Aktuálně: 1 928 inzerátů278 145 diskuzních příspěvků19 830 uživatelů

Co právě kvete pro snůšku

trojAAAcko
trojAAAcko 29.04.2026, 11:30:15 xxx.xxx.253.36
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.04.2026, 11:09:51

Mě třeba vytáčí jak se obecně lidem “krása” změnila z krásné rozkvětlé zahrady na přistávací plochu nebo třeba větší obec / menší město už ve velkém sekají co se dá.

Já dělám ještě volnočasově údržbáře pro jednu obec (cca 300 obyvatel) a teď o víkendu budeme ("musíme") sekat, ale naštěstí se jedná převážně jen o malý ostrůvky velké třeba 4m2 kde jsou tak 3 pampelišky na každém, ale jinak tráva. Jenže když tam jedu a projíždím jiný obce kde ty plochy mají větší a spojené tak tam už je to srovnaný se zemí. Chápu strach z klíšťat, ale stejně a bohužel to ovlivňuje nespočet jiných druhů zvířat když ten "chytrý" člověk má možnost očkování. Nicméně (a říkali mi to i v nemocnici když jsem tam byl s klíšťovkou), že naopak děti mají odolnější imunitu než dospělí a nehrozí kolik encefalitida + mají aspoň imunitu do budoucna což byl pravděpodobně i můj případ - neočkovaný, v nemocnici mi zjistili protilátky a bylo mi pár dní blbě a skončilo to jen u první fázi a nebylo nic potřeba dělat a v podstatě mi nepotvrdili ani tu klíšťovku - přitom příznaky a čas od přisátého klíštěte seděly.

Tom50
Tom50 29.04.2026, 12:14:16 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Varaxi z 29.04.2026, 11:09:51

Pokusím se vám vysvětlit svůj názor, a asi se podivíte, je hodně jiný.

Všude všeho kvete dost, tolik, že to včely, ani jiný hmyz, kterého už ¾ nevratně vymizely, nemůže stíhat využít. Navíc pro včely má význam jen něco, co je na hektarech a pár čtverečních metrů je tak bezvýznamných, že nemá smysl zohledňovat včely a hmyz obecně. Předválečné a komunistické zlepšování včelí pastvy je ryzí aktivizmus, který nemá ROZUMNÝ smysl. Jedině, že by tak uvědomněle fungovali všichni a to se neděje, viz třeba ty sekačky.

A k tomu sekání. Nejsem proti, nedělám to (jsem línej), ale prostě to nezavrhuji. Pracující člověk, ale i dítě nebo stařec, potřebuje mít kam utéct z města, betonu, skla a ropálených sídlišť a vydlážděných ulic, obrovských parkovišť a musí to pro zachování vlastního zdraví někde najít. Pak je nejdůležitější v čem se ti lidi cítí dobře a co jim pomáhá nabrat síly a leán. A když je to večně sekaný trávník, je to jedno (všude je všeho dost) a tak podle mě naprosto převažuje potřeba a zájem lidí. A protože posekaný “anglický” trávník (dřív ho měli jen lordi), uklizený pořádek, to jako celek dělá dobře lidské psychice, Ok, pak je namístě, ať si svoje zahrádky sečou jak potřebují a jak je jejich duším libé.

Co je horší a co vás nechává úplně v klidu, jsou dotační gauneři žijící z toho, že skoupili polopodvodem, když dostali správné informace po samteovce a žijí z dotací za sekání a mulčování stovek a titisíců hektarů luk (nebo chovají naprosto zbytečné koně). Ti mi vadí, vadí mi tupý stát, že termínuje zmulčování luk v době, kdy je už kvítí málo a včely pak trpí nedostatkem pylu a mají jen pylovou monodietu z odkázalosti jen na to, co najdou vysetého na polích a nebo z plevelů. Když je ale jezevec nestihle postříkat a nebo mu na postřiky dojdou peníze. Jinak na polích nejsou ani ty plevele.

Omlouvám se vám, z vašich příspěvků a ještě jedné dámy, soudím, že disponujte vyšším IQ než je běžné a tak proto tento můj elaborát. Vy a třeba i AAA máte schopnost ho pochopit.

Jen vzdálenou souvislost. O budování domků pro zaměstnance Baťou se obecně ví. Ale co se už neví je, že kdo dostal domek, nesměl chovat žádné zvířectvo, ani pěstovat zeleninu. To proto, aby se nevysiloval prací doma a byl odpočatý a čerstvý pro práci pro firmu. Přitom Baťa velmi dobře věděl o blahodárnosti zahrádky a pár keřů a stromků pro psychiku a tudíž celkové zdraví, ale i psychickou pohodu (ze které se to zdraví odvíjí).

Jestli jsem vás rozzlobil, zkuste se na věc podívat mým prizmatem a zkuste být shovívavější k lidem. Ano, nejsou dokonalí, ale jiné nemáme, co myslíte? Pro mě jsou lidi a jejich zájmy nade vše, i nad přírodu a i nad včely.

Varaxi
Varaxi 29.04.2026, 12:36:31 xxx.xxx.129.250
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 29.04.2026, 12:14:16

Vůbec jste mě nerozzlobil. Máte pravdu, že zahrada by měla být hlavně k užitku lidem, kteří ji obhodpodařují. A máte též pravdu, že jedna zahrada je plivanec v moři a celkem nic neovlivní. Na ukazování dětem jsem si vysela ten pruh bylin, ze kterého by šla do kolen kdejaká zahrádkářka. A co si budem, asi taky oprávněně. 🙂 A stejně tak přiznávám, že primární funkci má ten pruh jinou než krmit včely. Ale když už tam ten pruh mít chci, tak ať z něj mám užitek nejen já, ale i ta havěť všelijaká. 🙂

Taky je fakt, že si to můžu dovolit - je to poslední domek v dědině, navíc ve slepé ulici. Bydlet na návsi, tak uvažuju jinak a nějakou divočinu bych nasela spíš doprostřed svého pozemku než sousedům “pod okna”. 

A to je tak nějak princip, kterým směřuju: Když to dělám a lze to dělat tak, aby to mělo víc funkcí, víc těšilo nebo dávalo více smyslu, tak to tak udělám, i když to třeba stojí trochu víc času, úsilí nebo peněz. Samozřejmě s mírou. Fanatismus žádným směrem ještě nikomu ani ničemu neprospěl. 

Věřím však, že když jsem popisovala ono denní sekání, nebyla jsem nějak zvlášť zarytě proti, naopak jsem psala, že to i chápu, méně práce, více humusu (a z toho vyplývající méně hnojení a více krmiva žížalám - nejen včelami živ je člověk), ale radost z toho nemám a mít nemusím. 🙂 A že je to mor, tím jsem chtěla říci, že se to šíří jako mor - brigádničím jako roznašečka časopisů na dědinách a každá třetí zahrada vrčí tou automatickou sekačkou. Před pár lety toho určitě nebylo tolik. 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.