Aktuálně: 2 074 inzerátů285 121 diskuzních příspěvků20 337 uživatelů

Můj pokus na míře Dadant-Blatt

Tom50
Tom50 27.06.2026, 18:24:26 xxx.xxx.139.237

Bohužel přestal psát Tom4, voláme si ale. Žádal jsem ho, aby zveřejnil svojí zkušenost s originál D-B na pouhých 6 rámcích PS úlů fy Lysoň. Neučinil tak, naznačím tedy já. 

Tom4 je ze šestirámku nadšený. Vloni to osadil a neudržel je, pochopitelně, ani v létě po sezoně na jednom VN6 a musel pod přidat druhý. První zanesly pozdním medem, krmil málo, horní vysoké patro - vloni nízkého nic nedával - zanesly skoro k SL zásobami. Tak zimovaly, seděly přes vodorovnou mezeru, nemohly jinak. Vyzimovaly perfektně. Co jsem nepochopil, zda letos zjara dostaly TL a nebo jestli je to bez TL. Myslím, že bez nízkého TL. Neměl medníkové souše na tu míru - 43,5x14,4 a tak dal jen HL a ony si postavily, bez prostřídání s M, komplet celé NN a zanesly medem. Nic šikmo, vše přesně do rámků a zakomponovaly do své divočiny i drátky. Tudíž mimochodem Tom4 vyzkoušel, co jsem nedokázal nikdy vyzkoušet já. Když to tu tvrdil BG, nechtěl jsem mu věřit, že včelstva mohou stavět v mednících diovočinu a nepostaví trubčinu a nezakladou ani dělničinu. BG měl pravdu, jak ověřil letos Tom4. Postavily mu takto myslím 7 NN6. Tom4 z toho vytočil rekordně medu, je našený. Má to ale jednu a to velmi podstatnou vadu, = neobměnil ani jedinou vysokou souši, vše má staré, vysoké M nebylo kam přidávat. Zbývá tedy doladit toto, sice si neumím představit jak, ale nějak se to sdnad zvládne. Pokud ne, mrzuté.

Napadá mě, jak bych to udělal já. Z horního VN, kde jsou zásoby, bych udělal silný odd tak že celý VN6 bych dal na jiné dno. Z něj vzít krajní rámek a dát do nového VN s jedním SR na pozici nejdál od česna a jeden původně krycí bez plodu k česnu + 4 vysoké M. A toto by šlo pod původně spodní VN6. Tím by se dosáhlo 4 nových vysokých rámků, což je přesně jedna třetina ze 12 vysokých rámků a to by mohlo stačit. Tudíž by se muselo dělat 100% oddělků a to já u Blaníku nechci, ale dalo by se tak elegantně včelařit, odd pak pospojovat ještě před zimou, když by se už stihla projevit kvalita mladých matek. Z oddělku by ovšem odletěla spousta včel létavek, tolik plodu by zůstalé včely nestihly vyhřát a mohly by z toho pak být neživotaschopná včelstva se sklonem k nemocem a úhynům. Je nutné to vyzkoušet.

Takže. Navzdory tomu, že jsem D-B 6 odsoudil a tvrdil, že je to nesmysl, Tom4 je spokojený. A ano, je to strašně vysoké, jak sám Tom4 připustil. Já bych asi ochotný lézt k tomu po štaflích nechtěl. 

Tom50
Tom50 07.07.2026, 20:21:52 xxx.xxx.139.237
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.05.2026, 10:52:47

Vybral jsem 32 kg medovice, opět oba medníky "srostlé" prostavbami a vysoké rámky do půlky ubité medem.

Co předcházelo.

Skutečně vyměnily matku. Kvůli tomu pak daly jen jeden medník jarního medu. Stará zkušenost, už mojí mámy, že vč, které v porvní snůšce nijak nezazáří, obyčejně to bohatě dohoní v té druhé, pokud ovšem hlavní snůška přijde.

S matečníkem TV jsem udělal oddělek, druhý TV matečník dal v původním pěknou matku. Obě kladou bez mezerovitosti, obojí je velmi hodné. Na toto vč jsem zapomněl, že to byla šestá TV a tak úspěšnost není jen 40% - 2 z oppěti vč,a le 50% protože TV bylo 6 a úspěšné s tímto D-B je šesté.

V druhé jarní snůšce nedaly nic, tím mizerným přadjarním a jarním plodováním, pak TV a dalším oslabením oddělkem nedaly druhého jarního medu nic.

Pro hlavní snůšku měly jen dva medníky, hřešil jsem na to, že se mladá matka nevyrojí a měl jsem jinou práci a toto vč doslova nehlídal a zanedbal. Výsledek je plodiště zpola ubité medem, první dva rámky do půlky med a dolů pyl a žádný plod, pyl je jistě i pod medem. Kdyby toto vč dostalo včas další medník, tvrdím, že klidně mohly dostat dva, byly by plné taky. Takže daly asi 47 kg, z toho 32 suprovní medovice a kvůli mojí školácké chybě nepřinesly víc.

Z 12 rámků 43,5x30 mají plod na 9, trubčinu na zadním SR už nezakládají, dolíhává se tam pár trubců a rámek ubily medem. Nevadí, zjara je tento trubčák neskutečně nakopne, stejně jako dva přední. Díky oddělku postavily 6 vysokých mezistěn, všechny jsou zakladené a tudíž žádný problém s nezakladenou vysokou souší. Odd bohužel postavil jen jednu M, do dneška byl jen na 8 rámcích, dostal dvě mladé souše na zakladení.

Celkově hodnotím tuto míru jako minimálně pracnou, nemuset mít TL se jeví jako výhoda, úl je nižší. Sice je VN výrazně těžší, ale nebude ho potřeba nikdy zvedal. Ale ta možnost je a tak je pod VN 43,5x30x12 možné přidat před zimou NN s melecitozou, když se vyskytne. Zdá se, že toto vč bude potřeba krmit jen málo, má hodně medu ve VN. Zatím.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.