Dobrý den, chovám kachny pižmové, jednoho šmáka a 2 kachny. Koketuju s myšlenkou zlepšit jim žití jezírkem. Teď mají starý lavor, který hned vybryndají. Rád bych to vybetonoval, ale nevím jestli se mi tam nebude rychle ztrácet voda, beton pije. U fólie mám zase strach že ji mužou drápy protrhnout.
Záleží jakou máte představu o velikosti. Podle mě bude větší problém zašpinění vody/čištění než únik průsakem. Pak taky zima/mrazy si s betonem brzo poraděj. V menších velikostech bych spíš šel do plastovýho jezírka, ale zas záleží na financích..
Napouštím v sezoně čerpadlem a hadicí z potoka, vylévám z ní špinavou vodu vědrem, a během sezony měním její umístění ve výběhu, aby se mi příliš nepřemokřilo a nezablátilo jedno místo. Přes zimu je opřená u mě za garáží a při pěkném počasí v zimě používám menší maltovníky (60 či 90 l) ze stavebnin, které snadněji naplním z potoka pomocí kýblů; čerpadlo přes zimu mám zazimované mimo provoz.
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 27.08.2023, 12:06:54
Moc pěkné 😇👍..já přemýšlím o že bordové kádi...ale kdyby to radši mělo nějakou výpusť 🤔..mám jeden bazének ,fialového hrocha (pískoviště),po vnučce Amálce 😀, druhý 1x1m ,jsem koupila..ještě mám třetí,pod okapem stodoly, to je kovová,kulatá nádoba,tvaru mělké misky..odtud vodu vybírám kýblem..dopouštíme hadicí,když prší, výhoda 👍😀…zeptám se..proč nepustite husy na potok,když ho tam máte??…
Odpověď na příspěvek uživatele ančovička z 12.01.2025, 16:15:24
Zdravím 😀. Proč u mě husy ne na potok? Dva důvody - 1) protože tam nemám dohled a kontrolu; naší zahradou na čas “končí civilizace”, pak je záplavový lužní les a navazující smrkový porost. Predátory se to tam jen hemží, a kdyby husy odplavaly třeba jen pár set metrů po či proti proudu, už bych se s nimi nemusel shledat. Taky proud je tam relativně silný, potok má i na většině míst strmé břehy, a husy mi ani samy dobrovolně (třeba v momentech kdy je přeháním po břehu z výběhu do jiného) do potoka nelezou.
2) Nejsem zastáncem přístupu, že vlastní zvířata si mohu libovolně záměrně pouštět na cizí a veřejné pozemky (naše daná vodoteč je v majetku a správě Povodí Vltavy, s.p.). Výjimku vidím jedině snad u chovu včel…
Odpověď na příspěvek uživatele sharingan z 13.01.2025, 09:25:06
Díky za informaci.,tak to chápu...za takových podminek, bych se o husičky také bála..on není potok,jako potok,pokud má silný proud , nebezpečný přístup a nebezpečí predátorů,jednala bych stejně..tak aspoň máte vodu a nemusíte počítat kubíky 😀
Jak velké musí být minimálně jezírko pro 3 kachny a 3 husy? Bude stačit 1,5 x 1 m ?
Záleží na tom, na co to jezírko chcete. Pokud Vám jde jen o hygienu ptáků, pak stačí jezírko 1,5x1m. Ony se husy a kachny stejně nikdy nebudou koupat v menším jezírku společně. A jsou natolik chytré, že se vykoupou po sobě na "směny" i husy si počkají, až se vykoupe dominantní jedinec. Aby jste měl opravdu idylku, kdy husy v hejnu vlezou do vody a nebudou se škorpit s kachnami tak to bude muset být tak 10x10m.