Aktuálně: 2 314 inzerátů289 642 diskuzních příspěvků20 906 uživatelů

O všem a o ničem :)

Verun
Verun 07.12.2025, 14:33:18 xxx.xxx.220.9
JanaJanaJanaJana:

Já už teď vím, že rok 2026 pro mne bude ve jménu stěhování. Kůň netrpí, ale v současné stáji už dělám moc kompromisů, takže jsem se rozhodla porozhlédnout jinde. Můj ustajovatel je takovej kouzelník a pořád si hraje s managementem a nyní mám koně v zimním režimu na kratině+lesík na 3 ha a velké vidle sena denně každému, bez přístřešku právě s tím lesíkem. V případě sloty si můžu koně vyhnat k balíku. U toho by kůň stat mohl s poníkama, ale teskní po stádě na těch 3 ha a dělá kraviny pod sedlem.

Doufám, že moc neopadne, když stádo na těch 3 ha hubení nejsou a ani nemocní. Ale asi mám prostě standart jinde a prostě si myslím, že v zimě by mělo být seno 24/7 anebo prostě aspoň pást na stařině.

měnit stádo na pár dní/týdnů je nevhodné, nevím kolik platíte, ale tohle bych asi za svoje peníze neskousla (1 vidle sena denně) …voda je? 🙄

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 16:44:33 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 14:33:18

Voda je, příkrm denně také. Na 4 koně jsou dvě velké sítě s malými oky naplněné jednou denně, vůbec nemám odhad, kolik kg se tam vejde (odhaduji, že jedna max 15-20 kg? Ale nevím, jestli nemám velké oči). Vím, že to není totální průšvih a ani ideál a taky vím, že střídání stád není dobré. Je to ustájení v dojezdové vzdálenosti a tady v okolí zas takový výběr není. A pak řešte novou stáj na zimu…a ti koně jsou s tou sítí zatím kulatí. Nevím. Já si prostě k tomu balíku budu alespoň průběžně přehánět a příští rok se uvidí. Kdyby ty sítě byly ráno a večer, tak to vůbec neřeším.  Tohle sežerou tak za 3 až 4 hodiny? A pak si musí sbírat, což je fajn, ale nejsem si jistá, že pojrejou dostatek vlákniny, zaplní břicho a dostatečně si “zatopí”.

Verun
Verun 07.12.2025, 20:08:14 xxx.xxx.220.9
JanaJanaJanaJana:

Voda je, příkrm denně také. Na 4 koně jsou dvě velké sítě s malými oky naplněné jednou denně, vůbec nemám odhad, kolik kg se tam vejde (odhaduji, že jedna max 15-20 kg? Ale nevím, jestli nemám velké oči). Vím, že to není totální průšvih a ani ideál a taky vím, že střídání stád není dobré. Je to ustájení v dojezdové vzdálenosti a tady v okolí zas takový výběr není. A pak řešte novou stáj na zimu…a ti koně jsou s tou sítí zatím kulatí. Nevím. Já si prostě k tomu balíku budu alespoň průběžně přehánět a příští rok se uvidí. Kdyby ty sítě byly ráno a večer, tak to vůbec neřeším.  Tohle sežerou tak za 3 až 4 hodiny? A pak si musí sbírat, což je fajn, ale nejsem si jistá, že pojrejou dostatek vlákniny, zaplní břicho a dostatečně si “zatopí”.

Měla bych obavu z nestejnoměrně zaplněného střeva.(jasně že to tu někdo rozebere)🤣…. Prostě težší a lehči úseky střeva a … nechci rovnou psát přetočení/přehození střev 🤷

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 07.12.2025, 20:11:39 xxx.xxx.156.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 07.12.2025, 20:08:14

Myslíte to přepouštění od balíku na ty 3 ha nebo pokud nechám koně na pastvině se sítí jednou denně? 

Děkuji, zajímá mě to, samozřejmě z toho zdravotního hlediska.

Každopádně pak je zajímavé, že koně na “krátkožíru” se sítí jednou denně pořád nehubnou a jsou hezky kulatí.

Buggyra
Buggyra 08.12.2025, 06:32:57 xxx.xxx.198.226

Neha ma svoly, aj Gustav, zit sa mi nechce, ked si predstavim, co ma caka pri odvsivovani.

V únoru jsme dovezli toho zavšiveného zrzouna - spot on skvěle zafungoval, nemusela jsem řešit vši na ostatních koních vůbec, odvšivovat zázemí, (měla jsem štěstí) - zkuste! 🙂 Když se prohrabete zpátky v příspěvcích, tak jsem tou dobou psala, který mi veterináři dali.

Horsana
Horsana 08.12.2025, 10:23:13 xxx.xxx.17.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 08.12.2025, 06:32:57

Wow, ok, skusim to najst, ale ci to bude u nas dostupne, to neviem…

Verun
Verun 08.12.2025, 16:04:30 xxx.xxx.116.186
JanaJanaJanaJana:

Myslíte to přepouštění od balíku na ty 3 ha nebo pokud nechám koně na pastvině se sítí jednou denně? 

Děkuji, zajímá mě to, samozřejmě z toho zdravotního hlediska.

Každopádně pak je zajímavé, že koně na “krátkožíru” se sítí jednou denně pořád nehubnou a jsou hezky kulatí.

Kratkožír myslíte tu krátkou “stresovanou ” trávu? Co je teď ještě furt zelená a plná fruktanů(jaro/ podzim)…no to aby nebyli kulatí. To je jako olizovat cukřenku.

Kůň žere volné seno cca rychlosti kilo do hodiny, pokud teda nehltá.že je hladovej

4koně /2sitě a mají sežráno za 4hoďky a  ještě přes síť.která má zpomalovat…si to spočtěte.15- 20kilová sít se i blbě ponese.ta se musí vézt.jestli je to nekam dál.

Horsana
Horsana 08.12.2025, 21:22:10 xxx.xxx.17.185
»
Odpověď na příspěvek uživatele Zrzavci z 08.12.2025, 10:53:40

Anoo, Butox!

Dakujem.

Horsana
Horsana 08.12.2025, 21:28:56 xxx.xxx.17.185

JanaJana- teraz je teplo, kone v kondicii vasej kobyly by mohli nejake to kilecko cez zimu pustit.

Ono dost zavisi aku starinu pasu a ake je to seno na prikrm. Pokial nedoslo k zmene konzistencie trusu, tak ok. 

Zdravy kon vo vybornej kondicii pri teplotach +8 stupnov cez den diskomfort urcite nepociti, otazka je, co bude, ked pride horsie pocasie.

Horsana
Horsana 08.12.2025, 22:02:52 xxx.xxx.17.185

Preco mi nejdu nahrat fotky z mobilu????

Uuuuaaaa, ved doteraz to fungovalo, chjo.

Nuz, liska je skrotena. 

Skrotila sa tak nejak sama, heh, lebo dnes so mnou sla kontrolovat pasky, vytiahnut nejake tycky a dokonca si potom lahla ku autu. A ukazala sa este za svetla. Myslim, ze cely chotar vie, ze prichadzam, lebo mi skripe auto, hehe (zatial nemam v plane to riesit, zistila som, ze zver, co stoji pri ceste, odhodlana vam skocit pod auto pri pocuti tych zvukov spozornie a nacuva, alebo poodide smerom OD auta). 

A ked uz doskripem autom hore, po case musia zvysok divej fauny prilakat moje nadavky, ked mi z tisiclitrovky netecie voda. Lebo, povedzme si pravdu, to su tie chvile, ked je clovek rad, ze nema cez plot susedov a po ruke plamenomet.

Mozno je to tym, ze na nu neustale rozpravam, hehe.

Nie je to uplne sialene, ze existuje nieco ako medzidruhova komunikacia? Nie je to uplne sialene, ze dive zviera si vyberie spolocnost cloveka aj po tom, co uz je nakrmene? Nie je to absolutne uzasne, ked si dive zviera lahne a drieme vedla vas?

Videla som videa, ako v UK davali porch foxes von rozne peliesky a ako tam lisky v tom spali, ale myslela som si, ze to je nerealne. 

Pritom na hocake suchnutie liska reaguje velmi obozretne, az prehnane, no ona na rozdiel odo mna vidi aj pocuje veci a to aj po tme, ktore ja nie. 

Trochu sa na vinici zmenila vztahova dynamika, pretoze dve hodiny travim sledovanim a zvatlanim na lisku, Garonik len ziarlivo zazera spoza plota.

Liska je relativne mala, ma malinke pacicky, ale poriadny kozuch a je vyslovene tucna, heh, vyzera ako mala hurka, chichi (aj susedia sa delia s faunou o papu, obcas).

A potravu si zahrabava, rozhodne nezozerie vsetko.

A tak vobec, je to fascinujuce stvoreniatko. Snad sa jej bude darit a vyhne sa kolesam aut a drbnutym ludom.

Zrzavci
Zrzavci 08.12.2025, 22:53:07 xxx:xxx.9400:aee7

Nééé, Horsanooo,  Vy máte svou lišku! Neznášam Vás! 😀

Myslela sem, že píšete o Liške - koníkovi a ona to kmotra liška. Ejch… to je krásný. Půjdu spát plná závisti, to se zas nevyspim 🙂

Dakujem

není zač, šlo to kupodivu velmi snadno, tím, že psala Buggyra, že to bylo v únoru. Tak hlavně, ať to zabere.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:01:01 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 08.12.2025, 16:04:30

Ano, silně stresovaná tráva. O stařinu se nejedná🙂 na té jsme pásli loni, letos je koní 2x tolik a spasené je vše. 

Horsano, máte pravdu, ale takhle to bylo  když byla minulý týden 0. Krom toho tráva neroste, takže co koně vyžerou teď, za týden nebude. Můj ustajovatel pracuje a tvrdě, ale to neznamená, že některé managementové nápady jsou šťastné, už párkrát se mi u něj vyplatilo dát na vlastní úsudek. Případně provary jsem si i veta stejně nakonec platila já sama. A to si nehledám důvody, proč tu stáj opustit. Já bych v ní nejraději zůstala, ale musí existovat dialog, ne se rozhodovat ad hoc.

Teď když bude 10 stupňů tak samozřejmě i balíku není. Jakmile to ale půjde k nule, jde kůň zpět z kratiny.

Výhoda je, že balík je vždy k dispozici. Logisticky je to náročné a kůň bude přesouván mezi dvěma stády, což také není ideální. 

Vlastně Vás tady tím nechci zatěžovat, zas si ale můžu trochu ulevit a porovnat myšlenky, a proto vlákno “O všem a o ničem”🙂 Nechci situaci hrotit, ale zas je pro mne na zimu prostor+stálé stádo+voda+domek+seno ad libitum/často základ bez ohledu na zázem. Zbytek je mi putna. A na tohle nemám omezený rozpočet, vím, že udělat prospívající 24/7 pro 20 koní je daleko náročnější než denně kydat 20  boxů. Zároveň jsem klient, který platí službu. Myslím, že nechci nadstandart.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 08.12.2025, 23:02:11 xxx:xxx.fad4:6a6c
»
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 08.12.2025, 22:02:52

Horsano, můžete pak Foxe vyfotit? Nebo nemáte tam fotopasti?

Daja
Daja 09.12.2025, 04:07:26 xxx:xxx.c7d6:523
»

Horsano ÚŽASNÉ 🤩. 

Nemám a nikdy jsem koně neměla páč mám před nimi respekt, ale ráda sem chodím číst Vaše články, jsou takové o všem👍.

Zrzavci
Zrzavci 09.12.2025, 06:52:18 xxx.xxx.226.6
»
Odpověď na příspěvek uživatele Daja z 09.12.2025, 04:07:26

že jo? Já jsem sice koňa měla - Juráška - houpacího 😀 😀 , ale ke koním jsem chodila už jako malej tříletej šprček. Taky moc ráda nakukuju a čtu Horsanohlásání.

bassrock
bassrock 09.12.2025, 08:53:47 xxx.xxx.251.2

Juj, Horsana má foxe 😍

Chudák Garoník žárlí. Služka se mu zahazuje s psovitou potvorou 😀

Repta-A-Repta
Repta-A-Repta 09.12.2025, 10:38:30 xxx.xxx.250.214
»

Musela jsem si najít, co znamená “hurka” - lidový výraz pro jitrnici🙂

Živě si jitrnici lišku představuji😂

Horsano, prosím, pište dál, čím dál víc - to je blaho na duši a čirá radost číst, děkuji💓

Zrzavci
Zrzavci 09.12.2025, 11:02:54 xxx.xxx.226.6
Arbora:

Nebude besná? 😈

Horsana? Ta nie, iba keď ju kone ujdu 😀 😀 

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.