»
Odpověď na příspěvek uživatele
Varaxi z 29.04.2026, 11:09:51
Pokusím se vám vysvětlit svůj názor, a asi se podivíte, je hodně jiný.
Všude všeho kvete dost, tolik, že to včely, ani jiný hmyz, kterého už ¾ nevratně vymizely, nemůže stíhat využít. Navíc pro včely má význam jen něco, co je na hektarech a pár čtverečních metrů je tak bezvýznamných, že nemá smysl zohledňovat včely a hmyz obecně. Předválečné a komunistické zlepšování včelí pastvy je ryzí aktivizmus, který nemá ROZUMNÝ smysl. Jedině, že by tak uvědomněle fungovali všichni a to se neděje, viz třeba ty sekačky.
A k tomu sekání. Nejsem proti, nedělám to (jsem línej), ale prostě to nezavrhuji. Pracující člověk, ale i dítě nebo stařec, potřebuje mít kam utéct z města, betonu, skla a ropálených sídlišť a vydlážděných ulic, obrovských parkovišť a musí to pro zachování vlastního zdraví někde najít. Pak je nejdůležitější v čem se ti lidi cítí dobře a co jim pomáhá nabrat síly a leán. A když je to večně sekaný trávník, je to jedno (všude je všeho dost) a tak podle mě naprosto převažuje potřeba a zájem lidí. A protože posekaný “anglický” trávník (dřív ho měli jen lordi), uklizený pořádek, to jako celek dělá dobře lidské psychice, Ok, pak je namístě, ať si svoje zahrádky sečou jak potřebují a jak je jejich duším libé.
Co je horší a co vás nechává úplně v klidu, jsou dotační gauneři žijící z toho, že skoupili polopodvodem, když dostali správné informace po samteovce a žijí z dotací za sekání a mulčování stovek a titisíců hektarů luk (nebo chovají naprosto zbytečné koně). Ti mi vadí, vadí mi tupý stát, že termínuje zmulčování luk v době, kdy je už kvítí málo a včely pak trpí nedostatkem pylu a mají jen pylovou monodietu z odkázalosti jen na to, co najdou vysetého na polích a nebo z plevelů. Když je ale jezevec nestihle postříkat a nebo mu na postřiky dojdou peníze. Jinak na polích nejsou ani ty plevele.
Omlouvám se vám, z vašich příspěvků a ještě jedné dámy, soudím, že disponujte vyšším IQ než je běžné a tak proto tento můj elaborát. Vy a třeba i AAA máte schopnost ho pochopit.
Jen vzdálenou souvislost. O budování domků pro zaměstnance Baťou se obecně ví. Ale co se už neví je, že kdo dostal domek, nesměl chovat žádné zvířectvo, ani pěstovat zeleninu. To proto, aby se nevysiloval prací doma a byl odpočatý a čerstvý pro práci pro firmu. Přitom Baťa velmi dobře věděl o blahodárnosti zahrádky a pár keřů a stromků pro psychiku a tudíž celkové zdraví, ale i psychickou pohodu (ze které se to zdraví odvíjí).
Jestli jsem vás rozzlobil, zkuste se na věc podívat mým prizmatem a zkuste být shovívavější k lidem. Ano, nejsou dokonalí, ale jiné nemáme, co myslíte? Pro mě jsou lidi a jejich zájmy nade vše, i nad přírodu a i nad včely.