Děvčata, děkuji vám všem za veškerou podporu, rady a vysvětlování. Od každé z vás si něco vezmu a moc mi to pomáhá🙂! Jak je člověk s těmi koňmi doma sám, tak prostě úplně nemá s kým řešit! I když musím říct, že ti, co se mnou bydlí, ale stále jsou to laici, tak když slyšeli diagnozu schvácení, udělalo se jim zle oběma, protože si moc dobře pamatují, co jsme si tenkrát s valachem všichni užili, kolik to stálo peněz a výsledkem byla jeho smrt. Takže zas tak úplně mimo nejsou. A když jsem já byla na pokraji rozhodnutí se na všecko totál vykašlat, velkou prodat a malou odvézt do salámu, výběh vrátit majiteli a jet konečně na tu cestu kolem světa, byli to právě oni, kdo mě podrželi a vlastně mi v tom rozhodnutí zabránili, protože tohle rozhodnutí je v mém případě nevratné, jakmile se jednou vzdám pozemku, je konec, majitel už mi ho zpět nevrátí, tže odpočinout si a pokračovat třeba za rok, není možné. A paradoxně víc se všichni upnuli na tu malou, chudák flekatá, musím jí to vynahrazovat, protože ty korálkové oči, že…😊🐎
Horsana, děkuji vám za podporu. Vyčítala jsem si to moc, protože nemám koně doma od včerejška, a hlavně toho prvního v dřevních dobách, jsem z čiré neznalosti schvátila, a vůbec jsem tenkrát netušila, která bije, a co mám dělat. Ani kovář tenkrát nebyl na takové úrovni jako je dnes, tenkrát sehnat kompetentního veta, co by dojel střízlivý…heh…no, prostě doba byla taková jaká byla, plácala jsem se s valachem tenkrát 2 roky a nevedlo to vůbec nikam. Proto jsem si tenkrát nastudovala všechno, co bylo dostupné, mám doma knihy na toto téma, rozšířila jsem portfolio veterinářů i kovářů o skvělé lidi, nechala si poradit, jak chovat pastevně, aby už se toto nikdy neopakovalo. A hele, téměř o 20 let později tu máme déja vu jak bič! To si jeden musí říct, že jsem jako majitel naprosto dementní, opakovat podruhé stejnou chybu🙄.
Moje cobka je ta pravá cobka, přesně vystihuje svoje plemeno, úplně ve všem, proto jsem jí chtěla. Co jsem od plemene očekávala, to jsem dostala. Beganku, co jsem měla před tím, tam to bylo úplně totéž. Obě holky tvrdý jak skála, až je to právě děsivý, zvlášť když čtu to od vás!
Já dnes první den zkusím vysadit Chanazone, velké jsem poslední pytlík rozdělila na půlku, jednu dostala včera, dnes nic a zítra tu druhou. A pak už bych ráda nedávala nic. Malé Dámě jsem poslední pytlík rozdělila na třetiny a podám stejným stylem. Malá včera taky sama naklusala i z boxu vylezla o malinko lépe, tak uvidíme jak to bude dnes. I velké jsem dala volno, protože já jsem z toho pořád celá rozbitá a pomalu to vstřebávám, a zítra mě čeká dvouhodinová fyzioterapie s páteří, tže počítám, že po téhle anabázi na několik dní úplně odumřu. Když se vrátím do sedla v neděli, budu ráda. Nuž uvidíme.
Horsana, držím vaším koňským kamarádům všechny palce i kopejtka👍
Sago, nebojte, nic vám neuteče, o pár dní se to neposesune a určitě budete v lepším rozpoložení po narovnání kostí 🙂 a až uvidíte, jak se kobyly dávají dokupy 🙂 Budete ještě vzpomínat, jak byla malá HODNÁ! 😛
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 21.05.2025, 14:41:53
No jako já si tu jeho účast nevybrala, ale není kam toho zmetka zavřít, žije nadivoko mezi koňmi.
Jmenuje se Pekáč, jelikož ho zachránili z Pekáče a i když už tam žije roky, doteď po obci a okolí pak sklízíme pozornost. Já ho nemám ráda, ale on mě asi jo.
To je dobrý 😀 Já kozy teda nějak jako vůbec nemám ráda, zatížila mě máti, když vyprávěla, jak v … na Chabech? - asi… pořídili kamerunský páreček, který se utěšeně rozrostl na mnohohlavé stádo, které se poté pohybovalo po statku jako lavina a skákalo po všem a po všech, vlezli všude, všechno sežrali, rozebrali, zničili, ohlodali… 😀 Já bych kravičky 🙂
To tenhle zmetek taky. Jako krmit koně je na pastevku fakt anabáze, jelikož člověk musí zajistit kozla, kterej prchá, jakmile vidí, že má být lapen. Je teda naštěstí kastrovanej. Když ho člověk nezajistí, dělá nálety na kyblíčky ve jménu “kdo zaváhá, nežere” (proto ta druhá fotka není žádný projev lásky, ale prachobyčejné úplatky).
Loni se koně převáděli na pastvinu vzdálenou 5 km, šel s nimi. No a zůstal tam 3 měsíce. Po návratu ztratil důvěru v jakékoli další putování na víc jak půl roku, byl rád, že je doma. Ale teď mu zas evidentně otrnulo.
Já ho taky nemám ráda, jako fakt ne, ale musím s ním vyjít 😀 z toho stáda koz, jak popisujete, by mě j*blo tuplem.
Úplně mi to trhá srdce, jak se můžeme ve vyspělé společnosti chovat ke zvířatům a ještě si to obhajovat, kolik takových znásilněných duší tu všude je, i když dle paragrafů týrání vůbec neprobíhá…
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 21.05.2025, 15:35:59
Víte proboha o co jde? Evidentně ne. Královská stráž. Jste tak hloupá že si myslíte že tam ten kůň stojí celej den? Nebo jak je mlácenej či co? Takovejchhle rádoby trpících videí natočíte kdykoli kdekoli tucty. Vzpamatujte se
Odpověď na příspěvek uživatele JanaJanaJanaJana z 21.05.2025, 15:35:59
Takovéhle rádoby utrpení zahraje jakejkoli chytrej a zpruzelej kůň. Tak tam hodinu stojí s jezdcem na zádech. Hrozný tejrání teda. Váš kůň se má popravdě hůř jak tenhle