Plaka: Sprintí na zahradě slušně před/za rtw tetičkou, venku je to stále neovladatelné hovado a chodím s ním jen na šňůře. Nejde pustit na volno, šel by si dělat svoje věci. Mám to zvíře od útlého věku a je to první pes v životě (jsem taková ta 40 let u psů), na kterého nefungovalo nic. Motivace, se říká, že dělá zázraky. Vždycky jsem se štěněti schovávala, hlídalo si mě. Tohle? Papa, prdím na tě. Pamlsky, hračky? Pchhhh, neobtěžuj, nemám čas. Těžko tohle popisovat, ale nový Pruhy mě vyškolily solidně.😎
No tak to vítejte v klubu… ani nevíte, jak vám rozumím, mě teda taky Gina vyškolila. A to jsem si myslela, že nějaký nemotivovatelný pes a samostatná jednotka v jednom mě nemůže rozházet, jsem už takovýho psa měla… afgána… a taky jsme to zvládli.
A pak přijde pyrenejská madam a pěkně mi srazí můj kynologický hřebínek.
Tak vy máte ještě mlaďocha a není nic ztraceno, věřím, že nakonec to bude ok. Já s Ginou dokázala přivolání tak na 90%, což je stejný jako nula a tak je holka nevypustitelná. Můj první pes, kterého nemůžu pustit na volno a dlouho jsem to brala jako moje velký selhání. Ale upřímně se i přesto teda poplácávám po rameni, jak teď hezky fungujeme. Čekala jsem to horší, někdy mi moje snažení přišlo beznadějné.
Měly jsme období, kdy nemohla být ani na šňůře neboť mi hrozil úraz. Teď po nějaké době, kdy chodí v pohodě na flexi, už se zase chystám vytáhnout stopovačku, aby měla k dispozici alespoň těch 20 metrů. Teda jí je to asi šumák, ale pro mě je pohodlný, že s ní nemusím všude lozit, že si jdu pěkně po cestě a madam si tu vysokou trávu a bahno obejde sama.
Já se vždycky musím uculovat, když třeba koukám na Šustu, jak ty svoje metody ukazuje na kozách, aby prostě bylo vidět, že to funguje obecně. No to teda, když se dá koza namotivovat na pamlsek.. chce se mi říct, že to teda je minimálně půlka práce… a ještě v nějakém kontrolovaném prostředí, když vidím ochotu té kozy a ochotu Giny😴… to Gina v obýváku taky pěkně cvičí, na dvoře taky pěkně cvičí… přivolání i s předsednutím má na jedničku s hvězdičkou, ale vylezeme za branku a … ty tvoje pamlsky si strč do zadele nebo si je sežer sama, protože pamlsek… jakýkoliv .. ten venek nepřekoná, není atraktivnější a ona di venku ani nic nevezme ani zadarmo… jskože jen tak, nemusíš nic dělat a tady máš kousek pečenýho kuřete, což je pro ní top.To že přijde resp. přiloudá se na zavolání, je jen proto, že ví, že jsem tvrdohlavá a že dokud nepřijde, tak že se dál nepůjde a že ví, že je přivázaná… jinak by mi na to hodila asi úplnej bobek. Kdyby nebyla, tak by si šla po svých… ne že by utekla, ale myslím, že na nějaký přivolání by se mi vyprdla, když by věděla, že na ní nemám absolutně žádnou páku… to snad jedině s elektrikou na krku.
Vždycky si vzpomenu na mýho manžela, když bylo Gině asi 4 nebo 5 měsíců a on mi říká “ hele, neměla by už alespoň slyšet na jméno?” a já mu na to říkala.. “ ona na jméno slyší, ona na to jen se.re”