Aktuálně: 2 702 inzerátů263 125 diskuzních příspěvků19 187 uživatelů

O všem a o ničem :)

Saga
Saga 19.05.2025, 14:48:58 xxx.xxx.167.183

Jani, ustájení, které popisujete, je v podstatě něco, o co se sama snažím, jenom u mě je to smrsklé jen na dobu po práci, čili odpoledne. Koně zavírám každý den po příchodu z práce, přesně z těchhle důvodů, prohlídnout je, vybrat z kopyt, přestříkat repelentem, přemaskovat, podat léky, dostanou ten svůj hrneček, sena jak pro králíka, já mezitím poklidím a připravím na noc výběh, tže ony se mi tam aspoň nemotají, neplouží se za mnou jak stíny, nezvrhávají kolečko😄, atd. Když jdu s některou z nich ven, druhá tam čeká a pak jdou společně na noc do výběhu. Dopoledne tento servis nejsem schopná zařídit, jsem ráda, že tam obsluha donese seno a to je vše. Na takovéhle věci je box fajn, nehledě na to, že já tam mám prostě svůj klid, je to u našeho domu na naší zahradě, kam se cizí nedostane. U výběhu furt někod lozí a to mě prudí, tže asi tak.

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 19.05.2025, 14:49:28 xxx.xxx.27.179
Zrzavci:

1) Kůň je zvíře pohybu.

No, ano. Já když vezmu ty rozsáhlé výběhy  na Xaverově, kdy se tam stáda přeháněla z velmi kvalitního ustájení, ale byla celý den opravdu vlastně v přirozeném pohybu. Tak asi tohle je nejpodstatnější. děkuju.

Víte, on vlastně nejen kůň je zvíře pohybu. Každý živočich je nějakou mírou stvořen k pohybu. Jenže když to zapomínají lidi u sebe, jak je důležité, aby se hýbali co nejčastěji (a tím nemyslím hned sport, ale prostě takový ten přirozený pohyb, popocházení, nesezení na zádeli x hodin denně, prostě aby člověk rozpumpoval zanesený trubky v těle 😀), můžeme se divit, že si to neuvědomují u takovýho tvora plnýho energie, jako je kůň?

Zrzavci
Zrzavci 19.05.2025, 15:02:32 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 19.05.2025, 14:49:28

jojo,  to je jasný.  To je fakt.

Já teda moc nechápu, jak můžou fungovat ti jedni koně u nás. Šest plus dva oddělení. Ty dvě kobyly se téměř nehnou od sena, kdy doslova stojí k kopci kobylinců, asi jak si tam na místě dělají pod sebe. Výběhy jsou malé, vydupané, převedou je jednou za x . 

Pro mě osobně je to nemilý pohled, protože jak jsem psala, Xaverov byl na obří ploše, výběhy rozdělené, koně měli luxus. A stejně tak to má chovatelka ve vedlejší vesnici, kdy má rozsáhlé  pastviny s krásnou trávou, stromy, je to dlouhé, volnost pohybu. Hodně přirozené.

kometa
kometa správce
19.05.2025, 19:26:59 xxx.xxx.213.48
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 19.05.2025, 11:50:23

Prstní tepnu neumím

Vzadu ve spěnce. Pokud tepe fest, nepřehlídnete - přesněji řečeno nepřehmátnete.

KatyQ
KatyQ 19.05.2025, 21:40:56 xxx:xxx.ca53:8f81
efe:

Pokud jsi schopná dostat na SK paní Vostatkovou, tak taky vřele doporučuju. S typem bot neporadím, my máme Renegade, sice nebyly tenkrát levný, ale jsou evidentně nesmrtelný. A kamaše proti mouchám/sluníčku jsem kdysi brala v Equiworldu.

Přidám se k doporučení p. Vostatkové. Taky od ní máme boty Renegade - koupené v listopadu 2021, ježděné 2 - 4x týdně v kamenitém terénu a až teď v neděli se v nich objevily díry (no, dírky - tak 2x2 mm max). Objednala jsem znova stejné, tyto: https://www.boty-pro-kone.cz/alenkavostatkova-yahoo-com-au/eshop/7-1-REKREACNI-BOTY/0/5/80-Renegade-Viper-Arizona . Jestli dojede i na Slovensko nevím, ale boty i půjčuje a na Slovensko zasílá.

Jo a chtěla bych poděkovat za radu na zamíchání Chanazone do přesnídávky / ujištění, že tento nápad bude fungovat. Kobyle se patrně před týdnem v pátek nechtělo jet na vyjížďku, tak si ve výběhu za hoďku a půl mezi raním příkrmem a odchytem na ježdění pořídila trhanec na noze pod hleznem a do druhého dne noha od rány dolů otekla. Byla jsem zvyklá od staré kobyly, že je popelnice a sežere cokoliv, ale do mladé se léky dají očividně dostat jen injekčně, nebo stříkačkou do huby.

Verun
Verun 19.05.2025, 22:37:19 xxx.xxx.220.9

Pro poníky bych doporučila botky Equine fusion… je jich několik druhů, koukněte na you tube jak se navlíkají a.t.d. jak se měří velikost je u odkazu, boty slim jsou většinou užšší

https://www.aurashop.cz/p/trekingove-boticky-equine-fusion-r

https://www.eqfusion.com/how-to-measure

cena je za jednu botu! změřte kopyto , zjistěte velikost a zkuste bazoš….já mám velké 13 nepomůžu.

kobyle dávám už měsíc Zeolit ,  Dromi píše pro eliminaci rizik spojených s jarní pastvou(mám ale jemný práškový z koňských bylinek). u schvácení má vliv i přebytek bílkovin(žádná vojtěška a ) Kobyla šla na plnou pastvu včera🤪

Verun
Verun 19.05.2025, 23:57:55 xxx.xxx.220.9

Ke kurkumě a její funkčnosti, používá se s pepřem…píšou už snad všude

já si kupovala nedávno kurkumu na eshopu dům bylinek, měla jsem ale malý problém s balením, který se ukázal, že tak má být (malá dírka v hliníkovém obalu na ústí plastové nádoby pod víčkem)a při tel.  rozhovoru při reklamaci (velice vstřícní ) se mě pán zeptal, zda to mám na vaření nebo k léčbě, protože ta na vaření nemá standardizovaný obsah kurkuminoidů a není obohacená o extrakt (víc kurkuminoidů) a není vhodná na léčbu. 

https://dumbylinek.cz/vitaminy-mineraly/1403/curcumin-344-mg-120-kapsli

https://dumbylinek.cz/adventni-kalendare/2655/kurkuma-extrakt-180-mg-kurkuminoidu-180-kapsli

https://dumbylinek.cz/bio-produkty/1138/bio-kurkuma-prasek-500-g

JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.05.2025, 08:14:56 xxx.xxx.18.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Verun z 20.05.2025, 00:20:41

Taky mám takovýho koně. Všechno musím propašovávat po miligramech 🙄

nakonec jsem se dostal na složení denní dávky: 4 kelímky muesli, 2 lžíce základní minerálky od PE, lžíce kurkumy s pepřem, 2 - 3 lžíce drmku na zklidnění říje. Olej, zalít vodou. Rozkrmovala jsem to 2 měsíce  a teď když cokoli z tohoto poměru uberu, tak mě s tim pošle do háje.

Nemáte náhodou taky zrzavou kobylu? 😀 

Obrázek
JanaJanaJanaJana
JanaJanaJanaJana 20.05.2025, 08:25:39 xxx.xxx.18.29
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 20.05.2025, 08:24:52

To teda.

Příště:

1. ne kobyla

2. ne zrzavá

3. ne chlaďas
😀 

Zrzavci
Zrzavci 20.05.2025, 09:00:46 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 20.05.2025, 08:25:39

Co takhle nějak?

Rezatý to nejni, pohlaví to može mít jaký člověk chce, a plémě taky 😀

Obrázek
Saga
Saga 20.05.2025, 09:02:14 xxx.xxx.167.183

Tsss, ještě horší je, když váš minihorse má běžnou krmnou dávku v miligramech, a pak přijde vet s obligátní větou “zamíchej jí to do žrádla”. A do jakýho asi? Do toho stopovýho množství na dně polévkové lžíce? Z týhle věty by mě čert vzal! Působí na mě stejně jako “stáhněte si naší aplikaci do mobilu”🤮. Tže aplikuju všechno stříkačkou per huba, protože léčivé látky je obvykle více než ehm “krmné dávky”?

U flekaté je to jednodušší, ta je jednostranně orientovaná na jídlo, kdybych jí zamíchala hřebíky do pilin, tak nejen, že to sežere, ale bude chtít ještě🙄…Ta zas nerada stříkačku…Všechny kobyly jsem měla totálně pažravé a přidat něco k něčemu nebyl problém. Ale mini? Tak ta mi sakra rozhodila sandál😄

Saga
Saga 20.05.2025, 09:09:37 xxx.xxx.167.183

Holky nevíte některá, můžu přimíchat zelený jíl ke kurkumě? Nevylučuje se to nějak? Totiž mám podobnou krmnou dávku jako Jana, jen menší, děleno 2 herky a moje ehm müsli není vlastně müsli, jsou to jen 2 druhy granulovaného sena jako balast, konopné otruby, ostropestřec mariánský, sušená mrkev a jablečné výlisky, aby to vonělo. K tomu PE pro coby, kurkuma+pepř+olej a právě bych k tomu vrzla i ten jíl, mám ho ve skříni a já na něj úplně zapomněla😏. Naposledy jsem ho dávala na podzim, ale to jsem ještě neměla tu kurkumu. Tak nevím, jestli se to dohromady nějak netluče? Díky!

Verun
Verun 20.05.2025, 09:25:04 xxx.xxx.220.9

asi si myslím, že se to nevylučuje…možná bych nedávala tu sušenou mrkev, i když určitě dáváte na špičku kávové lžičky, ale přece jen jsou to cukry navíc. možná to trochu sebere minerálku…

Verun
Verun 20.05.2025, 09:34:43 xxx.xxx.220.9
»
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 20.05.2025, 08:14:56

…hnědou odznakovou, nejaktuálnější , jarní….

Obrázek
efe
efe 20.05.2025, 10:03:06 xxx.xxx.64.15

Ach ach, co to tu čtu…. moc držím palce všem marodům a služkám, aby je brzo neodvezli nohama napřed. My si to snad s jarní kolikou už vybrali (ťuk ťuk ťuk ťuk ťuk…..).

Arbora
Arbora 20.05.2025, 10:07:02 xxx:xxx.eaff:94cf

Saga, vrátim sa ešte k otázke, ktorá tu zapadla. Pýtali ste sa na to, či mulčovať, alebo nie. Za mňa určite nie. Krátka stresovaná tráva je vždy plná cukru, kone jej skonzumujú viac, má nižší obsah vody a vlákniny, zasýti teda menej. Ak ju necháte vyššiu, obsah cukru nie je tak vysoký. Ideálne spásť ako seno nastojato. Pri obsahu cukru v tráve je dobré myslieť aj na dennú dobu, počas ktorej pasiete. Trebárs pri chladnej noci neklesá obsah cukru pod 12 %, preto je toto počasie pre kone náchylné k schváteniam nebezpečné. Pri teplých nociach poklesne aspoň nadránom. Možno by nebolo odveci zapátrať aj nad zložením pastviny a vybrať druhy, ktoré majú prirodzene nižší obsah cukru. A hlavne, myslieť aj na výdaj energie, to často prehliada - netvrdím, že zrovna u vás, ale všeobecne. Obázky sa nepodarilo vložiť, tak aspoň takto. 
https://cdn.feedxl.com/wp-content/uploads/2022/04/Cold-nights_NSC-microcontent_Mar2022.png?strip=all&lossy=1&quality=75&webp=70&sharp=1&ssl=1

https://cdn.feedxl.com/wp-content/uploads/2022/04/Warm-nights_NSC-microcontent_Mar2022.png?strip=all&lossy=1&quality=75&webp=70&sharp=1&ssl=1

Obrázek Obrázek
Saga
Saga 20.05.2025, 10:24:56 xxx.xxx.167.183

Verun, díky, asi to zkusím. Mám takový pocit, že o té minerálce jsem to i někde četla, ale vůbec už si to nepamatuju a nejsem si jistá. Krmení si dělám sama, vždy si naráz chystám 3 kýble o obsahu cca 10kg, aby mi to vydrželo co nejdéle a do těch třech kýblů dělím 1kg sušené mrkve, tedy na kýbl nějakých 0,3kg, to je jak když prdne do pralesa, nicméně na další míchací várku tam mám tuším úplně poslední kilo mrkve, tže nezamíchat ho, je to nejmenší👍. Minihorse dostává 2 polévkové lžíce této směsi v mokrém stavu. I moje svačna v práci je větší🙄. Kdybych do ní nechtěla dostat minerálku, nebo teď tu kurkumu či jíl. Nedávám jí nic, mám s tím jen prdění navíc😄.

Saga
Saga 20.05.2025, 10:37:10 xxx.xxx.167.183

Arboro, děkuji moc za radu. Nadnesu doma chlapovi, neboť se mě pořád táže, jestli má mulčovat nebo ne! Řešila jsem to aktuálně s oběma vetkami mulčovat/nemulčovat, a názor nebyl jednotný, tak jsem z toho trochu jelen. Nicméně, to co píšete vy mi dává daleko větší smysl, poněvadž, když ještě ve výběhu bylo kulový, tak ale všude jinde v přírodě měla už tráva výšku 20cm a více, kobyly jsme normálně chodily pást, nepravidelně, chaoticky na různě dlouhou dobu, kamkoliv. A nestalo se nic. Pak když tráva trochu vystrčila růžky i ve výběhu, tak jsme si řekly, že na tohle prdíme, co tady s nima budeme lézt po škarpách, ať se obsloužeji sami. Začly jsme na 20 minutách a postupně po minutách přidávaly, to trvalo cca 3 týdny, až jsme se dostaly na 3hodiny denně. A to už bylo moc☹️. A ano vždy to bylo odpoledne, dopoledne mi nemá kdo posloužit☹️.

O složení pastviny jsme právě přemýšleli tím směrem, jestli jí prostě 2-3 roky jen nemulčovat (a koně tam nikdy nepouštět), proto aby se skladba travin změnila postupně sama od sebe. Takhle jsme to totiž udělali na vlastní zahradě asi před 5-6 lety, kde byla tráva otřesná a nechtěli jsme to ani sušit, protože to byl očistec, tak jsme začali mulčovat a ejhle z kopřiv, pampelišek a bršlice kozí nohy je najednou luční travička s bojínkem, kohoutkem, kopretinou a jitrocelem. To tu nikdy před tím nerostlo a my nic nedosévali. Teď už zahradu zase sušíme, protože to má  smysl. Ve výběhu jsem v nájmu a majitel je slušně řečeno pííp, tže do osiva mu investovat nebudu, proto nás napadla tahle řekněme přirozená varianta, ale nevíme, zda je to správná cesta?

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.