Aktuálně: 2 546 inzerátů234 627 diskuzních příspěvků18 623 uživatelů

Politika...

N (neregistrovaný) 14.03.2025, 17:57:32 xxx.xxx.242.38
Buggyra:

Nevím o tom, že by se kvůli GD zavíraly jaderné elektrárny? Soběstačnost v některých oblastech neuděláte jinak, než že budete dovážet. Ale zabezpečení těch dovozů různými mechanismy je také součástí dlouhodobých strategií nejen v rámci GD. To je přeci přirozené.

Co se týče baterií, je to v současnosti jediná masově rozšířená alternativa k fosíliím, klidně navrhněte jinou podobně masově aplikovatelnou technologii, hádám Nobelovka vás nemine. Další technologie se rozvíjejí díky pobídkám právě v rámci politiky GD, protože myšlenka diverzifikace zdrojů je jedním z pilířů. Ale samozřejmě se na tyto technologie upírá pozornost nejen z toho důvodu.

Já bych si přisadila hodně k recyklovatelnosti, do toho jde díky GD také dost peněz, a to by nám do budoucna mohlo hoodně pomoct. Třeba by se mi fakt líbilo stát se špičkou v recyklaci kovů vzácných zemin, vykupovat za levno elektroodpad od třetích zemí, kde na recyklaci ještě ani nepomysleli a chtějí se toho zbavit, a prodávat jim zpět nové výrobky z recyklátů - to je ta technologie, kterou bychom měli hledat. Tím samozřejmě zajistíme i vlastní soběstačnost, a vůbec mi nevadí myšlenka, že budeme žít z odpadu jiných. No uvidíme, jestli se tímhle směrem napřou síly, mám takový dojem, že nás opět předběhnou asijští koumáci 🙂

Ale tohle spousta lidí neví, protože GD je tak mizerně (spíš není vůbec) komunikovaný a dlouhodobé strategie jsou implementované chaoticky, neprůhledně, no a v CZ u východniarů tradičně s malou velkou domů, takže efektivita je procentuální, že se vůbec nedivím, že na to máte všichni takovýhle náhled. Chápu, teď je těch informací taková záplava, že zorientovat se do hloubky v jednom tématu je náročné. Váš názor vám brát nebudu, ale nepřijde mi zbytečné o tom psát a pobízet lidi, aby se o tom něco dozvěděli 🙂

No a N má pravdu, že v ničem, o čem tady plkáme, nic nezměníme. Ale, milý Neverende, kde byste si poplkal, kdybychom vás vzali za slovo? 😇

A souhlas, Evropa je přebyrokratizovaná, to je šílenství, ale mně přijde, že evropský člověk nějak neumí v ničem jiném fungovat, nebo jak to vnímáte vy? Myslíte, že by zejména středovýchodně evropské země nebyly najednou plné vykuků, kteří by využívali zrovna ty mezery v legislativě, které by vznikly? Také si neumím představit, jak by fungovalo naše Rakousko-Uherské soudnictví, kdybychom soudcům, už tak dost divoce rozhodujícím (máme to tu na diskusi denně….) dali mnohem šiřší mantinely ve výkladu legislativy a uplatňování vlastní iniciativy? Jak byste si to představovali? Já jsem pořád svázaná v hlavě konvencemi a tím, že na všecho je návod, a nějak si to představit neumím…

Ve skutečnosti máte pravdu.. Dokud plkáme je to dobré. Horší bude až začneme skutečně “pracovat”. Ovšem já ani tak nemyslel tady nás malé bezmocné oběti zvůle těch mocných, ale spíš právě lidi co rozhodují a vedou Evropu. Ti sice taky jen plkají, ale tam jsou za to dobře placení a hlavně tím ohrožují celou Evropu.🙂 Ti už měli dávno myslet a hlavně vědět co se to děje se světem a rychle reagovat. Místo toho nemáme nic.. Vše hudba daleké budoucnosti.

Orionka (neregistrovaný) 15.03.2025, 09:38:35 xxx:xxx.a2a2:3a61
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 14.03.2025, 14:29:28

Jen mám k vašemu příspěvku ještě jeden podotek : Jak do GD zapadá jaderné šílenství v Evropě? Tady bych měla radost z toho, že jsme pro Evropu dostatečně bezvýznamní a že na nás nezbyde.

N (neregistrovaný) 15.03.2025, 12:19:08 xxx.xxx.149.66
Orionka:

Jen mám k vašemu příspěvku ještě jeden podotek : Jak do GD zapadá jaderné šílenství v Evropě? Tady bych měla radost z toho, že jsme pro Evropu dostatečně bezvýznamní a že na nás nezbyde.

Ono není ani jisté, kam vlastně ČR bude patřit. Pokud se budou utvářet nová studená válka, tak nic není nemožné. Z historie přeci už víme, že to co chceme není důležité.

rapotačka (neregistrovaný) 15.03.2025, 18:29:52 xxx.xxx.168.235

Vzpomněla si TV, co že to proběhlo 15. března 1939  v Praze?

N (neregistrovaný) 15.03.2025, 21:06:09 xxx.xxx.242.38
Repta-A-Repta:

ČR bude určitě na správné straně😊

EU 2026

Obrázek

😀😀

N (neregistrovaný) 15.03.2025, 23:01:46 xxx.xxx.242.38

A děvčata jak se těšíte na vojnu? 🙂 

assil
assil 17.03.2025, 08:00:56 xxx.xxx.248.95
»
Odpověď na příspěvek uživatele Repta-A-Repta z 15.03.2025, 20:03:48

Dobrá mapka a možná by se přidalo i Mexiko. 😀

Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 08:32:57 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 14.03.2025, 15:07:14

Ale my se bez dovozu některých komodit prostě neobejdeme. Slovo soběstačnost se dá vykládat různě, ale oukej, budu se snažit ho u dovozů nepoužívat. Nicméně bez dovozových komodit se neobejdeme, a jak to chcete řešit jinak, než dovozem. Myslíte, že budeme soběstační ve výrobě elektroniky? Baterie existují i jiné než chemické, určitě jsem pro, abychom začali budovat ty. Ale velké přečerpávací elektrárny narážejí na odpor obyvatelstva. Nemáme moc lokalit, kde by se daly vybudovat. Jaké další by vás napadly? Nebo myslíte, že nebudeme potřebovat energii ukládat? Prostě budeme dál pálit uhlí a plyn a budeme jen vyrábět?

Nelíbí se mi jakékoli drancování o nic víc než vám, a právě proto poukazuji na to, že by bylo vhodné zamyslet se nad chytrou recyklací. Také proto, že stejně jako uhlí, nejsou těch potřebných surovin na Zemi dostatečné (nebo dostupné) zásoby. Jednou nám to dojde (v obém významu).

Green deal ale není jen o ekologii, což asi díky zoufalé komunikaci není jasné. To není zelená vždy a všude, ale je to strategie pro přípravu na budoucnost. Ekologizují se i výrobny baterií, když to vezmeme ad absurdum.

No a právě proto, právě PROTO, že ta recyklace je zatím v plenkách, tak bychom ji měli mocně pošťouchnout, a to je právě to, co se mi mj. na GD nelíbí, a to tedy provádění v praxi, protože to směřování k recyklaci a recirkulaci tam samozřejmě je zakotvené, ale protože je to finančně a technologicky náročné, tak nevidím nějakou větší snahu to prosazovat - prostě je větší šance neúspěchu, tak se do toho nehrneme. Ale to je právě ta chyba.

Orionko, ale to nebyl GD, to byl čistě výmysl Němců, že si zavřou AE. GD naopak výstavbu AE omilostnil, protože není náhrada a směřuje se k udržitelnosti, to jádro k ní, chca nechca, zatím přispět může, protože zatím je to zdroj, který nehrozí vyčerpáním. Že se Němci zmagořili, z toho nelze vinit GD, to prostě zmagořili, co už. Tak ať se teď ukáží a najdou to pravé eko řešení pro svou soběstačnost v energetice, když chtějí být svatější než svatí.

Orionko, jenže budoucnost lidstva na této planetě nebude postavená na vyšší spotřebě. Prostě se životní úroveň lidí zastaví, nebude se zvyšovat. To se nedá nic dělat, pokud chceme skutečně s tím prostředím něco udělat, nekonečný růst nebude možný. Z důvodu nikoli GreenDealu, ale z důvodů platících zákonů zachování energie. Nezbývá než doufat, že se spotřeba zastaví tím, že vzdělaní lidé přestanou překotným tempem zvyšovat populaci, a nikoli tím, že svůj růst bude zvyšovat jedna vrstva na úkor těch narůstajících zbylých počtů obyvatel planety.

Orionko, ale potravinovou soběstačnost řeší EU také. Pokud budou jahody v lednu ze Španělska, bude to ovšem v rámci EU v cajku (je třeba, aby se penízky točily…). Zřejmě se bude řešit jen dovoz (vy máte brambory z Egypta? To je teda luxus).

No, děvčata, nejde vyřešit všechno mávnutím kouzelného proutku, jak by se vám asi líbilo. Faktem je, že tahle politika je nastavená dlouhodobě, některé cíle jsou v roce 30, některé až v roce 50, většina se jich jistotně bude modifikovat, protože podmínky pro jejich plnění se budou měnit. Holt nám nezbývá, než sledovat, co se bude dít. Nebo vy máte možnost do procesu zasáhnout? Jestli ano, tak prosím, já se na výsledky vašeho snažení ráda podívám. Já do procesu zasahovat nebudu, uvidím, co z toho vzejde, pořád jsem ještě názoru, že ten směr je zvolený správně, pouze provedení pokulhává, tak uvidíme, jestli si toho ještě někdo nahoře všimne 🙂

Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 08:34:07 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 15.03.2025, 09:38:35

Jaké jaderné šílenství myslíte? Jestli je to něco aktuálního, zprávy nesleduji…

Anonymní (neregistrovaný) 17.03.2025, 08:38:56 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.03.2025, 08:32:57

Žvásty. Jediná recyklace která by Evropě prospěla by byla recyklace zabednenych neoliberalnich levicových voličů. 

assil
assil 17.03.2025, 08:57:34 xxx.xxx.248.95
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.03.2025, 08:32:57

Soběstačnost je nutná v základních věcech jako potraviny, léky, my jako Evropa jsme se této soběstačnosti zbavily a zatím nevidím nějakou snahu získat ji zpět.

A energetiku vám doporučuju nastudovt u odobrníků, pak byste se dozvěděla, že přečerpávačky, bateriová úložiště a podobný věci v podstatě nefungujou a jsou k ničemu, je to jen takové zatím zkoušení, které nikam nevede. Větrníky a soláry nám rozjebávají síť a ta drží zatím jen díky plynovým a uhelným elektrárnám, až ty nebudou, nebude žádná elektrika.

A spoléhat na to, že do té doby něco vymyslíme, je jen ukázková naivita grídnýlové ideologie.

Anonymní (neregistrovaný) 17.03.2025, 09:00:41 xxx:xxx.ad29:e591
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 17.03.2025, 08:42:27

Ty co levičáci nazývají extrémní pravice. Tak jednoduchý to je

Buggyra
Buggyra 17.03.2025, 09:18:54 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele assil z 17.03.2025, 08:57:34

No ale my musíme něco vymyslet. V dlouhodobém horizontu nám nic jiného nezbude 🙂 Naivní je, se na to nepřipravovat a neinvestovat do té přípravy prostředky. Jako chápu, že lidi z naší generace to asi nezajímá, ale možná, že děti vašich dětí už to zajímat bude. Politika by měla zajistit živobytí nejen současným voličům, ale nastavovat udržitelné koncepce i dlouhodobě. O to se GD ve svém prazákladu snaží, bohužel způsob provedení zdá se mi poněkud nešťastný. No ale jednou tady je, tak nezbývá než volit lidi, kteří budou volit lidi, kteří by to snad mohli začít kormidlovat trochu rozumným směrem.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.