Přesně, mně pijou slepice z kdejaké louže a i když tuhle měly rozmrzlou vodu na obvyklém místě, přistihla jsem jednu dvě, jak vyzobávají vodu z tající kostky ledu ve vaničce, jsou praštěné. Vděčné téma bylo, že ty moje si v tom chovatelském baroku často k napití najdou i vodu, která zůstává po dešti v pneumatice. Mno, zavírat je kvůli tomu nebudu. 🙂 A vůbec největší radost je, když jim hrnec s vodou vylévám, to se sběhnou a tu vodu nutně potřebují vyzobávat rovnou z povrchu půdy než se vsákne.
V českém prostředí máte 3 hlavní dlouholeté spolehlivé hvězdy. 1. Lihne.cz 2. Hradsky-sunk.cz 3. Driml-napajecky.cz
Na Lihne.cz seženete i vybavení, krmení, nejen líhně. Všichni tři jezdí pravidelně do Lysé, je tam možnost “osobního kontaktu”. Naopak nedoporučuji Agrofortel.cz a jeho další “maskované” weby.
Kdybych dělal nový kurník, udělám krmení, napájení odděleně. Ve smyslu se slepice si tam prostrčí hlavu, napijí se, nazobou. Nebude jim stát kbelík přímo v prostoru. Něco jako když třeba krajní desetinu kurníku přepažíte mříží ze zeleného plotového 2D panelu tak, aby se slépky vešly a všude krkem dosáhly.
Já osobně používám širší nižší kbelík od 3kg rybí moučky a do něj dávám mírně vyšší a mírně užší kyblík od 3kg jogurtu Hollandia. Není nic lepšího. Širší spodek zajistí stabilitu a sucho, a vnitřní kbelík je raz dva vyčištěn, doplněn.
Jinak můj kocour zásadně ignoruje svou misku s čistou vodou a chlastá buď z krkolomně z konve nebo z misky s řezanou pistácií/čímkoliv.
Odpověď na příspěvek uživatele honzapm z 19.02.2026, 11:28:12
Dík, supr, mám tím páde zúžený bádání na tři místa.
Kdybych dělal nový kurník, udělám krmení, napájení odděleně. Ve smyslu se slepice si tam prostrčí hlavu, napijí se, nazobou. Nebude jim stát kbelík přímo v prostoru.
Tak na tohle už je asi pozdě, připravovala jsem kurník tak jako klasicky, tohle přepažení tam asi udělat nepůjde, abych se tam pak zase dostala nějak pohodlně na údržbu a plnění já…….. i jsem právě počítala původně s tím, že to krmení a voda budou v těch zásobnících na zdi. Ale zkusím navrhnout doma.
Já osobně používám širší nižší kbelík od 3kg rybí moučky a do něj dávám mírně vyšší a mírně užší kyblík od 3kg jogurtu Hollandia.
si to teď nějak neumím správně představit 🙂 , která ta varianta? A je v tom jen zrní, nebo i voda?
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.02.2026, 11:55:22
No ešivá jsou tam ty díry, pak mi to smysl dává, ešivá se to enem překlopí, tak jsem si říkala, kudy to jde ven - pokud je to zrní. A jde to ven, pokud je to voda?, vyteče to?
edit- bude to asi jen na vodu?? mi dochází? A vyteče ta voda do toho spodního?
Mám za to, že v obou případech bude kyblík přiklopený (aby do něj nikdo nelezl a nic nepadalo), takže pokud těsní, bude voda z kyblíku přibublávat slípkám vždy ve chvíli, kdy upijí tolik, aby se otvor dostal nad hladinu a probublala bublina. Takže jo, podle toho, jak pijí, se jim voda “dopouští”.
Jinak já to kreslila na krmení, a to bude fungovat úplně stejně, jako kočičí zásobníky na krmení, prostě slépky budou krmení vyzobávat z toho otvoru, kam se z kyblíku bude vahou přisypávat další krmení.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.02.2026, 11:59:22
asi jo, vyzkouším doma, ešivá to ale není vachrlatý takový, když budou dělat bordel, překlopěj to? Proto mi přišlo dobrý to pítko na nožičkách, přišlo mi stabilní a nenacamrají z toho tolikatě??
- má to i ty záclonky 😀 , to by jim mohlo vyhovovat, že jsou schovaný, a zároveň se to dá dobře udržovat čistý, bezčmolíkatý /já vím, že se to jmenuje čmelík, ale máme tady jednu čůzu, jmenuje s čmolíková, vyštvala ostatní kolegyně a je úplně opravdu vypatlaná, tak jsem po ní nově pojmenovala tohoto otravného parazita, nechám to zapsat i do vědeckých análů/. A napadlo mě, že druhé to hnízdo koupím normoš obyčejný, neb v obyčejnosti bývá krása a mohly by ho nakonec preferovat a já bych si říkala, že jsem krásně vyhodila peníze 😀 Nebo je druhé hnízdo při počtu max 6 slepic /ale spíš fakt ty čtyři/ zbytečný?
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 19.02.2026, 12:01:19
To pítko na nožičkách je upe totéž, jen to má ty nožičky 🙂 Takže klidně pítko na nožičkách.
Tady spíš jde o to krmení, že aby neměly v nějaké úplně otevřené nádobě asi. Ale mně z toho nášlapného nikdy nevyhodily ani zrnko, pokud jsem ho teda nepřeplnila nějak.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.02.2026, 13:34:51
Jo, tak jsem si to myslela správně - mně se tam líbí to, to má pro mě větší stabilitu s těma nožičkama. Ad to nášlapný krmítko - jen tam píšou, že jak to má ten rošt, můžo to zabordelit a pak se to neotevře - tak to mě trošku zaráží, jak to hlídat? a pak taky - píšou, že si zvyknou, za dva až tři dny - ale co do tý doby teda budou jíst?
Ok, dvě kukaně jsou i v plánu, jen jsem si říkala, kdyby to bylo zbytečný, tak že budou mít o to víc místa. Koupím teda jedno se záclonkama a druhý obyč, aby měly na výběr.
No, tak to bychom měli, už to jen šécko postupně koupit.
Jsem tady furt meldovala nad tím pískem v kurniku…. líbí se mi to, že to jako bude asi nejčistší na uklízení - myšleno, že tím by byly holky v nejčistším, na druhou stranu - prašnost tam bude, to není úplně ideální….když si vezmu, že piliny se nedoporučují právě pro svou prašnost, tak tohle asi taky nic moc, leda, že by nějakej hodně hrubej písek člověk sehnal, ale podle mě práší každý písek.
Kyblíky jsou v sobě dva dnem dolů. Vyfotím. širší kvůli stabilitě - nehrozí převrácení, ani když kohout nahání slepici atd. A ten vnitřní je čistý, mimo podestýlku, hezky rychle se mi to dělá.
Hnízda za mě tři.
Jinak čtu tady asi 10% textu, tak pokud někdo něco, tak se nezlobte. 🙂
Jo a k té preferenci vody - slepice jsou z tyranosauruse reksuse, takže je pro ně atraktivní vše, co se hýbe. I v pralese pily spíš z tekoucího zurčícího potůčku, než ze stojaté louže, že. I mrskající se červík je pro ně zajímavější, než sušená schrána. Jsou to čipery.
Bratrova tchy také teď plánuje slépky, tož Chovu zdar!