Obdivovat nasu floru a faunu za plotom je, v mojom vesmire, chore a zvratene.
Rovnako ako zakaz pohybu mimo znacene chodniky v NP, takych NP, kde nie su chaty a skakacie hrady a kofola, takze tam chodi par ludi. A uplna topka su Belianske Tatry u nas, cela byvala hrebenovka, bez jedinej chaty, dlha a narocna, posvatne uzemie, kde ŠOP striehne v prvej zatacke k Zdiarskej Vidle, aby dala ludom pokutu.
Takze, ak sa chcete pokochat, tak nicite prirodu, ste odlud a vrah kamzikov. Tu istu prirodu ale nenicia vlastnici pozemkov, ich siroko rozvetvena rodina a znami, ochranari, polovnici, studenti prirodovednej fakulty, ktori tam chodia na praktika a zbierat data na zaverecne, dizertacne a rigorozne prace a ich znami, znami znamych a samozrejme ludia so spriatelenych iniverzit, studenti na Erasme a mohla by som popisat celu A4.
Super, chranime prirodu.
Len by ma zaujimalo, ze pre koho.
Lebo kupodivu ta priroda tam bola aj ked tam Hohenlohe poloval a miestni mu chodili pytliacit kamziky, sviste a vykopavat horec, tazili sa tam vzacne kovy, Gorali pasli ovce a jalovinu a za komunizmu chodili turisti. Akurat ju teda mohli vidiet, no.
Je XYZ dolin, kde je jedno pleso v skalach, ale uzemie najvyssej ochrany. Ale, este pri horolezcoch sa prizmuri oko, turista ma smolu.
Horolezci mozu bivakovat v Bielovodskej doline, je to oficialne miesto na bivak, ale turisti nie, IBA horolezci.
WTF??