Aktuálně: 2 666 inzerátů245 391 diskuzních příspěvků18 804 uživatelů

Co právě kvete pro snůšku

Tom50
Tom50 21.06.2025, 19:52:14 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 21.06.2025, 16:08:49

Máte nádhernou zahradu, hluboce smekám. Je za tím spousta usilovné práce.

Tom50
Tom50 21.06.2025, 19:52:31 xxx.xxx.139.239
»

Fotku včely s motýlem bych poslal do nějaké soutěže!!

trojAAAcko
trojAAAcko 21.06.2025, 20:29:16 xxx:xxx.9bfe:bc07
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 21.06.2025, 19:52:31

Ano, to je krásná fotka, ale mě se i tak asi více líbí poslední fotka včel u úlu. 👌

trojAAAcko
trojAAAcko 21.06.2025, 20:31:20 xxx:xxx.9bfe:bc07
»

Zdravím,

můžu se zeptat čím jste fotil? Ty fotky vypadají velice kvalitně. 👌 Zrovna můj telefon nemá dobré rozlišení, ale i tak když si to přiblížím tak je to pořád ostré. 

JirkaP (neregistrovaný) 21.06.2025, 21:39:26 xxx.xxx.16.106

Děkuji za pochvalu. Vyřídím to manželce🙂.

Ta včela do toho motýla narazila. Jestli ho odháněla, nebo náhodou, to nevím.

Fotil jsem to starou zrcadlovkou. Fotograf nejsem, chtěl jsem to fotit z větší blízkosti, ale nechtělo mi to ostřit.

Plaka
Plaka 21.06.2025, 21:55:27 xxx:xxx.1987:cd34

Dneska jsem myslela, že se sousedovi rojí včely. Vylezu z domu a byl to hukot jak od roje. Ne, nerojily, jen se vrhly na loubinec, přísavník pětilistý, který máme na jednom plotu. Každý rok v době kvetení jsou jich tam stovky. Jo, a taky včelky velmi oblibují libeček, nechávám ho kvůli nim vykvést.

M.S.
M.S. 22.06.2025, 21:31:07 xxx.xxx.41.32

Letos jsou všechny lesní směsky poměrně tmavé. Dnes jsem viděl začínající kolonie mšicovek dubových, tak uvidíme co z toho bude. Momentálně dávají včely ještě přednost lípě, která jede naplno, ale předtím nosily hodně tmavý med.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
M.S.
M.S. 23.06.2025, 18:48:09 xxx.xxx.47.194

Dnes jsem ještě jednou oběhl les a mšice jsou na dubech uplně všude. Jsem zvědav co z toho bude…

Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 27.06.2025, 15:07:53 xxx.xxx.139.239

V tomto týdnu vidím v úlech jen rezavě oranžový pyl ve čtyřech odstínech a netuším, z čeho by byl. Může být něco jiného - chrpy letos nejsou, jezevci dobře postříkali a nebo je neošidili dodavatelé postřiků, že jim je nenaředili, navíc chrpy mají pyl smetanový. Ale pole jsou plná heřmánku, nepravého heřmánku, rmenu a nějakých vysokých rostlin tohoto typu a z toho je takový pyl. 

Necelých 1.000 m doprostřed asi 6 ha pole mám od jednoho stan jetel červený. Ten dává pozdní snůšku když je v době nakvétání přísušek a jetel má kratší květní rourky. Málo se ví, že jedním z důvodů proč stát povolil dovoz Kraňky byl ten, že K má delší sosák a tudíž včely navštěvují jetel červený, zatímco původní včela ho ignorovala. A protože zlí imperialisti nechtěli do komunistických zemí povolit dovoz osiva jetele a co pustili bylo těžce předražené, potřeboval stát, aby si naši družstevní a státní zemědělci mohli pěstovat semenné porosty jetele červeného sami a stát se zbavil závislosti na dovozu osiva ze Západu. To se podařilo.

Tom50
Tom50 07.07.2025, 22:55:00 xxx.xxx.139.239

Sice ještě kvetou lípy, končí a včely na nich přes den byly. Ale nic z nich, jako vždycky, není. Snad aspoň pyl z rostlin, které nejsou nikdy ničím postříkané. Možná ale jen útěcha…

Večer před osmou 19 stupňů, včely nelétají, nevětrají, nevoní, jako by byly mrtvé…

U mě je letos definitivně slovíno.

Anonymní (neregistrovaný) 09.07.2025, 21:46:20 xxx.xxx.29.159

Mně by zajímalo co teď může lákat včelky na švestky. Švestka má zelené tvrdé plody samozřejmě dávno po odkvětu a je hojně navštěvovaná včelami už několik dnů to tam normálně hučí jak tam létají.

Tom50
Tom50 09.07.2025, 22:30:05 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.07.2025, 21:46:20

Mají tam medovici produkovanou mšicemi. Med z tohoto zdroje včelař určitě nevytočí, je to zdroj marginální, nicméně je jedním z četných uživovacích zdrojů, jaké včely v tuto jalovou dobu mají. Bohužel tato medovivce, stejně jako četné bagatelní medovice jiné, nebývají každý rok a už vůbec všude. Podobně bývá takováto uživovací medovice na třešních, i na jiných peckovinách.

Anonymní (neregistrovaný) 10.07.2025, 08:13:39 xxx.xxx.29.159

Díky za vysvětlení. Překvapila mě totiž ještě jedna věc. Proti slunku bylo vidět jak z toho stromu dolů něco padá, vypadalo to jakoby jemné kapičky deště padaly dolů ale přitom vůbec nepršelo. Možná to byla ta medovice.

Tom50
Tom50 10.07.2025, 10:38:54 xxx.xxx.139.239
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 10.07.2025, 08:13:39

Zjevně jste nevčelař a tak vám to objasním.

Mšice, jako většina živého, potřebuje k životu živiny ve formě glycidy ku bílkovinám v poměru 7-13 : 1, ale míza rostlin má tento poměr asi 30 : 1. Mšice a ostatní tak zvaní producenti medovice tudíž mají před zažívacím traktem jakési filtrační zařízení, které ještě než míza vstoupí do zažívacího traktu producenta, odloučí přebytečné glycidy = cukry. V míze zůstává tolik glycidů, kolik potřebují a přebytek vyloučí. Samosebou se to děje automaticky a tak asi 20% ze 30% glycidů, které obsahuje míza, hmyz vyloučí a tudíž medovice nejsou výkaly producentů medovice, nýbrž odfiltrovaná část, která tudíž vůbec neprošla trávením. Mízu s přebytečnými cukry producenti vystřikují v podobě jemných kapének a to popisujete, jak jste pozoroval. Někdy bývá medovice na lípách tak moc, že kape v kapkách velikosti čočky, i hrášku na auta, zaparkovaná pod lipami a pak to jde velmi špatně z aut umýt. Kape to samosebou na cokoli, i na lidi například, když je bus zastávka pod lípami, ale i na chodce když chodník vede pod těmito stromy. Konkrétně tento druh lipové medovice včely ignorují.

Medovice se nevyskytuje vždycky, v množství významném pro včelaře bývá jednou za 3-5 let a musí se v daném roce sejít několik podmínek, aby se producenti medovice přemnožili a to se nestává každoročně. Není to tedy pravidelný zdroj medu jako je nektar květů, až na výjimky rostliny kvetou každý rok. Jen když například třešně, nebo akáty těsně před rozkvětem zmrznou, v tom roce nekvetou. 

Přikládám poměrně dlouhý článek z Wiki, ale jsou v něm nepřesnosti, například cukr sacharozu tam řadí do jednoduchých cukrů. Proti například melecitoze je sacharoza jednodušší cukr, ale pojmem jednoduché cukry nazýváme pouze monosacharidy a sacharoza je disacharid, složený v poměru 1:1 z monosacharidů glukozy a fruktozy. Ale z Wiki se můžete dozvědět další detaily, ovšem prazákladní informaci podává zavádějícně třeba také tím, že tvrdí, že producenti vylučují medovici řití, což evokuje právě tu neodbornou představu, že medovice jsou výkaly. Vývod filtrátu je sice tam, kde anální otvor, ovšem cesta medovice je jiná než zbytek trávené materie.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Medovice

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.