Před měsícem jsem shlédl na YT video, nechci pána diskrerditoivat a tak nesdělím koho a protože je sympatický a už jsem nějaká videa viděl vloni i předloni, napsal mu do komentáře. A našel jsem si na něj telefon a zavolal mu. Zželelo se mi ho, má přes 200 vč a vloni jich prý zachránil asi 30. Ukazoval jak promořená má vč. Opakuji před měsícem.
Nadšeně se těšil na zjištění jak nemít roztoče. Před měsícem. Dokonce mi v komentářích sděluje, že jak to nastuduje tady na CHZ, ihned jde do toho. A ticho. Má telefon, mohl to tu načíst, nevolá, nepíše, ticho. Proboha proč?
Neozval se a před 4 dny dal video, kde ukazuje podložky s desítkami a stovkami roztočů teď z konce března 2026 a vychvaluje tam Formidol. Vysvětluje NUTNOST 3 cyklů po 4 dnech aby se obsáhlo všech 12 dní, kdy je zavíčkovaný plod. Ukazuje málo VD po jedné desce, víc po 2 deskách a ukazuje jak má pravdu, spad po 3 deskách celkem za 12 dnů. Ukazuje tolik roztočů na jedné podložce, kolik jsem já v životě neviděl ani na podzim. Vysvětluje, hezký, mladý, charismaticky sympatický člověk, jak je Formidol super a jak funguje. Až mi to připadalo, že čtu Včelařství, kde po mnhokolikáté vysvětluje nějaký důstojný pán z Dolu, jak je Formidol skvělý.
Nechápal jsem. Pak jsem si v noci vzpoměnl, jak jsme tady u nás měli na přednášce inženýra, učitele ze včelařského učiliště a ten propagoval takyé KM už nyní na jaře. A donedávna se zapovídala jakákoliv léčba najaře kromě nátěru plodu a ihned ten stejný den fumigace. Což sice v určitých pořípadech NAŘIZUJE veterina, ale kyselinoví organičtí aktivisti NAŘÍZENÍ jistě nerespektují, oni přece tvrdou chemii odmítají.
A pak mi došel ten nezájem. Oni ti autoři videí vůbec nechtějí mít zdravá včelstva a protože by zrovna nemuseli mít ve včestvech včely s deformací křídel, potřebují tam ukazovat něco, co neleze a dobře se natáčí a to je roztoč na podložce.
A nyní moje vysvětlení nezájmu, oslovil jsem takových několik, žádný zájem a pak mi to došlo.
Dnešní mladí, znuzení všedností obyčejných životů a dostupností všeho a HNED!!, prahnoucí po ustavičné adrenalinové akci a po zážitcích, si někteří pořídí včely a protože studium je nuda, musí se vynaložit úsilí a trvá to dlouho, tak nečtou Kršku, ale sledují po tisících videa.
A teď jádro příběhu, co mi došlo dnes v noci.
Představte si blba, scénáristuu a režiséra v jednom, co natočí film, v mizerné reklamě (téměř žádné) naslibuje skvělý výsledek, oni se mrknou na první díl a zjistí:
V ději ne a ne najít padoucha. Nikdo tam neumře, natož aby bylo ukázáno nějaké drastické umírání, žádné maso, žádný kat s motorovou pilou, ani nožem a dokonce ani s jedem. Prostě nikdo. Není tam ani žádná brutální kráska v mini, s vbrutálním výrazem a potetovanou držkou s odulýmy pysky, co umí se samopalem a raketometem a není tam ani žádná (žádný, žádné), co by se muselo zachraňovat. Dokonce ten idiot režisér a scénárista v jednom, udělal pilotní díl, že se tam vlastně žádná akce neděje, vše se dělá pomalu, ladně (jak správné včelařovy pohyby nazval hezky Martin), žádné bouchání, žádné nečekané zápletky. Vše je předem připraveno k ruce, aby nic nepřekvapilo a vlastně režisér celý děj postavil na nejhorší myslitelné nudě, aby se pokud možno to nic dělo co nejmíňkrát za rok. Vše je tam předem jasné, naplánované, předvídatelné a pokud se hrdinové filmu striktně drží scénáře a příkazů autora, nic se tam dít nebude nikdy a mrtví nebudou. Jenže nebudou ani žádní zachraňovaní, a nebou ani po zásluze potrestaní padouši. Jen práce včelaře, ale i té je za rok nepatrně a ten dědek ani nechce celý rok mít na nejvyšší pozici úlu, a pořád sundavat a snímat, dvacetikilovou bednu zthlého medu, prostě NUDA A NIC!
Snad by se v blbém filmu i něco stalo, ale snad jen kdyby mu na včely spadlo dopravní letadlo, nebo přišla nenadálá doba ledová nebo horková, mimozešťani, prostě něco, co se může udít v jednom z milionů případů a autor ví předem, že ani letadlo, ani meteorit ani Rusáci nepřijdou. Dokonce i kdyby se zhroutil průmysl a nevyrobil kyseliny, stejně ohrožení neumřou, protože nic nepotřebují a nepotřebují ani tvrdé chemické léky, nepotřebují niic.
Prostě příběh, kde není zlo a jeho boj s dobrem a tudíž ani hrdinové ani padouši, jen blbá PRÁCE, jen nudné předvídatelné DOBRO, tvl, koho to zajímá?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TAK PROČ SE ZDRŽOVAT KOUKÁNÍM NA FILM O NIČEM?
A tak ytuboví filmaři, poslední co by potřebovali, by byly zdravé včely, u kterých se celý rok neděje NIC. PO čem by pak natáčeli nekonečné hovadiny a škemrali o lajky a odběry? A kapitalistický algorytmus jim dokonce platí ne za kvalitu obsahu, ale za počet kliknutí, lajků a odběrů.
Mě toto zjištění a vlastní prozření dost otrávilo. Tím spíš, když já v tom vidím tak okatou reklamu na kyselinové a jiné produkty, ze které “tvůrci” žijí, že každému chytřejšímu - ti zjevně vymřeli, že okatější už nemůže být.