Aktuálně: 2 161 inzerátů286 916 diskuzních příspěvků20 449 uživatelů

Co kvetoucího vysadit pro včely.

Anonymní (neregistrovaný) 09.11.2025, 08:30:59 xxx.xxx.87.234
kometa:

Ve středu jsem byla na entomologické vycházce, která se z velké části odehrávala v areálu JU. Vůbec jsem netušila, že na tak malém prostoru mají tak rozličné biotopy - písečnou dunu, hromady kamení, staré tlející kmeny, keře i kvetoucí rostliny… 

A slouží mj. i jako příklad pro všechny, jak se to dá dělat.

Neboli s vámi souhlasím.

Správkyně, odstraňte ty nenávistné příspěvky. 

Tom50
Tom50 10.04.2026, 22:38:29 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.11.2025, 08:30:59

Co je to tu za mravokárný, ultrakorektní nenávistný výkřik anonyma? Právě tihle, schopní udávat, tihle dělají ze života peklo a budí strach se vyjadřovat jasně a pravdivě! Přesně stejný zmetek, jako byli uvědomnělí komunisti, kteří byli také schopní udávat. Za Němců to, podle vyprávění rodičů, nebylo lepší a i ve vyprávění o Švejkovi je jasné, že za Rakouska udávali někteří též. Kde se tihle zmetci pořád berou a proč se jich žádný režim neumí zbavit?!!! Spíš si každý režim, i ten demokratický, své udavače hýčká a pěstuje! Protože je nadšeně využívá.

Všimněme si, že jsou velice často anonymní, vědí, jak ohavné povahy mají a tak se nepřiznají pravým jménem. Lidský odpad!!! A kometa asi mazala, protože tu nic neávistného nevidím - cenzoři jsou podobní, nechápu, jak se k tomu někdo může propůjčit. Bývají to zamindrákovaní, obyčejně osmělí lidé, kteří se cítí ukřivděně odstrčení. Jenže odstrčení jsou pro svojí ohavnou povahu.

------------------------

A k tématu, které ten zmetek zazdil na víc než rok. 

Mluví se a píše o pylové monodietě. Moc to v podletí a na podzim ovlivnit nemůžeme, kdy kvete už málo rostlin. Ale tvrdím, že celková imunita a vitalita superorganismu se vyvíjí mnoho měsíců a tak jistě není dobrá nepestrá výživa včelstev ani nyní zjara a v časném létě. 

Za sebe mám od dětství v oblibě, asi pro úžasné kvetení, střemchu. Jistě, kvete v době, kdy kvete mnoho rostlin, ale na střemše musí včely něco mít, protože jí neignorují nikdy, i když souběžně kvete hodně jiných rostlin. Střemchu doporučuji vřele. Je to plevel, nenáročný a většinou keř, snáší plostín a nadměrné vlhko. Ovšem střemcha se dá zapěstovat i do malého stromu a pak umí být i velmi zajímavou soliterou. Střemcha, když z ní nechce strom, nevyžaduje žádnou péči ani “údržbu”, prostě kvete sama a mám za to, že její bohaté plody poskytují potravu ptactvu.

Kozina (neregistrovaný) 11.04.2026, 13:15:33 xxx:xxx.33ea:7801

Bohatá na včelí pastvu je perovskie, ideální čas na její řízkování a nebo výsadbu již hotových rostlin. Mohi jen a jen doporučit. 👍

Na druhé fotce čerstvě založené řízky

Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 12.04.2026, 22:46:52 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kozina z 11.04.2026, 13:18:45

Díky za video a díky, že jste se vrátil. Zdravím příjemnou a krásnou paní Marušku.

Předmětná rostlina je super, doporučuji, všude kde jí vidím, hučí včelami. Jen já jsem málo šikovný. Přesněji. Zjara natěšeně hrnkuju a kyblíkuju (kořistní kyblíky od kytek z Lidlu - rádi se jich zbaví), i mi to zakoření, jenže pak nestíhám, odkládám a moje pokusy živoří nevysazené. Taky ani moc nemám kam. 

Dovolím si připomenout ještě jeden pozdě kvetoucí keř, ořechoplodec (ořechokřídlec) nějaký, asi klandonský? O něm něco víte? Taky mi dokonale zakořenily už olistěné větvičky ve sklenici s vodou (nenápadně jsem odlomil pár větviček v městské zeleni). Jenže jsem dva rozrostlé keře dal do polostínu a tam jeden živoří, druhý asi zašel. Nejsou lidi, kdo by ten žijící (možná) přesadil.

Obě rostliny jsou moc pěkné. Najdu ten ořechokřídlec.

https://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99echok%C5%99%C3%ADdlec_clandonsk%C3%BD

A ještě se vracím abych doporučil pámelník. Kvete celé léto a včely ho obírají od rána do večera každý den. Zmizí z něj jen když je silná snůška z něčeho jiného.

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1meln%C3%ADk_b%C3%ADl%C3%BD

Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:22:23 xxx.xxx.24.53
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.04.2026, 22:46:52

Hezky vecer,

Orechoplodec je taky skvelej, ale v pozdnim lete je opravdu skvely pro vcely i okrasou zahrad Záplevák!

Ten kvete bohate a dlouho, na vhodnych mistech dorusta uctyhodnych rozmeru a vcely ho miluji, pokud najdu fotku, tak prilozim …

Ps: ted jarni rozky perovskie maji dobrou sanci se chytit a maji rady slunicko pak, kdyz zakoreni ;-)

Obrázek Obrázek Obrázek
Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:23:36 xxx.xxx.24.53

Ps: pamelnik jetsky super a ted na jare i buxus! Jeho nevyhodou je, ze roste strasne pomalu ☹️

Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:38:20 xxx.xxx.24.53

Jeste mala exkurse 🙂

Tom50
Tom50 16.05.2026, 12:00:51 xxx.xxx.139.232

Objevil jsem barborku. Vůbec jsem tu rostlinu neznal jménem ani druhem, měl jsem jí za ohnici. Málokdy na ní vidět včely. Včera jí obíraly stejně nadšeně jako řepku, tak 5-8 včel na m2. Kvete žlutě, prašníky má žluté, ale pyl khaki šedodivný, nehezký. Dělají z něj obří ploché rousky.

Tady u nás je  na okrajích polí běžná, na skládkách a ve škarpách, náspech, na jalových zapomenutých pozemcích, všude tam je celkem hojná, někde ale chybí úplně. Někdy si jí včely vůbec nevšímají, včera jí obíraly zodpovědně.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Barborka_obecn%C3%A1

V poli řepky, kde bylo včera také víc než 5 včel na metr, je těsně u země pořád violka, kvete už od března a kvete pořád. Kupodivu i jí pořád včely obírají, berou z ní jakoby mastně mokrý (lesklé rousky) pyl barvy slonové kosti.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Violka_roln%C3%AD

Takovéto plevele a samovolně divoce rostoucí rostliny mají pro včely význam, všeho musí být hodně. Pro příklad, hektar řepky dává 80-120 kilo medu, hektar louky, kde je nejméně třetina jetelovin (ty jezevci ničí, znehodnocují seno), dává max 10 kg medu na hektar a kde jeteloviny chybí, nedává louka nic. A tak “zlepšování včelí pastvy” je celkem pošetilá činnost, vysloveně neefektivní, ovšem s obrovským významem pro lidskou psychiku. Pro pocit, že jsme udělali něco, co je pozitivní a včelám a hmyzu nemůže ublížit a může jedině pomoci. Ovšem skutečný význam pro včely a jiný hmyz by to mohlo mít jedině kdyby to dělal ve vsi každý… A to se nikdy nestane.

Tom50
Tom50 11.07.2026, 12:33:54 xxx.xxx.139.237

Včera v poledním hicu tento keř hučel včelami, na každé šištici jedna. Pylem se nezdržovaly (nebo ho na tomto keři nesbírají?). Dle AI se to dá dobře množit řízky. Nalámal jsem si pár větviček, zkusím. Opěvovaný pámelník tedy takto masivně navštěvovaný není nikdy, pravda, kvete skoro celé léto a tavolník nevím jak dlouho kvete. Možná je to jen krátkodobá záležitost.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tavoln%C3%ADk_vrbolist%C3%BD

Taky jsem narazil na zvláštnost u krušiny olšové. Znám rostlinu, která má už červené i černé bobule a pořád kvete a pořád jí okupují včely. Jiná, o pár metrů dál odkvete naráz a v tuto dobu má už jen bobule a ani jeden kvítek. Zajímavé. Jsou dny, kdy si pámelníku ani krušiny nevšimnou. U krušiny kvete tužebník a to je to samé, někdy drnčí včelami, jindy na něm není jediná. Tužebník má bělavě nazelenalý pyl, má snad ale jenom pyl.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tu%C5%BEebn%C3%ADk_jilmov%C3%BD

Stejně tak s návštěvností včelami to má konopice sličná. Na té je včely vidět zřídka i když ta nektar má.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Konopice_velkokv%C4%9Bt%C3%A1

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.