Já mám nepříjemnou zkušenost z rodiny…alkoholik, pokus o sebevraždu…upřímně jsme si skorem oddechli, jakože ošetřej a převezou na psychiatrii a tam se to bude řešit dál, protože my jsme se snažili, ale když ten člověk nechce, tak můžete nabízet pomoc horem dolem a přesvědčovat, ale násilím toho člověka na léčení nedotáhnete.
No tak to “oddechnutí” bylo přesně do druhého dne ráno, kdy dotyčný podepsal revers a byl venku.
Jako tohle není psychická nemoc tak, jak se o tom teď bavíme, ale je to taky taková beznaděj, když vidíte, jak na tom ten člověk je a víte, že to není ok, že se to “doma” nezvládne, ale on si myslí, že je to v pořádku, že my to vidíme moc černě a řítí se do záhuby, ale vy nejste schopni mu pomoci, i když se snažíte…naprostá beznaděj.
V probíraném případu bylo nejhorší, že v tom byli ti psi. Nechci nic omlouvat…to si můžu 100x říkat, že kdyby to byla moje příbuzná, tak bych to takhle daleko dojít nenechala, minimálně bych bombardovala úřady, ať psy odeberou, protože dobrovolně to nejde, ale když člověk v té situaci není, tak těžko říct, jestli by něco dokázal dřív, než dojde k takovýmu průšvihu. Protože bohužel psi, ať si kdo chce, co chce říká, jsou v první řadě majetek a pokud by se mi je podařilo odvézt, tak je to krádež..to není jeden pes, kterého eventuelně někam “zašantročím”…a na to, aby o ty psy bylo dostatečně postaráno alespoň v tom základu…to je práce a práce a peněz a peněz..a kdo to bude financovat a kdo tam ten čas bude trávit, když má svůj život, práci, rodinu a nemá peníze, aby to defakto házel do černé díry.
Tady nezbývá než doufat, aby ta doba, kdy budou pejskové volní k adopci, netrvala několik let a aby ty zlatíčka našli co nejdřív milující domovy, aby “nehnili” v útulcích a aby poznali, co je to ten správný psí život. A aby si paní nezačala pořizovat nové psy.
Ono se stokrát můžeme čílit, ale vidíme to dnes a denně, pokud nedojde k vážné újmě na zdraví a nebo úmrtí, kterou způsobí psychicky nemocná osoba jinému člověku, tak náš systém si s tím prostě proti vůli toho nemocného neumí poradit. A když už…tak se to táhne hrozně dlouho…zbavení svéprávnosti proti vůli dotyčného není jednoduchá záležitost.