prosím chovatele koz o radu. Jedna moje mladá (loňská, dosud nepřipuštěná) kozička má v jednom struku mléko. V druhém ne, takže má takové malé neforemné vemínko.
Mám to oddojovat a nebo nechat a doufat, že se sama zasuší?
Zatím jsem to několikrát oddojila, je toho troška, tak půl hrnku, mám strach, aby tam nedostala zánět. Ale zase bych byla radši, kdyby se to nějak samo přestalo tvořit, stejně jako se to samo spustilo.
Kometo, píšete obecný návod, jak zasušit. Ale nepíšete proč. Proč by bylo špatně mléko dojit? Je to tak, že koza začala mléko vytvářet, protože je velká a dobře živená, takže by jí dojení nemělo uškodit? Nebo se v tomhle pletu?
Jinak převést jednu kozu na seno je pro nás v tomhle termínu extrémně nepraktické (kozy jsou teď všechny 24h denně na pastvě, pokud jednu z nich zavřu samotnou do chléva a nechám jen na seně, bude mi tady nešťastná mečet), navíc seno máme teď jenom čerstvé, které momentálně sušíme (loňské už není, jen nějaké hnusné staré balíky mám na podestýlku pro krávy) a někde jsem četla, že čerstvým se nemá krmit (ale zase se možná pletu, každopádně čerstvé seno nikomu nedávám). Takže v tomhle případě jí radši budu dojit… Stejně dojím ty ostatní.
Nevím, jestli máte kozy, nebo máte jen teoretické znalosti, ale pokud víte a můžete, napište mi prosím, proč by se koza s panenskym mlékem měla zasušit. Jako co je s tím dojení spojené za rizika…
Měli jsme kozu s panenským mlékem jen jednou, ale tu jednu polovinu vemene jsme normálně 2x denně dojili s ostatními. Druhou polovinu sledovali, jestli se také nenalévá a pak normálně s ostatními zasušili.
Odpověď na příspěvek uživatele Ivus z 29.06.2026, 12:26:27
proč by se koza s panenskym mlékem měla zasušit. Jako co je s tím dojení spojené za rizika…
Je to na vás. Jestli ji chcete dojit, tak dojte. Jestli ne, rada viz výše.
A zkušenosti mám i praktické. Jednu ze statkových koz (taky panna) jsme museli nechat utratit, protože mastitida. Která se už nezvládla. Druhá koza (rovněž panna) dojila bez problému, bohužel ji dostala scrapie.
že čerstvým se nemá krmit
Nemá. To věděly už naše prababičky, že seno má minimálně čtyři, lépe šest týdnů “dýchat.” Moje babička nám coby dětem ani nedovolila na takovém seně spát.