Aktuálně: 2 743 inzerátů262 047 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Politika...

trojAAAcko
trojAAAcko 07.07.2025, 11:49:04 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 07.07.2025, 10:26:18

Soláry se redukovat nedají, možná technicky ano, ale politicky ne.

Tak hlavně nemíchat přepětí a množství dodávky energie. To jsou dvě odlišné věci, ale ta prvotní konspirace mluvila o přepětí kterou jste výše psala.

Jedná konspirace praví, že to “odstřelili” Němci tím, že svoje přepětí poslali do naší soustavy ( výroba z obnovitelných zdrojů - solary a větrníky - se nedá regulovat - zpomalit, zastavit)

Zkuste televizi která je na 230V (fáze + nulový vodič) na 400V (zapojit sdruženou sítí - zapojte prostě dvě fáze) a televize Vám to nedá a shoří. Přitom jistící okruh bude na 16A a pochybuji, že Vám jistič spadne. Takhle jsem odpálil topnou desku na 230V. Fungovala, jistič držel, ale dlouho nepřežila. To je vlastně “přepětí”.

Jenže ze soláru asi těžko dostanete přepětí. Jestliže měnič který rozstřídává stejnosměrné napětí na střídavé shoří nebo dojde k jakékoliv poruše tak na výstupu bude nula. U větrné zas brzdu, převodovku i kluznou spojku včetně sofistikovaného řízení (asi PLC?) lopatek, natáčení gondoly,…

Pokud budu dodávat zdrojem 500W přes transformátor který bude mít příkon 400W, při účinnosti 75% tak výkon má 300W a jestliže odběr bude 400W tak Vám transformátor shoří. Tady je vidět jak je důležité si dávat pozor na významy slov (např. výkon, příkon, …) a hlavně dodávka nadměrné energie není problém. Jestliže budu opět dodávat 1000W přes transformátor dělaný na výkon 1100W a odběr bude 900W tak jednoduše (obecně) řečeno je vše v pořádku. Problém může vzniknout tehdy když se zvýší odběr nad výkon zdroje - například 1050W. Neřeším propojení (kabely,…), protože to je vždy dimenzováno o řád výše, ale když Vám začne období dovolený, zvýší se prodej klimatizací a dalších věcí tak něco prostě selže / shoří a nemusí to být ani vlivem toho co jsem zmiňoval, ale stařím / dlouhodobým užíváním něčeho. 

Nařízení EU. Soláři mají před vším přednost a omezovat je ve výdělcích se nesmí ! Až někde do roku 30, nebo 34.

Jestli je nějaké nařízení ohledně OZE nevím, elektrotechnickou legislativu už tolik nesleduji a nijak mě nezajímá, ale pozor na pojmy a co by se reálně vlastně stalo (přepětí, příkon / výkon,…).

Pamatuji si když lidi odmítali OZE kvůli nestabilitě (ne vždy fouká vítr, ne vždy svítí Slunce, …) a došlo by k výpadkům kvůli nestálým přírodním vlivům a najednou by mělo dojít k “BO” kvůli přepětí / nadbytečné energii od OZE od Němců. 😀 Je krásné pozorovat jak se to vždycky otočí podle toho jak se komu hodí. 😀

Ariska
Ariska 07.07.2025, 12:06:38 xxx:xxx.1377:b26
Orionka:

Výpadek elektřiny ve městě prostě problém je. Chtěla bych vás vidět šlapat s miminkem v náručí do 11. patra. Nejede tramvaj a hlavně Metro, autem se nedostanete přes závoru z garáže, máte vyzvednout dítě, které přešlapuje na druhém konci města……problémů tisíc a jeden. Když je nemám já, neznamená to, že jsou banální. Když na vesnici nejde proud, vytáhnu na to kafe plynový vařič……a počkám až to pustí.

Píšete blbosti, na vesnici nemají lidé garáž? Nemají děti ve školách?  Nepotřebují elektřinu? Máme ČOVku, takže když nejde proud, tak nemůžeme ani na záchod, koupat se.  

je “hezké”, jak se všichni umí ohánět maminkami.  

Buggyra
Buggyra 07.07.2025, 12:29:48 xxx.xxx.198.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele orionka-2 z 07.07.2025, 11:17:34

Ano, chápu, že vám to nemusí dávat stejný smysl jako mně. To nevadí. Nenechte si tím kazit den 🤗

rapotačka (neregistrovaný) 07.07.2025, 13:01:28 xxx.xxx.168.200

Nad ránem jsem někde četla, že na tom vesnice budou hodně zle  (až se to stane), obecně se to ví, tak proč se čílíte? Nestáhla jsem si to, jinak bych sem ty vyjmenované důvody dala.   Naši jsou připraveni=zásoby paliva 100%, ostatní zvládnou taky. Města to nebudou mít taky jednoduchý. (nezatopí si aj.) 

- Nedaj pokoj, dokud vše nezničej.

Ariska
Ariska 07.07.2025, 13:25:40 xxx:xxx.1377:b26
»
Odpověď na příspěvek uživatele rapotačka z 07.07.2025, 13:01:28

Jestli to bylo na mě, tak já se nečílím. Jen Orionka píše jaký jsou chudáci ve městě bez elektřiny.

Jo , a koupím si plynovou bombu na kafe, který nepiju 😄   

Orionka (neregistrovaný) 07.07.2025, 16:53:31 xxx.xxx.226.32
Ariska:

Píšete blbosti, na vesnici nemají lidé garáž? Nemají děti ve školách?  Nepotřebují elektřinu? Máme ČOVku, takže když nejde proud, tak nemůžeme ani na záchod, koupat se.  

je “hezké”, jak se všichni umí ohánět maminkami.  

Co se týče zrovna záchoda, tak můžete jednoduše do lesa, na kompost, na zahradu. Ve věžáku spláchnou jednou a pak půjdou mezi paneláky - všichni, než “seběhnou” z  11.patra, tak se pose…..

Orionka (neregistrovaný) 07.07.2025, 17:06:05 xxx:xxx.e9c5:ccf7
rapotačka:

Nad ránem jsem někde četla, že na tom vesnice budou hodně zle  (až se to stane), obecně se to ví, tak proč se čílíte? Nestáhla jsem si to, jinak bych sem ty vyjmenované důvody dala.   Naši jsou připraveni=zásoby paliva 100%, ostatní zvládnou taky. Města to nebudou mít taky jednoduchý. (nezatopí si aj.) 

- Nedaj pokoj, dokud vše nezničej.

Pořád to asi vesnice zvládne líp než město. Aspoň u nás v krámě paní B. bude v nouzi základní prodávat a útratu spočítá na pytlíku tak jako dřív. Kdybych měla u domu vrata závislá na ee, asi bych se v současné době postarala, aby bylo funkční i ruční ovládání.

Orionka (neregistrovaný) 07.07.2025, 17:07:59 xxx:xxx.e9c5:ccf7
Buggyra:

Ano, chápu, že vám to nemusí dávat stejný smysl jako mně. To nevadí. Nenechte si tím kazit den 🤗

Den si kazit určitě nenechám. Les a borůvky to jistí.

Orionka (neregistrovaný) 07.07.2025, 17:12:02 xxx:xxx.e9c5:ccf7
»
Odpověď na příspěvek uživatele trojAAAcko z 07.07.2025, 11:49:04

Určitě rozumíte elektřině víc než já. Já si je poslechla chytré energetiky a možná jejich vyjádření špatně interpretovala. O přepětí z Německa a Polska mluvili nejednou. 

Orionka (neregistrovaný) 07.07.2025, 17:17:52 xxx:xxx.e9c5:ccf7
rapotačka:

https://www.facebook.com/photo/?fbid=1066595952235223&set=a.437813298446828

Dostalo mě vyjádření poslance (nebo jméno jsem okamžitě zapomněla - nebude to výrazný poslanec) :

Stručně : protože při výpadku ee nefungují čerpací stanice, je to důvod přejít na elektromobilitu i z bezpečnostních důvodů. Hlava otevřená to je

rapotačka (neregistrovaný) 08.07.2025, 05:10:02 xxx.xxx.168.162

Hospodářské noviny

Blackout v českých hlavách. Půjčujeme si miliardy na důchody

a celá infrastruktura naší země hnije

assil
assil 08.07.2025, 11:18:05 xxx.xxx.121.3
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.07.2025, 17:17:52

Copak elektroauta, ale elektrocigara, to je pak katastrofa. 😀

U nás nějaký kalamitní výpadek na den je minimálně jednou do roka, naposledy loni na štědrý den, měli jsme rozdávání dárků při svíčkách a tak jednou dvakrát plánovaný, vždy na 8 hodin. Nejdelší jsme měli 3 dny, ale to už je před lety kdy tu ještě byly staré dřevěné sloupy. A to bydlím kousek od Prahy. Takže fakt se výpadku na 2 hodiny a ještě v létě, kdy je vidět do 10 hodin, musím smát.

Ono ani v těch městech většina lidí nebydlí v 11.patře a parky jsou všude, i lidi na vesnici mají třeba děti ve škole 20 km daleko, neteče jim voda, nefunguje záchod, jen holt mám dojem jsou na tyhle situace lépe připravení.

trojAAAcko
trojAAAcko 08.07.2025, 12:12:36 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Orionka z 07.07.2025, 17:12:02

Já si je poslechla chytré energetiky a možná jejich vyjádření špatně interpretovala. O přepětí z Německa a Polska mluvili nejednou.

To já už nějak neřeším jestli jste to nějak špatně interpretrovala nebo ne. Já Vám jenom chtěl trošku přiblížit realitu, že nějaká regulace tam je a, že to nedává moc smysl. Nic víc nic míň a do budoucna budete vědět zase o něco víc. 😉

Já teda už některé ty odborníky beru už taky s rezervou a nejlepší jsou ti “odborníci” typu odborník na ukrajinsko-ruskou válku, který když mluví tak mám pocit, že jediný co o tom ví má jen z nadpisů na internetu. 😀

Je, ale pravda, že někteří třeba mluví trošku “z cesty”, ale jádro toho sdělení má hlavu a patu a vlastně asi tomu i rozumí. Jenže na odborníky na FB nikdo stejně nemá. 😀

N (neregistrovaný) 08.07.2025, 23:23:56 xxx.xxx.189.103
trojAAAcko:

Já si je poslechla chytré energetiky a možná jejich vyjádření špatně interpretovala. O přepětí z Německa a Polska mluvili nejednou.

To já už nějak neřeším jestli jste to nějak špatně interpretrovala nebo ne. Já Vám jenom chtěl trošku přiblížit realitu, že nějaká regulace tam je a, že to nedává moc smysl. Nic víc nic míň a do budoucna budete vědět zase o něco víc. 😉

Já teda už některé ty odborníky beru už taky s rezervou a nejlepší jsou ti “odborníci” typu odborník na ukrajinsko-ruskou válku, který když mluví tak mám pocit, že jediný co o tom ví má jen z nadpisů na internetu. 😀

Je, ale pravda, že někteří třeba mluví trošku “z cesty”, ale jádro toho sdělení má hlavu a patu a vlastně asi tomu i rozumí. Jenže na odborníky na FB nikdo stejně nemá. 😀

My oba asi dobře víme, že není takový problém elektřinu vyrobit,ale přenést a uchovat jí.🙂 To je číslo jedna problému obnovitelných zdrojů. Jinak v té síti je mnohem víc problémů. Ono stačí takové HDO.🙂 Síť musí být stabilní jinak klidně sepne a o dalších signálech ani nemluvě.😄 Jenže k čemu zaobírat svou hlavu problémy, které většina světa neřeší a klidně jezdí na fritovací olej v autě.😄 

trojAAAcko
trojAAAcko 09.07.2025, 03:52:08 xxx.xxx.110.193

My oba asi dobře víme, že není takový problém elektřinu vyrobit,ale přenést a uchovat jí.🙂 To je číslo jedna problému obnovitelných zdrojů. Jinak v té síti je mnohem víc problémů.

Ano, přenést a uchovat je problém, ale pozor. To není problém jen u obnovitelných zdrojů nýbrž u všech kromě solárů. Když se to vezme hodně obecně tak princip a způsob provedení je u všech elektráren stejný (vodní, větrná, uhelné, jaderné,…) - turbína napojená na hřídel generátoru a ten už vytváří energii. Jen způsob roztáčení turbíny se liší, ale co následuje je stejný. Vytváří střídavé napětí které uschovat nelze a usměrňovat a pak rozstřídat je kontraproduktivní. 

Soláry je takový atyp, protože se liší zdroj té energie (není generátor) a rovnou vytváří stejnosměrné napětí takže co se nevyužívá tak se rovnou uschová do baterek. Jenže problém pak vzniká v rozstřídání, protože měniče nedokážou udělat čistý sinusový průběh jako generátor. Dnes už se to “dá věrohodně” napodobit, ale několik let zpátky to byl problém a v domácnosti je mnoho zařízení které trpí na “nekvalitní sinusovku”. 

Jinak zbytek ano. 😃

Jenže k čemu zaobírat svou hlavu problémy, které většina světa neřeší a klidně jezdí na fritovací olej v autě.😄

To si vždy vzpomenu na tátu a jeho staré Volvo, 2,5l turbo diesel motoru u kterého se obecně ví, že ten motor na to je schopno fungovat. 😃 Táta ještě do toho vždy hodí to svoje “já mám jedno z posledních, poctivých motorů a hlavně to má 2,5l, pěti válec, ne 3 válce 1,3MPI jako ty mrzácký Fábky”. 😂

N (neregistrovaný) 09.07.2025, 23:05:37 xxx.xxx.189.103
trojAAAcko:

My oba asi dobře víme, že není takový problém elektřinu vyrobit,ale přenést a uchovat jí.🙂 To je číslo jedna problému obnovitelných zdrojů. Jinak v té síti je mnohem víc problémů.

Ano, přenést a uchovat je problém, ale pozor. To není problém jen u obnovitelných zdrojů nýbrž u všech kromě solárů. Když se to vezme hodně obecně tak princip a způsob provedení je u všech elektráren stejný (vodní, větrná, uhelné, jaderné,…) - turbína napojená na hřídel generátoru a ten už vytváří energii. Jen způsob roztáčení turbíny se liší, ale co následuje je stejný. Vytváří střídavé napětí které uschovat nelze a usměrňovat a pak rozstřídat je kontraproduktivní. 

Soláry je takový atyp, protože se liší zdroj té energie (není generátor) a rovnou vytváří stejnosměrné napětí takže co se nevyužívá tak se rovnou uschová do baterek. Jenže problém pak vzniká v rozstřídání, protože měniče nedokážou udělat čistý sinusový průběh jako generátor. Dnes už se to “dá věrohodně” napodobit, ale několik let zpátky to byl problém a v domácnosti je mnoho zařízení které trpí na “nekvalitní sinusovku”. 

Jinak zbytek ano. 😃

Jenže k čemu zaobírat svou hlavu problémy, které většina světa neřeší a klidně jezdí na fritovací olej v autě.😄

To si vždy vzpomenu na tátu a jeho staré Volvo, 2,5l turbo diesel motoru u kterého se obecně ví, že ten motor na to je schopno fungovat. 😃 Táta ještě do toho vždy hodí to svoje “já mám jedno z posledních, poctivých motorů a hlavně to má 2,5l, pěti válec, ne 3 válce 1,3MPI jako ty mrzácký Fábky”. 😂

Ono spíš jde o to, že soláry ani “větrníky” nejsou schopny udržet stabilní dodávky energie. Slunce nesvítí a soláry vyrábí málo energie( to stejné větrné elektrárny bez větru),ale v síti je požadavek vyšších dodávek. A bylo by vymalováno, kdyby to byl náš většinový, nebo dokonce jedinný zdroj energie. Takhle to dnes dotáhnou konvenční elektrárny,ale kdyby jsme jako zešíleli úplně a neměli je,tak jsme bez šťávy každou chvilku.🙂 Tedy ony ty země co se holedbali jak vítr a slunce stačí a je to správná cesta, dnes dováží většinu energie ze zahraničí hlavně z “jaderek”. Jenže tím zatěžují přenosovou soustavu a způsobují výkyvy v síti.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.