Mě u Kováře na 4 rámky 45x30 jdou rámky 42x14 otáčet i se středovou osou, rámky 39x15 půjdou asi také, spíš už jsem na hraně s horníma úhlopříčkama, ale ještě to je ok. Jako ježek v kleci projde dveřma 70cm.
Mám LOGAR(nerez), jsem spokojen. V dnešní době všechno zásadně nerez, ne plast! Je to dražší ,ale oplatí se to… Protože je to vyšší a dlouhodobá investice, je potřeba si odpovědět na jednu zásadní otázku - KOLIK CHCI MÍT V BUDOUCNU VČELSTEV a podle toho volit velikost medometu……
Dnes jsem se byl podívat do 3 včelstev a přidat poslední mezistěnu na počet 11 rámků. A čekal mě zase nepříjemný šok. Včelstvo v sestavě dno TL, plodiště, medník (neobsazený). Projížděl jsem plodiště a narazil jsem na jeden rámek se zavíčkovaným plodem a na něm asi 10 zavíčkovaných matečníků nad spodní loučkou a něco málo po okrajích plástu žáden rámek s otevřeným plodem jsem neviděl matku také ne. U tohoto včelstva jsem vyměnil matku asi 3-4 týdny tomu za matečník BF těsně před vylíhnutím. Druhé včelstvo sestava dno, plodiště cca 3 rámky se zavíčkovaným plodem a dva s otevřeným velikosti kružnice o 10 cm zase zavíčkované matečníky i otevřené misky s larvami v počtu cca 5 ks matku jsem neviděl u tohoto včelstva byl také přidán matečník BF těsně před vylíhnutím. Třetí včelstvo sestava dno, plodiště medník s cca 7 plásty z poloviny obsazený. Plod na jednom plástu o velikosti kružnice průměru 10 cm matku jsem viděl zatím žádné matečníky ani misky u tohoto včelstva byla také přidám matečník BF těsně před vylíhnutím. Teď už opravdu nevím co dělat. Nezdá se mi, že by byly plodiště až tak moc ulité, že by matka neměla žáden plac ke kladení.
Zdravím, už asi týden u nás není žádná valná snůška. Myslel jsem si, že je to neustálým silným větrem, který tady poslední dny fouká, dnes je ale téměř bezvětří a stejně to moc nelétá. Pravděpodobně o víkendu vytočím zbytek a zakrmím. Příští sobotu jedeme na dovolenou a nechci to nechávat až na konec července. Loni jsem zakrmil taky okolo patnáctého a vyplatilo se to. Vyzimoval jsem silná včelstva.
-----
Chtěl jsem se prosím zeptat. Opět jsem objevil zvápenatění😟. Tam kde bylo na jaře je to již asi dobré (alespoň tam nevidím mumie), teď je pro změnu v tom vyrojeném včelstvu. Teď je to vlastně včelstvíčko na asi 9 rámcích. Vyrojilo se to do mrtě. Zachraňovat je nechci, rozšiřovat počet včelstev nebudu, navíc mám asi 4 slušné oddělky jako rezervu a na výměnu matek. Matku zamáčknu, dílo holt zlikviduju (je to fakt slabé, plodu je tam minimum), ale co se včelami? Nešlo by je sklepat na náběh a spojit s nějakým oddělkem? Děkuji.
Odpověď na příspěvek uživatele JirkaP z 10.07.2026, 14:00:01
Sirný knot. Nemilosrdně. Jde o to, podle mojí neověřené domněnky, že ty včely mají blbý gen v tom, že se samy neumí vypořádat s napadenými larvami a dovolí viditelné propuknutí nákazy. Dílo vyvařit a nepoužít jinde. Na druhou stranu jsem do vápenatého po zmačknutí přidal celý oddělek, “vadné” včely tam zůstaly a vč se vyléčilo a tak babo raď. Když ale máte dost pěkných vč, zlikvidujte to.
Vápno byla tady u nás doslova metla v osmdesátkách a na přelomu devadesátek. Hodně pomohl Formidol a vápno téměř zmizelo a skutečně stačilo vyměnit matku. Proč pomohla výměna matky? No asi proto, že jiná měla lepší geny a její včely se uměly s houbou vypořádat. Jak si to jinak vysvětlit?
Já měl pokoj až do roku asi 2021-22, po 10 letech nepoužívání žádné kyseliny se to holt projevilo, mám za to že na zvápenatí byla KM dobrá. Taky jsem si koupil inseminku a měla to, kolegové Petr i Tom4 mají ty inseminky doteď z roku 2024 a jsou nadšení, chovatel byl překvapený a u něj se to neprojevilo. Chovatel mi jí nahradil bezplatně, nafotil jsem mu to a tak to uznal a matku mi vyměnil. Po “ošetření” kyselinou to zmizelo a projevilo se po krátkém čase znova. Podle mě se to nedá vyléčit jinak než likvidací matky, která nese gen nedostatečného čistícího pudu. Ale uvítám chytřejší názor.
Odpověď na příspěvek uživatele Tom50 z 10.07.2026, 14:40:28
Tome, děkuji Vám. Máte pravdu, nemá cenu kvůli pár včelám riskovat. Zlikviduju je😢. Bohužel nám to tady řádí. V bezprostřední blízkosti (do 400 m) mám 3 včelaře. Jeden mi potvrdil, že to má, s druhým jsem ještě nemluvil a ten třetí mi brečel, že letos nemá téměř med, ještě nevytáčel, některým nedával ani medník. Prý mu nejdou do síly, tak asi taky vápno, ale vyloženě jsem se ho na to neptal. Já to měl na jaře u jedněch kmenových, ale asi se z toho nějak dostaly a dají 50+ kg medu.