra, ale denní motýl.
Pampeliškový…..😃
Já miluju některé ty názvy hmyzu, třeba drvodělka fialová, pernatuška i ten běloskvrnáč pampeliškový mají jména co znějí jako zaklínadla z Harryho Pottera 😃.
Navíc je docela fotogenický a posedí - na rozdíl od jiných motýlů a včel - třeba.
Poseděl 😉
Tohohle fešáka jsem včera vyfotila, jakpak se jmenuje?
Zdobenec skvrnitý - trichius.
Noční motýl…….ale který? Večer se třepetal u lampy, ráno už poseděl.
Lišaj.
Asi kyprejový.
Dík, bude to on.
Přece ta miminka nevymetu 🙂)
orionka-2:Přece ta miminka nevymetu 🙂)
Vás varuju😜Takhle jsem uvažovala dlouho, jenže pak ta miminka byla v každém rohu a následně ty stovky chtěly někde bydlet…😏To se nedá, musíme si prostě rozdělit prostor😎