Ano Assii dostudovat a prostudovat.Nic občas vozí posádky z a na ISS.
Politika...
Orionka:Máte to dobře naučené, tu Jugoslávii. A jistě máte věšteckou kouli, že víte, co by kdyby……
Ad vyprávění o ovlivňování voleb dtto.
Ve vesmírném programu je RF dál než USA.🙂 Co myslíte že Putin ukázal Trumpovi? 🙂 Ten teď řekl Zelenskému ať přistoupí na Ruské podmínky jinak je Rusko zničí. Osobně vím o částicových zbraních Číny a RF.😐 Strašně by vás překvapilo kde jsou, ale je to tajné a já to mám také ze zdroje mimo mou funkci.😐
Já si na fejsbůku nerozkliknu ani ten blbej obrázek 🙄 A humor by mě zrovna zajímal…
Rusko ovlivňuje volby po celém západě, a to včetně EU, viz například kauza ruských úplatků.
A která velmoc volby ve světě neovlivňuje? I USA cpe prsty všude, i tam kam nemusí. Jinak volby v RF jsou samozřejmě podvod, ale jste si určitě jistá, že by RF šla dopředu jak si myslíte? A nebylo by to potom i vysoké bezpečností riziko pro svět (respektivě pro Západ) kdyby RF se stala ještě silnější než teď když už teď se lidi hrozně bojí RF jak je silné. Trošku se mi to protiřečí.
Rusové žijící v Rusku za Putinem stojí, protože musí, ti, co za ním nestojí, jsou bud mrtví, ve vezení a nebo v zahranicí.
Podle mě máte hrozně povrchní informace. Samozřejmě, že protistranu ve vyšších vrstách není a jsou v tich vězeních / v zahraničí a tak, ale protesty a nespokojenost v nižších vrstvách je velká. Už v 2022 když to začalo na UA tak v Petrohradě (i v Moskvě) byly obrovské protesty proti takovým krokům od Putina. V ČR se o tom skoro vůbec nepsalo, ale primárně o tom co se děje na pohraničí a jak tam RF lokalizuje vojenské síly. Na UA je to taky o střetu názoru kde Kyjev odmítal uznat první článek Charty OSN a Putin to uznat chtěl. 8 let se to tam mlátilo tak už zakročil po žádosti vojenské podpory. Dále ještě jedna zajímavost, třeba v Kyjevě ještě před 2022 byl vysoký poměr základních škol kde vyučovali Ruštinu jako hlavní jazyk (/mateřský) a plácnu třeba, že to bylo 30-40% škol. Mnoho Ukrajinců i v Kyjevě mluvilo jen Rusky (ale rozumí i ukrajinštině). V Doněcku bylo ten poměr ruštiny ve školách jako hlavního jazyka asi přes 90%. A pro informaci - v ČR veškerý ukrajinci jsou Rusky mluvící nikoliv Ukrajinsky mluvící a kolikrát i na cizinecké Policii či ministerstvo vnitra jsou překlady do ruštiny a ne do ukrajinštiny, ale Čech samozřejmě nemá potřebu chodit na cizineckou Policii / ministerstvo vnitra aby jen tak podíval. U nás je sotva 1% Ukrajinců co jsou ukrajinsky mluvící a vtipné je to, že to málokdo rozpozná a ještě vtipnější je to, že rusky mluvící rozumí i ukrajinštině tak se to těžko i pozná a obzvlášť když budou mluvit kombinovaně - jako kdyby Čech v cizině měl všechno ve Slovenštině - Asiati to asi nepoznají jestli na ně mluví Česky nebo Slovensky, ale my tomu rozumět budeme. 😀 A proč vlastně jsou u nás Rusky mluvící Ukrajinci? Protože jim na západ od linie neprodají ani léky pokud budou mluvit Rusky nebo poznají, že nemluví primárně ukrajinsky - dá se říci, že pro ty vlastenečtí ukrajinsky mluvící Ukrajince jsou ti rusky mluvící nejsou Ukrajinci. U nás se taky dá poznat slovák ačkoliv mluví česky - já nepoznám třeba 1 ze 4 slováků mluvící česky, že je slovák. Samozřejmě, že se to nedá porovnávat, ale je to pro nás jako Čechy nejjednodušší a nejbližší ekvivalentní přirovnání.
Ostatne jako ve všech postsovetských státech vcetne nás. Oni meli vochlastu Jelcina a my meli neschopného Havla. A kde jou oni a kde my.
To záleží z jakého úhlu se na to budeme koukat, ale ostatně by mě zajímalo kde jsme oni a kde oni. 😀
Kde by byly USA nevím, ale USA evidentne na zbrojení má, asi jim ten kapitalismus generuje víc penez než diktatura.
To samozřejmě máte pravdu, ale pojďme se na to podívat z morálního hlediska. USA by byla schopná (při přímém válečném konfliktu) prodávat vlastní zbraně nepřátelům - kde umírají i děti jako ve všech válkách, ale tady se to nějak často opakuje. Takže jakákoliv válka se jim z většiny zaplatí a vyhrajou po ekonomické stránce, protože protistranu totálně vyčerpají a pak dají "štědrou" nabídku příměří. Nicméně je to vidět i s válkou UA (respektivě s EU). S Vietnamem se USA hodně popálila, protože partyzánská válka jim moc nešla. Nicméně diktatura dokáže generovat pěkně nekřesťanský peníz, jen ne tolik nenapádně.
Ruské Sojuzy využívali Americani jen pár let kdy nemeli vhodné raketoplány, ale to už dávno skoncilo, Americani už mají program SpaceX, doporucuji prostudovat, je to zajímavé, díky nemu taky jsou ve vesmíru ruzná vozítka a že jich není víc je jen proto, že se plutonium na pohon vyrábí strašne pomalu. Rusové nemají v tomto smeru nic a už je dávno predbehli i Asiati.
Se SpaceX ten příběh byl trošku jiný a hlavně to není veřejný subjekt nýbrž soukromá firma která dohnala NASA díky tomu, že je aspoň částečně výdělečná narozdíl od NASA a Musk si to taky platí ze zisků Tesly. NASA je vlastně neziskovka která nemá z čeho vydělávat a už spoustu let má od USA osekaný peníze a to bylo už pokud vím před prvním volebním období Trumpa. Tudíž není divu, že SpaceX udělala obrovský kroky za tak poměrně krátky období (dotace a vlastní investice), ale jinak je pravda, že ty technologie od SpaceX jsou fakt úžasný. Ať už by se jednalo o autonomní lety, ale i přistání a znovu použití palivových modulů. Viděl jsem fotky jak se měnily motory v průběhu let než jsem jim to nakonec povedlo aby bezpečně přistál a je nádhera vidět jak to funguje v praxi v tak velkém měřítku a ne jen na nějakým malém rameni z 3D tiskárny ovládaným Arduinem anebo jak před pár lety tady byly gyroskopové jednokolky apod... Jen jak to přesně myslíte Asiati? Jako "šikmoocí" nebo celkově z Asie? Čína to dohnala díky X leté dotací ze světa a to nejen ve vesmírných programech, ale snad ve všech odvětví, ale o tom se tady mluvilo několikrát. Jinak Indové jsou ve vesmírných programech taky v horním žebříčku, ale taky díky peněz z USA ať už prímo nebo nepřímo získané (soukromé firmy), ale Indové též vydělávají na EU - například automobilka Škoda ačkoliv spadá pod VW koncern tak má spoustu poboček v Indii včetně své výroby pro EU, ale i svých vlastních modelů které jsou jen u nich. Obecně se ví, že názvy jako Kodiaq, Karoq, ... jsou názvy vymyšlené právě v Indii.
"Když jsme se bavili o tom GD, implementací, vlivů apod… tak jsem o víkendu ještě nad tím přemýšlel a mám ještě jeden (nebo spíše dva) ukázkový příklad který se spíše týká té dopravy jak jsem před tím psal o tich kamionech. Jenže toto se týká spíše vozidel ve městech. Já si dělal na toto statistiku co se týče dopravy v Plzni (slyšel jsem, že i v Praze je to na ...., ale posoudit to nemůžu). Minulý rok jsem jezdil přes město do práce (z Bor za Doubravku - klidně najděte na mapě abyste měla přehled) a já jsem to sledoval kolik dostávám poměr zelených ku červeným na světelných křižovatkách (jezdil jsem převážně po hlavních trasách / hlavních) a průměr je 3 zelený ku 10 červeným. A teď ta pointa - pokud by doprava respektivě řízení světelných křižovatek byla lépe provedená a hlavně provoz více plynulejší (v mém případě třeba 6 ku 7) tak spotřeba rapidně spadne, dostanu se z bodu A do bodu B rychleji a lidi na ulicích nemusí tolik dýchat ty otřesné výpary od stojících aut na křižovatce. Samozřejmě, že nejde aby všichni měli zelenou, ale v Plzni se nedá mluvit o plynulosti provozu. Když jsem začátkem roku měnil zaměstnání tak jsem přestal jezdit přes město (do práce jsem to měl cca 8km - cesta trvala třeba 40 minut) a teď jezdím druhým směrem (jen malou částí městem), ale cesta je asi 15km (cesta cca 25-30 min) a samozřejmě spotřeba je minimální - míň zaplatím a tich emisí je taky logicky méně. Druhý příklad je docela pikantní. 😀 V Plzni je jedna dlouhá ulice (hodně frekventovaná) Folmavská vede kolem OC a průmyslové zóny (je tam hodně firem kde pracuje logicky hodně lidí) a já musím tu Folmavskou project celou až ke kruháči u Makra který prošel přestavbou a to je taky úžasný příběh - ten později. Na té Folmavské je 5 semaforů a nejde project 3 z nich za sebou bez červený. Jezdím po Folmavské průměrně dvakrát denně a prostě to nejde. To, jestli by se mohla dát 70 nebo ne je už jen o subjektivním názoru, ale nechápu když dostanu u té největší křižovatky (kdyby byly vypnutý semafory tak bych byl je po hlavní) tak začne měřený úsek a na dalším semaforu dostanu červenou více než 90% případů a až po té křižovatce končí měřený úsek - pro naprosto nepochopitelné proč tam měřený úsek vůbec je. 😀Bohužel to není ani adaptivně řízená nýbrž pevně daný intervaly a i v noci se mi stává když vezu manželku do práce, že tam dostanu červenou a na vedlejší silnici není auto a ani chodec který by to blokoval tlačítkem u přechodu.
Teď něco zábavnějšího a to ten kruháč u Makra. Před měsícem to zprovoznili po půl roční předělávce a ""turbokruháč"" zaplnili 18 semafory - 6 na vjezdu, 6 v kruháči a 6 na výjezdu z kruháče. Samozřejmě, že semafory jsou nastaveny pevně nějakým algoritmem, ale tak špatně udělaně, že se nedá moc mluvit o turbokruháči. Už to trošku opravili, ale pořád je to bídný. Je pravda, že pokud se má kruháč project jen z 50% (vyject jedním z prvních dvou výjezdů) tak se to dá project rychle, ale jakmile někdo chce vyject dál tak z pravidla dostane červenou vlnu - minulý pátek jsem si to ověřil na jednom kamionu kterej jel z přivaděče a chtěl na Novou Hospodu (tudíž project celý kruháč) - v půlce se zastavil na červenou aby mohli jiný vject na kruháč, pak když dostal zase zelenou tak se rozjel a hned na dalším zase červená aby mohli ject auta z dalšího vjezdu (v tom jsem byl zrovna i já) a když jsem vjížděl tak jsem na tom řidiči viděl zblízka tu zoufalost. Nechápu proč v dnešní době když tu máme tu suprovou AI (trošku sarkasmus, ale na tohle by byla podle mě fakt užitečná) tak proč jí tam rovnou nezkusili implementovat a nechat to řízení na ní. Mohla by lépe vyhodnocovat počet aut u vjezdů na kruháč, monitorovat počet vozidel na kruháči a využít plnohodnotně ten potenciál který podle mě ten kruháč ve výsledku má. V případě IZS by to mohla řídit tak, že dá červenou všem aby se kruháč nejvíce vyprázdnil a IZS nejsnadněji projela s nejmenším rizikem nehody a pak postupně zas rozjela provoz. Takže kolikrát opravdu stačí vysledovat takové "blbosti" a vylepšit tak aby se více šlo vstříct té přírodě a lepšímu žití a ve výsledku to nikoho nemůže naštvat (narozdíl od cpání cyklopruhů i na silnici vedle cyklostezek jako třeba v Praze které pak využívá minimální % cyklistů). Chápu, že za ty mzdy co mají ti co dělají SW bych se asi taky nepřetrhnul - pracuji jen do výše svého platu. 😀 Oni zrovna asi 30 tisíc hrubého taky nemají, ale pochybuji, že budou mít s rezervou přes 50 tisíc."
Rozumím, ten systém je na budku a máte pravdu.
Nicméně k tomu nemám moc co říci, snad jen to, že menšina si prostě nemůže diktovat, kdo bude ministr, pokud je bezúhonný a demokraticky zvolený….a to Macinka splňuje bez ohledu na to, jestli ne “eko nebo neeko”.
Už nechovatel:Ano Assii dostudovat a prostudovat.Nic občas vozí posádky z a na ISS.
Na ISS jsou Američani i Rusové, tak se tam dopravují logicky společně na střídačku.
No a Francouzi vás neobslouží když mluvíte anglicky. 😀
Osobně se prostě nedivím, že Ukrajinci nechtějí mít ruštinu jako úřední jazyk.
Asiaty jsem myslela hlavně Číňany a Indy, jejich vesmírný projekty jsou zajímavý.
No a Francouzi vás neobslouží když mluvíte anglicky. 😀
Asi záleží kde taky. Zrovna do francouzů bych to osobně neřekl, myslel jsem, že francouzi jsou zrovna obecně vstříctný, ale taky možná to už mají v sobě historicky - odpor k angličtině. Ve Francii jsem nebyl tak nemůžu posoudit.
Osobně se prostě nedivím, že Ukrajinci nechtějí mít ruštinu jako úřední jazyk.
To ano, to je pochopitelné, ale trošku nelogické obzvlášť když sami tu ruštinu tam měli jako mateřský jazyk ve školách. Jako kdyby u nás byla možnost mít slovenštinu jako hlavní jazyk od první třídy na základkách a po obdobné situaci Vám neprodají ani léky jen kvůli jazyku ačkoliv ta osoba mohla celý život žít v ČR apod… Pokud něco nechci mít jako úřední jazyk tak proč to mít někde jako pevný hlavní jazyk.
Když jsme byli ve Francii v devadesátkách, tak kdykoli jsme řekli něco anglicky, tvářili se místní, jako že nám nerozumějí. A to jsme byli v Paříži. V podnicích pro místní od nás rovnou odcházeli. Na nádražích, v trafikách a podobně, tam to bylo lepší, tvářili se, ale komunikovali. Když se pokoušela mamka nějakou lámanou francouzštinu, byli usměvaví, vstřícní a úslužní, a to i ti, kteří byli na odchodu kvůli té angličtině…
Pak jsme byli ve Francii někdy po roce 2000, a v letoviscích angličtina žádný problém, na vesnicích na nás ještě koukali trochu krz prsty, ale snažili se to nějak ustát.
Takže časy se mění 🙂
Mno my jsme měli taky ruštinu jako školní jazyk a jak nadšeně se od ní ustoupilo. Ve vteřině, kdy se stala nepovinnou, se stala naprosto okrajovou záležitostí.
No a oni tu ruštinu začali bojkotovat opravdu velmi nedávno, zahlédla jsem článek, že právě po invazi. Takže je docela chápu. Asi by taky koukali na soukmenovce lépe, kdyby se pokoušeli mluvit aspoň lámanou ukrajinštinou… Bude to samozřejmě podle jednotlivce, někdo tu ruštinu bude hrotit víc, někdo méně, vůbec nevím, jak je to na státní a úřední úrovni, zda ji už jako úřední jazyk zrušili a pod.
To je mi jasné (pokud vím, tak se převážně a zezačátku přešlo na Němčinu - aspoň teda v Jihočeském kraji), ale já nemluvím jako o povinnosti jazyka jako takové. Abych to lépe vysvětlil - u nás je na ZŠ od první třídy Český Jazyk jako mateřský / úřední jazyk. Angličtina (vlastně jako povinný jazyk už) je od nějaký asi 3. třídy pokud si vzpomínám dobře - ale taky záleží asi na škole. V tom Kometa asi bude mít lepší přehled. Každopádně třeba v 2017 na Ukrajině to bylo tak, že někde na ZŠ mají Ruštinu od první třídy a někde Ukrajinštinu jakožto mateřský / úřední jazyk. Ekvivalent jaky kdyby u nás nějaké školy nabízeli Češtinu nebo Slovenštinu (podle školy) od první třídy jako úřední jazyk. Pokud vím tak v ČSSR byla Ruština povinný jazyk (jako dnes Angličtina) k úřednímu jazyku.
21.10.2025, 08:26:58 xxx.xxx.224.101
V tom Kometa asi bude mít lepší přehled.
Nebude. Učím na střední škole. Jediné, co pozoruji, je ústup od německého jazyka. Před 20, 25 lety byly třídy půlené na němčinu a angličtinu. Teď má němčinu ze 150 dětí sotva dvacet. A to máme “za rohem” Německo a Rakousko.
Já díky němčině získala už druhou práci v řadě 😀
Byla jsem chytrá horákyně, že jsem si ji na VŠ dala volitelně k angličtině, bylo nás na němčině z celého ročníku pět ☝️A když jsem zaměstnavateli napsala, že mohu klidně na pohovor v němčině, psali mi, že tím pádem na ten pohovor ani nemusím chodit 🤗
Ve škole se nikde žádný úřední jazyk nenabízí, se mi zdá, že to moc nechápete. Každý stát má zákonem daný úřední jazyk, to je jazyk, ve kterém jednají úřady a probíhá výuka ve školách. Školy pak nabízejí výuku jiných jazyků. I když za komoušů byla ve škole povinná ruština, nebyl to nikdy u nás úřední jazyk Jak si kdo mluví doma je jedno. My máme úřední jazyk češtinu.
Na Ukrajině byly původně úřední jazyky dva, ukrajinština a ruština a oni se prostě rozhodli, že už ruštinu za úřední jazyk nechtějí.
Pak prostě je jednání na úřadech a výuka ve školách jen ukrajinštině.
To jak kdo koho mluvícího rusky obslouží v obchodě je jen čistě o lidech a asi dobrá ukázka toho jak kdo tam má rád Rusy, asi stejný jako ti Francouzi a Angličané.
Doma si klidně rusky může mluvit kdo chce jak chce.
Prostě úplně stejná situace jako třeba u nás Vietnamci. To že je tu máme historicky z dob komunismu ještě neznamená, že budeme mít vietnamštinu jako druhý úřední jazyk.
Ale nikdo nebrání školám učit vietnamštinu jako cizí jazyk a Vietnamci si doma normálně mluví vietnamsky.
se mi zdá, že to moc nechápete
Spíše nechápeme navzájem naše myšlenkové pochody. 🙂
Na Ukrajině byly původně úřední jazyky dva, ukrajinština a ruština a oni se prostě rozhodli, že už ruštinu za úřední jazyk nechtějí.
To ano, ale jde o ten princip diskvalifikace nebo jinak to můžeme nazvat diskriminací vlastních občanů. To je ta prvotní myšlenka kterou jsem chtěl rozvinout.
To jak kdo koho mluvícího rusky obslouží v obchodě je jen čistě o lidech a asi dobrá ukázka toho jak kdo tam má rád Rusy, asi stejný jako ti Francouzi a Angličané.
To je jako kdybych nesnášel Rakušáky jenom kvůli tomu, že mluví německy jako v Německu. To hrozně zavání rasismem, na Ukrajině je to smutnější, protože je to dokonce proti vlastním lidem kteří kolikrát můžou být vlastenečtí Ukrajinci - jen se učili Ruštinu a vždy normálně používali a teď si nekoupí ani základní potřeby, ale to nikoho moc nezajímá (slyšel od lidí z mého rodinného okruhu). Já nijak neodsuzuji a ani jsem nechtěl to zkritizovat, že odstranili Ruštinu z úřeního jazyka.
A to máme “za rohem” Německo a Rakousko.
Spíše to Rakousko než Německo.
Když jsme měli volitelný jazyk na ZŠ v ČB (Angličtina byla povinná) tak jsme měli na výběr z Němčiny, Francouštiny a Ruštiny. Francouštinu zrušili, byli jen 4 děti ze třech tříd a museli jít na Ruštinu (nás tam bylo 8) a ještě z Němčiny museli další asi 10 dětí přesunout na Ruštinu - zezačátku to bylo podle dobrovolnosti (pokud si vzpomínám tak nikdo nechtěl dobrovolně) a tak to udělali podle průměrného prospěchu - ti nejhorší museli z Němčiny na Ruštinu. To už je přes 10 let, teď nevím jak to tam mají.
V Plzni za plynulou Němčinu platí zlatem. 😀 Tady firmy klidně vezmou člověka který nic neumí kromě Němčiny jenom kvůli tomu, že ten jazyk umí. Proto už nějakou chvíli uvažuji o tom, že bych se jí naučil spíše kvůli profesi, ale Německo mám asi 25 minut autem po D5 takže by se využila i ve volném čase. V Plzni je tradicí navigovat Němce do Pamely. 😀