Už je jasné, že u nás letos nepokvetou lípy, vůbec nenasazují na květ. Stejně tu nemedují, ale domnívám se, že si z lip přinesly hodně snad hodnotného pylu. Hlavně pylu, který není z obdělávaných stříkaných polí.
Co právě kvete pro snůšku
No to je pravda, už jsem také pokukovala, kdy budou lípy, a přišlo mi, že se nějak nechystají…
Fakt?? ☹️ nemůžou jen čekat? U nás taky to nekvete, ale připravený jsou.
Mám za to, že to způsobí jarní mrazy, stejně, jako u akátu. A také jde o nadmořskou výšku, čím výš, tím je rozkvět pozdější.
Navíc tu máme lípy dvě + bezpočet kříženců. Pro včely a včelaře je významná pouze lípa srdčitá, lidově malolistá. Tou tady na Podblanicku končí snůška v tom roce (vyjma let s melecitozním “tuháčem”). Lípa srdčitá tady obyčejně rozkvétala po 1 -5.7. a končila po 10-15.7. Nyní je to asi o týden posunuté do června.
Kolem 10.6. rozkvétá lípa velkolistá a ani ta tu nepokvete. Lípy, když pokvetou, už od května nasazují květní stvoly s listenem a poupaty. To lípy u nás letos nemají.
12.06.2026, 10:03:53 xxx.xxx.224.101
U nás už kvetou a krásně voní.
aha! díky. No jestli jsem dobře koukala - zběžně zatím - tak nasazíno mají……….. tak by vykvést měly??? Budu hlídat. My jsme sice ne moc daleko od Prahé, ale zase takový tak trochu podhorský klima.
Objevil jsem silně ulepené listy na osice, tak, že to nepamatuji, jenže bylo krátce po poledni a vše suché. Patrně večer a brzy ráno z toho něco je. Na dubu nic, kleny a mléče nevím. Smrky “mlčí” také. Pyl je vidět z 80% jednoho druhu, jakýsi šedo khaki, nebo jak to popsat, netuším z čeho ho nosí, v jiných letech si ho v tuto dobu nepamatuju. Kvetou vlčí máky, ale v úlech vůbec není vidět černý pyl z nich. Zvláštní, v jiných letech ho obírají vehementně. Teď mi dochází, v jiných letech kvete lípa srdčitá, před ní velkolistá a tak nosí pyl z ní. Když letos lípy vypadly, mají jiný zdroj pylu, netuším ale jaký. Pořád rozkvétají ostružiny, máme tu několik druhů a kvetou tudíž postupně a dlouho. Na “kliku” to jistě není, ale včely mají podnícení a zábavu a smetanovo šedý pyl.
Letos hojně navštěvovaly netvařce a ty pořád ještě kvetou. Jsou dny nebo denní doby, kdy na netvařci není včela a za dvě hodiny drnčí včelami, zajímavé.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Netva%C5%99ec_k%C5%99ovit%C3%BD
aj ja som našiel listy na lipe polepené od medovice ale zasušené, podľa pohľadu do medníkov sa im asi zber tej medovice nedarí, tak strašia včely aspoň na kvete lipy…
Přivstal jsem si a v půl šesté, 16 stupňů, silná snůška, stejně jako večer vůně kolem úlů. Jiná než zjara, jakoby “nenápadná”.
Na osice a smrku ani včelička, pár jich obíralo dub. Tak je snůška asi z něj. I když mám za to, že meduje na listu něco jiného vydatněji. Na nekvetoucí lípě není včela a nemá nijak ulepené listy. Pylem se včely nezdržují. V půl deváté už sem tam pyl vidět byl, šedo khaki, netuším z čeho.
Tak dnes v 9 ráno hukot z neposečeného trávníku, který jsem byl líný “včas” posekat - jitrocel, málem monokultura. Nevím zda má jitrocel nektar, ale včely, na každém “klasu” jedna sbíraly pyl smetanové barvy v obrovských rouskách. Pravda, zahrádky ani ne dva ary, ale tohle snad už mohlo být významné, navíc jitrocel kvete všude. Je to léčivka a tak je pyl možná taky lepší než jiné pyly, hlavně ale zpestřuje nabídku a tudíž je proti pylové monodietě. Moc o tom nevím, ale Goro pestrosti pylové nabídky přikládá velkou váhu a je dobré zkušenosti a názory praktiků brát velmi vážně.
A pak že se lenost VŽDY nevyplácí, omyl, někdy je dobrá.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Jitrocel_kopinat%C3%BD
Další, pro mě hezkou a včelařsky zajímavou rostlinou je čekanka obecná. Včely jí obírají, jako chrpu polní i luční, i za letních hiců v pravé poledne. A hezká je i romantická pověst o modrých očích slovanského děvčete, které čeká u cest na návrat milého z vojny. Ale bude to na tisíc % jinak, latinsky je to cichorium a výslovnost je s k, mimochodem odtud název kávovinové předválečné náhražky = cikorka, protože z praženého kořene čekanky se vyráběla a vyrábí (melta) dodnes náhražka kávy, v meltě je spolu s praženým žitem. No a já slyším ve slově čekanka spíš tu cikorku, “cikorii” než smutné děvče. Ale nechci být za kaziče romantických skazek a tak třeba na tom děvčeti, co čeká milého, něco je.
Jitrocel kopinatý poskytuje včelám velké množství kvalitního pylu, který dělnice odnášejí do úlu ve světle žlutých rouskách.
roky sledujem a aj tento rok je to fakt, že včely zo skorocelu/jitrocelu zbierajú kvalitný peľ práve v čase, keď začali chovať zimnú generáciu
…čím viac druhov peľu tým kvalitnejšia kašička pre larvy… včelár ani nevie kde všade ho včely zbierajú… pri plne kvitnúcich ovocných stromoch kde je peľu ojojoj.. som bežne videl včely ktoré chodili v tom čase aj na margarétku/kopretinu …