drzim palce, at vsechno dobre dopadne a stenda si poradne uzijte🍀
🍀🍀🍀
🍀🍀🍀
Nikdy jsme doma březí fenku neměli, ale za těch čtrnáct dní má opravdu velký apetit, i když jedla vždy dobře. A dost se jí zvětšilo břicho.
Je klidnější. Myslím si že těhotenství dodržuje poctivě dobře jí a odpočívá.
Už budujeme na zahradě i bezpečný štěněcí výběh, v červnu už bude hezky. (budou tam jen na nezbytně nutnou dobu). Jinak pořád pod dozorem.
Hlavní pelech bude v kuchyni a v obýváku. Spát budeme s nimi, oni v porodní bedně a páníčci na gauči.
Naštěstí budu mít dovolenou (v době porodu) , pak manžel, ještě s námi bydlí děda a syn chodí domů ze školy brzo. Bude to náročné.
Hlavně krmení aby měli všeho dostatek.
Vím jak začneme s příkrmama, vždy jsme měli psy, kteří měli maso,teď i barf, i granule. Nikdy nevím čím budou budoucí páníčci krmit.
První příkrmy určitě mleté maso, později můžete do něj přimíchávat nějaké "dobré štěněcí” grancle (nevím o žádných)…
drzim palce, at vsechno dobre dopadne a stenda si poradne uzijte🍀
Lupus4:První příkrmy určitě mleté maso, později můžete do něj přimíchávat nějaké "dobré štěněcí” grancle (nevím o žádných)…
Všichni naši štěňata měli mleté maso. Granule pak před odběrem. Nevím moc granule nedávám. Budu muset hledat. Nechám si i poradit. Děkuji
Ivus:Tak třeba, co se týče té příbuznosti, tak PP nezaručuje naprosto nic. Moje fenka má v rodokmenu praprababičku stejnou z otcovy i matčiny strany, takže u těch méně početných plemen, se to prostě i s PP kříží. Speciálně pokud se snaží prosadit nějaký rys (u foxterierů například aby byli mrňaví).
Jak nezaručuje? Chovatel má k dispozici PP obou případných rodičů a může si přece vybrat. U málopočetných plemen je to samozřejmě horší, ale společná praprababička je ještě v pohodě. U bez PP nevíte vůbec nic, tam prostě fakt vybíráte podle ksichtu, resp. podle fotky, dle vašeho příspěvku, a nejenže o příbuznosti nevíte zhola nic, ale ani nevíte, jestli se tam v minulosti nepřichomýtlo něco jinýho.
Sardullah:Mrzí, že jsem nechtěně rozpoutala takovouhle diskuzi…
Nejsem PP fanatik….nebudeme si lhát do kapsy, někdy fakt lepší povedená křižovatka, než sázka do loterie plemene, které je chodící diagnoza a nebo má velké predispozice k nemocem.
Nejsem PP fanatik a tak mi přijde, že cílené spojení dvou čistokrevných bez PP nebo i nečistokrevných psů má smysl pokud je to pracovní spojení…teda, že v tu chvíli nekoukám úplně na to jak pes vypadá a jestli je von Banhof, ale spíš, že je zdravej, vysoce funkční a pracovně se osvědčil velmi dobře…
Množit psy na mazly mi přijde prostě zbytečný, když se všude štěňat tři zadele a kousek..nehledě na to, jak potom lidem vysvětlíte, která bez PP štěňátka si může koupit, protože to jsou ta vymazlená a maminka je doma za princeznu a která ne, protože to jsou z těch eaných množíren.
No a ti, co v PP chovu některá plemena dotáhli tak nějak zdravotně do zadele v honbě za nějakou ideou extreriéru, tak ať si dají přes tlamu…
Já mám trošku jinej názor. Proti křížencům jako takovým nic nemám a klidně bych si nějakýho hodnýho prcka z útulku zase někdy vzala. Z útulku jsme už měli xlabradorku a z bazoše další dvě od lidí, kteří se buď stěhovali a nemohli si psa nechat nebo měli alergii. Klasika. 🙂 Ale jestli a pokud to někdy ještě udělám, bude to jen čistě moje rozhodnutí. Třeba se naopak zase rozhodnu pro PP psa, kde je jisté plemeno a povaha, protože popravdě se mně už nechce hasit něco, co někdo pos.al a je mu to úplně jedno.
jestli se tam v minulosti nepřichomýtlo něco jinýho.
O případných zdravotních problémech nemluvě.
Doron:Ale někdy je smutné pozorovat, kam se ubírá i chov s PP.
Koukněme namátkou na exteriérové německé ovčáky , dobrmany, všechna ta krátkolebá plemena…, vždyť je to úplné šílenství.
Lidi nemaj rozum.
Jo, to máte pravdu. Napříč FB byla v minulém týdnu docela divoká diskuze kolem psa, který zvítězil na CRUFTs…..clumber španěl, u kterého bylo na první pohled poznat, že trpí ektropiem obou očí. ☹️
Ovšem v kontextu celkového počtu plemen těch s problémama je minimum.
Ta diskuze ohledně vítěze mi přišla absurdní. Osobně si ani nemyslím,že měl ektropium,jen povolená dolní víčka,což je u clumbrů normální,stejně jako u řady jiných plemen,třeba flatů. Neříkám,že je to v pořádku. Ale zrovna u clumbrů byla situace před lety o hodně horší,to byla většina opravdu lymfatická až hrůza. Zrovna tam je vidět ten posun k ústupu od přehnaných znaků. To samé platí například u neapolského mastifa, člověku může připadat stále přehnaný, ale proti tomu,co bylo před xx lety je to nebe a dudy. Pokud by ten pes měl ektropium,tak by ho nepustili do závěrečného kruhu, stejně jako napříkla bob německých ovčáků,kterému dali stopku za volná hlezna.
assil:Ovšem v kontextu celkového počtu plemen těch s problémama je minimum.
Jo, to určitě. Moc se mně líbil chesepeak, který zvítězil ve svém plemeni a byl z ČR. Úžasný úspěch.
Mě osobně překvapilo, že letos vyhrál CRUFTs v SH pes u kterého si dovedu představit, že i něco v tahu uběhne - krásnej sporťák. Ne krátkonohá plyšová imitace SH, u kterých zcela chybí chuť do práce, nebo jim zcela uvadá po 5 km 😉. Jak vždy říkám, to jsou stejné napodobeniny - jako např. poštovní holub, co netrefí domů.
janaa:Ta diskuze ohledně vítěze mi přišla absurdní. Osobně si ani nemyslím,že měl ektropium,jen povolená dolní víčka,což je u clumbrů normální,stejně jako u řady jiných plemen,třeba flatů. Neříkám,že je to v pořádku. Ale zrovna u clumbrů byla situace před lety o hodně horší,to byla většina opravdu lymfatická až hrůza. Zrovna tam je vidět ten posun k ústupu od přehnaných znaků. To samé platí například u neapolského mastifa, člověku může připadat stále přehnaný, ale proti tomu,co bylo před xx lety je to nebe a dudy. Pokud by ten pes měl ektropium,tak by ho nepustili do závěrečného kruhu, stejně jako napříkla bob německých ovčáků,kterému dali stopku za volná hlezna.
Tak co jsem se všimla, hodně diskutujících z jiných zemí řešilo chovatele, že byl kdysi dávno odsouzen za týrání, přitom podle informací, které jsem dohledala, šlo o nemocné ucho, které muselo být psovi údajně amputováno. To mně přijde jako fakt blbost toto řešit, to žádný týrání podle mě není, prostě stalo se. Kdyby měl být za každý onemocnění psa majitel odsouzenej, že ho týral, tak je tady trestaných x lidí. Ten clumber, kterej letos zvítězil, měl teda nádherný pohyb, to se musí nechat. Mně se toto plemeno líbí moc a popravdě jsem si nikdy nevšimla, že by tito psi měli taková víčka. Třeba jednu chovatelku z Polska znám osobně a její psi to rozhodně nemají. Tady u toho psa mně to přišlo fakt extrémní.
No zrovna clumbera jsem měla před 10 lety v merku a nakonec jsem ustoupila právě kvůli zdraví, jako obecně i ta blbá stavba těla tomu nahrává.
assil:No zrovna clumbera jsem měla před 10 lety v merku a nakonec jsem ustoupila právě kvůli zdraví, jako obecně i ta blbá stavba těla tomu nahrává.
Working verze vypadá líp a je údajně zdravější.
Jako je to docela smutný, že se plemena začínají dělit na show a working verze.
“Jako je to docela smutný, že se plemena začínají dělit na show a working verze.”
anebo je to naopak dobře…..
hmn:“Jako je to docela smutný, že se plemena začínají dělit na show a working verze.”
anebo je to naopak dobře…..
Určitě je to dobře v rámci zachování zdravého plemene v případě, že ta show řada možná někdy zanikne. Já to myslela spíš tak, že to takto daleko vůbec muselo dojít.
https://www.chovzvirat.cz/inzerat/220595-jezevcik/
varování je potřeba , tak ať to hned nezapadne
Varování není nikdy dost, možná by Chovzvířat mohl k inzerátům mimo chovky dát nějaký vykřičník nebo nějaké upozornění, ať si kupující prověří, že se nejedná o množku? Zdá se, že byznys v tomto oboru bují dál a vesele, tak hodit tomu nějaký klacek pod nohy. Nemá cenu označovat inzeráty od registrovaných chovek jako že jsou “ti hodní”, ale naopak dát ty neregistrované a bezPP do červeného rámečku… To mě jen tak napadlo.