Já o tomhle incidentu četla ještě jeden článek. Tam psali, že ochranáři, kterým se útok hlásil, nebyli překvapení. Vlka už mají evidovaného jako problémového a nebyl to jeho první útok na lidi.
Takže to jen zaevidovali a dočasně zakázali vstup do lesa v nočních hodinách. Osobně mi to přijde zcela absjrdní.
Já o tomhle incidentu četla ještě jeden článek. Tam psali, že ochranáři, kterým se útok hlásil, nebyli překvapení. Vlka už mají evidovaného jako problémového a nebyl to jeho první útok na lidi.
Takže to jen zaevidovali a dočasně zakázali vstup do lesa v nočních hodinách. Osobně mi to přijde zcela absjrdní.
Mě to nepřekvapuje, na západ od nás je toto běžný řešení. Absurdní to je, to každopádně. V MHD v Berlíně nedávno zakázali nože, veškeré, i pepřáky a podobná zařízení, jen jaksi zapomněli na to, že jistá skupina si bude nosit, co chce, a lidé zákona dbalí se nebudou mít jak bránit.
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 03.08.2025, 12:24:04
Oni nechtějí obranu lidí ale jejich absolutní podvolení a nahrazení původní populace. Pořád vám to nedochází? Stejné je to z vlky, jde o vytvoření neobyvatelnych oblasti bez lidí a vytvoření absolutní divočiny se zákazem vstupu
Oni nechtějí obranu lidí ale jejich absolutní podvolení a nahrazení původní populace. Pořád vám to nedochází? Stejné je to z vlky, jde o vytvoření neobyvatelnych oblasti bez lidí a vytvoření absolutní divočiny se zákazem vstupu
Jak nedochází? Mně to právě dochází moc dobře, anonyme.
Odpověď na příspěvek uživatele Anonymní z 03.08.2025, 13:44:05
Na druhou stranu nemám nic proti vytvoření zón s absolutní divočinou a zákazem vstupu. Zón, které by byly jasně označené, kolem nárazníkové pásmo, kde by byla divočina regulovaná, asi tak, jako je to záměr (ehm, na papíře…) v národních parcích (tam teda nemá být divočina, ale ty různé zóny, teoreticky…). No a pak v té jádrové části té divočiny, ať si třeba běhaj jednorožci (takový ty ze Shazama).
Ale jak začne medvěd lustrovat popelnice na sídlišti, patří mu pár solných broků (nebo něco v tom smyslu) pod kožich spolu se sledovacím zařízením, a jestli se znova ukáže v civilizaci, tak eliminace. A osamělý vlk, který je problémový, u toho by se měla sůl vynechat. Není o čem.
S tím, že hrozí-li mým ovcím napadení, mám právo je bránit všemi prostředky (v tu chvíli, kdy se to děje, tj. mám vlky u výběhu nebo ve výběhu), naprostý souhlas, jedině tak se vlci naučí, že ovce není snadný oběd a k lidem zbudovaným věcem není radno strkat čumák.
Pak ještě budeme muset vyřešit, co s prasaty, která se naučí schovávat na sídlištích, protože je tam vlci nebudou ohrožovat, ale prasata na sídlištích, sadech a ve školkách (mateřských…) jsme měli ještě před vlky, takže to bychom tak nějak měli umět řešit (neumíme…).
Já proti podobným zónám rozhodně jsem. Co lidé žiǰící v jejich sousedství? Podívejte se na Šumavu nebo Krkonoše. Jakmile tam podobné nesmysly vznikly, soustředili se turisté do pár míst, která se postupně mění v lunaparky lemované apartmány. Původní obyvatelé tam prožívají krušné časy . Normální běžný život tam není možný, všechno ovlivnují nesmyslné až absurdní předpisy. Chráněná oblast ano, jsem pro, bezásahová oblast - rozhodně NE
Tak chráněná oblast je už sama o sobě dost omezená předpisy, rozvoj obcí nemožný, EIA na všechno, zhoršení podmínek proti stávajícím bych se nebála. Jak říkáte, přesně v těch oblastech mají lidi už život beztak ovlivněný, rozhodně nehrozí, že by se tam podmínky uvolnily, tak proč zrovna tyhle oblasti nepřenechat “divočině”. Co se lunaparků týče, co si tam dovolíme postavit, to tam bude, že… problém není v stupni ochrany, ale ve vymahatelnosti vůle občanstva a zákonů. Takový projekt se snadno prohlásí za veřejný zájem, který postavíme nad ochranu přírody a je vymalováno.
Odpověď na příspěvek uživatele Buggyra z 04.08.2025, 12:47:04
Jasně, to je pravda. Nicméně tyhle zakázané oblasti mají nebezpečnou tendenci se rozlézat jak rakovina. Prostě moje podpora ochrany přírody končí na hranici chráněné krajiné oblasti. Já si vážím možnosti volného průchodu krajinou, který v našich krajích máme. Málokdo si uvědomuje že to zdaleka není obvyklé.
Sorry, ale argument pořád je větší pravděpodobnost, že vás přejede auto nebo pokouše pes neberu. To se dá říct na cokoli, co se může stát - přepadne vás lupič - ale je víc pravděpodobný, že vás přejede auto. Pro mě je důležitý to, že ty šelmy ztrácí plachost a za pár let tu bude stejný problém, jako třeba s medvědy na Slovensku. Nebo třeba s vlky v Indii, kde po pár desítkách let přísného hájení celkem běžně útočí na lidi.