drvodělka
Co to je za brouka?
18.07.2026, 08:20:31 xxx.xxx.147.163
acher:drvodělka
Přesně tak. Ale nepoznám, která.
Řekla bych fialová, ta u nás také lítá, ale takový znalec zase nejsem.
18.07.2026, 09:27:34 xxx.xxx.147.163
acher:Řekla bych fialová, ta u nás také lítá, ale takový znalec zase nejsem.
Já taky ne. Mně připadají všechny stejné. I když dozajista nejsou.
Já jsem před pár dny něco vyfotila na zácloně, myslela jsem, že je to nějaká ta cizokrajná kutilka či jak se to jmenuje, teď koukám na fotku s brejlema a vůbec nevím, co by to mohlo být🤔Muž tvrdí, že to vypadá jak nějaká kudlanka, ale je divná, ne?
lesnizinka:Já jsem před pár dny něco vyfotila na zácloně, myslela jsem, že je to nějaká ta cizokrajná kutilka či jak se to jmenuje, teď koukám na fotku s brejlema a vůbec nevím, co by to mohlo být🤔Muž tvrdí, že to vypadá jak nějaká kudlanka, ale je divná, ne?
Je to pakudlanka jižní, síťokřídlý hmyz a ohrožený druh.
Cvrk:Je to pakudlanka jižní, síťokřídlý hmyz a ohrožený druh.
😲😲😲Doooprčic, já vůbec nevím, kde skončila, jdu prohlédnout barák🤔To bylo v nějakou blbou dobu, někam jsem spěchala, odjížděli sme myslím na delší dobu…Tak to čumím jak vejr🦉A děkuju❤️
lesnizinka:😲😲😲Doooprčic, já vůbec nevím, kde skončila, jdu prohlédnout barák🤔To bylo v nějakou blbou dobu, někam jsem spěchala, odjížděli sme myslím na delší dobu…Tak to čumím jak vejr🦉A děkuju❤️
Ještě dodám, že při určování čehokoliv je zásadně důležité uvádět lokalitu nálezu nebo pozorování. U ohrožených druhů, kde se sleduje jejich rozšíření, o to víc.
Kdyz me nenapadlo, ze jde o nejakou vzacnost, kdyz jsem to ani poradne nevidela😛Jen mi to pripadlo nejake tvarove divne😀Jihovychodni Morava, slovenska hranice a hranice okre6su Hodonin-Uherske Hradiste😀
Mohou sem i motýli??
Je tohle přástevník starčkový? Má trochu jinak ty skrvny, než jsem si našla na obrázku. Fotku dodám během pěti vteřin.
No fotky nejsou úplně z nejlepších - jsem fotograf na houby, ale když si to člověk zvětší, tak to vidět je. dík předem za odpověď.
31.07.2026, 09:28:19 xxx.xxx.147.163
Já teda vidím vřetenušku. Nějakou - druhové jméno nedodám.
Ahá?? ahá?? Mě to přišlo asi tedy úplně blbě 😀 , a koukám, že úplně hodně blbě, ano vřetenuška to bude. Děkuju moc.
Jen sem v téhle souvislosti hodím takovou smutnou věc
V České republice za posledních 60 let vyhynulo 19 druhů denních motýlů, polovina zbylých 142 druhů je ohrožená. Současná podoba krajiny, která je na jedné straně obhospodařována příliš intenzivně a na druhé straně zarůstá, jim nevyhovuje.
Já musím říct, že už je to hodně, hodně dávno, co jsem viděla louku plnou motýlů - bylo to v Žamberku. Někdy 2010?? Plus mínus. Od té doby vnímám, jak hrozně rychle ubývají. Letos jsem viděla asi jen dvakrát babočku admirála. Jinak ne, jednou otakárka a jinak samej bělásek, jeden žluťásek nějakej, a pár drobných nenápadných motýlků. Babočku kopřivovou třeba vůbec :o
31.07.2026, 11:23:45 xxx.xxx.147.163
hodně dávno, co jsem viděla louku plnou motýlů
To pozoruju tak posledních 30 let. Bohužel, intenzívní zemědělství motýlům, ale taky třeba drobné zvěři nebo sýčkům, vůbec nesvědčí.
Ale na druhou stranu plochy, kde se pasou “divocí” koně nebo pratuři, to trochu vyrovnávají. A já třeba přispěla na josefovské louky, které ČSO vykoupila pro potřeby ohrožených živočichů.
A v Blanském lese je motýlů docela dost. A ve školním areálu jsem dokonce viděla dlouhozobku - koukala jsem na ni asi pět minut. Úžasné!
dlouhozobku máme!! U Domečku i na chalupě. M překvapilo, jak to vzalo poslední roky švuňk. Když jsme se sem nastěhovali, nebylo na zahradě nic. Ptáci, motýli. . Postupně se mi to dařilo zvedat, ale ty motýli letos fakt skoro nic, to me mrzí, myslela jsem, ze to bude lepší a lepší a letos takový propad.
Můžu poprosit o určení? Mám tip a doufám, že správný, ale vypadl na nás už mrtvý z podhledu, tak chci mít jistotu, že nám něco nehospodaří v trámech 😟. Předem děkuji.
31.07.2026, 14:13:39 xxx.xxx.147.163
Tykadla mi připomínají nějakého tesaříka.
libuko:Můžu poprosit o určení? Mám tip a doufám, že správný, ale vypadl na nás už mrtvý z podhledu, tak chci mít jistotu, že nám něco nehospodaří v trámech 😟. Předem děkuji.
Tesařík piluna.
Děkuji. Jistojistě? Byla by to asi ta lepší varianta, ale jak se dostal do podhledu uprostřed vesnice kousek od Brna? Do lesa to máme tak 2km…
libuko:Děkuji. Jistojistě? Byla by to asi ta lepší varianta, ale jak se dostal do podhledu uprostřed vesnice kousek od Brna? Do lesa to máme tak 2km…
Jistojistě. Umí létat.
Děkuji