Souhlas. Než se půl života bát, co bude až na mě skočí stáří, je lepší i k staru urvat od života, co se dá.( Moc toho není). A až na nás ta demence skočí - vždyť to nepoznáme ! Jsou horší záležitosti. Bobče přeju hodně štěstí.
Třetí víčko
Sardullah:Navíc…všechno je relativní…moje mamka (84 let) mi nedávno říkala, že zemřela nějaká její známá a říká mi “ale to byla mladá holka, bylo jí 72 let”….takže super, i po sedmdesátce se mi může stát, že mě někdo označí za mladou holku👍. A naopak, často slýchám mladé lidi, kteří překročili dvacítku a blíží se třicítce, jak o sobě říkají “no jo, už jsem starej/stará”….
Můj ( dávno už bývalý) muž říkaval : Do 33, pak rychlé auto a strom v zatáčce. Nesnesl bych být starý . A co myslíte? Je tu pořád a rád. ( Nebudu psát kolik má roků)
Orionko děkuji…K těm žílám..taky tam bylo dost “hledání” žíl.. Přepichovaly se co 4 dny ty -nevím,jak se to řekne spisovně-ty kanyly,co jsou na ruce napíchlé ty 4 dny,a dávají se do nich kapačky…..Krev se bere jinde..imrvére,,Paní naproti braly sestry 12 !! zkumavek zaráz..někdy 8..že každá laboratoř prý zkoumá něco jiného..Taky si zvaly jednu konkrétní sestru,a i té jednou musela asistovat druhá a žílu jí přidržet..nemají to lehké,ale jsou opravdu šikovné..
Bobca:Orionko děkuji…K těm žílám..taky tam bylo dost “hledání” žíl.. Přepichovaly se co 4 dny ty -nevím,jak se to řekne spisovně-ty kanyly,co jsou na ruce napíchlé ty 4 dny,a dávají se do nich kapačky…..Krev se bere jinde..imrvére,,Paní naproti braly sestry 12 !! zkumavek zaráz..někdy 8..že každá laboratoř prý zkoumá něco jiného..Taky si zvaly jednu konkrétní sestru,a i té jednou musela asistovat druhá a žílu jí přidržet..nemají to lehké,ale jsou opravdu šikovné..
Mně kdyby vzali 12 zkumavek krve, tak by mi museli dát asi transfúzi a napumpovat do mě nějakou krev zpátky…mně vezmou 3 zkumavky a už se mi motá hlava a dělá se mi bílo před očima…ale to asi bude spíš tím, že se tělo dostane do stresu (i když mě odběry nevadí) a klesne mi tím stresem tlak…
To jsou, Bobčo, flexily. Ony se musí přepíchávat, i když fungují. Jinak hrozí sepse.
Jinak já mám zkušenost zcela opačnou než Orionka. Při poslední operaci jsem ztratila hodně krve. Dr. pak indikovala transfúzi. Sestra se jí vzepřela s tím, že:"Paní nemá žíly, já jí to píchat nebudu!" Dr. se nenechala a řekla:"To mě nezajímá, já říkám, že paní dostane dvě transfúze." No a tak zavolali dr. z ARO, což je celkem běžný postup. Našla žílu napoprvé.
Jani, stresem tlak spíš stoupne… No ale je víc omdlévajících při odběru krve. To je holt synkopa.
Fikovnice:Jani, stresem tlak spíš stoupne… No ale je víc omdlévajících při odběru krve. To je holt synkopa.
A ten tlak jsem nemyslela stresem…jako, že jsem z něčeho vynervovaná…spíš jako reakci těla na nějakou bolest …asi jsem se špatně vyjádřila..
Ano je to synkopa…to jsem si teda teď musela vygůglit..
Nejčastější příčinou synkopy je přechodné snížení tlaku krve
Dále do této skupiny synkop řadíme synkopy situační, vyprovokované typickými situacemi snižujícími tlak krve, jako jsou bolest, odběr krve
Takže přechodné snížení tlaku krve vyprovokované třeba bolestí… mě se to stane i když se třeba říznu nebo hodně bouchnu…to už si preventivně rovnou lehnu na zem…abych sebou náhodou nesekla.
Sardullah:A ten tlak jsem nemyslela stresem…jako, že jsem z něčeho vynervovaná…spíš jako reakci těla na nějakou bolest …asi jsem se špatně vyjádřila..
Dále do této skupiny synkop řadíme synkopy situační, vyprovokované typickými situacemi snižujícími tlak krve, jako jsou bolest, odběr krve
Takže přechodné snížení tlaku krve vyprovokované třeba bolestí… mě se to stane i když se třeba říznu nebo hodně bouchnu…to už si preventivně rovnou lehnu na zem…abych sebou náhodou nesekla.
Sardullah, mám to stejně. Naposledy v úterý při střevní chřipce jsem nevěděla, jestli mám sedět, držet lavor nebo ležet, abych neomdlela. Měla jsem to tak vždycky. S táborem ve 13 letech( pravěk) jsme byli jednou na zámku Frýdlant a když jsem spadla v těch leštících patoflích na roh dřevěných schodů, omdlela jsem a vzbudila jsem se na exponátu, kam mne položila průvodkyně s naší vedoucí…jdu to hledat, protože před lety jsem se na tu pohovku jela podívat a fotila jsem ji 😀
Hele já to třeba v mládí neměla vůbec…jako tlak jsem měla nízkej vždycky, ale že by se mi dělalo mdlo, když si něco udělám, tak to ne.
Jako jasně, v těhotenství to jsem měla tlak 90 na 50, když mi nabraly 4 ampule krve…tak se mi trochu motala šíša, ale nic hroznýho.
No až asi když mi bylo kolem třicítky…jdu ze sklepa a uklouzla jsem na schodech a praštila se do holeně…no tak jsem se posbírala, že budu pokračovat a prd, už jsem šla k zemi…tak tak, že jsem si stihla sama dřepnout….a od tý doby to mám takhle furt.
Sardullah:A ten tlak jsem nemyslela stresem…jako, že jsem z něčeho vynervovaná…spíš jako reakci těla na nějakou bolest …asi jsem se špatně vyjádřila..
Ono je to spíše takto (níže), ale ve finále je to celkem jedno…😉
Synkopa:
“Proč dochází k ztrátě vědomí? Synkopa je důsledkem přechodného snížení prokrvení mozku v oblastech kontrolujících stav vědomí. Z toho vyplývá, že jakákoliv porucha celkového prokrvení mozku může vést ke krátkodobé ztrátě vědomí. V praxi jde nejčastěji o snížený přítok krve do srdce při poruše nervové kontroly srdce a cév. Méně často jde o pokles krevního tlaku při poruše průtoku krve srdcem nebo v důsledku srdečních arytmií. Vzácně může jít o krátkou poruchu prokrvení mozku při postižení cév, zásobujících horní končetinu a mozek.”
Čau holky😀Tak přede mnou stačí jen říct,,vezmeme krev"a jdu do mdlob. Jak teď čtu od Bobči ,,kanyla"…tak to mi tak zavrtělo žaludkem. A jen si to představím, tak se začnu klepat. Mám na to šílenou reakci, kanylu v ruce já prostě psychicky nedám👎Myslím, že by mě to zabilo dřív, než jakákoliv nemoc🙄
Takže lednice. Máme, přivezli po 12 hodině. Na výšku…mě málem omývali😛vlezla doslova na milimetr. Na šířku OK. Na hloubku…je trochu širší, musíme si zvykat, že je víc vystrčená, ale zase jdou líp otevřít dvířka, nevadí tak madla ze skříněk vedle. Co mi ale vadí(a nedalo se to předem zjistit, je o jednu uzavřenou polici míň(tu jsme měli na maso a uzeniny) zeleninová je malá a úplně nejspodnější, tak to ne, to prostě nedávám, takže jsem ji vyměnila s tou druhou, která je na kde co, a pro změnu je zbytečně velká. Zeleninovou jsem ve staré měla rozdělenou přepážkou, kde v jedné jsem měla čerstvou zeleninu a případně ovoce, ve druhé cibuli, česnek, zelí třeba, kořenovou, salát, když přinesu ze skleníku…prostě takové ,,špinavější" věci. Musím si na to koupit nějakou plastovou škatuli, co do toho šuplíku ještě dám. A hlavně není možnost s policema šibovat dle potřeby - na výšku jsou všechny pevně dané. No…asi si časem zvyknu, ale ten vnitřek ideální není. V lednici. V mrazáku zatím nevím, ten jsem zatím nestěhovala.
Tak včera a dnes u nás pršelo. No, prskalo, jak říká LŽ. Včera možná milimetr dohromady, dneska jestli půl. A předpověď byla na apokalypsu, jako obvykle, tři milimetry minimum. Tak asi na tom budeme jak u Hodonína, kde nic tu nic. Včera uprostřed deště jsme vybírali tu vodu, co spláchla prach ze střechy, z vany, a zalévali ovocné stromy.
Mimochodem s potěšením konstatuji, že třešně poklesy teplot přežily a máme malé třešinky! Jabloně jsem nekontrolovala, ale ty mě zase až tak netrápí. Dokonce to vypadá, že i ta ubohá třešinka koupená loni, co ji celou sezonu pečlivě očesávala srnka od každého výhonku ()×÷>×ß>!!!) něco nakvetla a ne vše zmrzlo. Za čerstva jsem popadla nějakou síťku, co zbyla ze slepičích ohrádek, a omotala korunu téhle třešinky, aby to srnka zase nesklidila. Tak jsem spokojená 🙂 Vzalo to hodně ořechy, ty mají výhony hnědé a suché, a trošičku to lízlo jedlé kaštany, ale jen lehce. Dokonce i na meruňkošvestce jsou plůdky.
Nevím, jestli jsem psala, ale broskev byla letos obsypaná a vypadalo to po mraze dobře. Tom říkal: broskvičky mají kožíšky, ty to daly. No tak nedaly😕zhnědly i s kožíškama👎 To je asi pátý rok po sobě, co nemáme žádné ovoce(ryngle a třešně zhnědly hned asi druhý den🙄) S deštěm…to snad taky raděj nebudu komentovat…2,8mm.
My měli loni třešní hrozně málo….letos to vypadalo nadějně, třešeň byla obsypaná květy a myslím, že nás minuly mrazíky…ale přijde mi, že množství třešniček, které na stromě jsou, nějak neodpovídá očekávání. Normálně mám takový podezření, že bylo málo opylovačů.
Přijde mi, že včely jsem viděla snad dvě….a teda já spíš spoléhám na čmeláky…a to mi přijde, že tam byli tak 3….ještě jeden rok a asi si budu muset koupit čmeláky vlastní…a instalujeme včelíny a budeme přikrmovat, než začne něco kvést.
Zajímavý je, že když kvete břečťan, tak to tam žije, jak v úlu…ale aby to všechno přilítlo na třešeň, tak to ne.
No a teď mě napadlo, že na švestky jsem ani nekoukala.
Sardullah přesně, když kvetly třešně, včely snad u nás ani ještě nebyly z úlů, my jsme to sledovali, bylo tam úplně mrtvo. A mrtvo fakt bylo, soused říkal, že mu nepřežil ani jeden ze tří úlů😢Čmeláků mám vždycky dost, o čmelínu vlastně uvažuju už roky, ale když jsem četla k tomu články došla jsem k závěru, že u nás mají k hnízdění moře možností, tak snad mají kde. Ale jeden někdy pořídím. Jenže mě to vždycky napadne v době, kdy už jsou všechny vyprodané😊A s tím pršením jsem zapomněla dopsat, že večer jsem viděla od severozápadu černo, tak jsem ještě po 20h letěla zasadit fazole a kukuřici, dokonce na mě už spadlo pár kapek, tak jsem kopala jamky jak divá, abych to stihnula a co myslíte? Začalo fučet jak kráva, ve mě hrklo, že ještě polovinu a už to asi nestihnu, zmoknu. No…a to bylo všechno, jen těch 5 kapek😠Jo a dneska na obchůzce mi v mikině byla zima jak kráva, fučel severák, 7st(pocitově 5st)👎
Teď je těsně pod 10 a se.u na to, jdu žehlit😏
Bobi, jak u tebe, něco nového? Už máš teplo? Holky, já měla dneska sen😏Mě se Bobi zdálo, že jsme byly my dvě na návštěvě u Nikči a ukazovala nám byteček. Byl celý takový malinký(taky garsonka) a tmavý, s blbým výhledem(asi jak to popisuješ vždycky ty😜) a zdi měla omalované obrázkama(stejně, jak má tetování) že si to na zdi sama malovala, tak jsme říkaly, že jsme nevěděly, že je taková umělkyně👍😛Nevím, kde tohle se mi nahnětlo🤭
Asi už to tu někde je, ale hodím vám to i sem, s mým konstatováním, že bych ,,vážně chtěla"😏 být rodič téhle magorky👎A celkem by mě zajímalo, jestli jako dítě, měla doma pejska?
https://www.blesk.cz/clanek/regiony-praha-praha-zpravy/813243/horor-na-veterine-v-praze-tohle-je-divka-ktera-urizla-psovi-cenich-a-nebyla-u-toho-sama.html
Kromě omotané korunky, postavte stromku ještě ohrádku, aby vám ho srnec nevytloukl. Jsou to mrchy a nevím podle čeho si vyberou stromek, na kterém vám záleží.
Ohrádky máme, no. Právě poté, co tam srnci vymýšleli alotria.
Mě to jako nějak nealarmuje nebo tak, působí to na mě jako když dítě tahá kočku za ocas nebo pitvá myš z pastičky někde na dvorku. No koukla jsem jen na fotky, vypadá to jako přerostlé dítě, no. Ke zvířatům vůbec nemusí mít vztah, takových lidí je spousta, kteří zvíře neberou jako něco, na co by měli brát ohledy… Nakonec je spousta lidí, kteří necítí empatii ani k lidem.
Společnost se soustředí na výkon jedince, v rodině se na společný cíl často nehraje, každý si jede svoje (zejména ve výchově), zvířata často mají jen jako doklad určitého společenského statutu, a spíš nemají, protože zvířata znamenají nepořádek a nepohodlí. No a lidé, kteří nemají nějaké dlouhodobé zájmy, ve kterých by se posouvali nebo něco budovali, takoví lidé se nudí. A znuděný nevychovaný mladý člověk škodí.
To mě zase jo…nevím, jestli holka má nějakou “poruchu”, ale jinak z mého pohledu naprostá absence jakékoliv empatie a celkově tohle vůbec nepochopím potřebu něco takovýho dělat.
Jako jasně, tomu psu už je to šumák, takže holka nikomu neublížila, nikoho netýrala, ale mě je z toho hodně smutno.