Profil máte prázdný. Kdo jste, jak starý, jak dlouho včelaříte a s kolika včelstvy, kde? Myšelno ve smyslu jako Posázaví, Podblanicko, Žatecko a tak podobně, spíš jde o nadmořskou výšku a třeba Lounsko a Žatecko je ve srážkovém stínu Krušných hor, já sice na Podblanicku, ale pod těžkým vlivem České Sibiře a tak dále. Snad mi rozumíte.
Patrně jste nedůvěřivý, soudruh Lenin prý nabádal “důvěřuj ale prověřuj”. Doporučil bych vám, i Javalimu, prostě polovinu vč vést přesně systémem Blaník bez čehokoli svého (svých nápadů, jako že to přece nemůže vadit), PŘESNĚ podle stokrát podrobně popsané provozní metody i úlu a s druhou polovinou experimentovat. Vlastně to dělám pořád sám také. A pořád to konfrontuji s Blaníkem a ten pořád vítězí.
Dnes pan Malina píše, jak se chce úplně vyhnout zvedání VN. No to já taky, ale došlo mi, že prostě toho s Blaníkem 39x30x11 + NN nelze docílit a tak jsem si pořídil míru 43,5x30x12 (medníky k tomu ale 39x15) a vím jistě, že se to panu Malinovi nemůže podařit, protože prostě jeho pouhých 10 rámků 44,8x32,5x10 je málo, málo je totiž i originál D-B = 43,5x30x12 s plochou 157 dm2 a Superjumbo má jen 146 dm2.
Takže třeba cílem mého snažení je objevit, jak na to i s malým plodištěm 157 dm2 a je super, že Malina zkouší jerště menší plodiště. Jen Javali mi přijde, že se snaží o perpetum mobile. A tak vám Javali doporučím si nejdřív pořídit Blaník třicítku bez jakýchkoli vašich vynálezů a doplňků a až zvládnete Blaník, úplně bez úhynů, pak zkoušejte. Leda, že by vás víc bavilo prodělávat, vymetat mrtvé včely z vyzkoušeně nesprávných měr a divně konstruovaných úlů.
Připomenu tady jednu maličkost, už jsem tu o ní psal. Mám kolegu, který napadobil do nejmenšího detailu Blaník. Ale měl úhyny, část, asi polovina mu padla. Nejdřív to bral jako, že kdyby mě neposlechl atd. Jenže pak se ukázalo, že nedodržel DO NEJMENŠÍHO DETAILU Blaník, krmil syntetickými škrobovými sračkami a použil Formidol. To stačilo na to, aby měl jiné výsledky než já a Petr. Zdůvodnil to, že nemá čas krmit cukr a že je škrobák pohodlnější. No tak jo, každý svého štěstí strůjcem. Ovšem tento kolega mě poslechl a od té doby nemá problém s jediným úhynem.
Dnes mě odchitil tady u nás jeden skvělý začátečník, který si dá říct, má včely ode mě, úl ode mě - vzorek, zbytek si už dělal sám, ale neradí se se mnou. Vše si načetl, sleduje to tady, ale nepíše. No a spolek mu místo Gabonu dodal KM. Snad 82% a má to být v úlech 10 dní. Tak přijel jestli mu nedám Gabon, že netušil, jak ta kyselnina strašlivě smrdí a moc dobře si pamatuje můj článek o loupeži, kde se domnívám, že je způsobená poleptáním tykadel kyselinou týraných včel. Ano, někdo si říct dá, jiný ne. Pan mladý kolega dostal ihned Gabon a není pozdě! Ano, vím, že jiní, co včelaří podle menjstrýmu a umělců z internetových videí, by v tuto dobu už neměli co léčit.
Každý svého štěstí strůjcem.