lesnížínko, česnek mám paličák, nevěděla jsem, než začal vyhánět květ 🙂 Ale už je v zemi o měsíc déle, než měl být, tak se to na něm podepsalo. Jak jsem tahala cibule, tak v posledním záhoně už okousané od nějakého hnusného hraboše. Tak jsem mu za trest rozbila chodbičky.
Rajčata mám na přímém slunci, opřená o jižní stěnu buňky 🙂 Bylo tak přímé, že se právě ožehla. Měla jsem jim nechat listí, jak dělám, vlastně nedělám každý rok, ale šla jsem kolem a měla chvilku, tak jsem to oškubala a to byla chyba. Rajčata jsou jako pěst, ale zelená… stále nevykazují snahu se barvit…
Do brambor chci nějak vbrzku kopnout a okoštovat, pro jeden řádek svých si byl známý, a říkal, že by to vydalo na dvě ty malé přepravky, takže z jednoho řádku dobré (možná ho ani nevzal celý…). Ale nejprve musím pokontrolovat, zda jsou hotové (rostliny už nekvetou a nerostou) a pak to přejedu křoviňákem, protože odmítám tentokrát plít na kolenou a nosit to s hlínou na obří hromadu, takže to přejedu křovinořezem, posekám, shrabu to normoš hráběma a na vozík nahážu vidlema a žáves. A nechám to v zemi, dokud mi nebude blbý krmit hlodavce. Lednici nakonec dávat pryč nebudu, tak někdy na podzim, až budu vytahovat, to rovnou šoupnu do té lednice. A tentokrát opravdu většinu rozdám, protože chlap brambory nežere a já jich sním za rok jestli deset kilo… Takže je blbost jich doma držet třicet nebo padesát kilo. Taky jsem letos dala míň, pokud i s horší úrodou stále bude hodně, příští rok dám dva řádky a na ten zbylý prostor dám asi rajčata v pytlích nebo něco otestuju (třeba hromadu hnoje a okurky… na pole nemůže srnka).
Ještě že mám políčko ve stínu a drží se tam vlhkost, vaši zkušenost, kdy to neurve ani terra, bych nechtěla zažít. Teď, co jsme popílili ty břízy podél políčka, je to super, břízy vytahají ze země hodně vláhy, a pod břízama to vždycky stálo za zdrávas. Ale teď se drží vlhko i tam, co přes sezonu ty břízy už nenatahují kořeny přes celé pole.
Vykvetly mi jiřiny, které jsem na začátku léta pořizovala kvůli závodům. Vykvetly samozřejmě takhle bujaře až teď, těsně na poslední závody, a spíš až teď po nich 😂 Protože proč ne… Nevíte, jestli srnka svině žere jiřiny? Cuká mi to, že bych to otestovala a pár jiřin dala k cestě, ať se z toho ještě někdo poraduje… Ale když to ta mrcha sežere, budu muset nějak zabezpečovat a nebo si kytky nechat naskládané v rohu, kde je dovedu ochránit… No ale v rohu z nich nikdo zase nebude mít radost ☹️