Aktuálně: 2 746 inzerátů258 476 diskuzních příspěvků19 109 uživatelů

Vlci v české krajině – zdroj sporů mezi farmáři a ochránci

kometa
kometa správce
09.08.2025, 09:38:24 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele drvodelkafialova z 09.08.2025, 09:16:59

že ty šelmy ztrácí plachost

Na videu vidím vlka, který je plachý. Utíká, neútočí.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.08.2025, 10:41:12 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.08.2025, 09:38:24

Já na videech vidím vlka, který se ve dne přiblížil k lidem tak blízko, že šel v pohodě natočit a v tom Srní pobíhal přímo mezi návštěvníky.

Sarah01
Sarah01 09.08.2025, 10:48:23 xxx.xxx.162.253
drvodelkafialova:

Já na videech vidím vlka, který se ve dne přiblížil k lidem tak blízko, že šel v pohodě natočit a v tom Srní pobíhal přímo mezi návštěvníky.

Tak to asi ale máte na mysli jiný video, ne? To s těmi vlčaty?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.08.2025, 10:54:42 xxx.xxx.62.226

Teď jich v posledních dnech bylo hodně. Myslím vlastně všechna.  Dokud je bude fotit fotopast někde uprostřed lesa, jsou mi celkem fuk. Pokud je natáčí ve dne turisté u vesnic a ve vesnicích, je to za mě špatně a je jedno že zatím utečou.

kometa
kometa správce
09.08.2025, 10:55:08 xxx.xxx.147.163
drvodelkafialova:

Tak to asi koukáme každá na jiné video. Já vidím vlka, který chce zmizet. Protože se ocitl tam, kde nechtěl.

kometa
kometa správce
09.08.2025, 10:59:26 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.08.2025, 10:55:07

Asi by si to chtělo přečíst první odkaz co sem devodělky dávala.

Já reagovala na video.

A upřímně - dneska jsem si přečetla, jak je třeba chránit muly v přírodě, protože jsou ohroženy odlesňováním. Neboli to ve mně opět vyvolalo skepsi k článkům na internetu. Špatné načasování, no.

acher (neregistrovaný) 09.08.2025, 11:06:18 xxx.xxx.222.196
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.08.2025, 10:59:26

Možná je dobré si přečíst co předcházelo tomu než začali točit video.

Dodal, že zvíře se k nim přiblížilo na pouhých cca pět metrů. „Vlk šel proti nám, vůbec se nebál. Šel po silnici u domů, kde jsou lidé na zahrádkách, kde jezdí auta. Kdybychom tam nebyli, tak by šel dál. Já měl strach o psa, tak jsem na něj zařval. Pes přiběhl ke mně a vlk sešel ze silnice a pak nás v klidu obešel. Jsem nemile překvapen jeho chováním,“ řekl Janďura s tím, že video zachycuje až okamžiky, kdy zvíře opustilo silnici.

Sarah01
Sarah01 09.08.2025, 11:39:59 xxx.xxx.162.253
acher:

Dodal, že zvíře se k nim přiblížilo na pouhých cca pět metrů. „Vlk šel proti nám, vůbec se nebál. Šel po silnici u domů, kde jsou lidé na zahrádkách, kde jezdí auta. Kdybychom tam nebyli, tak by šel dál. Já měl strach o psa, tak jsem na něj zařval. Pes přiběhl ke mně a vlk sešel ze silnice a pak nás v klidu obešel. Jsem nemile překvapen jeho chováním,“ řekl Janďura s tím, že video zachycuje až okamžiky, kdy zvíře opustilo silnici.

To jsem četla, ale neviděla, to máte těžký, no. Kdyby to byl volně podíhající pes a někdo ho zastřelil, tak se zase vzedme vlna protestů, že ten pes nic nedělal atd. atd. Takže počítám, že konat se bude, až se něco stane.

Já se tady bojím jednoho konkrétního člověka, už mě začíná docela dost obtěžovat, ale nikdo s tím nic dělat nebude, dokud mně něco neudělá. A taky se mně to nelíbí.

kometa
kometa správce
09.08.2025, 11:59:54 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele acher z 09.08.2025, 11:06:18

Já to četla.

Jenom jsem chtěla říct, že dneska může na internet napsat kdokoliv cokoliv. Bohužel nejsem tak zvídavá, abych panu Janďerovi zavolala a ověřila si, že je to pravda. Nezbývá než předpokládat, že ano.

Doron
Doron 09.08.2025, 12:04:24 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.08.2025, 11:39:59

Cože?!?!

Někdo Vás ohrožuje?

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.08.2025, 12:07:20 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele kometa z 09.08.2025, 11:59:54

Důležitý je, že byl tak blízko, že mohl to video natočit. To je ten průšvih. Navíc lokalita těsně u vesnice. To že nakonec utekl je už v zásadě vedlejší. Kdyby tam v tu chvíli bylo třeba dítě , co se bojí zvířat, dá se na útěk a nedopadne to dobře.  Chvíle kdy k podobnému setkání dojde je nevyhnutelná.

Doron
Doron 09.08.2025, 12:10:06 xxx.xxx.166.146

Mně , co se týče vlčí problematiky, nejvíc vadí ten obrovský pokles chovu ovcí a koz vlastně v celé Evropě.

Nejlíp, tak rozumně, to mají pořešený ve Skandinávii.

drvodelkafialova
drvodelkafialova 09.08.2025, 12:14:11 xxx.xxx.62.226
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 09.08.2025, 12:10:06

Jasně , tam mají prostě povolený každoroční odstřel. Tak udrží vlky plaché.

kometa
kometa správce
09.08.2025, 13:26:28 xxx.xxx.147.163
»
Odpověď na příspěvek uživatele Doron z 09.08.2025, 12:10:06

obrovský pokles chovu ovcí

Nevím, jak kozy, ale chov ovcí začal klesat už v dobách, kdy přestal být zájem o vlnu. Stejně jako u skotu - je mnohem jednodušší mít dobytek masný než mléčný.

kometa
kometa správce
09.08.2025, 13:29:38 xxx.xxx.147.163
drvodelkafialova:

https://plzenska.drbna.cz/zpravy/18446-setkani-s-vlkem-pri-venceni-psa-na-sumave-zena-ho-pohotove-natocila-na-kraji-male-obce.html

Dneska další.

Vždyť je to stejné video jako z toho klatovského deníku. I článek. Proč další?

Ale nezpochybňuji, že do budoucna můžou být vlci problém. Bohužel jejich životní prostor se prolíná s tím člověčím.

Sarah01
Sarah01 09.08.2025, 13:45:12 xxx.xxx.162.253
Doron:

Cože?!?!

Někdo Vás ohrožuje?

Jo, bydlí tady v ulici, je zbavený svéprávnosti, každýmu se dobývá do baráku, předevčírem jsem viděla z okna, jak se dobejvá k sousedce odnaproti. Na ulici ho fakt potkat nechcete. Měla by ho hlídat maminka, ale ta se na to prostě nedívá realisticky a pořád ho omlouvá. 

Doron
Doron 09.08.2025, 14:08:31 xxx.xxx.166.146
»
Odpověď na příspěvek uživatele Sarah01 z 09.08.2025, 13:45:12

To je šílený ☹️.

Pořídíme kavkazáka 🙂?

Sardullah
Sardullah 09.08.2025, 14:50:29 xxx.xxx.221.216

Omlouvám se předem za román…

No co se vlků týče, tak já to vidím následovně…obyvatelé naší republiky se dělí do dvou základních skupin a to…

Chovatelé nějakého zvířectva, které vlk buď může ohrozit a nebo už jim něco zlikvidoval…nejsem chovatel žádného zvířectva, tak k téhle problematice se vyjadřovat nebudu..

No a pak je druhá skupina obyvatel a to jsou ti, kdož nemají žádnou zvířenu, kterou by jim vlk zlikvidoval…žádné ovečky, které přijde zlý vlk sežrat…no a tato skupina obyvatel se dělí dalších kategorií a to..

Jsem městský typ a je krajně nepravděpodobné, že by mě ohrozil vlk na Václaváku a tak jsou mi nějací vlci u zadele…upřímně myslím, že většině obyvatel naší republiky je vlk u zadele, protože mají jiný starosti.

Bydlím někde, kde je možnost, že se s vlkem potkám třeba na prochajdě, ale zatím mi nepřijde, že by vlk představoval reálné nebezpečí a spíš by byla obrovská náhodičky, když bych vlka zahlédla…(do této skupiny teda patřím já).

No a pak jsou zde ti, kteří bijí na poplach, že vlk je nebezpečnej lidem a mělo by se s tím něco dělat…nejlépe “zničit krtka”…teda vlka.

Nikomu neberu jeho názor, ale upřímně mě vždycky děsila a děsit bude nějaká preventivní likvidace…a zase tady chápu třeba majitele oveček, kterým vlk něco zlikvidoval, tak to bych na vlky byla taky dost naprdlá, ale teď konkrétně se bavíme o případném napadení člověka někde na prochajdě v přírodě…a tady se teda omlouvám drvodelkafialové, ale na mě vaše příspěvky ohledně vlků působí lehounce hystericky….přijde mi, že opravdu žijete někde, kde vlk obchází a číhá na lidi a že už napadnul několik turistů…

Já za sebe musím říct, že je mi fakt proti srsti, když se něco likviduje preventivně…u nás vlk ještě člověka nenapadnul, jeho nej prohřeškem se teda momentálně stalo, že lidi fyzicky viděli ve své blízkosti pravděpodobně jednu a tu samou vlčici a další zvědavá vlčata….ale protože by se mohlo stát, že někdy v budoucnu vlk někoho napadne, tak je preventivně vystřílíme…

Vidím kolem sebe tolik nebezpečí, reálného nebezpečí, že mi opravdu vlk viděný na lesní cestě nepřijde jako konec světa…

Myslím, že celý problém je v tom, že jsem ještě neslyšela, nečetla, neviděla, že by se někdo k vlčí tematice vyjadřoval opravdu objektivně, protože vždycky patří do nějaké zainteresované skupiny a každá skupina na to má svůj velmi subjektivní názor, i když si ve své podstatě všichni myslí, že jsou objektivní.

Já mám na vlčí tématiku nějaký pohled a vím, že ten určitě není objektivní…nemůže být, protože někde žiju, žiju někde, kde můžu vlka potkat, ale zatím jsem nepotkala a ani nevím, že u nás v Krušných horách by byl s vlky nějaký problém. Ale tak si myslím, že jsem alespoň schopná si přiznat, že objektivní být nemůžu. Ale upřímně řeknu, že kdyby někdo u nás na horách vyfotil vlka…protože došlo k blízkému setkání třetího druhu..a někdo by začal poukazovat na to, že by se měl vlk zregulovat, protože ho někdo potkal, tak budu bojovat proti tý regulaci, protože mi to teda u nás přijde jako nesmysl.

A teď k těm lidem, co ty vlky viděli….jak to líčili…jako hrůzu a že se strachy málem potento, cítili se ohrožení nebo spíš to byl zážitek na celej život a tak vytáhli mobily a fotili a natáčeli. 

Takže to spíš vypadá, že vlk nejen nikoho nesežral, nenapadnul, ale asi úplně ani nevyděsil…

Přispět do diskuze
neregistrovaný
Nepřihlášený uživatel
Jméno:
Text příspěvku:
Youtube video:
Vložte odkaz na Youtube video.
Fotografie:
Vkládejte maximálně 20 fotografií ve formátu JPG, PNG nebo GIF. Maximální velikost jedné fotografie je 20 MB.