My na hnusné věci koníkům vařili jablečný kompot slazený po zchládnutí medem, ale někteří to odhalili i tam. Dcera, když byla malá, pak říkala : proč ijáci mají dobrou medicínu a já jen to hořký 🤣🤣🤣
My na hnusné věci koníkům vařili jablečný kompot slazený po zchládnutí medem, ale někteří to odhalili i tam. Dcera, když byla malá, pak říkala : proč ijáci mají dobrou medicínu a já jen to hořký 🤣🤣🤣
proč ijáci mají dobrou medicínu a já jen to hořký
😀 Matka Herodes,to je jasný 😀
Horsana:Och, tak on je v práci, je náš školský, to mi takéto paripy získavame vždy darom, hoci Capa sme chceli už keď sa prvý krát zranil pred rokom a pol, tušili sme, ako to dopadne, ale majiteľ nechcel a nechcel.
No a nakoniec ho rád doniesol…pravda, v báječnom stave.
Na predky je chromý, lebo si vraj strhol podkovy aj s pol kopytom, do toho ešte jedna ľahká korektúra a výsledkom bolo, že včera po 2 týždňoch vyšiel na svetlo božie, aj to podlepený a s tým, že som myslela na Bonitu v kuse. No a nedoliečená rana, kde sa urobili tuším dve keloidné jazvy a XYta flegmóna v poradí, lymfodrenáž nefunguje a tak má sloniu nohu. Je to na houno, lebo chodenie bolí a státie zas totálne neprospieva tej zadnej. Na ktorej má novú ranu, v ohybe tarzu, taže to je tiež nie úplne dobré. No, bolí ho celý kôň proste.
Jojo, já to pochopila, že je “pracovní” . Má ale štěstí, velký, že se tam dostal.
Je to hrozný, takhle bolavej koník ☹️ Ty jo a nedal by se třeba takový pacient “zavěsit”, že by třeba aspoń v noci ty nohy odlehčil? Postýlku mu udělat 🙂 Lehá si takový koník? Já vůbec tyhle věci netuším.
Já dávám stříkačkou metformin, ale mám uříznutý konec. Uřízla jsem těsně na konci a začistila pilníkem. Aplikuju jako při odčervení, jen je potřeba si dávat pozor na rozlití. Po aplikaci odměna Jde to takhle super i když se nerozpustí dokonale, mám tam občas hrudky, páč musím tablety drtit
Nevidela som ho lezat.
Zachranovat je super.
Potom zachraneny biely ponicek vam rano so zbytkom koni za sebou pride oproti po cesticke. Mimo vybeh, to uz je proste taka tradicia.
Zistila ta biela #*@& , ze nie je elektrina. Ako dlho a kde boli netusim, prisli od zahrad, musim sa tam ist pozriet, ci nespravili skodu.
A este mi Garon s Gustavom aj vykradli auto, chjo. A Gustav sa pokusil lupit v kurniku. Njn.
Kone moze mat fakt iba blazon 😂
A kto berie merformin a preco? Ak teda mozem vyzvedat, to ta deformacia profesijna.
HoooooooooooooorsanoooooooooooooooooOOOOO.
Já tu sedim, tvářim se jak ychtil a mám hubu kolem celý hlavy. Děkuji vám z celého sérdce za vše co pro ty hajtry děláte, a jak to děláte, a jak o tom píšete. Dokud jsou lidi jako Vy, nejni svět ešče úplně v…… no tam.
Já když toho Gustava vždycky vidím, tak prostě pro mě to bude už asi vždycky Tilda. Já ho v něm vidím.
Potom zachraneny biely ponicek vam rano so zbytkom koni za sebou pride oproti po cesticke.
😀 😀 ona je nunynuny otomilá, chytrá svině ponclí! 😀 Já myslím, že kdyby to nezkusila, tak to nebude ten pravy poncl. Všicí utíkají, ne? 😀 Na Xaverově,kde pracovala máma a kam jsem chodila jako úplný škvrně od tří let, tak tam byla taky ponclice, tooo byla sviňka příšerná. Jednou takhle vyšla do patra 😀 , kontrolovat kanceláře a pak kvůli ní museli rozebírat schody.
Gustav sa dnes nechal poskrabkat na hrudi, to je pokrok 💖
No, poniky maju svoj nazor na veci, preto ich mam tak rada. Cely den sa tu niekde pasu, obcas sa pridu ukazat, potom zas odidu, Neha veli, je pod mrakom, uplna parada, pri takom pocasi ma bavi aj zber hovien 😀
Na noc ale pojdu do elektriny, to aby nezvlcili uplne. Gustav je zvyknuty na sloficka, ale Neha ma ruju, tak asi dufa, ze z planiny pricvala nejaky chaloš, Gustav je viditelne nevyspaty, aj tu postojacky zdriemol na cesticke, ale potom sefka zavelila a pobral sa aj Garonik, predtym este pozdravil susedov.
Chlapci su unaveni, ale tak kobyla veli, co sa da robit 😉
Aha, prave sa vracaju 😉
Hm, tak tam nakoniec vliezol…
Horsano ,hlásím se k metforminu. Máme IR, bereme z jara preventivně aby se předešlo schvácení, mám to takhle už 2 roky. Nasazuji podle toho jak začíná růst tráva, takže letos cca od března a včera poslední dávka, máme výběhy s minimem trávy, je sucho, k tomu mají seno. Nosí i náhubek, práce 5x týdně. Valach 16let, Shagya x Hucul. Určitě 3x přichvácen, u původních majitelů minimálně jednou a 2x u mě. Když jsem ho kupovala, tak jsem nevěděla že byl přichvácen, předkupní prohlídka proběhla v pohodě, že byl v minulosti přichvácen mi řekl za 6 týdnů kovář když strouhal. No mohla jsem zkusit ho vrátit pro skrytou vadu, ale…… U mě poprvé, když majitel ustájení dal koním v zimně balík senáže ad libitum a já byla zrovna na dovolené 😢. O tom, že byl v minulosti schvácený věděli……. Podruhé mechanicky, půl roku stál v boxu se zlomenou nohou. Nikdy to nebylo nic velkého a ani nekulhal, ale na kopytech bylo vidět, že něco proběhlo. Letos se dělali RTG kopyt a je to v pohodě, překvapilo mě, že má i celkem silné chodidlo. Tak to spolu tak nějak táhneme a já se co nejvíce snažím aby všechno bylo ok. Není to úplně ideální, ale snažím se. Moc ráda vás čtu, ale přispívám minimálně, jsem troch stydlín 😊
Dakujem za info 🙂
Ta laminitida ma mrzi, nevyhol sa hej ani Garon, Neha je schvatena chronicky- ma Cushinga, roky bez liecby, ale ta chodi, cakaju nas korektury a uvidi sa, tu bude co uzdibovat do konca juna, potom uz slnko vsetko spali, nepasiem na byvalych pasienkoch pre ine zvierata, takze trava skromna. Garonik je bolavy momentalne, ale hadam to odrastie.
Hm, zlomena noha? Kde, preboha??
Ste krasna dvojica, staci prispiet fotkami, k tomu nejaky obkec, hoci prave kone s nejakym problemom su v diskusii zaujimave a prinosne, tak len smelo 🙂
Děkuji Horsano 😊
No já si chtěla koupit nenáročného koníka na pastevní ustájení, po tom co můj první odešel za duhový most, ale tak co už, se s tím nějak popereme 🙂. Garoník je fešák, ale jsem koukala, taky pořádný kus chlapa 😄, tak doufám, že ho nožky brzy přestanou bolet a bude zase jura. My jsme na Pardubicku a tady je to placka, deště málo a letos si myslím budeme na seně více méně celý rok. Něha a Gustav jsou miláčci a teď už se budou mít jenom dobře.
Zlomená noha - pravá zadní, hlezno a naštěstí to byla jen prasklina, žádná vychýlená kost. Docela dalo fušku to najít, dělalo se asi 10 RTG. Léčba tedy byla jen stání na boxu, nebyla potřeba ani žádná fixace. Mile mě překvapil, jek se s mířil s boxem, trochu jsem se bála, ale dal to s přehledem 🙂. Bohužel se mu tam udělal na kosti takový nárůstek, na RTG to vypadalo jako taková chlupatice, která se pomalu tak nějak zaoblila, podle vet je zázrak, že je pojízdný, bála se, že mu to bude dřít měkké tkáně. Teď je to rok a půl od úrazu, loni na podzim měl kulhací epizodu cca 3 měsíce, proběhli další RTG, vše ok, nárůstek se nezvětšil, měl tedy klidový režim a od února je ok. Udělala jsem si časovou osu a s vet jsme se shodli, že mu neudělali dobře tréninky - hodně práce na kruhu. Takže teď prostě hlavně terény a dlouhé rovné linie. Tak snad už budeme ok.
Jo, teď jsem strouhla zase tlusťocha, už zase po výběhu spíš lyžoval než chodil… no nevím, co tam viděl nebo neviděl kovář, ale já tam jasně odrosty po schvácení vidím. Takže mám jasno… Zase jsem srovnala patky dolů a sebrala prsty, no ale samozřejmě tak pěkně precizně jako kovář to neumím.
Nicméně ten zdravý ne tak tlustý poník na závodech nahodil unavený xiftík a pravil, že už běhat nebude, tak jsme uvedli do práce pod sedlem tlusťocha den po strouhání s tím, že uvidíme (tlusťoch jel původně na závody jen jako parťák do auta a užitečná zátěž), no nějaké dva a půl měsíce se na něm nesedělo, nicméně naše malá profesionálka ho zpracovala tak dokonale, že brali nějaké čtvrté místo (z deseti..?) v takovém jako lesním crossu s pár trailovýma překážkama. Poník jí bral ruce jak steeplerský puller a vůbec nevypadal, že by měl problém s nožičkama nebo se špekama, když cválal dvanáctiprocentním prďákem v lese nahoru.
Dostal se mi do ruky holící strojek na psy z Temu nebo z Alíku nebo odkud, oholilo mi to i chlupy na ruce, tak jak se k tomu dostanu, půjde tlusťoch pod kudlu, no a stařík taky, jak se s nimi málo pracuje, teda se málo čistí, tak línají hrozně pomalu.
Malé syčáky čeká v neděli akce v Kolesech, tak jsem zvědavá, co předvedou.
No teda, mate toho teda za sebou dost!
Tak a jasne, ze tereny budu super🙂
Mne zazrakom dnes prisiel kovac, jediny, ktoreho poznam, co sa neboji brat zo spice a to je radost to vidiet po uprave. Sice ma skoro omyli, ked tam vydlabal tu prasklinu, ale kon chodi.
Gustav si dal nasadit ohlavku a stal pri struhani uplne uzasne, to sa mi az verit nechcelo. Maly odvazny pôň ❤️
Sice ma to stalo pol pravej oblicky, ale parada 👍
Mr. Fox a pani Foxová maju 4 male Foxicata.
Ako to viem? SUSEDA ich videla, ked bola na bylinky. V podstate na cesticke.
Uvidim ja niekedy tie liscata? Urcite nie. Ja sluzim len na krmenie, evidentne. A aj to krmenie je striktne len pod ruskom noci a v utajeni.
Nevdak vladne svetom, veru tak! 😔
Určitě je někdy najdete ve fotopasti. 🙂
Včera jsem strouhla černému jen tak okraje kopyt, tvar kopyt už mě tolik netrápí (vypadalo to u jednoho na náběh na špalek, ale hezky to kovář srovnal do tvaru), ale měsíc po strouhání aby měl takhle olámanou stěnu… Jako jo, kovář toho moc nestihl, protože černý sebou házel, tak jsme udělali ta kopyta spíš tak jako cvičně a rychle mu to nechal být, takže možná toho moc nevzal, ale stejnak, klíčí ve mně podezření, jestli náhodou nebude mít černej tu rohovinu nějakou slabší, taky když má ty hnáty všechny bílé (jojo, moooc jsem chtěla koně s bílejma hnátama…). No, má to zarovnané, olámaná rohovina je očištěná, co bude dál, se uvidí, udělala jsem slavný “mustang roll”, tak snad to chvíli vydrží, aspoň do výstavy by teda mohlo, ehm.
Při tom, jak byl černej nepříčetnej při úpravě kovářem jsem zůstala docela koukat, že včera celkem na pohodu (je fakt, že při čištění kopyt předtím jsem ho musela trochu srovnat…) - nehodlala jsem si vyhodit plotýnku, takže jsem rovnou dávala na stoličku, a vypadalo to, že to snad od chovatelky dokonce zná (žeby žeby? Kromě ohlávky a vodítka, že by znal i něco dalšího?!). Dali jsme na stoličku i zadní, stál jak beran, to jsem nečekala. Tak mám super radost, že je s tímhle v pohodě, protože když jde na stoličku, je půlka vyhraná 🙂
Hele, nás teď trápilo něco podobného a kovář mi dal formaldehyd, že to dělá nějaká bakterie. Tak teď to vypadá mnohem lépe tak sem zvědavá za měsíc.
Zdravím všechny,
Povím vám příběh 😅
Včera sem vyrazila na vyjížďku po loukách. Už jsme se s koby vracely, když k nám z vysoké trávy přiskákal koloušek a plakal.
Asi si popletl Sáru s maminkou. Ta z něj byla zmatená ale nakonec ho vnímala jako hříbě.
Upřímně sem netušila co v takové situaci dělat. Rozhodně sem nechtěla sesedat, abych od malého byla co nejdál.
Zkusila sem mu ujet, ale prcek nás následoval 🙈tak já celá ve stresu že sem se stala jelení mámou, až sem si vzpomněla, že moje kamarádka je vdaná za myslivce… poradili ať se vrátím tam kde k nám přiběhl. No někde mezitím (odjeli jsme sotva cca 20 metrů) si malé zalezlo a už nás nenásledovalo…
Doufám že je v pořádku a že si ho maminka přivolala a že pach Sáry ji neodradí… stáda těchto Sika jelenů se občas pasou právě i mezi našimi koňmi tak snad.
Tohle sem na Seznamu životních zážitků opravdu neměla