Ještě dopísnu, že krom toho sena, bylo už před týdnem naplánováno, že zítra vyoráme brambory a vytaháme cibuli - to platí pořád, ta sena jsou právě navíc🙄
Mám stejné kočky jak Niki, vůbec by je nenapadlo, snažit se někde procpat oknem. A za druhé: naší ventilačkou by žádná kočka neprolezla, nejvíc ji otevřem v obyvču, tam na tři prsty, tak potkan ještě možná…dávám fotky. Takže těm zmínkám o kočce ve ventilačce se pořád divím🤔
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 18.08.2025, 17:37:42
Nejsou náhodou Gemerka s Magnézkou středně nebo silně mineralizované? Pokud ano, měly by se pít v kombinaci s méně mineralizovanou vodou, kvůli ledvinám - aby to ještě nemělo společný efekt, ta mineralizace s tou medikací, hm?
Tak čtu, gemerka silně a magnézka středně mineralizovaná.
U přírodních minerálních vod se jejich vhodnost k běžnému pití odvíjí od obsahu jednotlivých i celkových minerálních látek. Všímejte si jejich složení nebo aspoň hodnocení podle stupně mineralizace, pokud je uvedeno:
velmi slabě mineralizované vody se kvůli nedostatku minerálních látek nehodí pro stálé pití kvůli riziku narušení minerálového i vodního metabolizmu, mohou být vhodné jen pro některé krátkodobé dietní nebo léčebné kúry a pro ředění umělé kojenecké výživy na bázi kravského mléka;
slabě mineralizované vody se hodí pro běžné pití, pokud neobsahují oxid uhličitý;
středně mineralizované vody by měly být pouze doplňkem v nápojovém sortimentu, měly by se střídat a konzumované množství by nemělo v průměru přesáhnout 0,5 litru za den;
silně mineralizované vody by se měly konzumovat jen výjimečně a v omezeném množství, pro děti jde vyloženě o nevhodný nápoj;
velmi silně mineralizované vody by se měly používat jen jako lék pod dohledem lékaře.
Odpověď na příspěvek uživatele lesnizinka z 18.08.2025, 21:39:36
Kočky jsou hodně vynalézavé, i když ty vaše, líné britky a ragdolky, jako má Niki, ty asi moc invence nepobraly, ale viděla jsem už obrázky, jak visely kočky z ventilačky za nohu, jak šátraly ven a pak se zasekly a nohu už nevyndaly…
Tuhle známí našli kočku na plotě, už nevím, čím byla zaseklá, jestli zadní nohou do toho drátěného výpletu, dohromady jí jakoby nic moc nebylo, jen se tam mlátila celou noc, nohu celou potrhanou, kočka vyčerpaná, dobitá… sundali ji z plotu, vzali ji domu, dali jí jíst, pít, pila ale nejedla, no a po nějakých dvou hodinách to vzdala. Našli majitele a předali mu ji, no ti byli na prášky, že jim měsíc předtím druhou kočku přejelo auto… A to byl plot, přes který tahle kočka chodila v podstatě denně, přes stejné místo, znala to tam… achjo.
Co se plodin týče, vypreparovala jsem z kalkulačky včerejší sklizně 🙂
Dva zvýšené záhony cibule a česneku vykutány (česnek měl být samozřejmě už dávno venku, taky ty palice podle toho vypadají, vnější slupky jsou už rozpadlé a stroužky chrání sotva ta jejich slupka, nic na dlouhodobé skladování).
Užehlá rajčata v rajčatovém zvýšeném záhoně…
Rajčatový zvýšený záhon, v prvním oddíle jsem ještě sázela v nějakém rozsazení, tam je rajčat hodně, v druhém záhoně jsem celou tu bedýnku s naklíčenými rajčaty prostě roztrhala a pokladla podél záhonu, takže nulové rozestupy, tak holt “kdo přežije” a rajčátek méně 🙂
Okurky zavařovačky, zatím jen tyto dvě sklizeny, snad budeme úspěšně pokračovat. Dneska jsou k obědu 🤗
Okurkový polňačkový prales z jedné rostliny, který se mi plazí už za roh 🙃 A něco na něm ještě roste, ale hlavně jsem včera šest kousků sklidila, tři rozdala.
Jediná zralá rajčata jsou balkonová, která jsem dostala od kamarádky, již jsou též sklizena k obědu 😂
No a letos snad budu mít i nějakou tu papriku ☝️ (balkonová rajčata se schovávají vpravo pod paprikami a nad paprikami se tyčí ta obří okurka, takže papriky i balkonovky se mají co snažit).
ano..Já napsala,co momentálně piju..Já v rámci i šetření,si dám ⅓,nebo půlku půlllitru té minerálky,a doliju vodou.ASby to mělo jinou chuť,jak jen voda..ale je fakt,že asi půlku té flašky za den jsem teď,co to mám od pátku stáhla!🤔.šumivé Céčko si dávám do normální vody(1 za den)..Já obecně nesmím perlivou vodu,takže i ta gemerka,právě mi donesli balík jemně perlivé,není na pořád..nechávám ji otevřenou,a hodně ředím..Snažím se za ten den vypít aspoň minimálně 3 ty půllitry,lépe 4,ale to pocení je pak navíc šílené..si nedokáže nikdo představit..Ven,když musím,si pod podprdu zas musím dát plínku,jinak ty “čáchy” mám po celém břiše-přes den doma měním pořád trika..i oblečení si musím brát na ven,aby to na něm nebylo vidět,nějaké světlé...Brávala jsem si dřív hodně pramenitou vodu z Tesca,nebo z Lidlu..a chtěla jsem to trochu obměnit..Takže Buggyro-dík za upozornění..teď zrovna úplně vynechám pro jistotu🙏
Jinak,jak jsem avízovala,neberu to svinstvo..Na malou chodím normálně a to i v noci!!-hurá🤗Na velkou zatím každý den..Včera večer jsem si vzala pro jistotu Novalgin,že by ta bolest byla menší..není to pravda..naopak,bylo mi zle,vzala jsem si ho vlastně už nalačno.a bolesti mám blbé-v kříži hlavně a pod zadelí a střílí do noh..asi jsem i dost chodila.(no a hlavně seděla dlouho na tvrdé lavici na té akci-sice s podprdelníkem)V sanatoriu budu mít čaj..sice ten jiejich nemocniční,ale budu to mít vyřešené..a taky pravidelné jídlo..odbývám se,likviduju co mám doma,aby to tu měsíc nehnilo v ledničce..Ale dnes mám v plánu si zajít na oběd😎Jedu před 11 na gyndu-jsem si přeobjednala doktory,co mám na září,takže i chobot zvládnu zkontrolovat ve čtvrtek..Ten už mám přeložený z května..ale to se mnou pojede dcera do Olmika,ten je těžký-to bych na zádech nezvládla.
Kupovala jsem si “domácí Míša řez” onehdá v místní cukrárně a stál jeden štráfek myslím takových 40 korun, já prodávám na stánku jednu “porci” (dle uvážení obsluhy) za desetikorunu, tak celkem chápu, že si to kupovali i na doma 😂
Za 10korun domácí Míša řezy??Buggyro,to nemáš ani na materiál..Když už,tak si propočítej kolik stál materiál na ten plech a vyděl to počtem,ale nazapomínej na elektriku a lidskou práci..Vím,děláš to ráda..akce musela být fakt super,ale právě na takových akcích lidi pustí korunu..Nepředražovala bych,ale aspoň 20-25 korun..nevím,jak byly teda velké..Ale lidi dají i těch 40 v cukrárně…A tam se platí všechno-od obsluhy po uklízečku..Dělala jsem vedoucí cukrárny 2 roky v 90tkách,a měla jsem švagrovky .domácí vyhláčené cukrářky..Z domu prodávaly třeba trubičku za 2,80 ,ale tam se muselo právě připočítat to všechno kolem..A že to byly ZÁKUSKY🤗..poctivé…Popřemýšlej..Vždycky si musíš-i k těm houskám třeba připočítat k materiálu práci..
Já na to shodou náhod totiž viděla nedávno video od Ten Smlsal na Youtube, na ty vody a mineralizaci, tak můžu dělat chytrou - náhodička 🙂 Ráda jsem pomohla. A právě mě trklo, že když tělo minerály vylučuje i pocením, jestli to pocení nesouvisí právě i se zvýšeným příjmem minerálů - tak uvidíš, jaký to bude mít efekt. Já bych klidně zkusila na pár dní úplně vynechat ty minerálky a třeba si nechala přivézt tu pramenitou v PET, jen na zkoušku, aby člověk věděl. No a podle toho se zařídit. Třeba se nic nezmění…
Jinak problémy s pitím vody z kohoutku, to naprosto chápu, v Praze je hnusná hnusná voda, jsem schopná ji pít pouze v silném čaji (a ten nesnáším, protože je svíravý a hořký) nebo v kafi (a toho by se zase neměly pít litry, i když u té mojí obarvené vody to asi nehraje roli), a to je utrpení, v té Prahé trávit delší čas. Já jsem tak nějak z principu proti kupování balené vody, takže si ji prostě nekoupím a pokouším se nějak vyrovnat s tou kohoutkovou, ale je to děs. Taktéž na jihu pod Prahou mají vodu hnusnou, pila jsem na Benešovsku, Jindřichohradecku, Táborsku, a všude blé, zaplaťpánbůh, že v těch Budějcích byla voda pitelná, protože to bych tam těch pět let skutečně protrpěla. Neumím si představit, co bych dělala, kdyby mě na vejšku vzali v Prahé nebo v Olomouci, kde měli vodu taky blivajznou. Na školení v Brně teda voda taky nic moc… Já jsem holt rozmazlená, sice máme vodu z city, ale není přechlorovaná a fakt mi chutná 🙂
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.08.2025, 07:23:13
jestli to pocení nesouvisí právě i se zvýšeným příjmem minerálů
Nesouvisí. Minerály řeší ledviny na pokyn od nadledvinek. Aldosteron - můžete studovat dál. 😉 Mě hormony vždycky fascinovaly - jak je to všechno propojené.
Odpověď na příspěvek uživatele Bobca z 19.08.2025, 07:22:14
No to neboj, to ono to vydá na náklady spolehlivě 🙂 10 korun za kousek, to znamená, že za ten plech jsem trhla třeba dvě stovky, a musíš vzít v potaz, že jsem to pekla dohromady s druhým plechem (to já jsem opatrná strčit do trouby jen jednu věc…). Ten byl menší, tak dejme tomu za stovku.
Máslo 70,- (kupovala jsem u nás s vysokohorskou přirážkou) Hera na vymazání a rozpuštění čoko 5,- Čokofigurky od Vánoc 0,- (zaměstnavatel rozdával, jsem ráda, že jsem se jich konečně zbavila, byly od těch předchozích Vánoc, ne od těch 2024….) tři tvarohy 3x16,- vanilkový cukr 2x netuším, pětikoruna za jeden? velký hrnek mouky hladké a hrnek hrubé i kdyby 10,- balení kokosu 20,- želé nevím, max 10,- ovoce 0,- (vlastní výpěstky a dary) vejce 0,- (moje) velký hrnek olej 10,- velký hrnek mléko 10,- jeden a půl smetana, půl na vaření, půl plnotučná 30,- elektrika na jedno pečení do dvaceti korun (píšou kdesi že pětikoruna) jo a strouhanka na vysypání… no… koruna?
Vychází mi náklady 244,- (můj čas a práce jsou nevyčíslitelné v rámci přípravy závodů, takže to nezapočítávám)
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.08.2025, 07:23:13
Přesně tak…a v Olmiku jsem bydlela 12 roků,ale řekla bych,že v Uničově je ještě chlorovanější..a vedle v dědině-byla jsem včera za tou kámoškou..mají čističku a brblají,že tam ten pracovník taky valí toho chloru strašně moc..Teď nasadím zas do úterka tu konvici s filtrem(taky to nemusím,po 2-3 dnech mi to leze krkem)a od úterka valím…Ty minerálky jsem naštěstí fakt neměla často,chtěla jsem jen změnu,ale dám si říct..To je těžké dodržovat pitný režim,když člověku nic moc nechutná..jen to pivisko🤭🤗👍ale to nealko si jestě koupím..
Tak teda u nás nemám s vodou problém… naopak si třeba říkám, proč lidi kupujou balenou vodu. Já osobně pokud mi někdo natočí sklenici naší vody z kohoutku a do druhé sklenice nalije balenou, tak dost pochybuju, že bych poznala rozdíl v chuti. A tak nějak jsem si myslela, že voda takto pitelná všude. I když samozřejmě vím, že jsou rozdíly mezi kohoutkovou vodou na různých místech, ale doteď jsem to vnímala spíš jako problém třeba s tvrdou vodou ve vztahu třeba k pračce, varný konvici a nebo jako akvarista z pohledu toho, jak je voda vhodná pro ryby….a teda vím, že někde musí používat i reverzní osmózy.
Tak si tak říkám, že mám kliku, že bydlím, kde bydlím.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.08.2025, 07:34:53
jéžíši..ty to vidíš!!!!to musíš počítat i ty vajca,a já nevím,co ještě!!čokoládu na vaření atd atd…tak to jsi teda vydřiduch!!panebože!!!prodělala jsi i spodní gaťky🤭No coment…a příště znovu,a pořádně počítat..Nikdo neví,že máš svoje věci…a tvaroh za 16? tak tos koupila dobře..jako…
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 19.08.2025, 07:38:06
Sardulah..Já mám asi fakt ty chuťové buňky nějaké…nevím..Já třeba poznám i-né že všechny,ale i pivo podle chuti..a ta voda je otřesná..Vím,ty balené jsem taky nikdy nekupovala,až jsem u švagruše okoštovala tu pramenitou a chutnala mi,tak sem si ji párkrát koupila..ale všechno se asi přejí..Když jsem se tolik nesnažila a sem tam si dala to pivko,tak jsem ten režim tak nesledovala..(a taky nevypila tolik,co teď..)ale jak jsem od dubna začla s těma lékama,tak holt musím řešit nealko pití..Já si někdy dala deci vína do půllitru a ledovou vodu a popíjela u šití třeba..lepší než sladký sirup..Takže tu “dvojku” jsem měla naředěnou teda dost..a hned byl litr tekutiny..To jsem zase pochytila od příbuzné..Ale to až navečer,né že bych popíjela od rána..
Já jsem na tom s pitným režimem ne štýru a vím, že je to blbě a občas se snažím, ale pak zase sklouznu do toho, že nepiju. Běžný den u mě vypadá tak, že ráno vipiju kafe s mlíkem a další skleničku nějakých tekutin jako čaj, voda se šťávou a pod. večer kafe bez kofeinu s mlíkem a pak ještě skleničku pití… takže sakum prdum ani ne litr.
Paradoxně líp jsem na tom v zimě, protože to vypiju dost horkýho čaje s citronem.
Nemám ráda přechlazený nápoje, ale je pár dní v roce, kdy mám velkej pocit žízně a nemůžu se tzv. dopít… leju do sebe tekutiny horem dolem a furt mám žížu. To se teda přiznám, že opravdu přijde na řadu vychlazení pití s ledem a to buď vinea a nebo ginger tonik.