Aktuálně: 1 949 inzerátů277 275 diskuzních příspěvků19 731 uživatelů

Co kvetoucího vysadit pro včely.

Anonymní (neregistrovaný) 09.11.2025, 08:30:59 xxx.xxx.87.234
kometa:

Ve středu jsem byla na entomologické vycházce, která se z velké části odehrávala v areálu JU. Vůbec jsem netušila, že na tak malém prostoru mají tak rozličné biotopy - písečnou dunu, hromady kamení, staré tlející kmeny, keře i kvetoucí rostliny… 

A slouží mj. i jako příklad pro všechny, jak se to dá dělat.

Neboli s vámi souhlasím.

Správkyně, odstraňte ty nenávistné příspěvky. 

Tom50
Tom50 10.04.2026, 22:38:29 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 09.11.2025, 08:30:59

Co je to tu za mravokárný, ultrakorektní nenávistný výkřik anonyma? Právě tihle, schopní udávat, tihle dělají ze života peklo a budí strach se vyjadřovat jasně a pravdivě! Přesně stejný zmetek, jako byli uvědomnělí komunisti, kteří byli také schopní udávat. Za Němců to, podle vyprávění rodičů, nebylo lepší a i ve vyprávění o Švejkovi je jasné, že za Rakouska udávali někteří též. Kde se tihle zmetci pořád berou a proč se jich žádný režim neumí zbavit?!!! Spíš si každý režim, i ten demokratický, své udavače hýčká a pěstuje! Protože je nadšeně využívá.

Všimněme si, že jsou velice často anonymní, vědí, jak ohavné povahy mají a tak se nepřiznají pravým jménem. Lidský odpad!!! A kometa asi mazala, protože tu nic neávistného nevidím - cenzoři jsou podobní, nechápu, jak se k tomu někdo může propůjčit. Bývají to zamindrákovaní, obyčejně osmělí lidé, kteří se cítí ukřivděně odstrčení. Jenže odstrčení jsou pro svojí ohavnou povahu.

------------------------

A k tématu, které ten zmetek zazdil na víc než rok. 

Mluví se a píše o pylové monodietě. Moc to v podletí a na podzim ovlivnit nemůžeme, kdy kvete už málo rostlin. Ale tvrdím, že celková imunita a vitalita superorganismu se vyvíjí mnoho měsíců a tak jistě není dobrá nepestrá výživa včelstev ani nyní zjara a v časném létě. 

Za sebe mám od dětství v oblibě, asi pro úžasné kvetení, střemchu. Jistě, kvete v době, kdy kvete mnoho rostlin, ale na střemše musí včely něco mít, protože jí neignorují nikdy, i když souběžně kvete hodně jiných rostlin. Střemchu doporučuji vřele. Je to plevel, nenáročný a většinou keř, snáší plostín a nadměrné vlhko. Ovšem střemcha se dá zapěstovat i do malého stromu a pak umí být i velmi zajímavou soliterou. Střemcha, když z ní nechce strom, nevyžaduje žádnou péči ani “údržbu”, prostě kvete sama a mám za to, že její bohaté plody poskytují potravu ptactvu.

Kozina (neregistrovaný) 11.04.2026, 13:15:33 xxx:xxx.33ea:7801

Bohatá na včelí pastvu je perovskie, ideální čas na její řízkování a nebo výsadbu již hotových rostlin. Mohi jen a jen doporučit. 👍

Na druhé fotce čerstvě založené řízky

Obrázek Obrázek
Tom50
Tom50 12.04.2026, 22:46:52 xxx.xxx.139.232
»
Odpověď na příspěvek uživatele Kozina z 11.04.2026, 13:18:45

Díky za video a díky, že jste se vrátil. Zdravím příjemnou a krásnou paní Marušku.

Předmětná rostlina je super, doporučuji, všude kde jí vidím, hučí včelami. Jen já jsem málo šikovný. Přesněji. Zjara natěšeně hrnkuju a kyblíkuju (kořistní kyblíky od kytek z Lidlu - rádi se jich zbaví), i mi to zakoření, jenže pak nestíhám, odkládám a moje pokusy živoří nevysazené. Taky ani moc nemám kam. 

Dovolím si připomenout ještě jeden pozdě kvetoucí keř, ořechoplodec (ořechokřídlec) nějaký, asi klandonský? O něm něco víte? Taky mi dokonale zakořenily už olistěné větvičky ve sklenici s vodou (nenápadně jsem odlomil pár větviček v městské zeleni). Jenže jsem dva rozrostlé keře dal do polostínu a tam jeden živoří, druhý asi zašel. Nejsou lidi, kdo by ten žijící (možná) přesadil.

Obě rostliny jsou moc pěkné. Najdu ten ořechokřídlec.

https://cs.wikipedia.org/wiki/O%C5%99echok%C5%99%C3%ADdlec_clandonsk%C3%BD

A ještě se vracím abych doporučil pámelník. Kvete celé léto a včely ho obírají od rána do večera každý den. Zmizí z něj jen když je silná snůška z něčeho jiného.

https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1meln%C3%ADk_b%C3%ADl%C3%BD

Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:22:23 xxx.xxx.24.53
»
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 12.04.2026, 22:46:52

Hezky vecer,

Orechoplodec je taky skvelej, ale v pozdnim lete je opravdu skvely pro vcely i okrasou zahrad Záplevák!

Ten kvete bohate a dlouho, na vhodnych mistech dorusta uctyhodnych rozmeru a vcely ho miluji, pokud najdu fotku, tak prilozim …

Ps: ted jarni rozky perovskie maji dobrou sanci se chytit a maji rady slunicko pak, kdyz zakoreni ;-)

Obrázek Obrázek Obrázek
Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:23:36 xxx.xxx.24.53

Ps: pamelnik jetsky super a ted na jare i buxus! Jeho nevyhodou je, ze roste strasne pomalu ☹️

Kozina (neregistrovaný) 14.04.2026, 19:38:20 xxx.xxx.24.53

Jeste mala exkurse 🙂

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.