Byl pro mě před pár lety vělký problém zavléci si na vlastní pozemek (zkusil jsem i jinam poblíž stanovišť vč) netýkavku žláznatou. V zimě jsem nahrabal tři banánovky jakési hrabanky, po mrazech včetně odumřelých stvolů netýkavky. Myslel si, že v tom nemůžou nebýt vystřílená semínka. Rozházel jsem to na vhodná místa a nic nevyrostlo.
Další rok, na místě, kde jsem bral hrabanku, vyrostly nové rostliny. Vytrhnul jsem tři kytky asi 60 cm vysoké i s kořeny. tato netýkavka koření mělce a jde to snadno. Doma je dal do kýblů z Lidlu od řezaných květin, naplněných zeminou (nezapomenout dole provrtat!). Jak jsem je vytrhal, ihned zvadly a po transportu asi 6 km vypady prachbídně, ale po zalití se během pár minut vzpamatovaly. Zakořenilyv kyblíkách a od té doby je mám samovýsevem. Tam, kde jsou nežádoucí je stačí useknout.
Pak bylo zklamání, včely je ignorovaly. Nevadí, čmeláci a samotářky to obíraly pořád. Ale letos, když je pylu málo (jezevcům dokonale zafungovaly postřiky), včely netýkavky obírají celý den. A tak je to rostlina pro včely zajímavá v letech, kdy příroda nic nemá a pole nic nenabízejí. Doporučuji.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Net%C3%BDkavka_%C5%BEl%C3%A1znat%C3%A1