Za naším psem (bez PP) jela na krytí fenka (s PP) sem k nám na Slovensko až ze středních Čech. Mě na tom teda nic nepobuřuje. Taky se seznámili přes inzerát…
Prostě to napřed zkusili s jiným (PP) psem někde tam poblíž a nevyšlo to a další dvě možnosti byly Brno nebo my, a náš se jim prostě líbil víc…
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 14.03.2026, 16:32:50
Za naším psem (bez PP) jela na krytí fenka (s PP)
Já myslela, že je to proti pravidlům klubu. A navíc - k čemu pak taková štěňata, když do chovu nemůžou zasáhnout? I když, nedělám si iluze - objeví se v inzerci zaručeně čistokrevných bez PP.
Já myslela, že papírovou fenu by neměl krýt nepapírový pes. Je mi jasné, že v praxi je to jinak.
Uchovňuje se pod klubem. Pokud je s PP a uchovněna není, tak majitel nejspíš v klubu není. No, a pokud uchovněna pod klubem je, tak následuje vyloučení nebo sankce. Ale prskat bezpapiraky může dál.
No už do chovu zasáhli, když se rozmnožili a pro jejich potmky platí totéž. 🙂
A v klubu asi nejsou, tak je jim to fuk.
To bych asi neřekla, že zasáhli do chovu jako takovýho. Protože bez PP se nikde nic neeviduje, takže ten jakože chovatel nemůže ani sledovat, jak si ta jeho linie vede. Jedině snad že by si vedl vlastní plemennou knihu. 😄 Ono stejně vybírat krycího psa jen podle vzhledu je fakt dost mimo. Já když hledám psa na krytí, tak úplně nejdřív samozřejmě zjišťuju příbuznost, potom zdraví a až pak jak pes pracuje a vzhled, u kterého mě ale hlavně zajímá, jestli splňuje standard a až pak teprve barvu, aby se hodil k mojí feně.
To bych asi neřekla, že zasáhli do chovu jako takovýho. Protože bez PP se nikde nic neeviduje, takže ten jakože chovatel nemůže ani sledovat, jak si ta jeho linie vede. Jedině snad že by si vedl vlastní plemennou knihu. 😄 Ono stejně vybírat krycího psa jen podle vzhledu je fakt dost mimo. Já když hledám psa na krytí, tak úplně nejdřív samozřejmě zjišťuju příbuznost, potom zdraví a až pak jak pes pracuje a vzhled, u kterého mě ale hlavně zajímá, jestli splňuje standard a až pak teprve barvu, aby se hodil k mojí feně.
Tak třeba, co se týče té příbuznosti, tak PP nezaručuje naprosto nic. Moje fenka má v rodokmenu praprababičku stejnou z otcovy i matčiny strany, takže u těch méně početných plemen, se to prostě i s PP kříží. Speciálně pokud se snaží prosadit nějaký rys (u foxterierů například aby byli mrňaví).
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 15.03.2026, 07:54:59
tak PP nezaručuje naprosto nic
S tím si dovolím nesouhlasit. PP zaručuje právě tu dohledatelnost předků. A pak je na majiteli feny, jakého psa si vybere. Viz Sarah - ta na (ne)příbuznost kouká.
Kamarádka chovala irské vodní španěly. A jela krýt do Holandska. Kvůli nepříbuzné krvi. Takže to jde řešit i u málopočetných plemen.
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 15.03.2026, 08:04:01
Ano Kometko, ale to nesmí být človíček líny a jak víme jsou líni. Znám i já co mě la krycí psy. Teď i když mám s PP oba dva nekryje ani jeden páč jeden vyřazený ( moc bílé barvy) druhý pošuk a ten by nezvládl výstavy a bonitace, musela bych se sním trápit než bych ho uchovnila a za to mi to nestojí.