Zpět na seznam témat

Jaké plemeno se ke mně hodí

neregistrovaný
Viktorie neregistrovaný
xxx.xxx.205.35

Chtěla bych si už delší dobu pořídit pejska. Stále ale nevím, co za plemeno, aby se mi líbilo vzhledem, ale především povahou a nároky. Jsem poměrně akční, chodím dost často ven do přírody, občas i na hory, dovolené travim v Tatrách nebo poblíž ČR (i ČR) a chtěla bych ho brát s sebou. Nicméně obcas i rada lenošim, takže rozhodne nechci akční plemena jako australak a bordelka, kteří vyžadují opravdu 100% zabavení. Bydlím v bytě, každopádně je to velký byt a jsme tu jen dva. Mám ale kralicka. Co se tyče peněz počítám s vet. Péči, kvalitním krmivem a péči o srst. Rozhodne nechci malé plemeno typu jorksir, maltezak, jack rusell.. chtěla bych s nim chodit i na cvicak, ale chci plemeno, co se lehce učí, hlavně jako stěně. Občas by se mnou byl i ve škole (studuji veterinu).  Neporadil by někdo nějaké plemeno? Chci mu nabídnout opravdu vše co mohu

Xerxova
Xerxova (297 příspěvků)
xxx.xxx.227.193

musíte to vzít vylučovací metodou. Ke králíkovi bych domů nedoporučovala lovce typu teriérů. Pokud cestujete i do zahraničí, je potřeba zvážit psy typu bull a dneska i extrémně krátkolebá plemena (taky už jsou někde zakázána). Chodit po výletech i horách zvládne skoro každé psí plemeno - od krysaříka až po dogu... tam problém nevidím. Kvůli cvičitelnosti a ovladatelnosti zvažte malé ovčáky nebo bývalé lovečáky dnes již v "převleku" za společenská plemena. Kolie (krátko i dlouhosrstá), šeltie, pudlíci všech velikostí i barev, lze i český strakatý pes... a nebo různé špice - od těch klasických, až po třeba lapinkoiry...

Vezměte seznam plemen, jako budoucí veterinářka taky asi tušíte, co byste preferovala a jak jsou na tom se zdravím... a hledejte srdcem, ale i rozumem 😜

neregistrovaný
Viktorie neregistrovaný
xxx.xxx.205.35

Bull plemena se mi upřímně ani moc nelíbí, takže ty jsem vyloučila rovnou, ale mate pravdu, že nad kolií docela přemýšlím. Šeltie hodně štěká už, myslíte, že i FCR by šel? 

Xerxova
Xerxova (297 příspěvků)
xxx.xxx.227.193

Fleta jsem pomáhala vybrat kolegyni - černý Bond zvládá doma kočky, venku slepice (umí je i zahnat z obří zahrady do zastřešeného výběhu). Chodí víkendové přechody hor (a nosí si své jídlo v brašnách na plecích), je tažný běžkový pes (zapřažený páník je třeťák - spolu umí jezdit i docela dlouhé trasy). Umí spát pod stanem i pod šírákem, stejně jako doma na koberci. Byl u moře, zvládá chodit za dědou do domova důchodců... prostě parádní rodinný pes, co se ani chvilku v akční rodině nezastaví.

Štěně mi pomáhala vybrat dlouholetá chovatelka fletů - svá štěňata zrovna neměla, ale doporučila štěně po svém odchovu. Povaha i zdraví zatím vychází na jedničku, majitelé jsou spokojení. Oni věděli, že chtějí retrívra, a když jsem jim vymluvila "ty hezký rezavý - raději ty velký"...) , tak jsme to pak vyřešili rychle a snad dobře. Je to jejich první pes a válčí už spolu třetí rok

neregistrovaný
Anonymní neregistrovaný
xxx.xxx.0.1

Anglický bull se Vám nelíbí jo? Kamarád měl a jsou to ti nejúžasnější psi!🥰 

U nich platí nesuďte knihu podle obalu. ❤️

neregistrovaný
Viktorie neregistrovaný
xxx.xxx.25.175
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 04.06.2023, 14:36:32

To já se jich nebojím nebo tak, jsou to zlatí psi, ale není to můj šálek úplně

Lily
Lily (87 příspěvků)
xxx.xxx.0.1

Dlouhosrstá kolie splňuje všechny vaše požadavky. :) Je méně uštěkaná než krátkosrstá. Celkově k vašemu stylu života by byla skvělá. Jo a bonus je, že až jednou budete chtít děti, tak jsou to skvělí psi i k dětem. :) 

neregistrovaný
Viktorie neregistrovaný
xxx.xxx.205.35

Co jsem četla, tak se mi povaha zamlouvá a ta trikolóra s černou, ti jsou krásní. Akorát bohužel neznám někoho, kdo by ji měl a mohla bych se doptat na další info a zkušenosti ( především těch, co ji mají v bytě), ale líbí se mi ta jejich elegance. 

Xerxova
Xerxova (297 příspěvků)
xxx.xxx.227.193
Viktorie:

Co jsem četla, tak se mi povaha zamlouvá a ta trikolóra s černou, ti jsou krásní. Akorát bohužel neznám někoho, kdo by ji měl a mohla bych se doptat na další info a zkušenosti ( především těch, co ji mají v bytě), ale líbí se mi ta jejich elegance. 

při zájmu o konkrétní plemeno se vyplatí navštívit nějakou větší výstavu - a poptat se naživo. A nebo vyhledat stránky (asi FB) specializované na plemeno - neboť tady budete mít menší šanci zjistit info o konkrétních plemenech - krátkosrsté kólie tady v aktivních uživatelích máme... dlouhosrstou myslím nee

assil
assil (621 příspěvků)
xxx.xxx.26.200
Viktorie:

Na FB má každé plemeno skupinu, někdy i několik, ať už českou nebo zahraniční, tak je ideální se doptat tam.

Jo, lapinkoiry si na tyhle aktivity pořizujou lidi taky.

Lily
Lily (87 příspěvků)
xxx.xxx.0.1
Odpověď na příspěvek uživatele Viktorie z 04.06.2023, 22:30:02

Sestra má už několikátou kolii, takže je dobře znám. Co by vás zajímalo? :) 

Jinak určitě doporučím výstavy a i jejich klubovou výstavu. Dokonce se dá s chovateli při zájmu o štěně od nich i domluvit a hodně z nich vás přivítá i doma. Přijde mi, že tam mají opravdu přátelskou atmosféru. :) 

Lily
Lily (87 příspěvků)
xxx.xxx.0.1
assil:

Na FB má každé plemeno skupinu, někdy i několik, ať už českou nebo zahraniční, tak je ideální se doptat tam.

Jo, lapinkoiry si na tyhle aktivity pořizujou lidi taky.

Já mám docela špatnou zkušenost s FB skupinami. Většina píše jen ty pozitivní vlastnosti. Přijde mi, že každý to svoje plemeno vykreslí jen v hezkých barvách, a pak je tam pár výjimek, kteří napíší realitu..  Jedna holčina mi vyprávěla, jak se u jejího plemene vůbec neukazuje realita, ale každý ukazuje jen to pěkné - což mi přijde, že tak dělá většina lidí.  Lepší mi přijde jít na tu výstavu, nebo někam k chovateli. Občas se díky tomu člověk dozví nějaké podpultové informace. :) 

assil
assil (621 příspěvků)
xxx.xxx.234.147
Lily:

Já mám docela špatnou zkušenost s FB skupinami. Většina píše jen ty pozitivní vlastnosti. Přijde mi, že každý to svoje plemeno vykreslí jen v hezkých barvách, a pak je tam pár výjimek, kteří napíší realitu..  Jedna holčina mi vyprávěla, jak se u jejího plemene vůbec neukazuje realita, ale každý ukazuje jen to pěkné - což mi přijde, že tak dělá většina lidí.  Lepší mi přijde jít na tu výstavu, nebo někam k chovateli. Občas se díky tomu člověk dozví nějaké podpultové informace. :) 

Ale ono i v těch skupinách, chce to ne se ptát, ale číst zpětně, lidi se tam ptají na problémy, co mají, takže krásně vidíte, co je v daném plemeni za problémy.

Lily
Lily (87 příspěvků)
xxx.xxx.0.1
assil:

Ale ono i v těch skupinách, chce to ne se ptát, ale číst zpětně, lidi se tam ptají na problémy, co mají, takže krásně vidíte, co je v daném plemeni za problémy.

Chápu, co myslíte. Ale třeba v mém plemeni se moc negativní věci nepíšou. Ale když se nějaký začátečník s problémem přizná, tak vypluje na povrch, že s tím mají problémy všichni... 

Nebo ve skupině plemene dávají fotky krásného štěňátka a píšou, jak je vše super a v jiné skupině brečí, že se to nedá zvládat. 

Takže už to beru s nadhledem... Přijde mi, že na živo se člověk dozví víc, protože lidi nechtějí o svých chovných psech psát nic veřejně špatného... nebo aby chovatel nebyl naštvaný třeba...

Cieniawa
Cieniawa (19 příspěvků)
xxx.xxx.177.126

Napadl mě k vám švýcarsky ovčák, výborný rodinný pes, kamarádka má fenku v podobném režimu, který si představujete a naprosto si navzájem vyhovují 🙂

Tomek
Tomek (7 příspěvků)
xxx.xxx.197.128

Nečtu příspěvky ostatních, ale pokud chcete parťáka na všechny vaše cesty a výlety, který je lehce cvičitelný a hodný... Určitě na seznam napište labradora. Není náhoda, že většina asistenčních psů jsou labradoři. Je schopný běhat, dlouhé procházky a zároveň s vámi nekonečné polehávat. Snáší samotu nebude rušit okolí.

Na stránce: 10 20 50 100
Položky 1 - 20 (celkem 26)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 5 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.