Buggyra:Nevím o tom, že by se kvůli GD zavíraly jaderné elektrárny? Soběstačnost v některých oblastech neuděláte jinak, než že budete dovážet. Ale zabezpečení těch dovozů různými mechanismy je také součástí dlouhodobých strategií nejen v rámci GD. To je přeci přirozené.
Co se týče baterií, je to v současnosti jediná masově rozšířená alternativa k fosíliím, klidně navrhněte jinou podobně masově aplikovatelnou technologii, hádám Nobelovka vás nemine. Další technologie se rozvíjejí díky pobídkám právě v rámci politiky GD, protože myšlenka diverzifikace zdrojů je jedním z pilířů. Ale samozřejmě se na tyto technologie upírá pozornost nejen z toho důvodu.
Já bych si přisadila hodně k recyklovatelnosti, do toho jde díky GD také dost peněz, a to by nám do budoucna mohlo hoodně pomoct. Třeba by se mi fakt líbilo stát se špičkou v recyklaci kovů vzácných zemin, vykupovat za levno elektroodpad od třetích zemí, kde na recyklaci ještě ani nepomysleli a chtějí se toho zbavit, a prodávat jim zpět nové výrobky z recyklátů - to je ta technologie, kterou bychom měli hledat. Tím samozřejmě zajistíme i vlastní soběstačnost, a vůbec mi nevadí myšlenka, že budeme žít z odpadu jiných. No uvidíme, jestli se tímhle směrem napřou síly, mám takový dojem, že nás opět předběhnou asijští koumáci 🙂
Ale tohle spousta lidí neví, protože GD je tak mizerně (spíš není vůbec) komunikovaný a dlouhodobé strategie jsou implementované chaoticky, neprůhledně, no a v CZ u východniarů tradičně s malou velkou domů, takže efektivita je procentuální, že se vůbec nedivím, že na to máte všichni takovýhle náhled. Chápu, teď je těch informací taková záplava, že zorientovat se do hloubky v jednom tématu je náročné. Váš názor vám brát nebudu, ale nepřijde mi zbytečné o tom psát a pobízet lidi, aby se o tom něco dozvěděli 🙂
No a N má pravdu, že v ničem, o čem tady plkáme, nic nezměníme. Ale, milý Neverende, kde byste si poplkal, kdybychom vás vzali za slovo? 😇
A souhlas, Evropa je přebyrokratizovaná, to je šílenství, ale mně přijde, že evropský člověk nějak neumí v ničem jiném fungovat, nebo jak to vnímáte vy? Myslíte, že by zejména středovýchodně evropské země nebyly najednou plné vykuků, kteří by využívali zrovna ty mezery v legislativě, které by vznikly? Také si neumím představit, jak by fungovalo naše Rakousko-Uherské soudnictví, kdybychom soudcům, už tak dost divoce rozhodujícím (máme to tu na diskusi denně….) dali mnohem šiřší mantinely ve výkladu legislativy a uplatňování vlastní iniciativy? Jak byste si to představovali? Já jsem pořád svázaná v hlavě konvencemi a tím, že na všecho je návod, a nějak si to představit neumím…
Ve skutečnosti máte pravdu.. Dokud plkáme je to dobré. Horší bude až začneme skutečně “pracovat”. Ovšem já ani tak nemyslel tady nás malé bezmocné oběti zvůle těch mocných, ale spíš právě lidi co rozhodují a vedou Evropu. Ti sice taky jen plkají, ale tam jsou za to dobře placení a hlavně tím ohrožují celou Evropu.🙂 Ti už měli dávno myslet a hlavně vědět co se to děje se světem a rychle reagovat. Místo toho nemáme nic.. Vše hudba daleké budoucnosti.