Není snadné odpovědět.
Míra je daná a jak se někdo rozhodne špatně, nemá možnost už nic měnit, jen velmi pracně předělat úly na jinou míru. Prostě to je nemožné a kdo se nějak rozhodne, a je to blbě, trpí pak do konce včelaření a nebo to předělá a zase pak už nemá šanci. Prostě rámková míra nejde měnit jako košile.
Systém Dadant, tedy systém vysokého plodiště + libovolný počet nízkých medníků je absolutní a dosud nepřekonané optimum. NN systém byl americký úkrok do slepé uličky (Dr. Farrar před ww2), který samy USA opustily brzy po ww2. Ovšem tady se díky Boháčovi, Ptáčkovi a Čermákovi vykopalo Američany dávno “pohřbené dítě” a oživil se NN systém.
Podobný otrok úlu je někdo, kdo, Bůh ví proč, patrrně z nedostatku IQ, lpí na jediné míře jak pro plod tak pro med. Těch je drtivě drtivá většina a ti dobří lidé netuší, že se dodnes řídí nevzdělaně neodbornou doktrinou československých komunistů, kteří, aby zlevnili výrobu, tvrdě propagovali jednu míru v jednom úle. Jako ti blbí soudruzi chtěli poručit větru i dešti, chtěli včele vnutit jednu míru. Ddélka je v Česku daná Adamcem a tak jim výška - také Adamcova - přišla akorát mezi Američany už opuštěným NN systémem a vysokou mírou D-B. To je dost podivné, když v SSSR měli jken jedinou výšku rámku a to je 30 a v některých částech doplněnou jedinou N mírou medníku D-B a to je výška rámku 14,4 cm.
Dále je nepravda zarytých demokratistů, nevím jak nazvat nemyslící kované tupce typou zarytých komunistů, kteří přebírali nekriticky vše se SSSR, že je Lang nejrozšířenější úl planety. Je to lež, používají ho jen USA, Kanada, Austrálie a N Zéland. Jinak je to Dadant-Blatt a v celém bývalém SSSR Mnogokorpusnyj, což je ale jen sověty přejmenovaný Dadant-Blatt. Tento úl D-B používá celý Balkán, It, Fr, Sp, GB, Skandinávie, část Německa, Pobaltí. To je největší rozšíření a ne jen sféra Langstrothu. Úl D-B s názvem Mnogokorpusnyj funguje za polárním kruhem ale i v subtropech přes celý mírný pás, co víc by kdo chtěl?
Ale měl byste začít včelařit, jako vy se o obor nezajímá ani 90% českých včelařů a vy v hlavě piliny rozhodně nemáte. Nakonec stejně včelařit budete, není nic lepšího! A jen budete litovat, že jste nezačal dřív. Já začal v dětství a vidím, že rozhodně nestihnu vyzkoušet všechno, co by bylo zajímavé a skvělé.
----------------
A abych vám vysvětlil záhadu u mě. Já mám obě míry, jak 24 tak i 30, obojí má délku 39 a tak je úl při čtvercovém půdoryse na 11 rámků. Originál D-B je při čtverci na 12 rámků a to dokonale stačí k tomu, aby odpadl TL. Ovšem, ukazuje se, že jedenáctirámková třicítka s TL vysokým 15 je nepřekonatelná a tak je D-B jen kompromisem pro starce, neschopné zvedat vysoký nástavek.
K tomu jsem vyzkoušel míru Čechoslovák 37x30x10, také mojí vlastní pamíru 37x18,5x11, míru Sedláčkovu 39x34,7x11 - to je největší nesmysl a po 6 letech jsem to zrušil, je to totiž nad výšku 30 cm, která se na celé planetě ukázala jako optimální pro včelu medonosnou. Také jsem vyzkouzšel NN systém, ovšem jen s NN výšky 15 (naštěstí jsem nepřešel na Langstroth). Nově jsem si zavedl (a Tom4 to má o rok dřív podle mě) míru ultranízkou jako doplněk k vysokým a sice 39x11x11. To je neznámá míra, na medník ÚPLNĚ NEJLEPŠÍ, ale tak strašný atyp to není, 3 na sobě s VM dávají zase Sedláčkovu výšku 34,7. Nechtěl jsem “obohatit” už tak rozličný český galimatyáš o další nelogickou míru.
Úplně nejhorší byl u mě NN systém s rotací nástavků, pracnější pitomost neznám, nejméně medu nejvíc rojů, včelám to zjevně nevyhovuje. Stejný nesmysl byl můj experiment NN 37x18,5x11.
Jak k míře vysoké 30, tak i 24, používám na med NN vysoké 15 a nově 11, vyzkoušel jsem 17 a není to dobré, je to výrazně těžší a častěji klade matka v medníku = čím vyšší rámek v medníku, tím větší riziko kladení v medníku. Opravdu úplně nejlepší je NN 39x11x11, ale v medníku se dává místo 11 rámků jen 10 s většími roztečemi. Stejně medu při odvíčkování jen 10 rámků místo 11 rámků a taky kvůli odvíčkovacímu stroji, který umí seříznout jen to, co je nad šířku louček. Vytáčíme pouze panenské dílo, na mém “ořezávátku” nejde odvíčkovat plást s košilkami.
Vysoké rámky nevytáčéme nikdy, jen kvůli demonstraci kontrastu a jen pro rodinu a přátele jsem vytočil pár plástů s košilkami (a výkaly plodu) a fotky a vysvětlení jsou tady na CHZ v sekci články (nearanžované a jen z mobilu, nebyly plánované pro článek a tak je tam vidět jak to u nás doopravdy vypadá). Med z pouze panenského díla má jinou chuť.
---------------------
Snad jsem vám to stručně vysvělil dostatečně.