Zpět na seznam témat

Hmyzáci - poštípaní koně

neregistrovaný
Jesie neregistrovaný
xxx.xxx.224.171

Ahoj,jelikož se na ifaunu už nedostaneme :) tak zakládám aktuální téma.

Nevím,co se aktuálně vyskytuje,ale drbajících koní nám přibývá. Jak řešíte? Máte vychytané nějaké kombinace? Deky? Popřípadě doplňky stravy? Režim?

efe
efe (312 příspěvků)
xxx.xxx.199.5

Minulý týden jsme koním změnili režim a ven chodí na noc. V nejhorší sezóně pak dávám na procházky ven síťovky. Žádný repelent se mi zatím nikdy neosvědčil, bohužel. Zadky a břicha mažu - buď vazelínou nebo něčím mastným odpuzujícím hmyz (teď Protection Plusem). 

neregistrovaný
Anonymní neregistrovaný
xxx.xxx.43.226

Přemýšlím od loňska nad lapačem ovádů z kyblíku a lepidla.

"Tato metoda byla objevena v Belgii v roce 2014 a nyní jsou lepové pasti na ovády rozšířeny v mnoha stájích, zoologických zahradách, na farmách, útulcích pro koně, ale také v okolí bazénů, v kempech i sportovních hřištích. Zkrátka všude tam, kde se vyskytuje velké množství ovádů. Účinné, ekologicky šetrné a cenově dostupné pasti Sticky-Trap pomáhají v boji proti bodavému hmyzu. Lep "STICKY-TRAP na ovády je používán k výrobě nejlevnějších pastí na ovády. Pouze za pomoci zavěšeného plastového kbelíku je napodobeno ovádům zvíře a to jak teplotou, tak i pohybem. Tmavý kbelík ohřátý slunečními paprsky vyzařuje pohlcené teplo, které samička ováda svými infračervenými receptory vyhledává a považuje za kořist. Je velmi důležité, aby byl kbelík zavěšen; ve vánku a slabém větru se mírně pohybuje a ovád na rozdíl od lidí i malý pohyb registruje. Přiletí, sedne si na kbelík, který je natřený a přilepí se. Lep na ovády Sticky-Trap, který byl speciálně zdokonalen za účelem odchytu ovádů, je šetrný k životnímu prostředí a nepředstavuje žádné riziko pro zvířata. Včely, motýli a jiní důležití opylovači vyhledávají sladký nektar a nejsou tak lepem Sticky-Trap vábeni. To znamená, že Sticky-Trap nemá žádné nežádoucí a nechtěné účinky."

A pak o něco dražší zařízení, také zajímavé řešení.

Lapač ovádů https://www.ketris.cz/lapac-ovadu-taonx?gclid=EAIaIQobChMIgenth-mP-gIV1OFRCh2uyQLZEAkYASABEgIbQvD_BwE

zofre
zofre (25 příspěvků)
xxx.xxx.42.222

Časovala jsem "práci" s koňmi, za svítání a večer v některých měsících nalétávaly muchničky, ty malé strašně kousající věci,  ovádi naopak za plného slunce.Tak to jsme  byli nedostupní:-).

Měli jsme hodně hluboký členitý větraný přístřešek, v oknech sítě, u stropu klasické mucholapky a  rehky, vlaštovky bohužel neobydlely.V mizerných místech bych  přemýšlela o "korálcích" do vchodu. Ovád je exofág, v přístřešku dosti hlubokém nesaje /obvykle/.

Na pastvině jsme likvidovali "bordel", nedopasky, jejich ležící zbytky,  nádobky s vodou/ krom vany a napaječky/, ale s vědomím marnosti, v okolí byl rybník a zarostlá mokrá místa.Zvažovala jsem plachtu přes valník s hnojem, nedošlo na to.

Snižovala jsem atraktivitu koní, časté mytí , teplou vodou ze sluncem nahřáté vany, občas i šampon, I ocasy a prciny.Repelenty na umyté koně. Po zapocení opláchnout/ plavit nebylo kde/.. Oči jsme chránili maskami,a ty často prali. Na hruď a břicho a vemínko a pytlík jsme dávali olej-řepkový:-).A pokud bylo úplně zle, udělali jsme kaši  z dermatolu a vody a to na horké okousané vemínko  napatlali, chladilo, hojilo, sosáky neměly šanci.Asi by stačil i jíl.

Občas jsme zkoušeli mátu na zvíře nebo do prostoru, nebo  aromatické trávy, nemohu vyhodnotit.

A každé zvíře bylo jinak "chutné".

Jj.hmyzáci...

zofre
zofre (25 příspěvků)
xxx.xxx.42.222

U toho lepu bych se  přes proklamace bála o další hmyz. Asi zkusit  nějaké samodomo a dle výsledku? Vzpomínám na jeden příspěvek  Horsany, když ve a u stáje  dali lepící pásy:-D...a pak ze svých slepených vlasů tahali slepené vlašťovky, které odtrhli z těch pásů...:-D

kometa
kometa (1968 příspěvků)
xxx.xxx.147.163
zofre:

U toho lepu bych se  přes proklamace bála o další hmyz. Asi zkusit  nějaké samodomo a dle výsledku? Vzpomínám na jeden příspěvek  Horsany, když ve a u stáje  dali lepící pásy:-D...a pak ze svých slepených vlasů tahali slepené vlašťovky, které odtrhli z těch pásů...:-D

Kamarádka černé lepivé kýble používá. Nic jiného než protivní hmyzáci se na ně nepřilepí. Bodaví vyhledávají hlavně to, co je tmavé a teplé. Včely,motýli apod. hledají něco jiného.

Horsana
Horsana (357 příspěvků)
xxx.xxx.40.140

Jj, chytali sme vtáčky na lep, hehehe.

Také tie kýble, to má kamoška čo má našich dôchodcov u seba doma a áno, ovady tam sú a všade naokolo tiež, čo si pamätám, kone  majú už iný prístrešok s boxami, takže neviem posúdiť, ale má to tam a  teda bolo tam vtedy ovadov celkom dosť, kone mali repelenty a masky, ale prístrešky dva a veľmi sa im do nich nechcelo, iba sa tam nažrali a možno tam spali...

Na masky bacha, ak máte seno v takých tých zvonoch, celkom dlho nám trvalo, než sme prišli na to, že sa do toho Lini s Rambo maskou bojí strčiť hlavu...

neregistrovaný
Anonymní neregistrovaný
xxx.xxx.0.1

Musíme spojit síly v eliminaci ovádů. V některých zemích instalují u koní hnízda sršňů, kteří aktivně loví mouchy i bodavý hmyz. Jedno sršní hnízdo naloví kila takového hmyzu. Bohužel žerou i včely.

kometa
kometa (1968 příspěvků)
xxx.xxx.147.163
Anonymní:

Musíme spojit síly v eliminaci ovádů. V některých zemích instalují u koní hnízda sršňů, kteří aktivně loví mouchy i bodavý hmyz. Jedno sršní hnízdo naloví kila takového hmyzu. Bohužel žerou i včely.

Instalují hnízda sršňí... Jak? Já měla za to, že si ho postaví sami. Jako u mě v komoře.

neregistrovaný
Anonymní neregistrovaný
xxx.xxx.0.1
kometa:

Instalují hnízda sršňí... Jak? Já měla za to, že si ho postaví sami. Jako u mě v komoře.

Pravda, instalují se speciální budky ve kterých si sršni hnízda založí.

Buggyra
Buggyra (1114 příspěvků)
xxx.xxx.198.226

Vosy také zdatně loví hmyz. Vosy mají u nás hnízd, že to není pěkné, ale většinu jsem vykynožila, páč vážně nestojím o to, aby se se mnou kámošily, když otevřu bednu na krmení, na jejímž víku si založily předsíňku.

Také mají hnízdo v bedně, ze které lezu na koně, tam přemýšlím, že bych jim ho nechala, a založila si novou bednu. Nebo dostavím překážku, která se jmenuje "stůl", z té se pak bude dát také nalézat.

Mortisak
Mortisak (12 příspěvků)
xxx.xxx.173.140
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 06.06.2023, 09:59:53

Už mne nebavilo neustále řešit, co koupit a jak ulevit a domnívat se. Letos jsem nechala udělat rozbor krve na různé alergeny. Výsledky mi už přišly. Na podzim udělám imunoterapii (máme jak na pyl, tak i na hmyz - nedá se to zkombinovat do jedné imunoterapie) a budu doufat, že se sníží citlivost na alergeny. 

Horsana
Horsana (357 příspěvků)
xxx.xxx.40.140
Anonymní:

Už iba pri tej predstave ma chytá panický záchvat.

Tam by ma nikto nedostal, ako, strašné niečo. Brr. Fuj. NIE!

Horsana
Horsana (357 příspěvků)
xxx.xxx.40.140
Mortisak:

Už mne nebavilo neustále řešit, co koupit a jak ulevit a domnívat se. Letos jsem nechala udělat rozbor krve na různé alergeny. Výsledky mi už přišly. Na podzim udělám imunoterapii (máme jak na pyl, tak i na hmyz - nedá se to zkombinovat do jedné imunoterapie) a budu doufat, že se sníží citlivost na alergeny. 

Super, robili ste to v Genomii?

Hmyz aký, Cullicoides? A peľ? 

Ak to nie je tajné, samozrejme.

Jesie
Jesie (55 příspěvků)
xxx.xxx.224.171
Mortisak:

To mě zaujalo....tyto odběry dokáže standartní terénní vet? Cena? Předem děkuji

Mortisak
Mortisak (12 příspěvků)
xxx.xxx.173.140
Odpověď na příspěvek uživatele Horsana z 08.06.2023, 11:14:15

Ano, využila jsem Genomii. Jsou tam 4 druhy výsledků - negativní, hraniční, pozitivní (pakomárec, řepka - a zrovna tento rok ji má hned vedle výběhu ☹️) a vysoce pozitivní (tam nám vyšel drnavec). 

Mortisak
Mortisak (12 příspěvků)
xxx.xxx.173.140
Odpověď na příspěvek uživatele Jesie z 08.06.2023, 11:16:19

Tak odběry zvládne každý veterinář, který je schopný odebrat krev (zvlášť u koní, kteří jsou na zemi pouze jedním kopytem :D). Cena veta a pak je za vyšetření u Genomie (6100 Kč). A potom záleží co vám vyjde. Pokud máte smůlu jako my, tak budete dělat dvě imunoterapie.

Imunoterapie ARTUVETRIN: cena je 6600 Kč včetně DPH na 37 týdnů. Imunoterapie ALLERVET: cena je 7400 Kč včetně DPH na 10 měsíců.

Co jsem si zjišťovala, tak aplikace je do podkoží a chtějí rovnou vědět jméno veta, který to bude dělat.

Jesie
Jesie (55 příspěvků)
xxx.xxx.18.138
Mortisak:

Tak odběry zvládne každý veterinář, který je schopný odebrat krev (zvlášť u koní, kteří jsou na zemi pouze jedním kopytem :D). Cena veta a pak je za vyšetření u Genomie (6100 Kč). A potom záleží co vám vyjde. Pokud máte smůlu jako my, tak budete dělat dvě imunoterapie.

Imunoterapie ARTUVETRIN: cena je 6600 Kč včetně DPH na 37 týdnů. Imunoterapie ALLERVET: cena je 7400 Kč včetně DPH na 10 měsíců.

Co jsem si zjišťovala, tak aplikace je do podkoží a chtějí rovnou vědět jméno veta, který to bude dělat.

Děkuji! Dobře vědět...

Budete tedy teď na imunoterapii a předpoklad je,že se priznaky utlumi nebi vymizí?  S tímhle nemám zkusenosti 

Na stránce: 10 20 50 100
Položky 1 - 20 (celkem 21)

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 5 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.