Otázka je jaký je “chovatelský záměr”…jestli je záměrem vyprodukovat “čistokrevného pomsky”, tak může v generaci F2 nastat možná i zklamání…ale nejsem genetickej inženýr, tak se možná pletu…
Ale celkově mi přijde prostě kravina množit křížence….
Prosimvás, jak vznikala plemena psů? Mně nevadí, že špic nenese dost vajíček. Víte, že celkem dost plemen je vzkříseno z tak málo jedinců, že byste se z toho tady dnes pokáceli? Když chci něco vyrobit, nebudu přece pořád pracovat s nějakým jedním či dvěma rodičovskými páry. Ty nosnice taky nejsou všecky ségry, babičky/vnučky, matky/dcery. Problém je s odpadem, když teda chci hezkého psa, ale dnes je pes spotřební zboží.
Furt mluvim o tom, že tento experiment je spíše nevhodný, protože velikost, ale jinak mají dnešní pejskaři nějaký patent, nebo jak?
No mě vůbec nejde o to, že plemena vznikla kříženm a tak proč nezkřížit to a tamto… jde mi čistě o to, že kříženců a vořechů jsou plný útulky, tak proč cíleně vyrábět další.
A jestli někdo má a vychvaluje pomskyho, tak jsem teda ráda, že našel super psa a asi chce teda dopřát tu radost dalším lidem a zařídit štěňátka, ale to v generaci F2 už nebude to pravé ořechové resp. asi ne to, co mělo být záměrem.
Jsme pořád u toho, že psů je jak psů a bohužel i těch nechtěných a že fakt každá Fifinka nemusí mít štěňara jen proto, že je to paní úžasňáková.
Nejsem žádnej PP fanatik .. ze sedmi psů jsem s PP měla 3, dva bez PP a dva křížence F1…ve své podstatě se ke mně všichni psi dostali řízením osudu a nej osudová fena byla právě ten kříženec a ano, pokud bych měla šanci si pořídit stejnou kombinaci plemen, tak bych si jí pořídila, i když je mi jasný, že Sára měla povahově asi chybu v matrixu a byla by velká náhoda, kdyby se narodila další povahově podobná fena … ale kdyby mi někdo řekl “ hele já mám doma bernardýna a berňačku, tak je připustím, abych ti vyrobil Sáru”… no tak to fakty s díky odmítnu, protože proč vyrábět nějaká další štěňata, když já si můžu pořídit jiné štěně.
obliba F1, která přišla z Ameriky je jasná. Šlechtí se na roztomilý vzhled, příjemný omak i povahu. Ideální mazlíci. A díra na trhu tam je. Jen se moc nemluví u nás o tom, že se z vrhu vyberou ti, kde se vyplnil předpoklad vzhledu a typu srsti - zbytek vrhu se utratí. I proto jsou drazí - prodávají se ti “splňující ideál”, zbytek je nutný odpad. Dál F2, F3 se nemnoží, odpadu by bylo mnohonásobně víc… F1 se prodávají na mazla - ne na chov, protože ten v tomto případě postrádá smysl. Spokojení jsou všichni.
Ale přenést to sem?? S tou neselekcí (utratit nesmí ani veterinář) to dopadne tak, že každý kříženec bude jakýsi "oodl" či "poo"…
Potřebuji nutně vyšlechtit malou dogu. Psa venku veselého, temperamentního, neagresivního a doma klidného mazlivého povaleče. Psa, který zvládne vyrazit kamkoli bez nutného drilu a výcviku, kterému stačí rozumná výchova. Lidumila, kterému nevadí žádné děti či lidi… Prostě nacpat dogu do malého balení a přitom to nesmí být bull (chci cestovat) a nesmí to mít krátký čenich (nechci aby se to dusilo a chci cestovat - už i krátkočeniši mají někde hranice zavřené). Roky nám přibývají a ono těch pětasedmdesát či osmdesát kilíček je dost… A nerada bych byla našemu dalšímu psovi přítěží a on aby byl přítěží a ne radostí pro nás… Co radíte ??
Odpověď na příspěvek uživatele Xerxova z 15.02.2025, 07:07:16
To záleží, v čem jste ochotná udělat kompromis. Mrkněte na jednoho z malých salašníků, boxera a bostonka.
Pokud netrváte na dogovitém původu, tak se Vám otevírají skutečně široké možnosti výběru od kokršpaněla přes pudla po ovčáky. Středně vekký veselý nenáročný pes, sportovní, ochoten lenošit, přátelský. To splňuje spousta psů.
a me by zase zajimalo, jak jste prisli na to, ze je to F1 🤣
nevím, jak je na tom ten původní pes zadavatelky, ale stále ještě jsou to nejčastěji “designoví kříženci" dvou čistokrevných plemen. Ono to křížení v dalších generacích má zatím veliký odpad netypických jedinců nejen v povaze…
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 15.02.2025, 10:55:57
ja nasla, v USA i v tom nemecku par chovek, i ten standard existuje…. ono nekdy je potreba nedrzet se striktne jen FCI.
Velmi mnoho takovych “novych” plemen pak nakonec pod FCI prejde. Vim, ze velmi podobne to bylo u min ausika - taky se to sem vozilo z nemecka, melo to non FCI PP- a ted uz je to pod FCI normalne
ja nasla, v USA i v tom nemecku par chovek, i ten standard existuje…. ono nekdy je potreba nedrzet se striktne jen FCI.
Velmi mnoho takovych “novych” plemen pak nakonec pod FCI prejde. Vim, ze velmi podobne to bylo u min ausika - taky se to sem vozilo z nemecka, melo to non FCI PP- a ted uz je to pod FCI normalne
Pomsky AKC neuznává, mají svojí americkou a mezinárodní organizaci a jakože nějaké PP od nich mají, ale je to stejně jedno neb celkově se chová tak krátce, že o nějakých ústálených liniích ještě dlouho nebude ani řeč.