Aktuálně: 2 746 inzerátů262 315 diskuzních příspěvků19 175 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

megi-the-pes
megi-the-pes 04.02.2025, 20:08:53 xxx.xxx.124.197

Huž se těším do Tater. 😀 Sice jste si přeházeli písmenka ve slově MLHA, ale jak to tak sleduji, jsme stále spojení. 😀

Ladd
Ladd 05.02.2025, 00:03:59 xxx:xxx.83c7:369
megi-the-pes:

Asi jsem si to na rozdíl od Vás přečetla celé, jakož i celý národ, který nechce, jak to mají v jiných státech, desítky takových rezervací, kam nikdo nesmí. 
Neříkejte, že můžete přikrmovat senem, pokud to děláte, děláte to špatně a měli byste to zavřít. To radši nikde neříkejte. 

A kde jsem to vzala a vytrhla z kontextu? V tom stejném článku. Je tomuhle rozumět, když si ty další odstavce přečtete sám, nebo si ze sebe budeme dál dělat legraci?
Běžte si dělat legraci z party ulhaných ekologů (taky jsem, ale povětšinou nelžu online).

“Řešením není ani přikrmování zvířat. Kromě toho, že by při počtech kopytníků znamenalo značnou finanční zátěž, není možné především z dalších důvodů. „Zvířata, především ta mladá, by si během několikaměsíčního přikrmování uvykla na „lepší“ stravu a poté by odmítala spásat hrubé trávy a plevele. Ty by se pak v rezervaci začaly šířit. Navíc by kvůli pravidelnému přikrmování ztratila respekt před člověkem, začala by si zvykat na kontakt s lidmi. Začala by se chovat nepřirozeně,“ zmínil Miloslav Jirků.”

Poníčkové hezký,

ale mě už to taky moc nebaví, v zemi, kde je volný průchod krajinou.
A po Václaváku mě chodit nebaví.
Včera jsem měla co dělat, abych psa uchránila před elektrikou, 
voni tím obehnali snad půl vesnice, i před vesnicí, jsem to jaksi nečekala,
a eště uboze žluté lanko na žluté trávě. TVL. 

Megi.

Úvodem musím napsat, že občas tam jdu pomoct, ale nejsem z těch, kdo by o režimu v ohradách rozhodoval.
1.  Ano 2 x jsem zmínil možnost přikrmení (a neumínil možnost utrácení, jsem rád, že i tuto možnost zde diskutující berou pragmaticky). Nevím jaká možnost by byla vybrána, kdyby nebyla získána další plocha + možnost k převozu. Rozhodnř by se ale zvířata nenechala hladovět.
2.. Nemluvte ta celý národ.   
3.. Nevím o tom, že by si milovičtí stěžovali. Jednalo se o plochu neprostupně zarostlou tvrdou řezavou trávou vysokou do pasu. Tam by jste se určitě procházet nechtěla.  
4. Jasně jsem vám v předchozí reakci napsal, co jste jak napsala. 
5. Cyklestezky taky nemusím. ČK, žádné nezakládá. A ano, hurá, vytvořila krásný kus krajiny pro ohrožené kytičky a hmyz.

Xerxová. 
Mezi těmi kopytníky se fakt chodit nedá.   
Kdyby se nedej Bože někomu něco stalo, tak by z toho mohl být i problém. Tlaky zlikvidovat rezervaci tady byly. A nebylo to z důvodu, že se místní nemohli jít projít dovnitř, ale z investiních záměrů. Dám sem odkaz.

Bugyro.   
Ano , oddělením hřebců se to vyřešlilo. Ne ale rozdělením pastviny, ale přemístěním do jiných lokalit. Ona totiž pastva velkých kopytníků je nejlepším a nejefektivnějšíˇ způsobem jak udržovat krajinu zdravou. Proto už i mnoho obcí, nejen soukromých vlastníků o ni má zájem. Naviic pomáhá posílit populaci zubra. Jenom zoologické zahrady k tomu nestačí. A zmovuvzkříení pratura? Za mě super!

Horsano.   
Že kamzíci mají díky uzávěře klid na rození mláďat je jedině dobře. Že si zvykla na lidí bude zřejmě tím, že je tam nikdo neloví. Což u nás není, takže přítomnost lidí jim dobře nedělá, treba jednou.  
O “neškodnosti” místních na přírodu si iluze nedělám. Jak jsem psal, přiroda se nedostala do takového stavu v jakém je ze dne na den. 
K Poloninám. Pár let zpět jsem četl, jak je tam zdecimována populace rysa a jak každý místní pytlák-myslivec má doma kožu z kocůra.
A že se do některých lokalit nesmí, viděl jsem několik reportáží, jak to vypadalo v chráněných územích, když lidé za covidu z nedostatku jiných možností vyrazili do přírody.  

Doron.  
Vím, že všichni tady diskutující se k přirodě chováme ohleduplně. Ale jinak si iluze nedělám.  Stačí jít do lesa na houby. Někdy nesu z lesa místo hub košík petek, plechovek a skla. Být vlastník lesa, tak bych pak ten vstup taky nejradši zakázal. Lidé si za minulého režimu zvykli , že mohou kamkoliv, co není oplocené a že tam mohou cokoliv. Zahrada nám navazuje na louku a  protéká jí potok. NAučil se tam někdo občas chodit na ryby, samozřejmě petky a krabičky od cigaret všude. Za potokem je louka a pak uź pole. Místní tam se psama na volno po celej rok. Že to bylo jediné místo, kde v době, kdy byla pole sklizená, měla drobná zvěř útočiště, nezájem. A to jsou právě ti místní, kteří se diví, že najednou někam nemůžou. Obojí je v minulém čase. Jedn místní kus louky koupil a oplotil. Takže  se k místu, kde se dalo přejít nikdo nedostane. 
S stavem hospodářských lesů máte pravdu. Víte jak by ale vypadaly lesy v chráněných oblastech,  kdy se tam ti ekoteroristi nepřivazovali ke stromům? 
Věřte, že úplně stejně. - tohle bylo spíš pro Drvodělku.  

Ladd
Ladd 05.02.2025, 00:08:12 xxx:xxx.83c7:369
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 05.02.2025, 00:03:59

….kdyby se tam ti ekoteroristi….

Lupus4
Lupus4 05.02.2025, 00:54:33 xxx.xxx.205.61

Mno, oni místní brblaj většinou jen tak ze zvyku, mladí (co chodí do práce), tak buď makaj kolem baráku, nebo grilujou. Starší jdou do lesa max tak pro dřevo, nebo na houby či borůvky. Se psy chodí na prochajdu ponejvíce mladé holčiny, nebo čerstvé náplavy či lufťáci. Hoši, hlavně o víkendech, po lese prohání různé motorky či čtyřkolky.

PS. To je výsledek několikaletého pozorování života šum. vesnice nedaleko Boubína.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.02.2025, 02:15:56 xxx:xxx.e98b:fac2

úklidu odpadků v okolí Kokořína, jsem se jednu dobu zůčastňovala pravidelně, několik let po sobě. Obvykle to je tak, že první rok jsme nasbírali obrovské množství odpadu, ale další roky na těch samých místech skoro nic. Ty odpadky - směs plastových lahví, skla a plechovek, přibývají dlouho, protože se to nerozkládá. Ale jak se to posbírá, další se přestanou objevovat. Ono je to i o tom, že tam kde je odpad, lidé klidně odhodí - přidají další, kde se uklízí, lidé nic neodhodí, na uklizená místa se nehází nic. Za mě stačí pravidelný úklid, ne zákaz vstupu. Školy se podobných akcí účastní nadšeně, když se děti správně motivují, je uklizeno natošup.

Nevidím jedinný důvod někomu zakazovat vstup do lesa. Proč by jako ti starší neměli chodit do lesa na borůvky, houby nebo si nadělat dřevo? Nic tím neničí. To se děje potom, co se zakáže volný vstup, lidé se naženou na jedinou cestu a pak se dělají reportáže o masách procházejících krajinou. A ty masy lidí tam chodí potom, co se v jiných reportážích nebo na sociálních sítích pořád dokola na ta samá místa upozorňuje.

Buggyra
Buggyra 05.02.2025, 06:49:12 xxx.xxx.198.226

Ladd, já jsem nemluvila o rozdělení pastviny, ale o oddělení jedinců. Což se v podstatě stalo. Do ohrady na Šlovičáku u Dobřan se normálně mohlo vcházet “V” průchodem a vedly přes ni také stezky pro pěší. Bylo tam jen upozornění, co se u koní nesmí dělat a co se může stát, vstup na vlastní riziko. Koně lozili k plotu (jednořadému) a somrovali něco z ruky 😀 Nikdo z našich (offroad řidiči) jim nic pochopitelně nedával. Tuším tam v té době byli jen hřebci právě, nevím, jak je to teď.

Pastva kopytníků je určitě bezva, ale asi mám tak nějak psychologicky menší problém s tím přeháněním stád sem tam (OPS Libosváry a jejich ovce, kozy, koně a především jaci) než s pevnou ohradou na nikdá. Ale mně v zásadě ani ty pevné ohrady nevadí, páč je nemám za barákem.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.02.2025, 07:16:05 xxx.xxx.171.143
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.02.2025, 06:49:12

😀ono to vesměs lidem nevadí, dokud jim to právě někdo nepostaví za barákem. 

Buggyra
Buggyra 05.02.2025, 07:21:08 xxx.xxx.198.226

Já jsem takovej ťunťa, mně by za barákem nevadila asi ani ta pevná ohrada. Se tady postavilo ohrad na dobytky, čímž se nám zahradilo takových luk, kde jsme byli zvyklí s koňma trajdat, a zvykli jsme si. Na ohradu s jinejma krávama bychom si taky zvykli 🙂 

drvodelkafialova
drvodelkafialova 05.02.2025, 08:25:43 xxx:xxx.2e25:bd71
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.02.2025, 07:21:08

jedna ohrada třeba nevadí. A co kdyby vám, pod hrozbou pokuty, najednou zakázali vstup do celé rozsáhlé oblasti? Znáte způsob, jak uvařit žábu? Když jí zkusíte rovnou hodit do horké vody, vyskočí a uteče dřív, než se dotkne hladiny. Pokud jí opatrně ponoříte do chladné vody a začnete pomalu vodu ohřívat, najednou se voda vaří a žába je mrtvá.

Bránit se má cenu, než se voda vaří a musíte si všimnout, že se hřeje. Tady nám pod záminkou nepořádku, dávají hromadný preventivní trest. Místo pravidelného úklidu a případných pokut bordelářům, zakáží postupně vstup všem, mimo skupinu vybraných nadčlověků.

Buggyra
Buggyra 05.02.2025, 08:37:21 xxx.xxx.198.226

Tak to je jasné, že je jednodušší něco zakázat, než hlídat, zda se to dodržuje. To máte takhle se vším. Kožešinové farmy, cirkusy, chráněná území a vysoké ploty na ochranu ovcí… Za chvilku bude jednodušší vypsat, co se může 🙂

assil
assil 05.02.2025, 08:50:10 xxx.xxx.206.172

No ono je vidět kam to směřuje, že je vůbec napadlo dát do zákona zákaz vstupu do lesů, to byla první vlaštovka, teď to neprošlo, ale časem to projde a pak se lidi budou divit, že psy budou venčit výhradně někde na asfaltkách.

Doron
Doron 05.02.2025, 09:15:52 xxx.xxx.166.89
»
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 05.02.2025, 08:37:21

Než vychovávat, když to tak blbě napíšu.

Pro nás bylo nemyslitelné nechávat v lese nějaký bordel, ani nevím, kdo nás to naučil.

Děti a vnoučata to taky nedělají, tak to nějak vyplynulo, nikdo je za to netrestal.

Vnouček je teda trochu ekofanatik, se slovy “ naštěstí jsem popelář” se na odpadky přímo vrhá, to se mi teda někdy vůbec nehodí, toho to naučili ve škole, jsou taková škola přírodní.

Ladde, jestli někdo na vašem potoce pytlačí nebo tam nechává nepořádek, jděte za ním a řekněte mu, ať to nedělá, dejte tam ceduli.., přece všude nebudou ploty..

Zrzavci
Zrzavci 05.02.2025, 09:42:23 xxx.xxx.226.62
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 05.02.2025, 09:15:52

, ani nevím, kdo nás to naučil.

máma. Pazoury by mi urazila. Vždycky říkala, že je zajímavý, že kupř. kuřák (sama kouřila) nemá problém s krabičkou cigaret, kde má tu jednu poslední cigaretu. To mu ta krabička v kapse rozhodně nevadí. Ale! Jak to poslední cigáro vyndá - už krabička letí. Stejně tak obaly od něčeho. Dokud to něco je v obalu v kapse, tašce, tak ač je to objemnější, než obal prázdný, nevadí to. A, jakmile je obsah sežrán - šup už to prase hodí do  prostoru. Eh, omlouvám se prasatům, ty nejsou nečistotný jako člověk.

Horsana
Horsana 05.02.2025, 13:15:03 xxx.xxx.51.17
»
Odpověď na příspěvek uživatele Ladd z 05.02.2025, 00:03:59

Nuž, kamzík sa loví aj v NP, to neviete?

Pod zámienkou, že je to kamzík alpský (ktorý bol u nás umelo introdukovaný vo Fatre a Slovenskom Raji + dávno ho choval Hehenlohe) a  nie naša Rupicapra rupicapra tatrica.

Rozdiel samozrejme nikto bez DNA/morfometrickej  analýzy nepozná, došlo k hybridizácii a lov ako taký je preto no problem. Lebo, samozrejme ide o ochranu prírody a screening populácie! Takže ich loví ŠOP, aj poľovníci. A nielen v Slovenskom Raji, kde sa im mimoriadne darí .

NP Slovenský Raj a Nízke Tatry nedelí defakto žiadna vzdialenosť, vo Vernári je naľavo od cesty Raj a napravo NAPANT. 

V Nízkych Tatrách bola umelo založená “náhradná” populácia kamzíka vrchovského tatranského niekedy v sedemdesiatych rokoch z obavy o jeho vyhynutie vo Vysokých a Belianskych. (všetkých 30 kamzíkov na toto použitých bolo odchytených v Beliankach, cca 8 neprežilo manipuláciu a transport). 

Od roku 1978 potom uzavreli všetky turistické trasy v Belianskych Tatrách a už ich nikdy neotvorili.

Takže, v hocakom NP u nás sa ukázalo, že kamzíky majú ľudí na háku, ale nie kvôli tomu, že ich nikto neloví, ale preto, že si spočítali, že cez deň ich ľudia v ich území nijako neohrozia a že kamzíčence sú viac chránené v prítomnosti ľudí (orol si dáva bacha). 

Takže, suma sumárum, dávno pred Hohenlohem boli kamzíky lovené nielen kvôli športu a mäsu, ale aj kvôli rohovine (rožkom) a bezoárom a ich populácia ľahko prekračovala 2000 kusov. Napriek tomu rok 2000 priniesol pri sčítaní najnižšie číslo, nejakých 250.

Hmm, tak by ma zaujímalo, kto ich teda tak zdevastoval, či tí pastieri s ovcami a jalovinou, alebo kto. Pretože myslieť si, že miesto, ktoré ľudia stáročia využívajú na obživu svoju a svojho statku si za 200 rokov zničia je skutočne scestné. Všetky práva na pasenie dobytka a oviec boli prísne rozdelené, nedali sa ľahko nadobudnúť nové. Ľudia si museli vystačiť s tým, čo mali.  A čo mali, si chránili. Obrábali v pote tváre horskú zem a pasienky. Aby ich mohli využiť zase ich synovia a vnuci a pravnuci.  

Je k tomu pekná zastávka značeného chodníka v Zadných Meďodoloch, volá sa Pastierske vojny.

V horách to vždy fungovalo trochu inak, než v úrodných nížinách.

Teraz je chovateľ oviec každý, kto má v prdeli dieru a prístup na bazos, tak to potom aj vyzerá.

K populácii rysa v Poloninách sa nevyjadrím, o decimácii neviem, či sa dá hovoriť, keďže zvieratá tam migrujú z Poľska aj Ukrajiny. Kto nemá v horskom revíri kožu z vlka a nejedol medvedí guláš, ako by ani nebol. Rys sa neloví tak ľahko, ale verím, že sú smradi, čo kľudne nakladú sklopce. 

Odporúčam príliš veľa nečítať, radšej zájsť osobne. Na viac dní. A neohŕňať nos nad jednoduchými ľuďmi.

Sardullah
Sardullah 05.02.2025, 13:28:15 xxx.xxx.189.104
Zrzavci:

, ani nevím, kdo nás to naučil.

máma. Pazoury by mi urazila. Vždycky říkala, že je zajímavý, že kupř. kuřák (sama kouřila) nemá problém s krabičkou cigaret, kde má tu jednu poslední cigaretu. To mu ta krabička v kapse rozhodně nevadí. Ale! Jak to poslední cigáro vyndá - už krabička letí. Stejně tak obaly od něčeho. Dokud to něco je v obalu v kapse, tašce, tak ač je to objemnější, než obal prázdný, nevadí to. A, jakmile je obsah sežrán - šup už to prase hodí do  prostoru. Eh, omlouvám se prasatům, ty nejsou nečistotný jako člověk.

Čím jsem starší, tím víc mě vytáčí do běla, když někde vidím odhozené odpadky…kurňa fix…přesně, když to ti lidi dotáhli až sem a bylo to plný, tak to nepřekáželo a jak sežeru tyčinku, vypiju pití, tak to odhodím?…bych jim ty ruce fakt zpřerážela…a nechala bych je bydlet někde na skládce, ať si ty odpadky užijou…

A pak člověk poslouchá, jak je třeba v Německu čisto, že tam poházený odpadky nejsou…a kdo je u nás asi tak odhazuje…

assil
assil 05.02.2025, 13:38:05 xxx.xxx.206.172
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sardullah z 05.02.2025, 13:28:15

Pozůstatek toho, že všechno je všech a vlastně nikoho není nic.

Už někdy v devadesátkách někteří říkali, že to bude trvat minimálně 3 generace než se to z nás vymlátí a evidentně měli pravdu.

Horsana
Horsana 05.02.2025, 13:40:24 xxx.xxx.51.17

Lebo ja neustále čítam, ako je u nás málo medveďov a ako ich treba chrániť, od rôznych -ológov.

Pribúdajúce útoky ale svedčia o inom. Hovorím o útokoch na ľudí, samozrejme.

Teraz, keď je to už zjavné, že je s medveďmi problém, tak sa o tom mlčí, ale zase sa tlačí naratív, že si za to môžu ľudia sami, lebo hľadajú huby, zhody a chodia po neznačených chodníkoch.

Lenže, to ľudia robia už po stáročia.

Divné mi bolo, prečo sa ľudia bijú v hruď akurát za medveďa, v podstate nezaujímavé zviera, bez nejakých špecifík čo sa týka trebárs potravy.

Potom sa ukázalo, že “ochranári” z Fatry si na miesta, ktoré monitorovali fotopascami (a kde sa zaviazali nevnadiť) hojne zakrmovanli a za peniaze tam vodili kadekoho na selfíčka, či fotky. Taký side job, proste.

Tie zábery niekto leakol a mne padla brada. Grc.

Horsana
Horsana 05.02.2025, 15:15:49 xxx.xxx.18.217
»
Odpověď na příspěvek uživatele megi-the-pes z 05.02.2025, 13:42:52

Njn, niekde to mozem skusit vybrabat.

Video tymto nezacinalo, tak som nemala tusenia, co tam uvidim, jednalo sa o vyjadrenie k stretom od typka, co bol aktivny na yotube, je z Liptova, tusim Zivot v divocine, ale nie som si ista, ci on.

Njn.

Najhorsi je statny uradnik s pravomocami. A hned za nim ludia, o ktorych pisala drvodelka.

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.