Aktuálně: 2 268 inzerátů271 385 diskuzních příspěvků19 380 uživatelů

Chov slepic

Zrzavci
Zrzavci 20.02.2026, 10:09:29 xxx.xxx.226.6

a tuto mi přijde dobrý - stojí to na zemi, není to přidělaný ke zdi, takže to čapnu, vyndám ven a vysprchuju! (Nemá to ale záclonky. Mohla bych jim tam přiděla žaluzie 😀 😀) Jen bych asi víc zatížila nožičky, aby to bylo stabilnější. Přijde mi, že se to vrklá

https://www.youtube.com/watch?v=0fKzUSAfdDg

ančovička (neregistrovaný) 20.02.2026, 10:32:29 xxx:xxx.cf8e:6801
Zrzavci:

No na to antikvokání - pro mě jako naprostou lajku - by tahle funkce byla fajn. promyslím to, ale …mě by se právě spíš , mnohem spíš líbilo něco obyčejnějšího, přirozenějšího pro ty slepice. I když ony to asi zase tak moc neřeší, já vím.  

Bedýnky od banánů bych tam neměla kam dát, to by zabralo moc místa, ale věřím, že paní Hnědka Norisová vybrala dobře, to zase jo.

Myslím, že s tím kvokaním hybridek to nebude tak žhavé..hybridky chovám asi 5 let mám jich asi+- 10😀, ale zatím žádná nikdy nekvokala…zato moje maransky velice rády zasednou na plné i poloprázdné hnízdo a sedí jako přibité..čistokrevné slepice mají pud sezení zachován..záleží na plemeni 

Zrzavci
Zrzavci 20.02.2026, 10:40:52 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 20.02.2026, 10:32:29

Dobře -díky, to já jen, že sousedovic slípky jsem už zažila při svým hlídání kvokat dvě, ta jedna byla hodně vytrvalá. A protože tam mají jen jedno místo, kam snášejí - ten barel a protože ona byla taky z těch urputných - občas jsem ji vystrnadila ven, ať se jde napít a najíst - tak ty ostatní holky snášely kam se dalo. A sůseda nemá žádný plemeno.

Mně by se nejvíc, úplně nejvíc líbila ta proutěná kukaň, to je nejvíc přirozený takový, enemže - jsem protičmolíková četa,tak jsem ji se smutkem v duši škrtla ze seznamu - možná ji dám vždy v létě aspoň ven, jako kompromis. 

Buggyra
Buggyra 20.02.2026, 10:46:29 xxx.xxx.198.226

Já teda mám staré hybridky, to je fakt, ale v posledních třech letech vždycky aspoň jedna zakvokala… Na druhou stranu Zrzavci bude kupovat taky vynesenky a bude je nechávat dožít, takže bych tomu zas tak málo šancí nedávala…

Arziska
Arziska 20.02.2026, 10:48:35 xxx.xxx.24.102

Hezký den všem,

chci se zeptat, jezdíte na burzy drůbeže? Chtěla bych si pořídit kuřičky faverolek a australek, bohužel všude se nabízejí jen násadovky nebo malé kuřátka, ale na to si jako laik netroufám. Je možnost sehnat je na burze? A spíše na jaře, nebo na podzim? Názory se dost různí….

Buggyra
Buggyra 20.02.2026, 10:49:09 xxx.xxx.198.226

Ta proutěná kukaň ale není blbá ani na čmelíky - když není to proutí rozpraskané, rozdrbané, ale je v dobrém stavu, hladké, a tak, tak bych se toho nebála. To ty lepenkové krabice moje jsou rozhodně horší. Tuhle kukaň z proutí vezmete na mráz, ona promrzne, a je po čmeldách, stejně jako když ji stříknete arpalitem nebo proprášíte křemelinou. Nejsou tam žádné prostory, kde by se čmeldové mohli před působením prostředku skrýt.

Zrzavci
Zrzavci 20.02.2026, 10:50:16 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 19.02.2026, 15:11:34

Vyfotím.

dík, když to vyjde, jinak si s tím nedělejte starosti

takže je pro ně atraktivní vše, co se hýbe.

takže fontánu, abych jim tam instalovala 😀 . Ne musej počkat, jednou bude potůček, zatim prt. Ale v létě se s nima možná Rumouš podělí o fontánu

https://www.lidl.cz/assets/609ed307ea16beb9fde1c57f2560aa62.jpeg

acher (neregistrovaný) 20.02.2026, 10:53:02 xxx.xxx.222.196

Máme tři proutěné kukaně,letité. Mají v nich slámu, občas ji vyměním, vysypu křemelínou, žádný problém.

Zrzavci
Zrzavci 20.02.2026, 10:57:28 xxx.xxx.226.6

Buggyra Acher

Ta proutěná kukaň ale není blbá ani na čmelíky

Máme tři proutěné kukaně,letité.

ahá? Já myslela, že mezi tím, jak jsou tam ty mezery všade, a tak, že se mají kam schovat, zalézt a že pak ji mají právě naservírovanou na stole

honzapm
honzapm 20.02.2026, 10:59:23 xxx:xxx.1e96:f565

Hybridky určitě kvokají. 
Prostě je to prastarý pud, kdysi všechny slepice kvokaly.
Lidé to sice tisíce let selektují a některá plemena kvokají výrazně méně,
ale třeba i dnešní vlašky některých linií kvokají běžně - bohužel.
Není to o plemeni, to ani nemůže být, když probíhá neustále nějaké přilévání krve,
je to hodně o liniích a selekci letitých chovatelů. Ale pak to zhatí jediný nový kohout.

Z hybridů zvýšeně kvoká třeba Dominant žíhaný, minimálně Dominant Leghorn.
Roli hraje i prostředí - v klecovém chovu hybridky neměly šanci dlouhodobě kvokat,
zatímco v chovatelském baroku se nějaké to zašité útulné kvok místečko
vždycky najde. A z mé zkušenosti vyplývá, že zvýšeně kvokají upozaděné členky hejna.
Ty, které stojí na samém konci hejnové hierarchie, podřízenky, kvokají rády a čile.

Kukaně z proutí používám od raných devadesátek - čmelíci nula.
Stačí trochu vápna nebo křeme a obměna slámy/sena.

Buggyra
Buggyra 20.02.2026, 11:06:06 xxx.xxx.198.226

Hnědka Norrisová teda kvokala nejčileji, co jsem kdy koho viděla, a ta dělá v hejnu kohouta (taky je největší, byvši dominantka, zatímco ostatní lohmanky), ale přičetla jsem to nějakým hormónům v jejím pokročilém věku 🙂

honzapm
honzapm 20.02.2026, 11:11:28 xxx:xxx.1e96:f565
»
Odpověď na příspěvek uživatele Arziska z 20.02.2026, 10:48:35

Zavčasu si zajistíte katalogy, kontakty na chovatele, těm zavoláte,
zeptáte se zda nerušíte, zda můžete s nimi ohledně xy.
A zkusíte je požádat, zda by měli možnost.
Samozřejmostí je, že nabídnete zálohu/zaplacení celé částky.
A se slepičkami počítáte za několik měsíců.
Nikdo nebude líhnout kusy navíc, selektovat kohouty,
držet kuřice několik měsíců, aby se pak dozvěděl: “Jé, já jsem si to rozmyslela.”
Naprosto běžné, že lidé, kteří ještě ráno slibují, že odpo přijedou,
pak neberou telefon a ani nedají vědět, že to ruší. Typické.

Čistokrevné chovatelství nefunguje tak, že lidé běžně nabízejí kuřice.
Logicky mohou uvolnit pár vajec, případně přebytky, které se jim
pro exteriérové chyby nehodí do dalšího chovu.
Přebytky rozhodně nemají na jaře.
Na jaře se líhne, během léta se pozorují chyby a koncem léta dochází
k uvolňování prvních přebytků. Na podzimních/zimních výstavách se dá koupit pár slepic,
ale spíš nárazově a se štěstím, než větší množství jednoho plemene.
Někdo může uvolnit chovná zvířata po té, co si sám na jaře nalíhne
a na dospělé už nemá místo.
To ale platí pro opravdu velké chovatele, kteří líhnou až stovky kuřat.
Většina takových těch starších pánů, kteří jsou nejčastějšími zástupci chovatelů,
si nalíhne 30-50 kuřat jen pro sebe a neuvolní nic,
natoží cizím lidem - vyměňují mezi letitými kamarády, na výstavách.
Z těch 30 kuřat mají 15-20 kohoutů a ze zbylých slepiček jsou rádi, když vyberou
pár pro pokračování v chovu. Slepičky s chybami někdo prodá bez mrknutí oka,
jiný je dá do polévky nebo rozdá po vsi - kde ví, že to nikdo nebude dál šířit do chovu
a nezaplevelí tak populaci nějakou zásadní dědičnou vadou.
Ale samozřejmě žijeme v sobě sociálních sítí, kdy lidé na mobilu při nákupu vajec/kuřat
ani nevidí - nemohou vidět na malé displeji - zásadní chyby zvířat na fotkách.
Někdo používá cizí fotky, někdo vůbec netuší, jak má plemeno/ráz vypadat,
někdo si myslí, že prodej vajec se super šance na přivýdělek - je to různé.
Logicky ale nevidíte žádné inzeráty na prodej přebytečných čistokr. slepiček ve větším množství.
Čistokrevný chov má svá logická specifika a neživí ho prodej, jako u hybridek.

Příklad - jedete pro nového kohouta do Lipska, stojíte čtyřhodinovou frontu na nákup !!,
zaplatíte za kohouta 100 Euro, nalíhnete po něm (pokud je vůbec chovný) a pak vás lidi pomluví,
kdybyste přebytečné slepičky prodávala za reálných 800,- za kus. To nikdo nemá zapotřebí.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.