Já jsem taky ráda, že dítě sedí doma za počítačem a není někde s nějakejma… a je mi jedno, jak všichni nadavaj na to, jak děcka jen hnijou za počítačem. U nás na vesnici dětem nemají co nabídnout. Fotbal a hasiče. Za vším ostatním musí někam dojíždět. Doba je úplně jiná a to, co jsme si mohli jako děti dovolit my dneska vůvec nejde. Z obou stran, jak dospělých, tak dětí. Dělaj bordel, nesmím na ně zařvat. Když zařvu, abych uměla judo nebo jiný bojový sport, abych se fakanům ubránila. Proč dnes lidi na ulici nechaj ležet člověka bez povšimnutí? Protože vás rodina jestě zažaluje za ublížení na zdraví. Proč je to ve škole taková tragedie? Protože děťátko má právo na úplně všechno, včetně lhaní. Povinnosti, ty už jdou zcela mimo všechny. A dospělí je v tom jestě podporují. Čest a chvála všem výjimkám, které fungují.
Před vánoci jsme řešili dost nepříjemný případ. Pán, co jim pomáhám s koníkama, mi volá, že jim někdo asi ukrad “mého” (darovala.jsem jim ho před třičtvrtě rokem) poníka. Starý chromý poník. Na zahradě nebylo nic vidět, prohledali všechno. Volali se k tomu policajti, a nakonec z toho vylezlo, že jej ukradla 12 letá holka, která k nim chodila za jejich dcerou jako “kamarádka”.
Pusťte si pak něco do baráku. Až bude těch pozitivních a pohodových zpráv více, než těch špatných, uvěřím v pro mě normální svět.
Tak myslím si, že člověk si může být jistý svou výchovou stoprocentně a přesto se něco může zvrtnout. Všechno taky výchovou neovlivníte, většina povahy je vrozená a co vy vy víte, po kom z rodiny se dítě vybarví. Jinak by se asi z lidí nestávali vrahové a psychopati, kteří často pocházejí z úplně slušných rodin. Navíc někdy i dřív než v 18 letech děcko vylétne z hnízda a pak už záleží na tom, s kým se stýká, v jakém prostředí se pohybuje. Někdo dělá blbosti a vyroste z toho, dospěje v rozumnýho člověka, někdo bohužel ne. Ad mobily a počítače, pokrok prostě nezastavíte a jen zakazování asi není ta správná cesta. A každý rodič nemá kapacitu věnovat se dítěti i jinak, třeba chodit hodně do přírody a učit dítě, jak se k ní má chovat, nebo vést děti ke čtení. Mně třeba otec knihy zakazoval s tím, že čtení odvádí od práce. Tím víc jsem se ale ty zákazy snažila obejít a četla jsem, kdy to jen šlo. Sestra naopak, ta četla možná jen noviny a časopisy. My s manželem jsme jako rodiče vedli děti jak lásce k přírodě a ke zvířatům, hodně jsme chodívali po horách sotva se dítě postavilo na nohy, a hodně se u nás i četlo, dodnes mám doma obrovskou knihovnu. Nejstarší syn leží neustále v knihách i dnes, čte prostě pořád, dcera s mladším synem mají rádi horské túry. Včera jsem měla problém kluka přesvědčit, že není dobrý nápad dnes vyrazit na Praděd, kdy má dorazit další chumelenice a teploty mají spadnout k -15. Ráno ale uznal, že mám asi pravdu.
Včera kluk, co mi měnil kohout kouknul i na bránu, která nám týden nefunguje, vyráží jistič. Bodle bobků v rozvodně k ní, úřadoval myšák. Jelikož je dřív, než vodo-topo elektrikář, ukecal ho Tom ať na to mrkne, jestli tam nenajde něco ukouslé. Vyměnil tam nějakou ,,čokoládku" a brána fungovala(včera, uvidíme dnes)Je to stejné vedení, jak mám stromky. V noci se vzbudím, venku světlo,,doprčic, to je kolik hodin, mě se ještě nechce vstávat!"😲Kouknu, tři hodiny. Hmm🤔Vstanu, že jdu na WC teda a koukám, sousedům svítí vánoční osvětlení, měsíc taky jako kráva, přijdu do koupelny a čumím…nám svítí ty dva stromy😲Barák zháší(teda všechno má) o půlnoci, no stromy nezhasnuly😏Tak jsem to zhasla ručně(přes mobil) a jsem tůze zvědavá, jestli se to pro změnu zase dneska rozsvítí(na soumrakové čidlo je to zapojené) To je u nás už fakt jak u blbých, tu nemůže chvíli něco normálně fungovat🙄
Když píšete o té bráně, mohla byste mně prosím třeba do SZ napsat, odkud máte pohon? My Hörmann a v těchto horských podmínkách to vydrží jen cca 10 let, právě mně to odešlo a za stejnou značku cca 17 tisíc se mi už moc dávat nechce.
Sarah, píšete, že se můžete snažit s výchovou a ne vždy se povede. Přitom vy jste zářný příklad toho, že věnovat se dětem za to stojí👍A nebo si pak moci říct: já jsem udělala maximum, teď už je to na nich…i když se to nevyvíjí podle vašich představ.
A pohon máme stejný jako vy😏Oba motory jsou už měněné, někdy 5let zpátky. Máme i vrata od garáže. Dělali to tady nedaleko, tak proto. Voláme na servis a že: my už to ale neděláme, už děláme jiné značky. Si děláte pr..l ne? Uvrtali jste nás do toho, tak nám to laskavě servisujte. Naštěstí je tam ještě zaměstnaný pán, co to umí.
Do “Kurviné”, pardon, jak říká můj kolega, který tam měl babičku, jsem jezdila s mojí babickou, když jsem byla pidi, tak dva, tři roky. Babicka byla taky ta průvodkyně v autobuse, prodávala ty jízdenky, co se točily na takovym tom strojku, a já vždy spala na předním sedadle. Děda byl řidič autobusu, ale umřel poměrně brzy, v 49 letech. Z toho si pamatuju, že když jyme přijeli do Karviné na konečnou (asi), k takovým těm obloukům kamenným, nemám vůbec tušení, kde to je, bylo, tak jsme šly na pochoutkovej salát do nějaký tam tenkrát kantýny. Jako starší jsem na tuhle zastávku pal chvíli jezdila za prababičkou, ktera byla.kousek od tamaď v domově důvhodců. To je jediná Karviná, co znám 😁
Sarah, píšete, že se můžete snažit s výchovou a ne vždy se povede. Přitom vy jste zářný příklad toho, že věnovat se dětem za to stojí👍A nebo si pak moci říct: já jsem udělala maximum, teď už je to na nich…i když se to nevyvíjí podle vašich představ.
A pohon máme stejný jako vy😏Oba motory jsou už měněné, někdy 5let zpátky. Máme i vrata od garáže. Dělali to tady nedaleko, tak proto. Voláme na servis a že: my už to ale neděláme, už děláme jiné značky. Si děláte pr..l ne? Uvrtali jste nás do toho, tak nám to laskavě servisujte. Naštěstí je tam ještě zaměstnaný pán, co to umí.
Tak u nás je to podobný. On to sice ten chlap furt dělá, ale spíš nový montáže, zajímají ho jen peníze. Jakmile zavolám na opravu, tak nemá čas. A tady na severu to nikdo jinej nedělá. Je to prostě o nervy. Mně to už nefunguje, tak jsem vytáhla ty kolíky, aby ta brána šla otevírat ručně, jenže při těch mrazech už nešlo ani to, musela jsem ta ramena odšroubovat od brány a teď mi to tam vadí. Už jsem volala, aby to aspoň přišel odstranit a nic, nikdo nepřijel. A bojím se do toho vrtat, když je v tom elektřina. Už přemýšlím, že si na to zavolám nějakého jiného ochotného elektrikáře a nechám si tam nainstalovat pohon z Kauflandu.
Když jsem byla malá holka, tak sousedky syn byl takovej ten rozmazlenej fakan, byla na něj sama, ale kluk neposlouchal, vlastně doma ani nic nemusel dělat, byl drzej na všechny. Teď je kluk dospělej v tom paneláku bydlí pořád a vyrostl z něj dobrej zmetek…
Už byl několikrát zavřenej, krádeže, drogy. Svýho psa vyhodil z 2. patra, pak si pořídil nějakýho bull psa, všichni se ho báli někde potkat. Teď ho znova zavřeli a snad si tam nějakou dobu pobude, někde prej autem popotáhl policajta, při kontrole zavřel policajtovi ruku v okýnku a popojel s ním…
Kačko..video … chtělo by to asi stát blíž…Nemusíte tam být vidět celé,hm? By vás pak ani nerušily ty traktory….Nebo fakt ta sluchátka s mikrofonem…Jen můj názor..
Odpověď na příspěvek uživatele Coudas z 31.12.2025, 12:52:20
Jojo pamatují si jak nám říkaly že jsme “ Kurviňáčky”.
No to jste musela jezdit na konečnou a to byl ten Stalingrad, ty oblouky byly podjezdy okolo toho náměstí Budovatelů a bylo jich celkem 6 ,3 a 3 s každé strany, na salát jste buď šly do Lahůdek a nebo Mléčné jídelny ( tam jsem dělala kuchařku) a důchoďak byl jediný a to taky ve Stalingradu kousek od tama byla škola Družba tam jsem chodila já😉.
Kačko..video … chtělo by to asi stát blíž…Nemusíte tam být vidět celé,hm? By vás pak ani nerušily ty traktory….Nebo fakt ta sluchátka s mikrofonem…Jen můj názor..
Však ony holky asi pak už na to přišly, že jo Káťo?😜
Asi dvakrát v životě jsem byla v Ostravě, nepamatuju si z ní nic. V Karviné, vlastně ani nikde jinde kolem ne. Myslím, že tam bydlí jeden můj spolužák. Chtěla jsem se ho zeptat, ale sraz jsme neměli ani nepamatuju🙄
Dneska jsme pozvaní k tchánům na oběd, takže se nudím jako prase. Zalila jsem kytky, uklidila nádobí…no, mohla jsem vytáhnout žehlení, ale na to jsem byla zase až moc líná😛Jo, byla jsem v domku dát jídlo Mackovi, protože provokativně obcházel celý barák, abych si všimnula, že má hlad😉Raděj jsem šla, než si všimne Viktor😏